Fámy o látkových plenkách

nurbanu
18. kvě 2015

Ahoj holky látkovky, moc bych Vás chtěla poprosit o Váš názor a rady. Pro látkové plenky jsme se s manželem definitivně rozhodli. Chtěla bych je nejen zkusit, ale i u nich zůstat. A teď k mému problému. Jediný, kdo mě podporuje je manžel, mamka se tváří pochybovačně, ale včera mě dorazilo příbuzenstvo. Dozvěděla jsem se, že látkové plenky používají jen ty zvláštní matky, co klidně děti položí do špíny apod. Že ty plenky jsou flekaté a nikdy se nevyperou, že bych měla přemýšlet , že chci ještě studovat a budu potřebovat každou korunu a minutu svého času.... Že plenky rozhodně nepodědí žádné další dítě, protože jsou hned zničené. A ty co vydrží stojí jedna plenka asi 160 Kč. Že děti, co mají látkové plenky jsou špinavé, ušmudlané, na matkách je hned vidět, že jsou to ty jiné, neučesané, nenamalované... A to co jim visí z balkónů a na zahradách není poznat, jestli je to plena nebo rozstříhaný hnědý závěs. Asi si dovedete představit mé zklamání po takovém rozhovoru, připadala jsem si hrozně ☹

A já se právě chci zeptat. Všude je napsáno, že se plenky nevyvařují (mluvím teď o klasických čtvercích). Je tedy pravda, že plenky už nikdy nebudou bílé a budou flekaté? Pomůže jim praní na 90, aby byly pořád krásné? Nebo se mám smířit s tím, že prostě nebudou bílé a pořídit si ty nebělené? Je pravda, že s plenkami nesmím prát jiné oblečení, zejména ne pro miminko? A co ta trvanlivost plenek, prý už nejsou, co bývaly, ale snad chvíli vydrží ne?

veronika182
18. kvě 2015

Ahojda, tak nejprve k těm úsměvným fámám 🙂 Ani jedno neber vážně, kdo tohle může říct. Matky, co používají látkové pleny že jsou ušmudlané a děti taky? Mám spíš opačnou zkušenost - ale v plenách to nebude 😉 Já od příbuzenstva slýchám, to ale budeš muset vyvářet a žehlit! No tak jsem se jim vždy vysmála. Jako by to nebyla nějaká práce navíc. A ještě k tomu už dnes existují moderní látkové pleny - ale to je na delší povídání. Co se plenek látkovým čtvercových jako takových týče, stačí je prát na 60°C s mácháním navíc, prát v dětském prášku či gelu, používat sem tam sůl na skrvny nebo žlučové mýdlo a v létě dát pleny na sluníčko 🙂 pokud by ti nějaký flíček zůstal, po čase zmizí. A navíc, jsou to pleny ne? Nějaký ten flíček nás přeci nerozhází. Navíc existují tzv. separační plenky, které zamezí tomu, aby se stolice dostala na plenu a znečistila ji (jasně, ne vždy to vyjde). Znám maminky, co jen počůrané plenky nechají předeprat a pak k nim hodí oblečení pro mimi nebo ručníky - na 60°C se zničí všechny bakterie, tak proč to neudělat. Ale BACHA! na pleny nepoužívat aviváž, můžeš místo ní použít máchadlo. Takže je na tobě, zda ti nebude vadit, že oblečení pro mimi není tak voňavé 🙂 Plenky např. Libštátské nebo Tetra pleny, jsou dost podobné těm, co byly dříve - mám doba pleny po sobě i Libštát a přijdou mi stejné. Jen je třeba ty nové párkrát vyprat, aby získaly savost. 🙂

nurbanu
autor
18. kvě 2015

@nurbanu prosím Vás, hlavně to nepochopte špatně, já si o maminkách, co látkují nic takového nemyslím, jen prostě potřebuji slyšet nějaká slova podpory, všichni okolo se na mě koukají skrz prsty.

veronika182
18. kvě 2015

A asi bych doporučila i koupit plenky z druhé ruky - budou už savé a ušetříš dost peněz. Přeci jenom dát za deset plet 400,- není úplně málo. Počítej, že pokud budeš pleně látkovat jenom čtverci + něco na blinkání atd a prát jednou za dva - tři dny, budeš jich potřebovat min. 70 ks. Přebalování s látkovou je cca co dvě hodiny - ne jako s jednorázem.

aftylka
18. kvě 2015

Tak tohle mě fakt pobavilo, absolutně nechápu, proč by děti, co jsou v látce měly být špinavé a ušmudlané? 😲 Kde na to ti tvoji známí přišli? A že jsou ženy, co látkují líné? To snad ne! Já se maluju i češu a látkuju 🙂 Mám pětitýdenní miminko a látkujeme od příchodu z porodnice. Nemám teda zatím tolik zkušeností. Na doma dáváme většinou čč s vkladačkou a když jdeme na procházku a vím, že budeme delší dobu, dávám kalhotovku (můžu doporučit bambusového yháčka na snappku, nemůžu si vynachválit a sedí i malému miminku). Pokakané plenky trochu přemáchnu v umyvadle žlučovým mýdlem, peru na 60stupňů dvě hodiny i s miminkovským oblečením. Ano, už mi nějaký ten flíček zůstal, ale myslím, že to vůbec nevadí. Víš, že je to čisté, oprané a zmizí to třeba po dalším oprání. Asi když člověk pere na těch 90, tak to vypere vše, ale to bych tam zase nemohla dát ty oblečky. Sama jsem nakupovala většinu kalhotovek v bazárku a všechny přišly v krásném stavu, nakoupila jsem víc druhů, abych mohla porovnat a pak si třeba přikoupit, co se mi osvědčí. Já sem toho názoru, že ta plenka není zadarmo a když už se pro to maminka rozhodne, tak se o ni krásně stará, aby jí vydržela co nejdéle a případně, aby ji mohla ještě prodat. Mám teda podporu v rodině, děda mi řekl, že je to rozumná věc dávat látkové pleny. Bohužel s tou kvalitou je to asi pravda, je fakt, že když si čč prohlížela mamka nebo tchýně, tak říkaly, že to není co bývalo. Ale já můžu doporučit osušky z Ikea, jsou nejlepší! Kam se na ně hrabou libštátské nebo kikko. Nedej se a nelekni se těch řečí. Držím palce!

betelgeuzz
18. kvě 2015

Odplenkovala jsem na látkových plenkách obě děti a byla jsem spokojená. Bohužel, látkování stále pro spoustu lidí nepochopitelná věc a roznáší něco, co někde slyšeli, ale vlastní zkušenost nemají. Smiř se s tím, že pokud budeš používat lávkovky, tak budeš pro některé lidi divná.
A k těm fámám:
Látkovky používají matky, co položí dítě do špína – no nevím, myslím, že tohle vůbec ne druhu plenky nezáleží, jsou ženské, které na čistotu dbají víc, jiné míň.
Plenky jsou flekaté – no po nějaké extra náloži občas nějaký flek zůstal, ale časem se vypral. Jako nevím, proč by plenka měla být čistá a běloskvoucí, vždyť je stejně na ho… 🙂 to se dělalo před 30 lety, že se pomlouvaly ženské, které měly na šňůře pověšené flekaté plenky.
Plenky nic nevydrží – vydrží, koupila jsem některé plenky z druhé ruky, vydržely obě děti a třeba jsem je i prodala. Je pravda, že látkové plenky nejsou levná záležitost, že třeba jedna stojí i 300, na druhé straně je ta cena poznat v kvalitě. Ta první investice je sice větší, než u jednorázovek, ale v dlouhodobém hledisku se vyplatí a to i když započítám cenu praní. Mě vyšly plenky a jejich praní na obě holky asi 20 tis. Spočítej si, kolik stojí jeden balík jednorázovek.
A nechápu, proč by se s plenkami nemohlo prát oblečení, jaký je rozdíl mezi pokakanou/počuranou plenkou a pokakaným/počuraným bodýčkem? Právala jsem klidně dohromady.
Doporučuji tady skupinku o látkování, tam se nejlépe dozvíš věci z praxe a recenze plenek. Nedoporučuji skočit na první nabídku levných plenek, občas se vyskytují hodně nekvalitní plenky a akorát to pak odradí. Dej na zkušenosti jiných. Já už ve značkách radši neradím, protože se objevují stále nové a už nemám přehled.

mandala
18. kvě 2015

Já teda nevím, dřív jednorázovky nebyly a taky děti nebyly ušmudlané, naopak, já látkovala u první dcery, a když jsem nakonec vzdala a začala používat jednorázovky, tak jsem z toho měla špatný pocit, že jsem nezvládla. Rozhodně na tom není nic špatného, je to jenom víc práce, častější přebalování a to i v noci, a některé děti např. mojí sestřenice obě holčiny byly strašně opruzené, i když se maminka snažila sebevíc, nakonec musela začít používat papírovky a vše se pak zlepšilo. S kvalitou zkušenost nemám, já dědila plíny ještě po nás, ale vždy jsem vyvářela a některé jsou opravdu ještě zachovalé. Počáteční investice je opravdu hodně vysoká, asi bych pořídila z druhé ruky, jenom pár plen nových. 🙂

veronika182
18. kvě 2015

Přijde se na FB do skupinky Poradna pro látkovačky, tam se můžeš s látkovými poradkyněmi pobavit o všem, co potřebuješ vědět.

hany_bany
18. kvě 2015

Mamka se tváří pochybovačně? 😀 A ona snad nelátkovala? To jsou taková ta moudra, když o tom někdo nic neví, teď je obrovský rozmach látkových plen a s tím jde ruku v ruce vývoj nových typů, je celkem náročné se v tom zorientovat, ale jsou lidi, co o tom neví vůbec nic, ale jsou nejchytřejší.
Já to mám od mamky úplně naopak, moc se tím nechci stresovat, i když látkovat zkusím a uvidím (znám se, jsem lenoch). A mamka to moc nechápe, vždyť jednorázovky jsou strašně drahé - jedna stojí 10 Kč (nevím, kde tu cenu vzala). Zase tcháni to moc nechápou, tchán vzpomíná, jak žehlil 40 plen denně...
Ale mně mamka dala hromadu čtvercovek ještě po mně, takže vstupní investice byla minimální (tak 1500 za troje pul svrchňáčky, snappku a nějaké ty vkládačky), takže bude návratnost rychlá. A největší motivací je pro mě teda ekologie - fakt nerada produkuju tolik nerozložitelného odpadu 🙂
Jinak teda netuším, proč se dříve musely plenky vyvařovat a žehlit a teď prý ne... lepší prací prostředky? Nevíte někdo?

betelgeuzz
18. kvě 2015

@hany_bany ani ne pracími prostředky, spíš přístupem a poznatky. Dřív se všechno kolem dítěte desinfikovalo a vyvařovalo, dnes se říká, že není dobře dítě držet ve 100% čistotě. Taky se zjistilo, že většina bakterií se ničí už při 60stupních a zbytek zničí sušení, takže vyvařovat není potřeba.

mishell56
18. kvě 2015

@nurbanu Ahojky, no pobavila jsem se docela, to co ti říkali příbuzní jsou fámy, četla jsem tedy jen tvůj příspěvek ale asi přečtu i komenty 🙂
Já teda mám teprve před porodem, ale jelikož chceme s přítelem ušetřit co nejvíce tak jsem se rozhodla taky pro látku. Moje mamka mě i mýho o 15 let mladšího bráchu vychovala v klasických čtvercích tak mám od ní pár rad. Jednak teda mám čtverce, který měl brácha a některý jsem měla já, jsou bílé a čisté 🙂 Jde o to aby sis pořídila kýbl, nejlépe s víkem a v něm měla vodu, počůraný plenky můžeš rovnou házet do pračky, pokakané musíš nejdříve dáreček vyklepat, opláchnout v ruce a trochu v ruce jakoby přeprat a hodit do toho kýble s vodou (aby právě nebyly špinavý) a pak vlastně ten kýbl vysypeš do pračky, aspoň takovou radu jsem dostala od mamky. 🙂
Látkující maminky samozřejmě můžou být upravené a nalíčené, myslím, že to je fáma proto, že si každý představí jak neděláš nic jinýho než že pereš, věšíš, žehlíš :D
Co se týče praní tak mi bylo doporučeno ať rozhodně nemíchám pleny s oblečením, nedávat žádnou aviváž a pokud možno dětský prací prášek a šup na 90°. (Asi je to ale jiné pokud máš sušičku, já jí nemám) V šestinedělí je prý žehlit musím, pak už ne, každopádně pak to už záleží, někdo žehlí i dál. Dále jsem byla poučena o tom, že v šestinedělí kvůli kyčličkám mám dávat tři čtverce na sebe, které budu složené na široko a mezi to kousek igelitu (ten co se dává do postýlky, koupíš ho v lékárně a stojí asi 30 kč) a samozřejmě připevnit kalhotkama na plenky.
Jinak si v dnešní době můžeš vybrat mezi čtvercemi nebo mezi moderními verzemi, různé AIO a podobně. Já budu začínat na čtvercích (proč ne když je mám zadarmo že jo) a uvidím jak to bude dál. Každopádně držím palečky a fámy neposlouchej, tvoje miminko, tvůj režim, ne jejich 🙂

molynka
18. kvě 2015

Trošku mě váš příspěvek pobavil a takjy trošku připoměl, že to mám v okolí dost podobně. Rozhodli jsem se s manželem látkovat (i jemu se to líbí) a každý mě zrazuje, že kolik mi to dá práce než to všechno operu a že budou ušmudlané apod. Kolik proboha dá práce dát pár plenek do pračky, pověsit a poskládat? Teď se bavím třeba o těch bambusových, co se nemusí žehlit. Nehledě na to, že si myslím, že jsou látkové plenky pro vývoj miminka lepší - co se týče kyčlí, opruzenin. A neumím si představit, kolikrát týdně bych musela létat s košem plným jednorázových plenek do popelnice a kolikrát do měsíce bych musela létat po obchodech nakupovat jednorázové plenky 🙂 Taky nesoudím maminky, které používají jen jednorázovky 🙂 Zkrátka každá jsme jiná a kždé vyhovuje něco jiného 🙂 A to že s mým rozhodnutím okolí "nesouhlasí" ?🙂 Je mi to jedno, nemusím jim nic vysvětlovat 🙂 A mimochodem, určitě máte doma nějaké látkové plenky po sobě a nemyslím si,že vypadají ušmudlaně. Já po sobě nejaké mám a už nejsou úplně bílé, ale to se vypere 😉 Takže za mě tak 🙂 Nelamte si s tím hlavu 😉

veronika182
18. kvě 2015

@mishell56 ahojda, chtěla jsem ti jenom poradit, abych pokajděné pleny skladovala po přemáchnutí taky na sucho a neházela je do vody - množí se v ní bakterie a pleny ti budou více smrdět. Ideální je plenky přemáchnout a skvry potřít žlučovým mýdlem a takhle je hodit nasucho do kýble. S tím žehlením plenek, bych to taky neprožívala. Pokud opravdu plánuješ plenky prát na 90, což mi přijde zbytečné, žehlit už je nemusíš (nemusí se ani, když pereš na 60, je to jenom o tom, že jsou pak hrubší na dotek). Co se kyčliček týče, počkala bych až po návštěvě ortopedie - ona se doba trochu změnila 🙂 A bude fajn, když si na víko kýble zespodu přichytíš třeba vatový tamponek a nakapeš na něj pár kapek třeba levandulové nebo tea tree silice. Ale to spíš pro pocit. Pamatuj, ty jsi matka a nemusíš nic 🙂 jen to, co uznáš za vhodné.

betelgeuzz
18. kvě 2015

@mishell56 dávat mezi čtverce kus igelitu? To jako proč? To jsem ještě neslyšela. Jinak žehlit plenky nemusíš, ony tím trochu změknou a vypadají úhledněji, ale nutné to není. U první jsem žehlila, u druhé už jsem to flákala a taky žije 🙂

veronika182
18. kvě 2015

@betelgeuzz no igelit asi proto, aby se ti dítko zapařilo a látkování pak přestalo mít smysl...nevím, ale tohle se mi zdá jako hovadina. A jestli tohle dělaly naše matky, tak to teda potěš koště.

mishell56
18. kvě 2015

@veronika182 jj díky, jen jsem právě psala co mi říkala mamka, ale určitě si najdu svůj styl jako každá maminka 🙂

mishell56
18. kvě 2015

@betelgeuzz jo taky jsem se jí ptala a říkala, že to není nutné, ale že protečení trvá dýl když tam ten igelit je, prý stačí jen kousek, s tím žehlením prý hlavně aby neměl třeba švy velký na těch plínkách aby ho to netlačilo, ale tak až to zkusím tak uvidím sama že jo 🙂

veronika182
18. kvě 2015

@mishell56 To určitě 🙂 hlavně prosím tě, pokud máš po sobě nějaké svrchní - tak je ani nepoužívej. Tenkrát to byl fakt neprodyšnej igelit. To je už vše 🙂

mishell56
18. kvě 2015

@veronika182 nezapařovali jsme se, já neříkám velký kus, prý kousek, no to je jedno, jak říkám píšu co mi bylo doporučeno

mishell56
18. kvě 2015

@veronika182 kalhotky po sobě nemám

betelgeuzz
18. kvě 2015

@veronika182 jojo, dělaly 😉 proto taky spousta starších od látkování odrazuje, ale dnes je to úplně o něčem jiném.
@mishell56 zkus si zjistit, jak se používají dnešní plenky, protože to, jak se to dělalo za nás, je už fakt trošku mimo.

mishell56
18. kvě 2015

@betelgeuzz no ale žijeme 🙂 já si stejně myslím že budu hledat způsoby aby to vyhovovalo mě co nejlépe 🙂

kaatulka
18. kvě 2015

@nurbanu: a co řešíš? Chceš používat látkové pleny, tak je používej...Jestli budou flekaté nebo ušmudlané nejlépe zjistíš, až to sama vyzkoušíš...A příbuzenstvo myslím vůbec tyhle informace nepotřebuje 🙂
Vyzkoušej, uvidíš, změnit to můžeš vždycky 😉...

betelgeuzz
18. kvě 2015

@mishell56 jo, žijem, ale proč to dělat postaru, když to dnes můžeš dělat pohodlněji. 🙂

tkanicka
18. kvě 2015

@mishell56 nežehlí se taky proto, že vyžehlená plenka mnohem míň saje a potom protéká. a švy jdou krásně poskládat dovnitř plenky 😉 a než ten igelit, to bych radši koupila nepropustné kalhotky, které nepropustí, ale dýchají 😉

mandala
18. kvě 2015

@betelgeuzz Vyvařuje se nejen kvůli bakteriím, ale taky proto, aby nebyly flekaté. 😉

tkanicka
18. kvě 2015

@nurbanu já jsem koupila plenky nebělené a vícevrstvé, moje mamka kolem nich pořád chodila, a že je to hrozné, že to vypadá strašně, jak to není bílé, a že jak jsou malé a tlusté, že to vypadá jak hadr a za pár praní jí to ani nepřišlo a chválila si, jak se to pěkně rychle skládá... fleky jsem neřešila, přemázla jsem to vždycky žlučovým mýdlem a ono se to časem opralo. No nevím, proč by musela být plenka bílá, když se do toho akorát čůrá a kadí a není to vidět 😝

betelgeuzz
18. kvě 2015

@mandala tak nějaký flek mě netočí 😉

mandala
18. kvě 2015

@molynka Tak rozhodně je pracnější denně prát, věšet a skládat plíny, než vynést koš. A opruzeneny vznikají spíš z těch látkových, protože neodhadneš přesně, kdy se dítě počůrá, moji sestřenice děti byly právě tak opruzené, že látkovat přestaly. Nekritizuju látkování, spíše obdivuju maminy, které tak dělají, protože já to vzdala hned při prvním, neměla jsem na to přebalovat v noci každé 2 h po každém kojení. Nehledě na to, že ted peru denně pračku prádla a ještě k tomu plíny, na to jsem už moc lenivá 😀

mandala
18. kvě 2015

@betelgeuzz No, mě se to moc nelíbí, když visí plíny na šnůře a hrají všemi barvami. 😀 Ale každého věc 😉

aklin
18. kvě 2015

Tak tyhle fámy jsou fakt k smíchu. Taky budu látkovat, a zatím jsem jen slyšela názory typu budeš často prát, žehlit, bude to časově náročnější a blabla. Mě je to jedno jestli budu prát obden, stejně budu prát oblečení a ty pleny jen k tomu přihodím. Jde o to, že v dnešní době je pro mnohé pohodlnější vzít neekologickou jednorázovku, přebalit a vyhodit.