Dobry den, chtěla jsem se zeptat zda někdo nemáte zkušenost se syry u děti. Mam 7 měsíční miminko a někdy mi nechce ranno pit mléko. Tak sem si rikala, ze bych mu zkusila dat ráno chleb se sýrem,ale nevim jaký abych mi neublížila.?😁 Nemáte nekdo zkušenost. Děkuji za odpověď
v 7 m bych raději volila máslo, jogurt, tvaroh nebo lučinu (tvrdé sýry mívají příliš mnoho soli a v tavených sýrech jsou ještě tavící sole...)
i když mi to přijde celkem brzo i na to pečivo (ale pokud je na příkrmech už od 4m a nemá s obilovinami - hl. pšenicí žádné problémy...)
hezky zpracované příkrmy jsou zde http://www.kojeni.net/zavadeni-prikrmu.html
@kamste Děkuji za typ. Prikrm sme zacly uz od 3 a pul měsíce sme velcí jedlici 😀
určitě lepší mlíko zpracovaný v nějakým výrobku, kde to projde zakysáním atd...takže sýr určitě lepší, než čistý mlíko... na mlíko je asi obecně docela brzo...
tavící sejry jsou sračka největší, to radši ne. tvrdý sýry proč ne. pokud nebudou extra přesolený...
ale je teda pravda, že je to hodně brzo...min. do toho půl roku by to mělo bejt spíš ochutnávání, jako dvě lžičky, než porce místo mlíka.... dítě by do roku mělo bejt hlavně na mlíku.... u UM se sice dopručuje přikrmovat už od 4. m., ale je to spíš na zvykačku a tak, než jídlo jako takový... nespěchej
@martina291116 Reaguji jen na tip od
@kamste - tvaroh do roka určitě ne, obsahuje moc bílkovin a příliš zatěžuje ledviny. Do roka určitě můžeš jogurt, já dávala i kysanou smetanu. Obecně by to mělo být kysané (takže máslo taky ne).
U sedmi mesicich ukouse chleba? :o nase ma devet mesicu a roste ji prvni zub teprve. Ja kdyz nemam moznost dat UM, davam jogurt na piti (treba na cestach).
@barumat máslo je tuk (takže tam "kysání" nehraje roli) - je normálně do stravy zaváděno kolem 9.m
vycházela jsem z toho, že i lučina je vlastně skoro tvaroh - pokud se jedná o slabou vrstvu na pečivo, tak bych si s tím hlavu nelámala - a kvůli obsahu bílkovin pak v daném dni snížila porci masa, vajíčka a luštěnin (aby celkový příjem bílkovin za den nebyl příliš vysoký)
souhlasím, že se tvaroh NEdoporučuje SAMOTNÝ (třeba jako svačinka)
@koitschka Ja do jogurtu musim přidávat ovoce jinak ho nesni...takže to by nedal...jinak chleba spíše rozmačka v puse,take ještě nemáme zuby.🙂
@martina291116 mala ma teda 10m.obcas ji rano delam domaci lucinu s chlebem( domaci lucina je bilý jogurt typu hollandia,nechaš prekapat pres plinku,polozenou v sitku v lednici do rana,a to jsem ji mazala na chleba)muzes pridat treba pazitku. a urcite ji tim neublizis a vis co v tom je.
synovi jsem dávala žervé občas tvrdý sýr, tvaroh nám dr. doporučila až od 1.roku
@martina291116 syr obsahuje hodne bilkovin jako tvaroh, lepsi je zacit s jogurtem - bila holandie nebo proste nejaky kvalitnejsi opravdovy jogurt., nevim od kdy prikrmujes, kazdopadne se syrem se zacina tak ty 3-4 mesice po zacatku prikrmu a spis tvrde syry, u ostatnich je treba hodne hlidat mnozstvi. Me dcera od 9 mesicu nechtela zadne mleko a jde to dohonit ve strave naprosto v pohode, zacne se davat vic brokolice, musi se hlidat davani ryby aspon dvakrat tydne, ale jde to , ziviny potrebne pro rust a rozvoj lze uz u takhle velkeho ditete nahradit jinak. KAzdopadne u tech syru je fakt treba hlidat mnozstvi, velke mnozstvi bilkovin muze mit negativni dopad na ledviny a to se pak ukaze az kdyz bude dite velke, ne ted...
@barumat u tvarohu jde o mnozstvi, tvarohova pomazanka v tenke vrstve na chlebu nevadi, vadi tvarohove dezerty, ty ma dite chut jist ve vetsim a je v tom hafo bilkovin, 200g masa da diteti maloktera maminka, ale 200g lipanka nebo tvarohoveho dezertu bez problemu a je to podobna darda bilkovin na ledviny, proto je o tvarohu povedomi ho nedavat...
Moje by mi taky nejedla bily jogurt,micham do toho ovocnou presnidavku nebo ji davam normalne ochuceny, treba florian,activii apod.
Skusila by som biely jogurt alebo lucinu, ze ci mu to zachuti. Mojej mladsej dcere chutilo velmi acidko.
synovi jsem dávala normálně eidam 45% ale v 7m né asi po roce spíše déle. Trvalo mu se rozjíst.
na kvalitních sýrech osobně nevidím nic špatného nesmí to být plísňové a spíše s vyším obsahem tuky (né 20 či 30%)