Příkrmy 🤦. Prosím, poradíte?

elis101
19. kvě 2020

Ahoj, chtěla bych vás požádat o rady ohledně prikrmů... zkoušela jsem se v tom zorientovat a mám pocit, že je milión o půl názoru...

Malé je 4 měsíce a týden, je plně kojená a prospívá

Chtěla jsem začít s příkrmy po pátém měsíci ( z praktického důvodu. Po jejím ukončeném šestém nás čeká tábor- diskuzi tábor s prckem už tu mám níž 😆🤦 - stany, polní kuchyně, bez elektřiny, bez civilizace - a začínat tam s příkrmy, myslím, že už tak to bude výzva...)

Dr se mě ve 3,5 měsících po tel ptala, jestli přikrmuju a že už můžu ( ještě jsem nezačala)

Tak co si mám jako vybrat? 🤦🤦🤦

A dál:

1) Chci vařit na páře v pařáčku. Jednodruhový první příkrm ok. Rozmixuju a naředím prevařenou vodou. Ale další? Dá se tak dělat současně zelenina se syrovým masem?

2) Později se doplňuje o nějaké bylinky třeba? Kmín, anýz fenykl?

3) vodu jsem se rozhodla dávat kohoutkovou nejspíš. Zatím převařenou do jídla i jako pití a kdy se tedy začíná dávat dětem pití?

4) Můžu malý strčit do ruky žužlat syrovou zeleninu, nebo se prostě začíná vše tepelně upravené. Třeba pak i ovoce, jen zpracované?

5) hojně jsem četla o přidávání olejů/másla...moje dr mi řekla rozhodně ne...

No snad je to všechno, ale určitě mě ještě něco napadne 🤦

areh
19. kvě 2020

@elis101 1)já jsem vařila zeleninu a maso zvlášť. Většinou každé trvalo jinak dlouho. A hlavně jsem si od každého připravila více porcí a pak zamrazila. Ale pokud chceš dohromady, tak není problém. Jen dát pozor, aby maso bylo dobře provařené.
2) později jsem dávala zelené bylinky ze zahrádky. Tymián, oregano, do brambor kmín.
3) synovi jsem taky dávala kohoutkovou vodu. Sice jsem měla i kojeneckou, ale stejně se prvně napil z mojí skleničky - vodu s mátou a pak nechtěl nic jiného 🙂 pravidelně jsem začala dávat pití asi od 8. měsíce. Začínalo léto a měl už nahrazenou porci.
Jinak měl lahvičku s měkkou placatou savičkou, kde měl vodu. Ze začátku neuměl sát, tak se tím spíš polejval a ochlazoval.
4) syrovou zeleninu jsem dávala, když jsme jedli a on chtěl něco taky. V létě je třeba dobrá okurka na osvěžení.
5) k úplně prvním příkrmům (jednodruhová zelenina) jsem olej myslím nedávala. Myslím, že až tak s masem? Ale teď si nejsem vůbec jistá.

Jinak syn je od mala jedlík. Má rád všechno. A byl kojený do 2 let. S příkrmama jsem začala asi v 5 a půl měsících, když měl fakt velkej zájem o jídlo 🙂

squezy
19. kvě 2020

1.prvni měsíc bys měla dělat jen zeleninu, po dalsim mesici do zeleniny pridat maso a pak začít s ovocem. Zeleninu jsem dělala také na naparovacku, maso jsem celé položila do vody a vařila. Pak rozmixovala a takto to dala celé dohromady.

2. Toto nevim.

3. Pokud je dítě plně kojene, tak bych vodu ještě nedavala. Davej pít vodu až v létě. Jinak teď když dáš příkrm, tak bys měla ještě dokojit. Mliko neni jen jidlo, ale i piti.

4. Asi si to může zuzlat, ale ja jsem to nedelala. Nevím, jestli v 5.mesici je už schopna udržet mrkev. A tady jde spíš o to, jestli už bude kousat, aby si neukousla velky kus, jak zeleniny tak ovoce, aby se ti pak nedusila.

5. My jsme davali vždycky nejvic prelisovany olivovy olej. V tuku se lepe rozpouští vitaminy do tela a i lépe se vykadi 🙂 Máslo asi taky, ale v malinkem množství, to samý olivovy olej.

Snad jsem pomohla.
Jela jsem hlavně podle tohodle: https://prvni-prikrmy-krok-za-krokem.estranky.cz/

surikata131
19. kvě 2020

@elis101 nebylo by jednodušší začít až po táboře? (Pokud tam nejedete na 2 měsíce) nemusela bys tam řešit prikrmy...

My jsme začli asi před 3 tydny (v pul roce) s 1 druhovou zeleninou (ze skleniček, nevarim takze s tom neporadím), pristi tyden přidám maso, nejdriv 1druh zeleniny+maso, postupně přidávat...vodu jsem ji začal dávat tento tyden, trosku si cucne po prikrmu z lahvičky s plochou savičkou, dávám ji trosku ohřátou kojeneckou, potom po chvili jeste dokojim. Kousky zeleniny si myslim ze je lepsi dat první vařené, lip si s tím urcite poradi, kdyz nemá zuby a zatim neví co s tím. Kořeni bych dala asi až nekdy později, maximálně ten kmín mozna. Olej zatim nedavame, ani jsem o tom nečetla

codal
19. kvě 2020

Klidně můžeš půl roku jen plně kojit a pokud bude malá dobře přibývat, tak bych to klidně nechala az po táboře, ušetříš si tam hromadu práce, zvlášť pokud tam není elektřina. Jinak první měsíc se stejně vaří jen zelenina bez masa, pokud chceš teda už na táboře přikrmovat, zavařila bych si skleničku mrkve, dýně a brambory a tam bych to jen ohřívala a různé kombinovala, holky mi na začátku snědly sotva pár lžiček. Maso jsem vždycky vařila zvlášť a pak si to zamrazovala v mistickach na led. Syrovou zeleninu nebo ovoce zkusit můžeš, ale spíš měkčí pokud nemá zoubky. U nás malá na začátku žužlala okurky a banány nebo uvařenou mrkev. Vodu jsem na pití na začátku vůbec nedávala, kojení stačilo. Po každém jídle jsem dokojovala.

zuzita15
19. kvě 2020

@elis101 zacnu tim, ze u plne kojeneho ditete neni treba zacinat ani v 6m, dokud se nesape po jidle. Dcera uz se sape? Opakuji to tu asi po milionte, imunitni system lezi z vetsi casti ve strevech a predcasne zavedeni tuhe stravy ho muze zasadne ovlivnit. Navic mini sklenicky na zavedeni prikrmu se daji vzit i na tabor, pokud by clovek chtel zacit v tom 6m. A ted k otazkam:
1. Varila jsem vse naraz
2. Na zavadeni koreni jsou tabulky, kmin se muze relativne brzy, fenykl a anyz mi prijdou dost aromaticke
3. Kohoutkova voda i neprevarena ok, na vetsine uzemi CR ma parametry kojenecke. Voda staci kolem 8/9m, do te doby po kazdem prikrmu dokojit (ci pred nim, jak komu vyhovuje). V prikrmech je taky voda, takze vody dost. Kojenemu diteti idealne zavest piti z hrnicku, zadne dudliky, savicky, brcka apod.
3. Syrova zelenina je dost tezka (az treba na salatovou okurku), proto se dava tepelne upravena. I ovoce je lepe stravitelne po tepelne uprave, takze ze zacatku urcite varene, pak syrove ovoce, syrovou zeleninu az mnohem pozdeji. Banan se taky nemusi varit, ale muze stavet.
4. Nevim, co ma tvoje dr proti olejum, naopak nektere vitaminy jsou rozpustne jen v tucich a tuky i pomahaji treba na zacpu, takze za me rozhodne pridavat kvalitni tuky - maslo, ruzne druhy za studena lisovanych oleju

puhelin
19. kvě 2020

Doporucin ti metodu blw. Je to nejpraktictejsi, i na vasem tabore to bude snadnejsi.

martiniquest
19. kvě 2020

Rovnou napisu, ze se pripojuji k nazoru zacit prikrmovat az po tabore. Naopak bud rada, ze mas kojene dite a mas to o to jednodussi.
Odpovedi na otazky ti da kazdy jiny. Neexistuje jedina mozna a spravna cesta. Moznosti je milion a casto si i protireci. Vyber si, co je ti pocitove prijemne

elis101
autor
19. kvě 2020

@surikata131 no bylo by jednodušší určitě...ale to už jí bude 6 a půl měsíce. To by nevadilo? Když už teď se mi dr. ptala na příkrmy? A pak si říkám aby se mi nestalo dva dny před táborem, že budu muset třeba začít, to by me kleplo 😆

elis101
autor
19. kvě 2020

@zuzita15 dcera se nesápe, respektive sápe se po všem možným, ale po jídle bych zrovna neřekla...ale Dr mě dost zmátla tím, že mi říkala ať si začnu... původně jsem taky chtěla jen kojit do šestého, co jsem pochopila mělo by to být jen a jen k užitku, tedy pokud jsem všechny ty informace pochopila správně a pak jsem to chtěla šoupnout kvůli tomu táboru...

puhelin
19. kvě 2020

@elis101 Nemusis zacit na den presne v 6 mesicich. Proste pocitove. Dr. te jeste zmate tolikrat 🙂 Oni jsou casto uplne na opacne strane, nez byvaji specialiste.

theuska29
19. kvě 2020

Pokud to není nutné, tak bych počkala s příkrmy až po táboře 🙂 U malého jsem začala dřív kvůli tomu, že ztrácel na váze a kojení mu už nestačilo. Jsou maminky, které kojí v pohodě do 10. měsíce bez příkrmů. Přeci jen začít s příkrmy u kojeného miminka v ukončeném 6. měsíci je pouze orientační hranice. Takže podle mého měsíc sem, měsíc tam 🙂
Navíc se u příkrmů může objevit alergická reakce, no cokoliv ... a na táboře se to bude špatně řešit.

zuzita15
19. kvě 2020

@elis101 pochopila jsi to naprosto spravne. Pediatry rady radi zacit driv, zvatlaj neco o imunologickem okne, kecy. Kojila bych a zacala po tabore, je opravdu miziva sance, ze by tam dcera umrela na hlad 😉

surikata131
19. kvě 2020

@elis101 určitě nevadilo, spíš se divím, že ti doporučovala doktorka příkrmy tak brzo, u plně kojených se začíná od ukonč. 6. Měsíce, driv u dětí na UM. Ale to dítě toho stejne ze začátku moc nesní, některé to nechtějí vůbec. Je to spíš o ochutnávání, zkoušení, než že by bez toho dítě nemohlo žít, nejdůležitější je pro něj stejně mléko - MM nebo UM (tuším do 1 roku). Já bych na tvém místě prostě plně kojila a začla s příkrmy až po táboře, abych tam nemusela nic řešit

martiniquest
19. kvě 2020

@elis101 Pediatri stale davaji naprosto nesmyslne a zastarale rady ohledne prikrmu - to co je zazito z dob komunismu. Do me hucely doktorky u obou deti ve 4m a vykladaly o imuno oknu, coz uz se davno vi, ze je nesmysl. Naopak u kojenych deti je dobre pockat na ukonceny sesty mesic. Pricemz je to orientacni. Da se zacit klidne o mesic pozdeji. Dite do 1 roku je kojenec a jeho primarni slozka stravy ma byt mleko. Prikrmy jsou od slova prikrmovat, tzn. dite se ma s pevnym jidlem do roka seznamovat. Bohuzel mnozi stale razi myslenku, ze osmimesicni dite ma sporadat minimalne tri chody denne a na obed svickovou 🙈

nazka
24. kvě 2020

@martiniquest můžu se zeptat na to imuno okno? Do mě hučí dr právě taky z tohohle důvodu.. Malý jsou 4 měsíce a je plně kojena a mně se nechce ji ještě nic dávat.

zuzita15
24. kvě 2020

@nazka imuno okno je mytus, neexistuje. Neni nijak vedecky prokazano, ze drivejsi zavedeni alergenu ma pozitivni vliv na vznik alergii (resp nevznik). Doktorky stale doporucuji zacinat ve 4m, ale je to u plne kojeneho ditete nezadouci. Imunitni system sidli z vetsi casti ve strevech a brzke zavedeni pevne stravy ho muze zasadne ovlivnit. Prikrmy by se mely zavadet az ve chvili, kdy se dite zacne po jidle sapat, tudiz to nemusi byt nutne ani v 6m, ale treba v 8m. Kojene dite o nic neprijde, MM je zazracna tekutina, ktera se prizpusobi potrebam ditete.

martiniquest
24. kvě 2020
martiniquest
24. kvě 2020

@nazka A tento clanek psala ma kamaradka, ktera ma doktorat z imunologie
https://belandy-ditepodlupou.cz/knihovna/o-zdra...

nazka
24. kvě 2020

@martiniquest moc dekuju 🙂

elis101
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
elis101
autor
25. kvě 2020

@surikata131 byli jsme tam teď na skok, půjdeme pak v pěti měsících, každopádně Dr. mě zjišťovala znovu, ať začnu teď...bít hlavou do zdi vážně... Člověk chce udelat to nejlepší, ale co to je, hledám, studuju čtu a všude něco jiného 😂🤦😱...

elis101
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
elis101
autor
25. kvě 2020

@martiniquest děkuji 😊

elis101
autor
25. kvě 2020

Mám se prý koukat na tento web ( to si dr. asi dost naběhla 😂🤦 ) a na web 1000dni.cz. no nevim. Z tisice dni jsem ja taky pochopila, že je nejlepší začít až po šestém měsíci u kojených dětí....ale prý to tak není....

No a já pak našla ještě tyhle stránky s příkrmy
http://prikrmyodsheily.blog.cz/rubrika/prikrmov...

Co na to říkáte?

me_druhe_ja
25. kvě 2020

@elis101 Hele, jdeš na to moc vědecky u mýho úhlu pohledu. 🙂 Za prvé ne doktorka, ale matka rozhoduje, kdy začít s prikrmama (mluvíme samozřejmě o zdrave prospivajicim miminku), takže co si myslí doktorka, neřeš. Já osobně jsem typ, co si precte různý zdroje a názory na zavádění potravin, ale nejedu podle tabulek, spíš podle citu a dítěte. 🙂 Já začala u plně kojeneho po ukončenym 5m. Během 3 týdnů se rozjedl tak, že jsem nemusela už dokojovat. Některý děti ale jídlo odmítaji i v 8.-9.m. Není důvod to lámat přes koleno. 🙂 Taky jsem asi jen u prvních tří druhů zeleniny jela tři dny - jeden druh. Pak už ne. Prikrmuji měsíc a půl a už jedu dost podle svého. Od ukončenýho 7.m. budu dávat svačinky a další měsíc večere. 🙂 Ale samozřejmě záleží na tom, jak bude spolupracovat prcek. 🙂 Jako určitě je fajn přečíst si různý zdroje, ale určitě bych se neřídila nějak striktně ničím. 🙂 Poslouchej mateřský instinkt. 🙂

surikata131
25. kvě 2020

@elis101 hele tak jí řekni, že to prostě malá nechce, tak ještě třeba měsíc počkáš a hotovo...asi tě nebude nutit ať to do ní cpeš násilím a snad dá pokoj

elis101
autor
26. kvě 2020

@me_druhe_ja máš pravdu. Vždycky mám tendenci si věci pečlivě nastudovat, abych neudělala nic blbě... akorát jsem si tím vším udělala v hlavě zmatek, ze kterého se teď těžko vymotavám 🤦😂.... zrovna ty příkrmy mi přišly tak důležitý, tak jsem se na to vrhla, ale nečekala jsem tak moc rozporů. Prostě si dám pár dní ,,voraz" a pak si udělám svůj systém a malá mi to pak ještě vysvětlí určitě 😂 a bude to v pohodě. Díky 🌹

mariegroth
26. kvě 2020

U prikrmu je fakt lepsi zacit radsi driv, nez pozdeji. Nevim, jestli je na to v cestine termin, ale v anglictine se tomu rika “open gut”. Proste streva nejsou pripravena a hrozi zazivaci problemy v pozdejsim veku.

fandysek_1
26. kvě 2020

@elis101 moje dcera začala jíst, až po prvním roce. Jen se kojila. Stále jsem nabízela a zkoušela, ale nic nechtěla. Jen mlíko. Dr jsem vždy řekla, že zkoušíme, ale nic moc nechce. Pokud prospívá neresila bych to nějak extra. Syn jedl od čtvrtého měsíce prikrmy, odmital mléko . Každé dítě je jiné a nedá se řídit vším, co kdo kde napíše nebo řekne.

mariegroth
26. kvě 2020

Pardon, Chtela jsem napsat “radeji dele, nez drive”