Jak 10měsíčnímu miminku rozvrhnout jídlo přes den?

gabikina
6. únor 2017

Zdravím, zajímají mě vaše názory a hlavně zkušenosti. Mám 10měsíčního prcka a chtěla bych mu začít dávat snídaně. Ale mám problém napasovat to do jeho denního režimu. Ráno se budí mezi 5-6h to mu dám mléko, usne, spí tak do osmi. Teď mu dávám mezi 8-9h svačinku (vyloženě snídaně to není). Kolem deváté usne a spí tak do 11h. Mezi 11-12h dostává oběd. Tak se ptám na názor, kdy dávat vyloženě snídani a kdy ovocnou sváču před obědem? Mám mu dávat snídani už v těch pět? Není to brzo? A jak to máte vy nebo jak jste to zaváděly?

mulgrew
6. únor 2017

a co jako chces davat ani ne rocnimu k snidani?

neeva
6. únor 2017

@gabikina ahoj. Mály ma taky 10 m a nas jídelníček vypadá asi takto: mezi 5-6 mléko, pak okolo 8 kase na snídani, v 10-11 ovoce na svačinku, okolo pul 2 oběd masozelenina, cca v 16 ovoce nebo jogurt ( ten ma tak třikrát do týdne) a večeře v 19 mléko zajištěné par odmerkami nemlecne rýžové kase. Spinka do tech 5-6.

neeva
6. únor 2017

Zahušťené ne zajištěné😀

gabikina
autor
6. únor 2017

@mulgrew kaši s ovocem nebo už pomalu začít s pečivem. Myslíš že je to brzo?

@neeva takže to vypadá že asi místo oběda svačinka a oběd později... ale to bude mít o porci navíc....kdyby se budil aspoň v těch 7, bylo by to jednodužší 😄

neeva
6. únor 2017

@gabikina Ja taky doufám, ze se začne budit později, aby mel obed okolo poledne a mohl bastit spolu s nami. Ale zatím to mlíčko ráno proste potřebuje a tim to máme cele posunute. Takhle jedeme už druhy mesic. Vyhovuje mu to, probírá primerene a vypadá spokojený 😀

mulgrew
6. únor 2017

@gabikina no myslím, že zatím ano.pokud vam to funguje, nespechala bych, neni kam

gabikina
autor
6. únor 2017

@mulgrew třeba se mu ten režim časem trochu posune sám žejo 😄

No jako nechci vypadat jak uzkostna matka co se na všechno ptá, umím se řídit intuicí a tak. Jenže nejsem biolog ani doktor a nerada bych něco ve vývoji zanedbala, doktorka ta by ho už od šesti měsíců cpala lososm, na kurzech a přednáškách říkají zas něco jiného o netu ani nemluvě. Mám z toho jídla trochu respekt.

mulgrew
6. únor 2017

@gabikina no ano, nevidim jediny duvod proc by se rano misto snidane nemohl kojit nebo dostat UM, kase ani pecivo nepotrebuje

ladyhacek
6. únor 2017

syna jsem kojila na snídani fakt dlouho - snad až do odstavu v 18m. Dodnes mi však nesnídá - 2x kousne do rohlíku, sní kousek něčeho až pak svačí, ale on nikdy moc nejedl . Myslím, že bych mu to mlíčko zatím nechala - aby jsi mu ještě nenarušila režim v 5 dáš a ještě spí a co když ho snídaně natolik vzbudí že ti chupkat už nbude? Budeš vstávat každý den v 5?

gabikina
autor
6. únor 2017

@ladyhacek to máš pravdu, mazat v 5 rohlík a pak vzhůru... to bych usínala zapochodu.
No já jen když se furt říká že snídaně je základ 😕 na druhou stranu pro mimčo je základ mlíko, tak proč né na snídani 😀
Díky holky

gnozka
6. únor 2017

Kdyz bylo malé 10
Mes zacala jsem
Ji davat chlebik s lucinou . Takže to u nas vypadalo asi takhle . V 7 rano mliko . 8-9 chleba . 10:30 nejake ovoce 11:30-12 oběd , 15:30 jogurt s bananem 18:30 večeře 20:00 mliko .

craki
6. únor 2017

V tvem pripade bych dala poprve mleko, a az se vzbudite oba mezi tou 8-9, zkusila bych kasi...
Ja zacla se snidanema v 8m a varila jsem mu jahly, ale zacinala jsem na jahly plus UM. Az pozdeji jsem pridala do kase ovoce nebo neco jineho. Na pecivo ma jeste cas.

Svacinky jsem zavedla az mnohem pozdeji. Az vydrzel byt vzhuru mezi jidly. To pak dostal v 8 kasi a pred 10 ovoce, pak spal a z do obeda ve 12...

netopejr
7. únor 2017

Ja bych dítěti dávala jídlo,když jim ja. Tzn.okud se budi po pate a po kojeni ještě usne, tak spíme, když vstaneme v osm a jin, tak mu taky něco dam a jime spolu i stolu.
Kojenci bych rozidne nedaval UM, v tomhle veku totálně zbytečný. Můžeš dat normálně kravsky. Dala bych jogurt, banán, jabko, rýží, brambory, okurku, mrkev, 10 m dítě už zvládá normální jídlo. Prvne toho nesni moc,napiš ochutnava, ale dřív nebo později to nabere rychlý spad.
Můžeš dat i polívku, zeleninovou jakoukoli, vývar, varenou mrkev maji rádi,dobre to pokousou.

prostejina
7. únor 2017

A co mu dat vydatnější svačinu? Treba tu kaši s ovocem, smoothie,...pokryje to i snídani 🙂

kika_21
7. únor 2017

@gabikina Ráno jsem kojila, pak normálně snídani, tak v 7 hodin, v devět ovoce a jogurt, šli jsme ven, pak třeba ve 13 oběd atd.

monikagurthova
7. únor 2017

@gabikina ahoj moje 10m dcerka má takovýhle jídelníček: 5 ráno mléko kolem 8-9 buď mléko nebo ovoce, 11-12 oběd, podle toho kdy usne po obědě tak odpoledne svačinu kolem 17 kaše a v 19 mléko. Ptala jsem se pro jistotu doktorka co ráno v těch 8 jestli mléko nebo klasiku snídani pečivo a tak a on mi řekl, ať zkusím pečivo a uvidím když to sní tak na to mám najet. No Eliška se mi potom pozvracela takže když jí kolem osmé tak dávám mléko když později tak svacinku. On se jim ten režim ještě upraví sám do cca roka je pro ně mléko ještě skoro hlavním příjmem živin dle doktora 🙂 takže bych to moc neřešila hlavně Eli má skoro každý den ten režim jiný. Někdy vstane na mleko v 5 a ještě usne někdy až v 6 a už vstává takže já spíš reaguji podle toho jak vstává 🙂

ninive211
7. únor 2017

@netopejr Kojenci 10m nezpracované kravské mléko? To nee. To za mě radši (aspoň do roka) tu kaši s UM (pokud není možnost odstříkat MM a udělat z toho).
Jinak dcera měla dlouho jako snídani UM (do roka jsem kojila, pak přešla na UM, už nebylo moc mléka a třeba na večer mi bez dávky UM navíc ke kojení neusnula), záleželo na tom, kdy se vzbudila, když se vzbudila ráno na UM v pět a pak ještě spala, dostala kolem půl osmé ještě jako "snídani" kus rohlíku , sýr, jogurt, prostě něco, někdy ale spí až do sedmi, tak to dostala jen to UM a pak kolem 9 rovnou svačinku, nejčastěji dáváme ovocnou. Na snídani jako takovou toho ale doteď nic moc nesní, většinou to ukusuje pomalu plynule až do té svačinky (tak jsem svačinku posunula na později, většinou před 10h)

lenkas1982
7. únor 2017

@gabikina Dokud má takovýhle režim spaní, tak bych další jídlo ráno nebo dopoledne nepřidávala. Ona se ta potřeba spaní bude měnit, vydrží dopoledne třeba dýl vzhůru a pro další jídlo se tam prostor vytvoří. Jinak těžká závist, do kolika ti spí, u nás se vstává většinou tak mezi 5 30 a 6 30, někdy i dřív, výjimečně později, spát chodí tak 4-5h po vstávání, ale už je dceři 14m. Snídani (jako 5. Jídlo) jsem začala dávat v roce - buď kaši nebo domácí pečivo.

nafuka
7. únor 2017

@netopejr kravsky mlíko je pro děti do třech let nevhodné,to už radši UM.Napřed si něco zjisti o výživě malých dětí a neraď takové škodlivé bláboly.

gabikina
autor
7. únor 2017

@lenkas1982 tak on se zas ale budi kolem druhe v noci.... a spaval dyl jen posledni dobou je vzhuru uz kolem pate... no a odpolední dlouhý chrup zdědil nejspíš po tatínkovi 😀

@nafuka ja stejně nekojím takže davam UM... davat kravske mliko by me snad v tomhle veku ani nenapadlo...

Ještě mě zajímá, jak jste donutili dítka pít čaje nebo vodu? On teda pije vodu během jídla, caje nechce vubec. A ted nam mudr rekla ze mu v noci mliko davat nemam kvuli zubum.... ale kdyz nechce pit nic jineho a řve tak mi to prijde jako blbost. Mate na to nejakou fintu? Zkoušim mu davat min odmerek do te vody at to ma ridsi a postupne u irat ale kdyz jich tam je moc malo tak to pozna a nechce to 😒

netopejr
7. únor 2017

@nafuka Napřed si něco zjisti a diskutuj normálně. To by zda množství lido nebylo
Kuk do historie třeba. Taky si zjisti, od kdy je UM, ty nejchytřejší.

nafuka
7. únor 2017

@gabikina já teda kojím,když mě vzbudí třeba ve dvě ráno. Na dr se vybodni a dávej mlíko přesně podle návodu odměrky. To neošulíš zbytečně by ses trápila a nevyspala.Zuby má malá zdravé.Nedávám ji žádné sladkosti.

nafuka
7. únor 2017

@gabikina Myslím že to máš docela dobře rozvržené. Stou snídaní bych začala až kdyby jen mlíko už nestačilo třeba kolem roku.řídila bych se podle svého dítěte.Každá maminka má svůj systém jak jí to vyhovuje.

gabikina
autor
7. únor 2017

@nafuka diky. No ja taky nemam nejaky pocit ze bych neco zanedbavala nebo delala spatne. Jen je pravda ze sama mam po porodu problem zdrave a hlavne spravne a casto jist a nechci to nejak prenest na maleho. I kdyz je pravda ze jak zacina jist on tak zacinam taky 😄 Takze me to vlastne uci on.

craki
7. únor 2017

@gabikina Um v noci davej, kdyz ma hlad... Zubar by ti sice nepogratuloval ale co, dite snad ma hlad ne?
A davala jsem vzdycky normalni pomer...
A k vode - maly taky nechtel mimo jidlo, ale nehrotila jsem to, mel dost mleka pres den. Kolem roku se naucil na hrnicku z brckem a od te doby pije vodu nebo ovocne stavy. Caj nechtel nikdy ;)

nafuka
7. únor 2017

@netopejr nepotřebuju sledovat celou historii diskuze, stačí mi příspěvek autorky.