Ahoj všichni,
chtěla bych se zeptat na vaše zkušenosti se zaváděním jahod do stravy miminek. Vím, že jsou označovány za silný alergen, ale chystám se vyrobit nějaké ovocné přesnídávky z jablíček a uvažuji o tom, že bych tam přimixovala pár jahod pro chuť. Od kdy bych je potom mohla malé začít dávat, když jahody i jablka budou při přípravě už povařené?
@caspar1 taky jsem zkusila první přesnídávku kde byly jahody (Hipp Fruchtpause, je to 100% ovoce, mix jablek a jahod a snad borůvky?) okolo půl roka (myslím tak 7 měsíců) a když dobrý, normálně jsem ji dávala často, je moc dobrá. A samotný jahody opravdový namačkaný dostal tuším v 9 měsících.
@caspar1 Podívej já jsem alergická třeba na jablka a na jahody vůbec 🙂 v syrovém stavu. Když se tepelně zpracují většinou se alergen vytrácí - ale né vždy
@caspar1 jahody nejsou silný alergen, to je mýtus, jahody obsahují hodně látek, které jsou schopny v těle vybudit tvorbu histaminu (čistě chemickou cestou, nemá to nic společného s alergií, tuto schopnost mají i přezrálá rajčata či jakékoli jiné hodně zralé ovoce či zelenina, kakao, zdrající sýry, kvašené a nakládané potraviny, citrusy atd.). Zda tato reakce proběhne či ne záleží na více faktorech a jedním z nich je množství zkonzumované potraviny. Čili není důvod se vyhýbat jahodám, jen to nepřehánět s množstvím, pár jahůdek pro chuť sem tam je naprosto v pořádku klidně od uk. 6. měsíce.
do roka bych asi čekala, ale pak bych to pomalu začala zkoušet. Nejdřív otestovat jestli nebude nějak reagovat a pokud ne, tak určitě nevadí když mu nějakou zamícháš do přesnídávky 🙂
my jsme začli jahodovou přesnídávkou/no, jahodovou-je tam 80%jablek a 20%jahod 😎 / Pak dvěma lesníma jahůdkama, teď po třech dnech normální jahody ze zahrádky a v poho.. Měly tedy každý asi tak 3 malé
Já dala první jahodu asi tak okolo 10. měsíce - normální čerstvou jahodu, nejdřív jen jednu a po týdnu dvě a pokaždé čerstvé jahody a všechno bylo OK.
Jak pise @luthien.k , alergen to neni. A protoze je ted sezona, neni duvod se jahodam vyhybat. A cekat zase za rok 😒 Moje uz je normalne ji. Okolo 6.mesice dostala presnidavku s jahodama a ted dlabe cerstvy. Ja teda spis nez alergen nealergen bych se ridila tim, zda je zrovna sezona. Treba na cerstvy rajcata radeji jeste pockam...
V příkrmech jsou přidávané od ukončeného 6.měsíce takže asi tak ..... myslím že povařené v kombinaci s jablíčkama bys klidně mohla vyzkoušet .... vždyť dneska je novým trendem seznamovat dítě s alergeny dříve. Nic se nemá podle mně přehánět - ani kilo jahod denně ale ani první jahoda až ve školce 🙂 možná někdo nebude souhlasit ale totˇmůj názor
Prvně měl jahodovou přesnídávku v 6 měsících. Asi v 9 jsem mu zkusila dát ochutnat čerstvou a nic se nestalo. Teď jsme koupili čerstvé a měl je ráno na sváču a jak si u toho mlaskal 😉
No holkám je 8 měsíců a zrovna mi rostou krásné červěňoučké na zahrádce, tak jsem zkusila na ochutnání a vypadá to celkem OK, přimáchávám tak 2 ks do bílého jogurt rozmačkané a šmakuje, nevím jestli je to dobře, ale takové bio jahůdky ze zahrádky plné vitamínů mi přijde škoda nedát .....
Holky já se sem trochu vmísím s dotazem. Je jedno zda se jedná o lesní jahody nebo o ty zahradní? Lesní nám totiž rostou za domem, tak je tu zrovna mám k dispozici 🙂 dětem je 7 měsíců pryč
Já jsem dala své malé koncem 7. měsíce jahodovou přesnídávku a bez reakce. A protože je teď jahodová sezona a máme jahůdky ze zahrádky, byla by škoda jí je nedat ochutnat i čerstvé. V 8 a půl měsících měla tedy po dobu 3 dnů na svačinku asi tak po 10 rozmixovaných jahod denně a jak si pochutnávala. Žádná reakce nebyla.
mě se děcka obě z jahod trochu osypali ale nebylo to nic hrozného, to bylo když měli rok oba dva a dali jsme čerstvé, jako přesnídávku je měli už dříve uvařené a z toho nic, druhý rok už byli ok a jí čerstvé pořád na zahradě
@versatilka zkus po trošce a uvidíš já myslím že je to úplně stejné jako obyčejné, možná že ty lesní jsou ještě jemnější 😉
@caspar1 u kluka jsem byla opatrnejsi a mel je az v lete dalsiho roku (je na jare), takze az po 1.roce. To uz mel cerstve. U dcery jsem se drzela novych trendu a ty rikaji, ze neni duvod potencialni alergeny nejak odkladat na pozdejsi dobu, takze jahodovou (kupovanou) presnidavku mela cca v pul roce, kdyby v te dobe meli cerstve, tak ji je opatrne dam. Ted je sezona a cpou se jimi oba dva, dceri je 14 mesicu. Ani jeden zatim nejsou alergik a ani my s muzem nejsme, takze moc opatrna nejsem.