Práce na částečný úvazek po dobu RD. Z jakého základu se pak vyplácí mateřská apod.?

travnulee
15. čer 2021

Zdravím, mám normálně pracovní smlouvu na plný úvazek. Chtěla bych už teď při rodičáku nastoupit alespoň na částečný úvazek (plný zatím nemůžu). Řeším, kdybych po druhé otěhotnela (nebo pod situace, dliuhodiba neschopnost, výpověď z práce), jakou bych brala mateřskou? Počítala by se mi jen z částečného úvazku? V tom případě by se mi vůbec nevyplatilo při RD nastupovat na ten částečný uvazek a raději zůstat doma (měla bych v tom případě při otehotneni normální výši mateřské,pocitanou z plneho platu před prvnim těhotenstvím). Ale švagrová též byla v podobné situaci, chodila pri RD na částečný úvazek, dali jí však ke stavajicici smlouvě dodatek a , opravdu otehotnela a dostala pak normální mateřskou z plného platu. Mně v práci tvrdí, že nic takového nejde. Tafakttúvazkusmlouvě

digklariska
15. čer 2021

Myslim ze do 4 let kdyz nastoupis na materskou dostanes stejnou jakou jsi mela pri 1 tehotenstvi,pokud by sis vydelavala min nez predtim.Kdyz vic,mela bys dostat vic penez

travnulee
autor
15. čer 2021

@digklariska já samozřejmě budu vydělávat míň. A máš zkušenost?

travnulee
autor
15. čer 2021

@travnulee ještě doplňuji, že řeším jestli nastoupit teď na částečný nebo se az po ukončení rodicaku vrátit na plný.

emamaira
15. čer 2021

Mám to přesně jako ty. Pokud se ti druhé dítě narodí do 4 let věku prvního a současně ti bude stále platit původní pracovní smlouva, tak dostaneš mateřskou podle této smlouvy, resp. stejnou jako u prvního dítěte. Já jsem během první RD měla brigádu na dohodu o provedení práce (malý úvazek a malý příjem), teď jsem na druhé MD a mám ji stejnou jako první.

travnulee
autor
15. čer 2021

@emamaira Jenže, já se vracím do své původní práce a oni mi tím pádem, chtějí změnit tu smlouvu na částečný a tvrdí mi, že nic jako dohoda po dobu RD nejde, když mám u nich smlouvu.

emamaira
15. čer 2021

@travnulee a ty nechceš změnit tu původní smlouvu na nižší úvazek? Buď můžeš mít dodatek k původní smlouvě, který bude platit po určitou dobu. Nebo můžte uzavřít vedle původní smlouvy dohodu o provedení práce/o pracovní činnosti. Pro účely další mateřské je to jedno, jestli jdeš pracovat na původní smlouvu nebo na dohodu.

kattyd
15. čer 2021

@travnulee mám to jak píšeš, v práci smlouva na neurčito, po prvním dítěti jsem se ve 2 letech vrátila do práce na částečný úvazek. Dostala jsem dodatek ke smlouvě že na dobu od-do mám úvazek snížen na xy hodin týdně. Druhý syn se narodil když bylo prvnímu 3a půl. Mateřská se mi vypočetla se mzdy před 1 dítětem (pokud na MD nastoupíš do 4 let věku, počítá se ze stejné mzdy jako u prvního nebo pokud jsi pak měla víc, tak z vyšší, prostě tak aby to pro tebe bylo výhodnější). Teď jsem opět v páci na částečný úvazek a mám další dodatek ke smlouvě že mám úvazek snížen do data 3 narozenin syna. Pak mi dají opět stejně vysoký úvazek jak jsem měla před dětmi.