Barefoot od 1 roku. Poradíte, prosím?

dejvitka
5. pro 2020

Dobry den,

syn zacal pred mesicem chodit. Zatim doma, venku moc kroku neudela, v terenu mu to tolik nejde. Dosud boty nemel, jem capacky.
Resim ale jak ho obout az to bude potřeba. Precetla jsem spoustu článku o prospesnosti i skodlivosti BF a cim vic přečtu, tim mene jsem si jista jakou obuv zvolit. A kazdym resenim mi prijde, ze ho poskodim 🙈

Kolem sebe mam silne ortodoxní zastankyne BF, kterym kdyz jsem rekla, ze chci na zimu nejake obyc zimni boty, kdyz v tom malej udela dvacet kroku tejdne, tak me strasne sepsuli, ze mu uplne a trvale znicim chuzi. Jedine reseni, striktni BF, nizke boty.

Opravdu diteti tak uskodim ? Vubec nevim co vybrat a jak s tim nalozit. To jsou tak protichudne nazory 🤔.
Ale dat za boty 2000, kdyz poradne nechodi a venku je zima, mokro a BF tenoucke, mi prijde divne.

Navic prijdou mi super do travy (jaro az podzim), ale tvrdy beton a BF mi nesedi.

fandysek_1
5. pro 2020

@dejvitka tak to zkus v obuvi a uvidíš. Dej mu nějaké kecky za pár stovek a pak jdi vyzkoušet BF např frodda ty pro první krůčky. Kožené boty nejsou tak špatné ani do zimy a jestli teď začal běhat bude mu to stačit na to chvilkové běhání venku. A pokud se o ně budeš dobře starat ještě je dobře prodáš. Nejsem ortodoxní zastánce BF, ale sama vidím, že se dětem dobře běhalo a nechodily jako roboti.

fandysek_1
5. pro 2020

@dejvitka a ještě jedna věc, prodávají i zateplene BF a není to, až tak tenká podrážka. Zkus si někdy i pro sebe tento typ bot. Mám dvoje a i teď v nich chodím, když se ochladilo a jsou z látky.

freduna
5. pro 2020

My měly pro roční co zacla chodit v zimě barefooty beda zimni a byly supr . Pak jsem je za půl ceny prodala . Ono jde o to ze v bf je místo na prsty a nekrivi se palec do strany jak v normálních . Já už bf nosim taky a nezvládla nych obyc boty ani na 10 minut . Tím spis bych dceři obyčejný boty nedala když sama vidim jakej rozdíl to pro mě po půl roce je 😀. Ale je to na každém

madbetka
5. pro 2020

Naše děti nosí BF od prvních krůčků. My s manželem jsme oba na BF také přešli a jsme spokojení, jiné boty už téměř nenosíme.

Každopádně já bych dětem klidně obula kompromisní obuv - ve smyslu podrážky. Ale trvám na správném tvaru špičky a takovou botu jsem bohužel v běžné obuvi zatím nenašla (naše děti mají dominantní palečky a po manželovi podědily špatné nehty na palci, jakmile by palec něco utlačovalo, začaly by zarůstat a bylo by zle - manžel si v dětství užil).
Nemyslím, že dítěti běžnou botou nenávratně zničíš nohy, ale pro mě na začátku bylo BF jasnou volbou. Děti si tvoří pohybové vzorce, učí se správně našlapovat, správně chodit. A dává mi smysl, že v ohebné měkké prostorné botě se to naučí správně rozhodně spíš, než v pevné tvrdé a úzké se špatnou špičkou.
Ohledně tvrdého povrchu - zdravá noha se umí přizpůsobit. Navíc moje děti venku chodí všude možně, jen ne po tvrdém chodníku (minimálně ty povrchy hodně střídají), takže o to strach nemám.

freduna
5. pro 2020

Mrkni na fb na skupinu barefoot boty nejen pro děti mebo tak nějak . Je tam album a dá se koupit boty tam - barefooty se daji dědit často protože nemají podrazku . Abys ušetřila . Mrknes na net jak změřit nohu doma , zkus 🙂

freduna
5. pro 2020

Mrkni na fb na skupinu barefoot boty nejen pro děti mebo tak nějak . Je tam album a dá se koupit boty tam - barefooty se daji dědit často protože nemají podrazku . Abys ušetřila . Mrknes na net jak změřit nohu doma , zkus 🙂

dejvitka
autor
5. pro 2020

@freduna diky, mrknu na to 🙂

michaelarousova
5. pro 2020

@dejvitka ja zas kupuju jedine zdravotni ,ale ne barefoot ..syn ma sirsi a vyssi nart takze ne kazda bota mu je ..sedi mu krasne ,nikdy jako robot nechodil...barefoot kel jednou a nesnesl to na noze..ja se nedivim ..ja taky ne☺️Je to asi na kazdym.kazdej na to ma nejaky nazor a nazor nekoho ciziho byl nejak nebrala v potaz☺️Je to vase dite☺️Vase volba☺️

dejvitka
autor
5. pro 2020

@michaelarousova diky, ja prave co jsem si vse precetla, tak jsem z toho zmatena 🙈. Syn ma nohu normal co jsem zmerila. Ani moc sirokou, ani uzkou, nart spis nizsi. Libi se mi ta idea mit dostatecne sirokou botu a neutlacovat nohu, s tim asi nejde nesouhlasit, ale to ostatni, jsem z toho jelen.
Osobne, na me noze, me BF taky nejak neuchvatily. A kdyz jen zkousel prcek BF u kamosky, tak si v tom ani nestoupl, ale to muze byt tim, ze jeste nemel boty.

verionka
5. pro 2020

Zkus vyzkoušet v obuvi a uvidíš, co mu sedne. My když byl malý, zkusili třeba patery boty a sedly mu jedny, to poznáš. Ani jednou jsme neměli BF a má nohy v pohodě, kamarádky syn od začátku BF a má stejne plochou nohu. Jasný, někomu to vyhovuje, proč ne, ale někomu zase vyhovují klasické boty, neříkám hned třeba ze Sportisima nebo tak, ale z klasické dětské obuvi bych se fakt nebránila 😉

zuzkasim
5. pro 2020

Ty názory jsou dost protichůdné. Sama BF teprve objevuju, je to 1,5 roku, co příležitostně nosím. Něco na styl tenisek perfektní, hlavně na jakékoliv procházky, výlety do přírody. Na léto BF sandály úplně nejlepší, tak pohodlné boty jsem už dlouho neměla, podrážku mají silnější právě kvůli častému chození po asfaltu, ale jinak na noze výborně drží a opravdu nikde nic neutiskuje. Zimní boty jsem nenašla. Na mou extrémně úzkou nohu moc nejsou a v podstatě mám 2 roky nové, velmi kvalitní a slušně padnoucí klasiku, takže je vynosím a po nových se budu dívat až tyto doslouží. U dětí nabízíme, máme už děti větší. Na léto opět paráda, moc si to všichni pochvalovali, na podzim měla BF už jen dcera a ráda je střídala s takovýma klasickýma holčičíma fialovýma botaskama, protože prostě ta barva... Na zimu jsem jí koupila BF, ale bohužel jí nesedí úplně ideálně, opět úzká noha, což je docela problém. Máme docela dobrou ortopedku, BF doporučuje do přírody, do terénu, naopak do města na asfalt jí to jako ideál nepřijde, sem tam použít jo, ale každodenní celodenní chůze po asfaltu ne. Asi s ní souhlasím. No a navíc na zimu těch opravdu zimních bot moc není... aby byly teplé a nepromokavé. Takže u nás se asi pojede půl napůl. Boty musí být dobře ohebné, s přiměřeným prostorem před prsty i na šířku, musí na noze dobře sedět.

dejvitka
autor
5. pro 2020

@verionka jsem si prave rikala, zkusim asi objednat nejake doporucene BF, k tomu obejdu specializovanou prodejnu detske obuvi a asi jedine zkusit co sedne. Ty ortodox kamaradky vubec nic jineho nepripousti, jedine BF a ja jako prvomatka se pak necham hrozne znejistit 😔.

dejvitka
autor
5. pro 2020

@zuzkasim dekuju moc za zkusenost. Ja osobne zkousela jen baleriny a ty mi nesedly. Ale pod nohou, pravda, nebyly zesilene. Mozna ale po nich jeste jednou mrknu, ta volnost v prstech byla na leto fajn, prece jen nohy otekaji, prostor je fajn, ale nebyla mi prijemna ta tenka podrazka ve meste.

To je asi dobre reseni, kombinovat boty dle terenu. To mi prijde nejrozumnejsi, protoze ac jsou opravdu ty nazory protichudne na teren trava/les se na barefootu pomerne shoduji.

korin
5. pro 2020

Nemyslím si, že bys prckovi konvenční obuví doživotně ublížila. Když bude mít boty správně široké, s vhodným nadměrkem... Taky jsem pro, vyzkoušet klasiku a barefoot. Naše dítka mají barefoot, ale nikoli 100 %, zrovna u zimních bot jsem vždycky v rozpacích, jestli být "skalní" 😀 (sněhule mají vždy "normální", chodí bruslit a lyžovat, což je kapitola sama o sobě). Celý den tvůj syn v botách jistě nebude, takže no stress. Barefoot sám o sobě nezaručí, že dítě nebude mít ploché nohy, to není zdaleka jen otázka bot. Je škoda, že se barefoot idea u některých matek poněkud zvrhává, podobně jako kojení a nošení...

daasqua
5. pro 2020

Naše fyzio, kam jsme chodily kvůli pasení koníčků, říkala, že hlavně aby byla měkká podrážka a pevné kolem paty (aby nechodil prcek po hraně), může to být klidně levná bota, ale nesmí být jako kámen. A chodit hodně v terénu. My máme asi ?kompromisní? Filii, ty mi přišly nejlepší, co jsme zatím měly (holka chodí od 10 měsíců a od nejmenší možné velikosti, takže jsme toho vyzkoušely hodně). Některé barefoot se mi nelíbí vizuálně a na první pohled vypadají "neprakticky/nelogicky" (spíš jen jako takový capáček). Doma máme i home made senzorický koberec a ten dcera miluje, takže o její nohy se nebojím. Na zimu máme i sněhule a kozačky, jen se snažím, aby byly ohebné.

dejvitka
autor
5. pro 2020

@korin jo, presne mi mluvis z duse. Mne se ta idea BF v leccems libi, ale jak se pak zvrtne v ortodox mysleni, ze je to samospasne a jedine reseni, jinak primo nicim dite, tak mi to prijde prehnane, zas ale znalosti v tom smeru nemam 100%. A do par skupin cos vypsala jsem se na FB pridala a musela jsem pryc 🙈, nejaky nadhled mi chybi.
Jak jsem psala, prcek chodi mesic, doma beha uz jiste, ale venku par kroku, tam je rad, ze je rad. Tak si rikam, kdyz ho v tydnu parkrat na chvili vyndavam z kocaru (to jde o par minut, a pak o vikendu trochu dyl na zahrade u babi, nikdy neujde moc). Tak i investice 1500 - 2000 do superbot mi prijde hodne. A s tim jak jim rychle roste noha to ani neni na celou zimu.

dejvitka
autor
5. pro 2020

@daasqua ale bezne se asi pevny opatek v BF neuznava ne ? Mne prave ta znama doporucila same ultra mekke boty, ale to se obavam, ze prcek sesmajda. Takove ty ultra BF se mi nelibi vetsina 😀, ale to bych na tom prezila. Jen treba nizke zimni boty do pliskanic, to mi nastydne akorat.

priefi
5. pro 2020

@dejvitka já včera koupila synovi bf dd step a jsou fajn. Cena 990. Myslím, že to je rada 018, ale jistá si nejsem, zrovna uspávám a krabička je jinde. Kupovali jsme v kamenném obchůdku, ale na netu určo budou taky

dejvitka
autor
5. pro 2020

@priefi dekuju, mrknu na to a i jestli to maji v obchodech pobliz

priefi
5. pro 2020

@dejvitka já právě nerada bez vyzkoušení kupuji botky dětem a zjistila jsem, že v dětské obuvi ty ceny vyjdou kolikrát i lépe, než na eshopech a hlavně mají číslo, co potřebuji. Já nevím, zda mám nějaké silné ročníky, ale sehnat boty synům v jejich velikosti na netu z nožiček, které už mám osvědčené, je nemožné... Všude jen dívčí 🙈

zirafka11
5. pro 2020

Já nebyla rozhodnuta, tak jsem vyzkoušela obojí. V klasických botách po par krocích padala, v BF v pohodě. Takže máme kotníčkové BF s koziskem.

rebe
5. pro 2020

Hodně lidí si pod BF představí hlavně boty s tenoučkou podrážkou a bez opatku, na což mohou být různé názory. Kromě čistě BF ale existují ještě takzvané kompromisy - kompromis připouští silnější, ale stále snadno ohebnou podrážku, bota klidně může mít i opatek, protože pro některé děti je vhodný. Z čeho ale nikdy ustoupit nejde, to je tvar boty, zejména pak špičky, a to, aby se do boty vešla noha dítěte tak, aby všechny prsty měly dost prostoru. Pokud tvoje dítě nebo palec výrazně kratší než ukazováček a prostředníček, tak vhodnou botu v běžné obuvi prostě neseženeš leda za cenu extrémně velkého nadměrku. Jinak prostě boty mají kulatou špičku a utlačují palce a často i malíčky.

dejvitka
autor
5. pro 2020

@rebe ano, to jsou treba veci z BF, ktere mi prijdou fajn, tvar boty, dostatecna sirka, ohebnost podrazky, to vse bych u bot rada mela...To splnuji ty kompromisni ? Mrknu na to rada. Ale v cem tapu je pak vyska boty, opatek jako takovy, tenkost podrazky a podobne veci. Protoze to se nejvíc ty nazory ruzni a tam proste nevim jak vybrat, obzvlast tu zimni variantu, na letni by to asi bylo snazsi. Asi nezbyde nez zkusit vicero bot. Syn zkousel nejake boty u kamaradky, ale ta razi bez opatku a docela je sesmajdal (byly to vyssi boty, nazev bych se musela preptat), velikost mel spravnou, ale nesedely. Tak nevim, nesedela mu ta konkretni bota, nebo se pro nej celkove nehodi uplne mekke boty ?
S tim palcem - urcite je to jeho nejdelsi prst na noze, ale netrci nad ostatni vyrazne.

dejvitka
autor
5. pro 2020

@priefi ja pocitam s tim, ze bych je proste zase do eshopu vratila. Hodne maji na holcicky, to je pravda, maji celkove i hezci. Na ty kluky vesmes oskliva hneda, nebo divnomodra.

dejvitka
autor
5. pro 2020

@zirafka11 a muzu se zeptat jake ? Chci projet blogy a eshopy a nejake vybrat dle nohy syna, ktere budou pripadat v uvahu a zkouset tedy

zelenaesmolda
5. pro 2020

@dejvitka
Dcera ma celorocni BF ale na zimu zvolim klasicke snehule.Jevpro me dulezitejsi,ze ji bude teplo na nohy a navic si nemyslim,ze kdyz bude mit kvalitni nebarefoot boty jednu sezonu,ze by ji to nejak uskodilo.

dejvitka
autor
5. pro 2020

@zelenaesmolda diky moc. Me kamoska zblbla, ze tim malemu znicim nohy a to v nich nenachodi skoro nic, kdyz chodi mesic. Take chci hlavne at je mu teplo a nenastydne mi.

zirafka11
5. pro 2020

@dejvitka nakonec jsme vybraly DD step 070. Tam se ji vešel vysoký nart a chodila v nich nejlépe.

amazonkajanik
5. pro 2020

@dejvitka hele,ono toho možná teď asi fakt moc nenachodi. Mě začal kluk chodit na konci léta,ale trvalo ještě měsíc,než se venku jaks taks rozchodil a teprve minulý týden začal fakt chodit i venku (i když doma lítá jak trysko myš) má několik bot,nemusí vysoké,ale i tak jsem to zkusila a koupila zimní boty z lidlu a světě div se,ale nevadí mu. Za to v Nike a Adidas řval jak tur a nechtěl jít,jen nosit,nebo do kočárku. Švagr propagoval barefoot,měl i obchod,synovec je zbožňoval,neteř nenáviděla. Takže dítě od dítěte. A táta se nechal taky zvyklat a stěžoval si,že mu z nich strašně smrdí nohy,že to už by radši šel přes léto do ponozkobot ...

fandysek_1
5. pro 2020

@dejvitka doporučila bych menší obuv, zajít tam a nechat si nohu dobře přeměnit a nechat si něco doporučit. Rovnou si to vyzkouší a uvidíš jak tam chodí. Jak píšeš, že mu neseděla bota tak to je prostě normální. Je x druhů i BF a kompromisů a každému sedí něco jiného.