Příkrmy-špaldová kaše. Co je lepší? Jak jste dávaly miminku lepek?

evulakebula
8. pro 2020

Zdravim,

asi muj dotaz bude znit totalne divne.

My doma pouzivame spaldovou mouku, lepe receno mame zrno a meleme si mouku. Synovi ted chci zaradit lepek do prikrmu, ma 7,5 mesice. Udelat mu proste kasi z te spady.

Cetla jsem, ze deti nemaji jist celozrnne veci. Ale. Kdyz umelu tu mouku, mame ji z celych zrn, takze jsou tam take otruby. Kdyz to preseji pres sito, abych oddelila otruby od mouky, tak ale odstranim to nejlepsi z toho zrna. Takze co je lepsi? Aby dite melo poradnou davku enzymu atd... z poradne celozrnne mouky? Nebo jen ten zbytecek povarit na kasu?

Nejak jsem nepochopila, proc deti nemuzou tu celozrnou mouku. Kvuli strevum? Nebo prave kvuli velkemu navalu vitaminu atd.? Zase kdyz to namocim, tak to poradne zmekne a povarim, takze by ty otruby vadit nemusely...

Mame i vlockovac, takze by to bylo uplne nejlepsi, ale to by bylo take z celych zrn... ale to mi nekdo rikal, ze miminka vlocky nemuzou...

Prosim o zkusenosti, jak jste vy davali miminku lepek?

Dekuji

Evka

linda_22
9. pro 2020

Neporadím, namám takové znalosti, spíš bych se ptala nějakého výživového poradce.. občas si totiž říkám, jestli tyto názory našíří hlavně výrobci kašiček a umělých mlék atd. naší malou přikrmuji UM a úplně se mi dělá špatně, když čtu složení, přitom máme doma dojné krávy, u kterých vím, co žerou a že je jejich mléko kvalitní, ale nemám odvahu to malé dát ochutnat, když se říká, že je to pro děti špatné, že to obsahuje moc minerálů a škodí to ledvinám.. je to stejné jako s tou špaldou u vás.. ale je to skutečně pravda, že to škodí, nebo nás jen zblbli výrobci? 😔

areh
9. pro 2020

@linda_22 co se týká kravského mléka, jde o to, že má jiné množství (vyšší) a složení bílkovin než mateřské. MM má hlavní bílkovinu ze syrovátky a kaseinu v poměru 70 ku 30 a kravské mléko to má opačně. A to je ta nežádoucí zátěž pro ledviny. Proto se kravské mléko nedoporučuje.
@evulakebula malé děti neumí tak dobře zpracovat vlákninu obsaženou v celozrnných výrobcích, proto se do asi 3 let nedoporučují. U dítěte do 1 roku, které s příkrmy začíná bych je nedávala vůbec. Udělala kaši bych kaši z presyté mouky.

goovana
9. pro 2020

@linda_22 to je blbost
Já třeba vyrostla na kravskem mleku a jsem úplně zdravá
A ať mi nikdo netvrdi, ze kravske mléko není pro dítě prospěšné !!
Tenkrát za našich prababicek si lidi taky oddojily mléko a sup s nim dítěti
Takže si myslím, ze mu to klidně dej

sigyn
9. pro 2020

@goovana Tak já také vyrostla na kravském mléku a už od mala mám laktozovou intoleranci. Taky se za nás dával dětem dudlík s medem, trochu pivečka, nebo se děti posazovaly, co nejdříve . Ono u spousty věcí se ty důsledky moc nedomýšlely, proč taky, však děti vyrostly a byly "zdravé". To mi úplně připomnělo, jak takhle prarodiče cpali 4 měsíčnímu dítěti buřt a dort, však co, při nejhorším se jen podělá... To je prostě přístup na ránu.

puhelin
9. pro 2020

@sigyn Tak co byste misto kravskeho mleka malemu diteti dala?

amazonkajanik
9. pro 2020

@evulakebula zrovna spaldovou mouku mám u jednoho receptu a je tam psáno,že dětem do jednoho roka dávat psenicnou 🤔

goovana
9. pro 2020

@evulakebula asi takhle
Dělejte podle svého vlastního selského rozumu
To ze to někde píšou, přece neznámena, ze je to špatně
Moje dcera ji úplně všechno
Je zdravá, prospívá jak má
Nic ji netrápí je to zdravá krásná Holcicka
A taky pije kravske mléko, ji šunky, chleba se sýrem atd...Proste všechno

evulakebula
autor
9. pro 2020

@amazonkajanik coz je zajimave, protoze spaldova mouka je pritom stara odruda a je lepe stravitelna nez dnesni slechtena psenicka mouka. Ja prave mam i intoleranci na lepek, takze proto uz asi pet let jim spaldu... po ni mi neni zle. Sotva si dam neco psenicneho s vysokym obsahem lepku, tak hned mam plno problemu. Tak nevim, zda vubec malemu davat tu slechtenou psenici, jestli taky nebude nejaky na to citlivy. Zase ho honit nekam na testy se mi nechce. Me kdysik hazeli z jednoho testu na druhy a nic nezjistlili, pritom sem doktorce rikala, ze jsem si vsimla, ze je to z peciva. Pry ze to tim nebude, ze je to psychikou, tak sem se nastvala a sla na vlastni pest k jednomu doktorovi na vysetreni(kamera krkem) a tam mi to zjistli. Ale to jsem zabehla uplne jinam 😂.

evulakebula
autor
9. pro 2020

@goovana Asi ano, kdyz to clovek moc resi. Ja bych to ani tak nehrotila, ale pak nekdo k nam prijde a zacne mi delat prednasku o tom, ze dite neco muze a nemuze a ja se pak citim jak hrozna matka, ze o tom nic nevim, tak zacnu neco cist a je tolika a tolika ruznych nazoru na to, jak krmit dite 😳 hlavne to poslouchat od tchyne, ktera pak v zapeti da synovi bez dovoleni na lacny zaludek med a ten to pak zvratil. No asi je nejlepsi vsechny tetický tchynecky, sousedky poslat rovnou do prdele 🤨.

evulakebula
autor
9. pro 2020

@linda_22 no a verte pak tem nazorum. Taky mi to prijde, ze je to spis udelane tak, ab mamka kupovala umele... me doktorka rekla, ze bude nejlepsi, kdyz budu vyzivu zeleninovou kupovat, ze je tam vzdy presne davka pro dite 😂 no, tak sem se jen usmala... a jeste mi doporucovala znacku a davala vzorky. No snedly to kocky 😂

goovana
9. pro 2020

@evulakebula já si do toho kecat nenechám jen od moji mámy
Co se tyče tchyně, tak ta na to kouká stejně jako já
Proste ať ji co ji chutná
A opravdu si nebudu číst někde na internetu co dítě muže co nemůže a z čeho bude mít alergii
Kdyby děti jedli všechno tak rychle různé druhy alergii proste nejsou
Proč nebyli za nás a našich babiček ?
Opravdu si to dělejte tak jak to cítíte 🙂

drep
9. pro 2020

@goovana já jsem byla přesně to dítě, co jedlo všechno a neřešilo se to. A jsem alergická skoro i na vzduchu...

mourovatakocka
9. pro 2020

@evulakebula Já jsem zaváděla lepek jíškou z obyč světlé mouky. Poměrně dlouho jsem držela, že kolem lepku občas jen prošla, postupně jsem dávala chleba, co si pečeme částečně z celozrnné mouky, ale to až později, když už jsem měla odzkoušenou světlou mouku. Na celozrnné pečivo jsem opatrná pořád, teď má tři roky a ačkoliv míchám do všeho různé druhy celozrnné mouky, snažím se, aby převažovala ta obyč.

kris_kubko
11. pro 2020

@evulakebula Syn začínal na celozrnném kuskusu. Jen trochu, se zeleninou. Za chvíli už žužlal kůrku chleba, klasického i celozrnného žitného. Od začátku jí převážně celozrnné pečivo, rýži, těstoviny, vločky... A nikdy s tím neměl problém. Kaše k snídani jsem mu ze začátku dělala na vodě, nebo s mm, brzy s mlékem, normálně kravským a plnotučným. Když to zvládá a nedělá mu to zle, tak proč ne.