Těhotenství ve výpovědní době

rendlik86
26. srp 2018

Ahoj holky, vím, že těchto témět je tu spousta, ale přesto píšu, abych získala odpovědi víc ,,na míru". Od července mi začala běžet výpovědní lhůta, která vyprší v září, tj. budu tam až do konce září. Výpověď jsem dala sama z důvodu špatných vztahů na pracovišti. Jenže co čert nechtěl, už dlouho se snažíme o miminko a pořád nic a najednou jsem v červenci zjistila, že jsem těhotná. Momentálně jsem v 6tt, to znamená, že na konci září budu tak v 10 tt. Jak jsem se to dozvěděla, stáhla jsem výpověď, kdy jsem uvedla, že jsem si to rozmyslela. Šéf i nadřízená mi udělali takovou scénu, že jsem to radši ale zase vzala nazpět, že na té výpovědi trvám. Jenže nevím, co mám dělat, na Správě sociálního zabezpečení mi toho moc neřekli, vlastně ještě nemám nic v ruce, nevím termín, takže se nemůžu bavit moc konkérně. Myslíte, že mám nastoupit v říjnu do nové práce, anebo zase (jak blbec a s tím, že bude zase cirkus) vzala výpověď zpět a hned přitom oznámila, že jdu na neschopenku? Gynekoložka mi navíc řekla, že se svými zdravotními problémy (už jsem jednou potratila) můžu jít na neschopenku hned).

priefi
26. srp 2018

@rendlik86 a oni byli ochotni vypoved stahnout taky? Psala jsi, ze Ti udelali silenou scenu. Abys mela narok na ochrannou lhutu, konec pracovniho pomeru musi byt nejdrive pul roku pred nastupem na MD a na MD se muze nastoupit nejdrive 8 tydnu pred porodem

rendlik86
autor
26. srp 2018

@priefi Oni mi udělali scénu a na to konto já jsem to stáhla, už jsem tam nehodlala být popotahovaná, takže nevím, jestli by to stažení té výpovědi akceptovali. Ale zase když mi výpovědní lhůta končí 31.9.., to budu cca v 10. - 11. týdnu a na MD se může nastoupit 8 týdnů před porodem, tak by to vyšlo, ne? Ještě bych se chtěla zeptat, kdo v tom případě za mě bude platit pojištění - ten bývalý zaměstavatel (byla jsem tam 10 let), anebo ten případný nový, u kterého bych byla cca 5 měsíců?

priefi
27. srp 2018

@rendlik86 spis napis, kdy mas termin porodu 😉 to bude presnejsi. Termin zjistit treba pres kalkulacku na netu, zadas termin posledni ms a vyjde Ti termin porodu. Od tohoto terminu si odectes 6 az 8 tydnu (zalezy, kdy budes nastupovat na md, zalezi na Tobe) a pokud to vyjde do 180 dni od terminu vypovedi, jsi za vodou. A Ty uz mas noveho zamestnavatele, anebo teprve budes hledat? Nevim, co myslis tim pojistenim a ktere obdobi myslis?

andelka
27. srp 2018

Obecně, můžeš jít na nemocenskou a zůstat na ní až do nástupu na md. Do ochranné lhůty by ses měla vejít,kdysi jsem to počítala,protože měl též bude končit smlouva a jsem těhotná,a vyšlo mi,že když by se šlo na md 8 týdnů před porodem tak na konci smlouvy by měl být člověk aspoň v 9 tt. Takže vyjít by ti to snad mělo. Pokud jsi v té práci už déle a ne pár měsíců,aby ti vyšel nárok na PPM.
Ideální by bylo navázat hned novým zaměstnáním a být tam až do md.

rendlik86
autor
27. srp 2018

@prtak jsem si to počítala a teď jsem v 8. týdnu, takže na konci září, kdy mi končí výpovědní lhůta budu cca ve 13. týdnu. Předpokládaný termín porodu je 30.3. - 27.4.2018.
Co se týče zaměstnání, chystám se od října nastoupit do nové práce. Budu tam mít na dobu určitou, na rok, takže jen prostě půjdu o půl roku dřív no... 🙂 Tím pojištěním jsem myslela zdravotní a sociální, což za dobu, kdy budu na mateřské stejně platí stát, ne?

rendlik86
autor
27. srp 2018

@andelka díky za radu 🙂 tak už jsem o něco klidnější, na konci výpovědní lhůty budu ve 13. týdnu, takže by to mělo přinehorším vyjít, i když teda práci najitou mám a mám tam nastoupit v říjnu, ale jenom kdyby se něco zkomplikovalo, tak se ptám... Doufám, že to tak bude, že nastoupím do nové práce a budu tam ještě aspoň těch 5 měsíců 🙂

priefi
27. srp 2018

@rendlik86 pokud mas praci, je to super. A jaky je vydelek v nove praci (s ohledem i na odmeny, spise se mi jedna o prumer), lepsi nebo horsi nez v byvalem zamestnani? Od toho se pak odviji rozhodnuti, zda nastoupit do nove prace, anebo jit na dpn v ramci byvale prace (doporucuji nastup na dpn 14 dni pred ukoncenim prac.pomeru). Kdyby byl v nove praci horsi vydelek, zbytecne by sis snizovala ppm.

rendlik86
autor
27. srp 2018

@priefi ppm, jako mateřská, se taky vypočítává ze mzdy? já myslela, že to je státem nějak daný. Promiň, že se tak ptám, nejsem v tomhle vůbec zběhlá 🙂

priefi
27. srp 2018

@rendlik86 statem je dany rp, ktery je v ramci rodicovske dovolene, ppm, ktera je v ramci materske dovolene je prave ze mzdy a zaklad pro vypocet je posl.12 mesicu.

priefi
27. srp 2018

@rendlik86 pokud bys nastoupila na dpn, tak dpn prumer nekrati 😉

andelka
27. srp 2018

@rendlik86 jedině si hlídej,kdyby něco ( nový zaměstnavatel ví že jsi těhotná?),tak ochranná lhůta je obecně max 180 dnů NEBO tak dlouhá jak dlouho trvalo poslední zaměstnání. Kamarádka takhle čerstvě těhotná nastoupila do nové práce, navazující na starou,v den konce zkušební doby ji vyhodili. Takže ochrannou lhůtu měla 3 měsíce, naštěstí se vešla.

priefi
27. srp 2018

@rendlik86 to, co pise @andelka je bohuzel dalsi riziko a muzou Te ve zkusebce vyhodit bez ohledu na tehu

tulikiss
27. srp 2018

@andelka u ni je to ale jinak, ona je prokazatelne tehotna uz v tomto zamestnani, takze ji pobezi ochrana lhuta z neho a jen se po dobu dalsiho zamestnani prerusi.

lenoulinkaa
27. srp 2018

@rendlik86 pokus skoncíš v této práci a nastoupis do nové práce, co pises, že je možnost , tak se ti bude výpočet na ppm počítat pouze z te nové práce i když by trvala jen pár měsíců. Rozhodně se to nepočítá z 12 předchozích. Tam se sčítají jen pojištěné doby. Pokud bys nenastoupila, byla nemocná do nastupu, tak se to počítá z té posledni práce.

andelka
27. srp 2018

@tulikiss aha, díky za vysvětlení.

caitlin7
27. srp 2018

@priefi RP není v rámci rodičovské dovolené - RD je volno z práce, RP vyplácí ÚP a mají na něj nárok i maminky, které zaměstnané nejsou a tudíž nejsou na rodičovské dovolené

priefi
28. srp 2018

@caitlin7 to ja vim, ale myslela jsem to tak, ze rp je az po md, pokud pobira ppm 😉 cili by ho dostavala v ramci rd, to na jak dlouho by si rozvrhla rp a na jak dlouho rozvrhla rd je vec dalsi a nesouvisi spolu 😉

rendlik86
autor
28. srp 2018

Holky, moc díky za pomoc 🙂 mám ještě jeden dotaz ohledně,který tady byl jistě už v rámci jiných diskuzních fór zodpovězen, ale i přesto... Teď mi volalali z toho nového zaměstnání, kam mám nastoupit v říjnu, že ještě musím podstoupit prohlídku u závodní lékařky. Myslíte, že mám přiznat, že jsem těhotná? Podotýkám, že je to sedavé a fyzicky nijak náročné zaměstnání, tak doufám, že spíš bude řešit záda... 🙂

priefi
28. srp 2018

@rendlik86 tato vstupni prohlidka je nutnost ze zakona, bez ni bys nemohla nastoupit do nove prace, musis si zajistit vypis ze sve zdravotni karty. To jestli reknes jejich zavodni mudre, ze jsi tehu, Te nemuze nijak ohrozit. Ona pouze da razitko, zda jsi schopna nebo nejsi schopna vykonavat praci a tehu neni omezeni, bylo by to diskriminacni. A dr.stejne jako jini dr.musi dodrzet lekarske tajemstvi, takze to zamestnavateli nesmi rici.

caitlin7
28. srp 2018

@priefi ok, beru, žes to chtěla jakoby zjednodušit, ale pro toho, kdo to nezná, to může být zavádějící🙂

rendlik86
autor
17. zář 2018

Holky, ještě dotaz, kdybych se nakonec rozhodla jít na neschopenku, třeba týden před koncem výpovědní doby, nemůže to zaměstavatel nějak ,,anulovat" a ohrozit můj nárok na dpn? Jinak opravdu platí, že budu mít až do nástupu na mateřskou nárok na dpn, i když jsem dala výpověď sama?

priefi
17. zář 2018

@rendlik86 ne nemuze, na dpn muzes dokonce nastoupit i do 3 dnu od ukonceni prac.pomeru. ale osobne doporucuji nastoupit 14 dni pred ukoncenim prac.pomeru, bude to pro Tebe fin.nejvyhodnejsi

rendlik86
autor
17. zář 2018

@priefi jakto? Já bych si spíš myslela, že čím dál tam budu, tím líp

andelka
17. zář 2018

@rendlik86 protože prvních 14 dnů platí zaměstnavatel ( tedy od třetího dne a pouze pracovní dny,ale aspoň něco), kdežto sociálka až od 15 dne nemoci.

rendlik86
autor
17. zář 2018

@andelka takže jako kdybych šla na neschopenku 14 dní před koncem, tak to budu mít zaplaceno, jak kdybych chodila do práce?

andelka
17. zář 2018

@rendlik86 měla bys to zaplaceno jako normální zaměstnanec,tj prvni 3 dny nic a pak do 14 dnů pracovní dny. Výše nemocenské se počítá podle toho jaký máš plat,podle denního vyměřovacího základu a ten se může ještě nějak krátit. Prostě dokud budeš zaměstnaná,tak budeš mít nárok na nemocenskou od zaměstnavatele.

kristyn.g
Autor odpověď smazal
Zobraz
andelka
17. zář 2018

@kristyn.g ale tulikiss výše psala že ochranná lhůta se bude počítat z tohoto zaměstnání,když je prokazatelně těhotná už teď.

kristyn.g
Autor odpověď smazal
Zobraz
kristyn.g
17. zář 2018

@andelka pravda už jsem si to zjistila... každopádně bych asi nic nezatajovala.