Matka pečující o dítě do 7 let a přivýdělky. Jak to je?

sisulenka
3. lis 2022

Zdravím,
skončila mi rodičovská dovolená a hledám práci. Bohužel zatím mám jen samé přivýdělky.
Jste některá vedená jako žena v domácnosti pečující o dítě? Jde mi o to, kolik Dohod o provedení práce (DPP) mohu mít...
Vím, že děti musí po obědě ze školky a školy domů... Což mi nevadí, jelikož kanceláře si oběhnu dopoledne a zbytek vyřeším přes počítač z domu.
DPP je do 300 hodin u jednoho zaměstnavatele za rok a do 10.000,- za měsíc, což se u každého zaměstnavatele taky vlezu...
Jenže když těch dohod bude více? To už nejspíše těch 10.000,- překročím.
Vadí to?
Vše si samozřejmě budu evidovat a potom budu podávat daňové přiznání.
Teď mi jde spíš o to, zda si můžu na ty Dohody vydělat dohromady více než 10.000,-???

j.a.n.i
3. lis 2022

@sisulenka Nevadi to.

lencaa11
3. lis 2022

@sisulenka ) Jako osoba, celodenně pečující o dítě do 7 roků, nesmíte mít příjem, který by podléhal dani z příjmů.

U dohody o provedení práce (DPP), tedy měsíční hrubý příjem, nesmí překročit 10 000 Kč. U dohody o pracovní činnosti (DPČ), nesmí příjem dosáhnout 3500 Kč

j.a.n.i
3. lis 2022

@lencaa11 To je ale blbost, dani z příjmů podleha oboje.

lencaa11
3. lis 2022

@j.a.n.i Stát je plátcem pojistného na zdravotní pojištění (mimo jiné) za osobu celodenně, osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku (kategorie „L“). Daná osoba přitom nesmí mít příjmy ze zaměstnání ani ze samostatné výdělečné činnosti. Uvedené podmínky splňujete, přesto z této kategorie státních pojištěnců můžete být v některém období vyřazena. Toto je přímo z vzp

lencaa11
3. lis 2022
j.a.n.i
3. lis 2022

@lencaa11 A co s tim, ja reagovala na tva slova, ze dpp do 10000,- a dpc dp 3500,- nepodleha dani z prijmu, to je pitomost.

j.a.n.i
3. lis 2022

@lencaa11 A jinak tedy co se tyka te pece o dite, ano logicky je plnym platcem zdravotniho stat jen pokud dana osoba nema příjem podlehajici placeni zdravotniho (nikoliv dani), ovšem to neznamená, ze by takovy prijem nemohla mit, jen pak bude stat uz jen castecnym platcem a ona bude platit zdravotni jen ciste dle sveho vydelku a nebude muset platit ten doplatek do minima.

j.a.n.i
3. lis 2022

@lencaa11 Jo a ze ma neco VZP na strankach, neznamená, ze to neni pitomost.

lencaa11
3. lis 2022

@j.a.n.i psala jsem to co píšou na pojišťovně skrz přijmi tak jinak asi nejlepší bude když paní si zajde přímo na pojišťovnu 😉 hezký večer

j.a.n.i
3. lis 2022

@lencaa11 A proc by mela chodit na pojistovnu?

pavicka
5. lis 2022

Mam peci o dite a mesicne si muzu vydelat max 10 tisic

pavicka
5. lis 2022

Jedna se o privydelek, kdy se ma jeden rodic starat o deti, pokud chcete vydelat vice, je to mozne, ale sama uz si budete hradit pojisteni a nebudete vedena jako osoba pecujici o dite

j.a.n.i
5. lis 2022

@pavicka muze tak byt vedena a zdravotní bude platit jen podle skutecneho vydelku.
Jo a neni pravda, ze by sis mohla bez hrazeni zdravotního vydelat 10 000,- měsíčně, pokud budes mit dpp u vice zamestnavatelu, tak to klidně může byt vice a naopak na dpc je to jen do 3500,-

pavicka
6. lis 2022

@j.a.n.i tak to teda 'ziram'..takhle mi to bylo receno prave..
Diky za info

pavlahaluzikova
26. led 2024

Zdravím. Zdá se mi, že se v těch komentářích pletou jabka s hruškama. Na RD a i později mohu mít dpp do 10 tis. u různých zaměstnavatelů kolik chci. Pokud zajistím řadnou péči o dítě do určitého věku a nebude ve školce více jak 4 hod.,nebo v družině pakliže je školák, tak za mě stát platí zdrav. pojistění. Posouzení jestli jsem OBZP je jiný "chlívek". Tedy pokud nemám mzdu nad 10tis. a neplatí za mě pojistení zamestnavatel a neplatí za mě ani stát (třeba protože moje dítě chodí do školky na vice jak 4 hod., nejsem už ani na RD, nebo nejsem na pracaku nebo na sociálce a x dalších podmínek), pak si za sebe jako osoba bez příjmů musim platit pojistění. Ty zdanitelne příjmy se vážou k posouzeni zdali jsem osoba bez prijmu a tam píšou to tam, protože existují i příjmy osvobozené. Ale to tady paní neřeší. Chce vědet kolik může mít "brigád" aniž by si musela platit ZP. Takže odpověď zní, na Dpp do 10 tis. a dpč do 3500 u různých zam. tolik, kolik stihne. 🙂 a tuším že klidně může být i osvč s příjmem.

pavlahaluzikova
26. led 2024

A daňové přiznání podávat nemusíte i když máte více zaměstnání. Není to vaše povinnost. Pokud tedy nechcete uplatnit daňový bonus na dítě a nepobírá ho už partner. Tam se pak ty dpp práve budou hodit protože musíte mít určitý příjem, aby vám ho dali.

j.a.n.i
26. led 2024

@pavlahaluzikova No, hrusky motas spis ty... Jednak je to uz rok a pul stara diskuze, takze jiz to maji vyřešeno, druhak OSVČ s prijmem zdravotní plati vždy a za třetí pokud blíže nespecifikujes ta zamestnani, tak nemuzes tvrdit, ze nemusi podavat daňové přiznání...

prejeta_zaba
26. led 2024

@j.a.n.i navíc píše o RD, to je přece jinak než péče o dítě do 7 let, ne?

j.a.n.i
26. led 2024

@prejeta_zaba Jojo, je to jinak, pri RD, pri pobírání RP a pri péči o dite do 7 let a nově ještě i malicko jinak pri péči do 4 let.

nezdula
1. únor 2024

@pavlahaluzikova Ahoj pročítala jsem diskuzi a nikdo nic nepíše o sociálním pojištění. Jestli to chápu dobře, že když chci aby se mi doba co se starám o dítě do 7 let musím si platit sociální pojištění? V dubnu mi bude končit RD a do práce zatím podle muže nemusím, tak zjišťuji co a jak..?

j.a.n.i
1. únor 2024

@nezdula Ano, do 4 se doba péče počítá jako náhradní i pro důchodové, pak už ne, takže pak by sis ho musela platit a minimální je 3 078 Kč

nezdula
2. únor 2024

@j.a.n.i takže po ukončení RD bych se mohla na VZP nahlásit jako osoba pecujici o dítě do 7 let, mít smlouvu DPP vydělat si třeba aspoň no to sociální pojištění které bych si platila sama?

j.a.n.i
2. únor 2024

@nezdula Jo, to můžeš.