Jídelníček 4,5měsíčního mimča, jaký máte názor?

sanyka81
1. led 2015

Dobry den, muzu se zeptat na vas nazor na jidelnicek?
4.00 UM
8.00 MM (nebo prikrmim UM)
11.00 Obed (Zelenina) + UM
15.00 UM
17.00 Nutrilon prvni kase ryzovo kukuricna
19.00 MM +UM

Mimi spi asi od 19.30 do 4.00 v kuse.
Dotaz mam zda-li si myslite ze je v poradku davat mimika 2-krat za den kasi.
Dekuji.

evulina77
1. led 2015

no za mě je na kaši i na zeleninové příkrmy ještě moc brzo. Já vím, že jsou teď takové trendy, ale podle mě se jedná o to dát dítěti jenom ochutnat. Nevím, já budu jenom kojit do 6.měsíce, pak budu přidávat postupně další věci. Možná dám něco málo ochutnat dřív, ale klavní strava bude určitě jenom mlíčko...

sangita
1. led 2015

Ctyri a pul mesice je skutecne brzo na neco jineho, nez mleko.. To je skutecne takovy trend, evulina77? Cim to vysvetluji? My jsme zacaly s prikrmy po 7. mesici a to velmi pomalu a jeste dlouho bylo mleko hlavni. Kupovane kase bych volila v pripade nouze, lepe pripravovat vlastni. Take jsem si vsimla, ze vetsina z prodavanych obsahuje lepek, to se mi nezda idealni zvlast pro deti do roka..

cabo
1. led 2015

Myslim,ze jidelnicek je v pohode. Rika se, ze kase na vecer zatezuje brisko,ale to zalezi na tom,jak vam to mimi snazi. Me maly po kasi nespi dele jak 3 hodiny,takze jsem ji odbourala a davam ji jen tak 1x do tydne.
My taky davame prikrmy od 4.mesice-pokud je mimi na UM,je dobre zavadet uz prikrm.

@sangita Lepek se ma do detske stravy zavest mezi 5.-6.mesicem,predchazi se tim moznemu vzniku alergie.

wercee
1. led 2015

@cabo Od své doktorky jsem slyšela něco podobného, mezi 4-7. říkala. 🙂

pkolin
1. led 2015

Mám stejně starého chlapečka a má jen mlíčko!!! Je moc brzo dávat příkrmy, v posledních letech studie nahlíží na kojené a uměle živené děti stejně - tnz. že už padla ta kravina, že uměle živené dítě potřebuje příkrm od 4. měsíce - příkrmy u obou až od 6. měsíců. Pouze pokud dítě projevuje známky hladu a vypije více než 1 l mléka, tak pak pomalu přikrmovat od 4. měsíce... Máte důvod, proč jste začala tak brzo? @wercee ano rozmezí je od 4. do 7.měsíce, ale neznamená to, že úderem 4. měsíce dám dítěti příkrm, pokud mu stačí mlíčko. Zavedení příkrmů by mělo mít rozumný důvod!

pkolin
1. led 2015

@cabo Promiň, ale to už dávno neplatí, že od 4. měsíce se má zavádět příkrm, i když je dítě uměle živené! Je to vážně kravina! A je to hrozně brzo a zbytečně, pokud dítě neprojevuje známky hladu a nevypije více než 1 l mléka za den!

primaska
1. led 2015

@sanyka81 Teda, podle mě je na kaší brzo.. Mně dr. doporučovala nejdříve zeleninový příkrm, pak masozeleninový a pak až kaši.. ale i tak až od 6 měsíců, my začali už od 5 měsíců. Určitě se tu ale najde někdo, kdo s tím nebude souhlasit :o) Každopádně mi přijde na kaši ve čtyřech měsících brzo..

berenika39
1. led 2015

@pkolin Když ono je to ted už ZASE jinak. Já jsem tu tak dlouho, že se to za mě změnilo už třikrát😀 😀

http://www.evalabusova.cz/preklady/vyziva.php

@sanyka81 kaše stačí asi jen jednou, je to bytečná nerg zátěž, prostě moc....převažovat by mělo mléko, lae zelenina je ok.

pkolin
1. led 2015

Ještě by mě zajímalo, kolik mlíčka za den vám malý vypije - měl by vypít cca 900 až 1000 ml (samozřejmě dle váhy, je to orientační) a to mi přijde, že v těch dávkách jak píšete nemůže vypít. Mlíčko by mělo být zásadní potravinou!

wercee
1. led 2015

@pkolin Já se bavím o lepku, ne o příkrmech jako takových. 🙂 @cabo Dnešní studie, nejen na zavádění příkrmů, jsou různé a každý si ve finále najde to co chce. Pokud chce zavádět příkrmy od 4. měsíce, najde si takovou studii, která ho podpoří a stejně tak ten, kdo chce s příkrmy počkat...je to celé byznis a maminky by se měly hlavně řídit podle potřeby svých dětí a instinktem, je to na každém 😉

sedmiteckas
1. led 2015

Malá má 4,5 měsíce, do 4.měsíce jsme byly plně na UM. Od 4.měsíce po 3 hodinách 150 ml UM (někdy 180 ml), místo polední dávky UM ochutnává zeleninu (mrkev, červená řepa, brokolice, brambor, batát) - zatím zeleniny moc nesní, spíše ochutnává, nenutím, dokrmuji UM. Poslední jídlo před spaním dávám rýžovou kaši od Nestlé. Přes den někdy zkouším naškrábaný banán - to má ráda.

wercee
1. led 2015

Nám jsou 4 měsíce a 4 týdny už dokrmuji UM a od včera zkoušíme mrkev a šmakuje jí to...jen 2-3 lžíčky a normálně pak 150ml mléka. Zkusím nejprve zeleninu, pak kombinaci s brambory a s masem a pak teprv ovoce, abych jí nerozmlsala 🙂 Kaši zkusím až později, aby jí ta chuť na zeleninu nepřešla 😀 Když to půjde dobře, tak nahradím jednu dávku mléka příkrmem nebo kaší. 😉

verusky
1. led 2015

@sangita prosim, napises, jake nejlepsi domaci kase? ja starsi holky krmila kupovanymi, ale ted mi prijde, ze bude lepsi varit... ryzova (prevarena ryze)? ovesna (trochu mletych ovesnych vlocek a mleko)? vic me nenapada (krom krupicne a ta by, myslim, mela byt az v osmi mesicich). dekuji...
jinak spravne by se melo zustat do pul roka na mlicku, ale pravda je, ze pokud je zrave, zvedave dite, mozna je treba zacit driv...

veverun
1. led 2015

@verusky Já jsem dětem vařila obilné kaše z různých vloček, nadrcených a namočených předem, vařené ve vodě, přidávala jsem přesnídávku či rozmačkané ovoce, později i UM (MM stačilo na kojení, navíc nebylo 🙂 ) a další věci, jako je carob, semínka apod. Koukněte se kdyžtak ke katyxq, ta má naprosto vymakaný jídelníček od mimin po starší dítka, kaše nevyjímaje. Velmi inspirativní.

janinek
1. led 2015

Za me je to brzy, prikrmovala bych od 6-7m az.Jinak jen MM nebo UM.

verusky
1. led 2015

@veverun dekuji, na katy jsem mrkla, vytisknu si prehled 🙂 (vsechna mozna pyre atd.)

aemmi
1. led 2015

Teda ty intervaly mezi jídly to je pro mě naprosto z říše scifi 😕 moje děti v tomto věku byly na mléku, kdykoliv si řekly a potřetí bych nečinila jinak. Příkrmy stejně odmítaly i o dost později.
Kaši bych 2x denně určitě nedávala.

sangita
1. led 2015

@wercee uplne souhlasim, ze jde o penize a nejlepsi je pouzit instinkt a sledovat potreby ditete..
Co je to za studii, kdo ji zadaval/financoval, je verohodna? Vsinla jsem si, ze si nekdy v medicine "vybiraji", co se jim hodi a ostatni studie uspesne ignoruji. Dalsi vec je ta, ze kazda studie se da interpretovat, aby vyhovovala "nasi veci".
Pokud na to pristoupim, ze je prospesne dat diteti do roku alergeny, nestaci jen v malem mnozstvi, aby se s tim streva setkala? Nemusi to prece tvorit denni slozku jidelnicku.. Zvlast psenice je tezko stravitelna a v podobe bile mouky nema velkou hodnotu (nadnesene receno). Lepek je obsazen i v ovsu a jecmeni, volila bych spise tyto obiloviny. Ale v kupovanych kasich je vetsinou psenice, asi je to levnejsi 🙂
A jeste treti pochybnost: Jake znalosti maji pediatri o vyzive? Verim, ze nekteri kvalitni, ale celkove mam pocit, ze ceske zdravotnictvi vztah mezi stravou a zdravim moc nevidi (viz. napr. strava v nemocnici).

sangita
1. led 2015

@verusky Zacala jsem ryzovou - zpocatku bila ryze, chutove lepsi je basmati, nebo kulatozrnna, nebo tzv. sladka ryze. Ryze natural se da pouzit napul s bilou, pokud si dite na ni hned nezvykne. Pak jahlova, ta v soucasnosti vede (dcera ma 26m), na leto (nebo obcas v zime) se hodi kukuricna (z kukuricne krupice - polenta). Dal jsme pridaly ovesne vlocky a jecmen v podobe krup, nebo vlocek. A vse muzes kombinovat, tak je moznosti spousta🙂 Lepsi je jen pasirovat, ale zpocatku jsem taky mixovala.. Varim jen ve vode, vyjimecne pridam ryzove mleko, se spetkou soli. S ovocem nemicham kvuli stravitelnosti. Jednu dobu jsem casto delala s dusenou zeleninou (mrkev, celer, kedluben, dyne..), ted mame spise se seminky (hlavne makem), orechy (idealne mandle), nekdy sladim sladem, nebo datlovym sirupem (netreba detem moc sladit, obilovina je prirozene sladka). V posledni dobe davam lzicku kokosoveho tuku, drive vetsinou kapku slunecnicoveho oleje.

mafeska
2. led 2015

@sanyka81 když byla moje dcerka miminko tak to bylo tak že u dítěte na um se má začít s příkrmy od uk. 4 měsíce, u plně kojených od uk. 6 měsíce, ale tedka zase proběhly nějaké změny, prý.

Jinak ve Vašem jídelníčku mě bije do očí ta kaše, nic proti nim nemám, dávala jsem je do roka každý večer ale ještě mi to přijde brzy, kor 2x denně. Soustředila bych se na příkrmy k obědu a ostatní jídla jen mléko, je to pořád ještě základ stravy.

nonnni
2. led 2015

@sanyka81 mam tri deti v rozmezi 9, 6 a 0 let a u kazde dcery byl uplne jiny trend zavadeni prikrmu I lepku. U kazde podporene uplne zarucenymi studiemi a udaji a do krve obhajovane na diskusich proti kazdemu, kdo jel mimo momentalni trend. Za 3 roky to bude zase jinak a matky v te dobe se budou desit a skelebit nad tim, co se vehementne doporucuje dneska. Je to porad dokolecka... rid se svym instinktem, informace selektuj na potreby tveho ditete. Ja hodlam zavadet prikrmy co nejdrive, do mych duvodu neni nikomu nic...zvazila jsem pro a proti,vzala v potaz potreby sve dcery a tecka. Mmch, hodlam odbourat veskere um nejdele ve 12. Mesicich, idealne kolem desateho. Takze deti jsem tou dobou mela na plne strave. A budu o to usilovat I u nejmladsi. Mmch, pristup posvedcen nejednim pediatrem v cr a zejmena v zahraniči.

mmch, osobne nevidim duvod k zavadeni kase vubec, domaci, nebo kupovana. Je to na jedno brdo...

verusky
2. led 2015

@nonnni odbourat do roka mleko, kvuli tomu, ze neni zdrave (zahlenuje atpod.)? ja mleko nemusim a prostredni dcera po odstaveni kravske nechtela, tak jsem nenutila (zatimco nejstarsi na mleku ujizdi dodnes). napis mi, prosim, jaky duvod Te k tomu vede, dekuji.

nonnni
2. led 2015

@verusky zahlenovani, odvapnovani organismu (paradoxne), oslabovavi imunity, preslazovani ditete, umelotiny, ktere lze nahradit pestrou a hlavne cerstvou stravou, zbytecne zadelavani na spatne stravovaci navyky (zaplacavani ditete um misto jidla, pripadne zadelavani na problemy s kousanim a texturou a pestrosti jidla atd) Kdybych plne kojila, tak prikojuji dal (prikojuji, ne plne kojim!) I po roce, ale um, neni jediny duvod ho diteti davat, kdyz je schopno jist tuhou stravu. Zubu netreba, dasnicky zvladnou vse. A od deseti mesicu vyse by dite melo byt toho schopno, pokud nema nejaky fyziologicky duvod, ktery tomu brani. UM nad rok ditete je jen masirka vyrobcu. A jako ano, plne chapu, kdyz nekdo usoudi, ze to diteti davat chce, z jakeholiv duvodu, ale je zcestne argumentovat tim, ze to nejak benefituje dite.

nonnni
2. led 2015

@verusky jo a treba ja detem delam ovocne koktejly z mandloveho mleka a ovoce, nebo kefiru a ovoce...mnohem lepsi, nez um...akorat je to pracnejsi, nez udelat flasku...kravske mleko nedavam k piti cca do 4let...

Nahrazkova mleka nemaji dostatek proteinu (pokud to neni z jineho zvirete) , ale spolu s kefirem, syry a zejmena kvalitni zeleninou (cim tmavsi zelen, tim lepsi) dite dostane dost vapniku I vitaminu. Protein z masa a zeleniny a mojeho oblibeneho avokada.

verusky
3. led 2015

@nonnni dekuju, tak nejak jsem to myslela, ze kravske mleko neni zdrave. mozna zalezi i na ditku? ja budu dokojovat, ale jak uz to prestane bavit nebo si mala rekne, ze prso nechce, tehdy bych volila flasku s um. tak ze bych zkusila nedat... to bude boj s tchyni... uz tak nechapou, ze ja mleko nepiju (berou primo z kravina nepasterizovane). mas pravdu, ja nazor se zahlenovanim taky zastavam... a zdrava ziva strava, to mleko neni, ze.

nonnni
4. led 2015

@verusky mleko kazdopadne neni pestra strava, i kdyz opomineme to slozeni kravskeh, nebo um...takze bez ohledu na to, zda je to kravske, kozi, velbloudi, mandlove, ryzove, nebo jakokoliv jine...neni duvod, aby se tim dite prolivalo, jako nahrazkou mistlo snidane, svaciny, ci vecere....proste nemela by to byt nahrazka jidla (muj osobni nazor).

Kazdopadne by se mel kazdy rodic opravdu ridit predevsim potrebami sveho ditete a sam zvazit rizika a benefity svych rozhodnuti. Ja mam dceru ted treba na sojovem UM, coz u "mnoha" lidi (zejmena v CR) vzbudilo sok, udiv a dostala jsem prednasku o jeho skodlivosti...pricemz ja jsem si vedoma i rizik a mozne skodlivosti, nenasadila jsem ho diteti na zaklade toho, ze se mi libila plechovka v regale v obchode. Momentalne u nas rizika neuzivani sojoveho UM prevazuji nad riziky z uzivani. Uz to ani lidem nevysvetluji. Tim chci rict, ze nekdy se clovek musi obrnit proti okoli ve smyslu, ze je splachovaci a pokud si je jist svymi rozhodnutimi, tak udelat presne to, co povazuje za vhodne. I kdyby to znamenalo boj s tchyni... nebo na MK 😉

micka1
4. led 2015

mám dceru 5 měsíců. Od narození je na UM. S příkrmy jsem začala ve 4 měsících. Dr. nám to schválila. Jídelníček mám takový
kolem 6 UM
asi tak v 9 bílý jogurt actviia sladká
v poledne brambor s něčím ( špenát, brokolice, mrkva nebo kuřecí maso)
odpoledne ovocná přesnídávka
večeře kaše nejraději má vanilkovou od sunaru
před spaním si dá 210ml UM
podle naší dr jídelníček vyhovující
spí asi tak od půl9 do 6.
Všechny tři děti jsem měla od narození na UM a všechny začali s příkrmy ve 4 měsicích.

mafeska
4. led 2015

@micka1 teda já zírám, v 5 měsících komplet příkrmy vč. bílého jogurtu

micka1
4. led 2015

@mafeska jogurt jsem začali dávat asi tak před 10 dny. Dceři moc chutná. Kaši má sunarku, která je od 4.měíce. U starší dcey jsme dávali od 6. měsíce pribináčka a tvaroh. Byla dlouhá a chudá. Tak dr říkala že aby něco přibrala. Teď má 3,5 roku a váží 13kg.

tehe
8. led 2015

zdravím...

já byla včera ze synem u doktorky (synovi je 4měsíce a 13dní). Doktorka nám řekla, že máme začít ochutnávat alergeny( kravská bílkovina, ořech, lepek, ryba, vajíčko). Byla jsem s toho velice překvapená. takže se to opravdu mění.