Práce po rodičovské. Jak jste to řešily vy?

27. bře 2022

Hezký den,

ráda bych, kdyby tu sdílel zkušenost někdo, kdo řešil to samé. . Za rok budou v červnu druhé dceři 3 roky, tzn. ze bych mela nastoupit do práce. Ale - 1) Není reálné nastoupit takto na prázdniny, nevím, kdo by se staral o děti (babičky/dědečky/tetičky nemáme nebo budou v té době ještě taktéž v pracovním zaprahu), za 2) V nynější práci, kde jsem pracovala před dětmi 10 let nemůžu pokračovat, je to denně 100km dojíždění, směnování atd., musím najít novou práci. V životě jsem nebyla na úřadu práce, nejsem líná, ale tohle mě děsí. Jak jste to řešily vy? Děkuji všem

alexovka
27. bře 2022

1. Prodluž si rodičák, třeba jen o par měsíců
2. Začni hledat jinou práci ideálně v blízkosti bydliště/školky

Fakt nevím co víc poradit 🤷‍♀️

mia255
27. bře 2022

Začni co nejdřív hledat jinou práci. Pokud máš možnost tak si klidně udělej rekvalifikační kurz na vhodnější práci než je ta cos měla.

autor
27. bře 2022

@alexovka
@mia255 Ano, jinou práci shánět samozřejmě budu, těžko říct, s kým se domluvím rok dopředu. Spíš jako problém vidím ty prázdniny, kdy školka bude zavřená tak či tak. I rekvalifikační kurz zvažuji, ale furt je to pro mě nepředstavitelné no 😐.

gladys1
27. bře 2022

Buď začni hledat jinou práci, nebo se vydej směrem osvč. U mě jiná možnost než osvč nebyla, po rodičovské jsem sice nastoupila do nové práce ale byl problém se směnama, potřebovala jsem je tak abych mohla pracovat když byl manžel doma kvůli časté nemocnosti syna, hlídání nemáme...bohužel pak vyměnili šéfovou, která s tím měla problém, takže jsem byla nucena odejít, byla asi půl roku na pracáku tak jsem měla čas přemýšlet co dál a rozhodla se otevřít živnost a už pět let jsem svým pánem. Neměnila bych 🙂.

pe_tu_ss_ka
27. bře 2022

@mia255 mohu se zeptat, máte zkušenost, zda lze dělat rekvalifikační kurz přes ÚP při rodičovské?

autor
27. bře 2022

@gladys1 Děkuju za tip, ale nevím, v jaké oblasti bych mohla být jako osvč. Mám zdravotnické vzdělání a 10 let jsem dělala manažera v obchodě. Toť k mým zkušenostem, takže by byla radši zaměstnána. Ale klobouk dolů, jste dobrá.

autor
27. bře 2022

@pe_tu_ss_ka To mě taky zajímá. Já uvažuju o asistentovi pedagoga, ale udělala bych si kurz ještě než bych v nynější práci dala výpověď. Prázdniny bych vydržela na UP a od září do práce, snad je to reálné.

mia255
27. bře 2022

@pe_tu_ss_ka ano, já ho tak dělala🙂 je potřeba být na UP registrovaný jako zájemce o zaměstnání, vyplnit jim formulář a popsat, proč ten kurz chceš a proč by ti ho měli proplatit 🙂

pe_tu_ss_ka
27. bře 2022

@mia255 super, tak to nějak pořeším.. dcera budete teprve půl roku, ale byli by super mít něco od čeho se odpíchnout. K původní práci se vrátit nemůžu.

lillitha
27. bře 2022

@gladys1 můžu se zeptat, jakou děláš živnost? Já jsem po rodičáku už víc než rok a stále práce žádná. Buďto nepřijmou, protože nemůžu směnovat, nebo mají takovou pracovní dobu, kdy bych nestíhala odvádět a vyzvedávat dceru ze školky. Tak žijeme.z přítelova platu a už je to vážně na bednu.

lillitha
27. bře 2022

@mia255 můžu se zeptat, jestli jsi ten kurz nejdříve musela zaplatit a pak ti ho proplatili, nebo ho rovnou zaplatili oni?

autor
27. bře 2022

@mia255 Tak ale jako registrovaný zájemce snad nemůže být v průběhu pobírání RP nebo ano?

mia255
27. bře 2022

@lillitha rovnou proplatili oni dane organizací. Nicméně to má podmínky, pokud je nesplnis platíš kurz ty(úřad práce kurz proplatit až po úspěšném absolvování)

mia255
27. bře 2022

Ano proč by nemohl? Zájemce a uchazeč jsou dva rozdílné pojmy. Jako zájemce se nemusíš na úřadě hlásit, jsi tam v podstatě jen pro to aby ti mohli nabídnout práci(anebo proplatili kurz) ale také samozřejmě člověk nedostává podporu v nezaměstnanosti. Zájemce o zaměstnání může být i člověk co je normálně zaměstnaný

lillitha
27. bře 2022

@mia255 děkuji, já se na to zítra na pracáku přeptám, už abych si něco našla, je to hrozné, zvlášť tady na malém městě...

1eso1
27. bře 2022

Já jsem zrovna v situací, kdy jsem po rodicaku na ÚP. Naposled jsem tam byla asi měsíc po škole. Najít zkrácený úvazek mi už přijde vážně sci-fi.🤦🏼‍♀️ Začínám být zoufalá. Hlídání taky nemám. Navíc školka je o prázdninách zavřená 4 týdny a v okolí žádná náhrada. Taky pecka. A to mají ještě prázdniny v době vánočních svátků.

autor
27. bře 2022

@mia255 Aha, děkuju. Nemám s UP žádnou zkušenost, proto se ptám.

autor
27. bře 2022

@1eso1 Rozumím a chápu. Mně to asi taky nemine, kór na dobu prázdnin. Mimochodem jsem se koukala na výši podpory a trošku mi bylo do breku, že je vlastně úplně fuk, ze jsem před dětmi x let nepřetržitě pracovala...

1eso1
27. bře 2022

Jo výše podpory je po rodičovského pro všechny stejná. A spíš nic než moc. Před rodicakem jsem taky x let pracovala. Ale to bohužel nikoho nezajímá. Taky jsem se do původní práce nemohla vrátit, protože jsem se přestěhovala.

syrinxka
28. bře 2022

Ahoj,nečetla jsem všechny příspěvky. Ale mymu synovi budou tři roky v květnu,rodicak mám do srpna a začala jsem se porozhlizet pomalu po práci už v únoru. S tim,že když vyjde práce dříve tak malého dám nejspíš do září do nějaké soukromé školky, zrovna to budu zjišťovat. Trochu věřím a doufám,že mají tyhle školky i prázdninový provoz. U nás fungují pár týdnů přes prázdniny i státní školky,naštěstí. Ale určitě si nějaké volno přes prázdniny naplánoval manžel a připravena je i babička. Myslím si,že stejně bude synek každou chvíli nemocný ten první rok. Jo a abych dodala práce mi vyšla,od dubna nastupují. Naštěstí je tam i pružná pracovní doba a možnost homeofficu,tak doufám,že to nějak zvládneme.

chaira
30. bře 2022

@syrinxka mohu se zeptat o jakou profesi se jedná? Zrovna řeším také hledání práce po RD, třeba budete mít i tip kde hledat nabídky práce, díky 🙂

syrinxka
31. bře 2022

@chaira jde o účetnictví,ovšem má jediná praxe je brigáda při rodičovské, jinak mám zkušenost jen s administrativou. No a hledala jsem jen na internetu, odpovídala na inzeráty na pracovních portálech. A taky jsem si sama hledala firmy kde bych chtěla pracovat a zkusila je oslovit a poslat jim životopis. Osobně jsem nic neobíhala, na to jsem neměla energii ani čas s dětmi za zadkem.

syrinxka
31. bře 2022

Ještě bych jen dodala,že mě totálně zklamaly školky u nás, máme jich tu opravdu hodně jak státních tak soukromých a všude plno. Takže nakonec bude hlídat do září babička když budu v práci. Tohle jsem fakt nečekala a asi jsem naivně doufala že alespoň nějaká soukromá klapne.

zazana81
31. bře 2022

Ja nastupovala do práce v dubnu, prázdniny před námi. Syna jsem dávala do dětské skupiny, která byla otevřena i přes léto. Také jsem měla štěstí a našla práci na zkrácený uvazek - 6 hodin denně. Takže se to všechno dalo stíhat.

terisek2222
31. bře 2022

Taky me to ceka, dceri pristi rok v cervnu bodou tri a do skolky pujde od zari, syn zas do 1 tridy a do prace se vratit nemuzu,takze budu davat vypoved a prodlouzim si rodicak do prosince, abysme se nejak s detmi pak sehrali a na urad prace az od ledna, kdyz bych nic nenasla,ale premyslim o tom kurzu asistenta taky tak se uvidi