Zimní miminko, jakou velikost oblečení koupit?

verun_nka
12. kvě 2015

Ahoj maminky, chtěla jsem se Vás zeptat na velikost oblečení, od kterého začínáte nakupovat? Mám termín v listopadu, čili na zimu je potřeba miminko hodně oblékat, tak aby se v tom necítilo nějak stažené nebo tak. Děkuji moc za Vaši pomoc 🙂.

blahova_andrea
12. kvě 2015

ono je jedno, kdy se ti miminko narodí, ale spíš záleží na tom, jak velké se ti narodí. všeobecně se radí začínat 56-62, aby to bylo chvíli k něčemu, 50 oblíkne fakt kolikrát jen jednou, větší děti vůbec. ale někdo má zas miminečko drobné nebo rodí předčasně a pak shání pidi velikosti.

scruffy
12. kvě 2015

Mám mimino prosincové a třeba kombinézy jsem nakupovala na radu zde 62 (nebo 0-3 měsíce) a byly mi k ničemu, prostě obří. Záleží hodně na velikosti mimina, malá byla drobná a hubená, měla necelé 3 kg, takže já nakupovala i velikost 50, nebo tzv. tiny baby a využila jsem jí. Ale je to kus od kusu, teď jsem kupovala tři bundy, každou ve stejné velikosti a rozdíly jsou to docela velké.

teraolli
12. kvě 2015

@verun_nka Já mám listopadové miminko 2014. Kombinéz jsme měli několik. Nejdříve 62, pak 68. Vanessa měla při porodu 3760g a 52cm a v 62 byla jako v pytli. Ale rostou velmi rychle, takže jsme během zimy kupovali i 68. Jinak bodíčka jsme začínali na 50, většinu jsem měla 56 a teď po půl roce je to něco mezi 68-74. Jo a každá firma si to šije trochu po svém, tak se na velikosti nedá úplně spoléhat 🙂.

teraolli
12. kvě 2015

@verun_nka A pokud máš kvalitní zimní fusak, tak nemusíš miminko zase tolik moc oblékat. Já mám Elodie details a i na horách naprosto v pohodě i s malým mimčem 🙂.

zo_ja
12. kvě 2015

Záleží na velikosti, jak velké se u vás v rodině rodí. 50 u nás není ani na nedošence, v porodnici nám shání 62 🙂 A to mají děti jen 4 kg. Takže třeba u nás by kombinéza vel. 62 byla k ničemu, pže po šestinedělí by ji už dítě neoblíklo. Tohle bych dopředu moc nekupovala, dnes to seženeš obratem.
Navíc děti rostou skokově, já si pamatuju u 2 dětí, který měly stejnou porodní váhu ca 4 kg, narodily se ve stejném ročním období, že jedno z 62 bylo rázem na 74/80 a tu nosilo celý léto až do podzimu. Druhý tuhle velikost úplně přeskočilo, z bodýček 62/68, který mělo možná krapet dýl (jako že o nějaký ten týden), tak tu 74/80 snad na sobě nemělo ani jedno. Pamatuju si to, protože v téhle velikosti jsem těch bodýček měla mraky, na rozdíl od těch jiných. Byly mu velký a najednou potřebovalo 86/92. A to byly od různých výrobců. Já třeba vůbec nechápu 74/80 rifličky s laclem pže tou dobou mám 2-4 měsíční miminko, kterýmu dám raději úplně jiný oblečení.

Takže bych si koupila něco málo v 56, pro novoška, samozřejmě i něco ve větších velikostech, dojde na to vžycky, když se koupí rozumný oblečení v menší míře, a pak dle velikosti a růstu buď dokoupit stejnou velikost 56 pro miminko nebo spíš už tu větší... A nakonec taky záleží, jestli blinká nebo ne. Některý dítě si říkáš, že bys ho měla převlíct, když má třetí den to samý na sobě, druhý ublinkává a za večer spotřebovává. I to hraje roli.
Myslím, že dobrá cesta je, se při nákupech podívat, kde co mají, ať víš, kam přesně zajet nebo kam vyslat tatínka/babičku pro doplnění a jako super záloha je dobré vědět, co mají v obchodě, který máš blízko a dá se tam v případě akutní potřeby zaběhnout - můžou se sejít nějaký faktrory, že na dojezd někam nebude moc času a energie.

A pak záleží - třeba poslední dvě zimy stačil fusak a oblečení z domu plius třeba flísový overal. Do fusaku bych teplé kombinézy moc nedávala, přijde mi to zbytečný a pro dítě nepohdlný, ještě ven neleze.
Já třeba malý mrňata převážně nosím v šátku, takže tohle jsem ani moc nepotřebovala, když na sobě měly vrstvu šátku a bundu, dokud hodně nemrzne, tak z domu netřeba ani moc přiblíkat (krom hlavičky) a taky v kombinéze by mu nešly dát nožičky potřebným způsobem. To jen třeba kdybys uvažovala o šátku či manduce nebo jiném nosítku, ať si nenakoupíš mnoho věcí, které pak nevyužiješ. Některý děti jsou totálně nekočárkový (od začátku, bez předchozí zkušenosti s nošením, znám takových miminek víc).

kejtyna
12. kvě 2015

ja mam listopadovou, na doporuceni jsem koupila kombinezu 62 a nemela ji ani jednou. je malinka, do 62 dorusta teprve ted 🙂) ale ono je to opravdu tezko odhadnout, kolik bude mit az se narodi..

vercik83
12. kvě 2015

To já zas měla obříka 4200 a 55 cm. Kombinézka 68 v zimě byla akorát

bubbligum
18. kvě 2015

My máme holčičku narozenou začátkem prosince s 4320 g a 53 cm. Velikost 50–56 jsem oblékla jen jednou, a to jen, abych udělala fotky pro rodinu, od níž jsme to které pidi oblečení dostali darem (ale úplně bychom se bez něj obešli). Nejvíc jsme tu první zimu užili velikosti 62–68. Druhou zimu jsme oblékali velikost 80–86 a teď v 17 měsících oblékáme velikost 92. Hodně záleží, jestli se ti narodí drobeček nebo obřík. Někdo užije 50–56 tři měsíce, u nás to bylo tak týden 😀

olusenka
18. kvě 2015

kombinézu bych vzala vel. 56, 62 by byla velká, velikosti bodýček se dají řešit extendorem, a nebudeš jich muset mít mraky.

vercik83
22. kvě 2015

Vem klidne vetsi vzdyt je to fuk. Moje se narodila na zacatku rijna ale mela 55cm a 68 ji byla ke konci zimy mala...

jana_ul
10. črc 2015

Bodýčka a overálky bych koupila od 56. To je taková zlatá střední cesta - menší nebo větší se dá dokoupit. Chlupatku bych koupila vel. 56. Kdyby bylo mimčo okolo 3 kg, tak bude mít na sobě vel. 50, a to ve dvou vrstvách, takže ta 56 by měla být akorát. Jak pak bude růst, tak bych určitě počítala s tím, že ještě přeskočí do 62. Dcera je zářijová, a protože byl zrovna teplý podzim, takže na chlupatku došlo až v říjnu, a pořád nám stačila vel. 56. Do 62 jsme přecházeli nějak okolo Vánoc.

misimisi
11. črc 2015

Moje holčička měla podváhu, neměla ani 2,5 kg, tak i ta 50tka jí byla nějakou dobu obrovská. Ty miminka mají ty první velikosti většinou na chvíli, ale nahé chodit nemohou, že... Tak se snažím koupit na bazárku, tady ty maličké vel bývají hodně zachovalé. Určo bych koupila třeba tak 4x body, 4x dupačky, 4x overálek ve vel 50, maximálně z toho uděláš balíček a některá maminka si to ráda koupí 😉 Kombinézu tak asi 1x v 56 a 1x v 62. Záleží i, jak velká jsi ty a taťka, my jsme oba nižšího vzrůstu. Do 56 by se mělo určo už vejít alesoň na měsíc. Čekám mimčo v listopadu, tak kupuji věci od 50 do 62 na zimu, dále potom uvidím zjara, jaké dokoupit na teplé dny a jaké ještě na jaro. Jinak to mimčo jsem převlékala někdy 3x za den, tak se mi teda vůbec nezdálo, že bych měla oblečení moc, naopak, přišlo mi ho pořád málo 😀

rousse
11. črc 2015

@misimisi 😀 no tak to my jsme většinu 56 včetně kombinézy vyřadili už v porodnici😀 "malá" měla 4kg a 54cm porodní míry🙂 ale za mě ponaučení - bodynka s krátkým rukávem fakt nejmíň od 68 - všechny menší jsem vyřadila neunošené

nov777
11. črc 2015

To je sazka do loterie. U nas se rodi deti kolem tri a pul kila. Ja mela vsechny mrnavy kolem 2,7kg. Zarijovej oblikal 56 kombinezu celou zimu a lednovy meli zbytek zimy dokonce 52. Taky kazda znacka je jinak usita a velikosti jinak sedi. Koupila bych 56 a doufala, ze to klapne. Kdyztak s tim pockej na odhad vahy ke konci tehotenstvi. I teneni zrovna presny, ale aspon napovi.

misimisi
11. črc 2015

@rousse No jo no, já jsem byla malinká 2,85 kg, naši nejsou vysocí, ale ségra měla taky 4 kg, tak šla rovnou do 56, 62. Ale stejně je lépe mít alespoň něco s tím, že se to kdyžtak prodá (nebo schová). Jako neumím si představit, aby jsem posílala kupovat menší chlapa, protože zrovna ten můj by mi asi donesl, nevím co 😀

rousse
11. črc 2015

@misimisi já ho posílala tehdy z porodnice kupovat i kojící podprdu 😀 a zvládl to😀 ale jasně - je potřeba to mít nachystáno, taky jsme měli pár 50 (ale jen půjčených) - my jsme podle váhového odhadu tušili, že malá bude po manželovi (já měla porodní váhu 3 kila a mám teď 164cm, kdežto manžel měl 56cm porodní a teď je na 2m🙂, takže jsme těch malých velikostí fakt moc nepořizovali. Jak píšou holky výše - spíš popůjčované a když kupované, tak na bazárku, protože z toho fakt prcek vyroste razdva 😎

misimisi
11. črc 2015

Ještě teda dodám, že tchán měl prý přes 5 kg porodní váhu 😀 To by mě asi kleplo.

84evka84
11. črc 2015

Já jsem teda úplně bezradná už teď. Termín mám v lednu a vůbec nevím co kupovat, jak potom oblíkat,...
Oba starší kluci se narodili v létě. Měli kolem 3,5 kila a já na rady starších a zkušenějších měla jen 62 (56 je přece zbytečně malé) a když jsme přijeli z porodnice, jeli jsme honem nakupovat 56 a něco dokonce i 50 protože všechno co jsme měli doma bylo obří. 😉

vercik83
11. črc 2015

@84evka84 mně nijak nevadilo, že overálky byly veliké. Jistě, pár kousků prťavých, ale nepřeháněla bych to. To bych spíš kukla po bazaru, je tam toho hafo a jako nové a užiješ to chvíly. Pokud jste měli tahle malé mimi, asi nebude mít další 5 kilo. Moje měla 4,2 a 55cm takže na další nepřipravuju nic pod 62;)

princina
11. črc 2015

Malá se mi na konec narodila v únoru... Nakoupila jsem jen par kousků a pak doplnovala. A malá mela 3kg a 52cm...Takže jsme měli velikost 56... Dávala jsem body s dlouhým rukávem, zatepleny kalhoty,ponožky,teplý capacky,mikinu a na to taplou bundu a samozřejmě cepku, celou jsem ji dala do teplého fusaku... Mala byla hodně zimomřivá

rousse
11. črc 2015

@misimisi no to mě asi taky, ale nemožné to určitě není - já našeho 4kg pucka porodila za 2 hoďky - bez epidurálu, oxytocinu, nástřihu, jen drobné vnější šití.....neříkám, že bych si na 5kg troufla, ale nic není nemožné🙂))

albij
25. říj 2015

Ahoj maminky, jdu si k vám pro radu 🙂 V půli prosince se nám má narodit holčička, a já přemýšlím, jakou kombinézu mám koupit. Původně jsem chtěla nějakou pořádně zateplenou, na povrchu šusťák, ale u nás v krámě ji nikde nemají, mají jen na povrchu látkovou a vnitřek zateplen fleecem, na internetu, se mi taky nedaří na tak malé miminko nic nalézt. Myslíte, že postačí ta zateplená fleecem, když mimčo bude ještě zabalené ve fusaku, popř. i s dekou? Děkuji za vaše reakce 🙂

misimisi
25. říj 2015

@albij Můžeš zkusit koupit přes internet, na bazárcích prodávají i nové zboží, kromě použitého 😉

olusenka
26. říj 2015

@albij bude stačit, takové malé miminko nemusí mít nějakou nepromokavou apod., když nebude nikde běhat, nebude na něj foukat, padat sníh, pršet.... Záleží i na oblečení pod kombinézou, typu fusaku, dece, nánožníku kočárku.....
A určitě se dají pěkné kombinézy sehnat i na bazaru, tak malá miminka je nijak při nošení nemají šanci zničit.

pavla2424
3. lis 2015

Můj syn se narodil na konci října minulého roku a na celou zimu nám stačila hrubá fleecová kombinézka. Na povrchu fleec a uvnitř byla vyteplená a podšitá bavlněnou látkou. Koukni se na značku New baby, ty jsou dost solidní si myslím 😉