Spor s majitelem bytu o svoz odpadu

nejstarosti
18. kvě 2021

Dobrý den, nemáte prosím někdo zkušenost s placením odpadu v nájemním bytě ze strany majitele? Bydlíme v nájemním bytě, za odpady platíme v místě trvalého bydliště, které je ve stejném městě, kde roční poplatek činí 720 Kč. Ten jsme administrativne uhradili v místě trvalého bydliště. Odpad jsme produkovali v místě nájmu, kde bydlíme, majitel nechal pristavit popelnice, protože více lidí zde prý nemělo přihlášeno odpady a popelnice by nestačily. Přišlo nám roční vyúčtování za svoz odpadu, máme jakožto 3 členna rodina zaplatit skoro 5.000 Kč, protože majitel prý rozuctoval náklady na svoz odpadu podle počtu nájemníků. O tom nám nikdo předem nedal vědět, byť jsme si zpětně všimli, že ve smlouvě máme jako jednu položku záloh napsaný i svoz odpadu. Nevíte prosím někdo, zda má majitel nárok si takto účtovat svoz odpadu v takové výši, bez uvedení našich rodných čísel na magistráte a našich podpisu? Samozřejmě by bylo lepší kdybychom poplatek uhradil tam kde skutečně bydlíme, ale vzhledem k tomu, že jsme městu za odpad zaplatili tam kde máme trvala bydliště, přijde nám nešťastné doplácet dalších 5K za svoz odpadu v místě nájmu.

Děkuji a pěkný den

sigyn
18. kvě 2021

No asi takhle, zákony jsou jedna věc, realita jiná. I když budete v právu, může se vám stát, že vám majitel prostě zvedne nájem, nebo vám to strhne z kauce. Takže vám pak stejně nezbyde nic jiného než zaplatit a zůstat, nebo se přestěhovat. 😔

dandaa
18. kvě 2021

Nárok na poplatek má a vy byste ho měli uhradit. Každopádně od něj máte mít potvrzení o zaplacení a ten papír doložíte v místě trvalého bydliště, kde vám platbu prominou. Řešila jsem tohle loni v několika bytech s nájemníky jelikož došlo ke změně zákona o placení odpadu.

pikl
18. kvě 2021

@nejstarosti Taky to máme tak, že nájemníci platí odpad v místě, kde reálně bydlí. A když jsem dřív bydlela mimo své trvalé bydliště, tak jsme na úřad donesli potvrzení, že bydlím jinde, ať to tam neplatím. Ve vašem případě bych se zkusila domluvit na obecním úřadě, jestli by vám mohli ten jeden poplatek vrátit, ať to neplatíte 2x.

alilali
18. kvě 2021

Měla jste zaplatit u něj a pak papír donést na úřad, že již máte odpad uhrazeny .