Těhotenství ve zkušební době, kdy to oznámit v práci?

debie_p
16. črc 2016

Ahoj ženy, chci se zeptat, jestli máte s podobnou situací zkušenosti. Nastoupila jsem do nové práce (která ale nejspíš nebude úplně můj šálek čaje) s klasickou tříměsíční zkušební dobou. Po cca 2 týdnech jsem zjistila, že jsem pravděpodobně těhotná (cyklus mám dlouhý a nepravidelný, takže zpoždění MS těhotenství neznačilo a testy byly původně negativní, nenastupovala jsem tam tedy s tím že bych o tom věděla). Samozřejmě jsem se objednala k doktorce, má čas ale až za dva týdny. No a můj dotaz je - kdy toto oznámit zaměstnavateli, jestli vůbec? Jednou jsem už těhotná byla a skončilo to revizí hned v 7tt, nevím tedy kdy už by mohlo být vhodné to oznámit, kdy už bude největší pravděpodobnost, že to bude probíhat v pořádku? Na konci 1.trimestru? Řeším třeba i ty návštěvy doktora takhle brzo ve zkušební době...(doktorka má ordinační hodiny jen do 3). Může zaměstnavatel říct, že mě nepustí?

stastnablcha
16. črc 2016

ahoj
ja by som dala vediet na koci SD.. ak je to ako na slovensku, tak by ta vyhodili a ty by si skoncila.. ais v otmto sa musis pozerat sama na seba aby si si pomohla ty... nik ta nezamestna ked budes v 3 mesiaci a do porodu doba dlhá....

misha80
16. črc 2016

Já bych to oznámila až po uplynutí 1. trimestru, aby se předešlo jakýmkoliv případným nedorozuměním. To, že jsi ve zkušební době, vůbec neřeš, pokud tedy chceš v této práci setrvat (což by ale vzhledem k těhotenství bylo lepší). Po uplynutí zkušebky s Tebou zaměstnavatel jako těhotnou rozvázat pracovní poměr nemůže. K doktorovi Tě snad nemůže nepustit, ze zákona máš nárok na návštěvu doktora a omluvené 4h (půlden) v práci, když přineseš propustku s razítkem, nemůže proti tomu nic říct. Asi bych se snažila domluvit se s doktorkou třeba na ráno ještě před prací, ať nemusíš odcházet uprostřed pracovní doby. Ale během 1. trimestru nejsou kontroly na gynekologii časté - 1x za měsíc a pokud je vše v pořádku, tak se dá i domluvit 1x za 5 týdnů.

sunny8
16. črc 2016

Ahoj, myslím, že to, jak se rozhodnout, zda říct ve zkušební době záleží samozřejmě na tobě, co od toho čekáš (pokračovat X skončit, úlevy...), pokud chceš zůstat v práci do mateřský, zvazila bych i politiku firmy, jak k tomu pristupovala v minulosti, a na pozici, co děláš (lehce nahraditelna vs. hůř obsaditelna pozice). Já jsem to zaměstnavateli řekla na začátku druhého měsíce zkušební doby, a to jsem byla na konci prvního trimestru (těhotenství bylo necekane). Zaměstnavatel se přizpůsobil situaci a standardně šest týdnů před porodem jsem šla na mateřskou. Ocenili, že se to dozvěděli takhle dopředu a mohli se na to pripravit. Můj zaměstnavatel působí v oblasti služeb a jde o kancelářskou práci. Je to slušná firma, která těhotenství ve zkušební době neřeší vyhazovem jakoby z jiného důvodu, což rada zaměstnavatelů bohužel dělá.

debie_p
autor
16. črc 2016

No já mám tu první kontrolu objednanou na jediný den kdy má do 5, tak na 3/4na 5, pracuju cca do pul 5, ale musela bych odcházet už kolem 3 abych stihla vlak k doktorce.
A minulé těhotenství jsem na těch prvních kontrolách byla každý týden 3 týdny, tak doufám že nebude mít problém pokud bych každý týden donesla propustku k doktorovi

sunny8
16. črc 2016

Pokud ti jde v tuto chvíli jen o návštěvy u lékaře, tak přeci není nutné říkat, že důvodem je těhotenství...😉

debie_p
autor
16. črc 2016

To je fakt no..🙂
Tak snad nebudou nějak extra vyzvídat když uvidí razítko doktorky na propustce😀

sunny8
16. črc 2016

No, já kolegům v práci neříkám, proč jdu k doktorovi, a když se někdo přeci jen zeptá, tak odpovím, že mám nějaké potíže, ale nechci o tom mluvit. Nikdo pak dal nevyzvida ☺️

motylcice29
17. črc 2016

@misha80 nic takového jako ze zákona 4 hodiny neexistuje, pouze doba nezbytné nutná a to v nejbližším zdravotnickém zařízení. Takže zaměstnavatel muže uznat např. Jenom hodinu, to ze se obvykle uznávají čtyři je pouze na zaměstnavateli. Ale rozhodne mu to neudává zákon.

simkrk
17. črc 2016

Ja,rekla jsem to asi v 11tydnu co jsem byla,ale zamestnavatel me ihned vyhodil,navic pokud i tehotenstvi nejak zatajujes ve zkusebce a prejdes na dobu neurcitou tak i on ma pravo te vyhodit,takze ja to rekla,ale kazdy se k tomu zachova jinak 🙂 ted jsem rada ze jsem doma 🙂 taky to nebyla prace snu a 12cti hodinove stani a nudeni nic moc :/ doma mam klidecek 🙂

simkrk
17. črc 2016

Ve zkusebce te ani tehotenstvi nijak nechrani od propusteni 🙂 je to i na netu na vice strankach napsane 🙂

vineta
17. črc 2016

@simkrk To dost pochybuji, že tě má právo vyhodit po zkušebce kvůli utajení těhotenství.

sunny8
17. črc 2016

Těhotenství není oprávněný důvod pro ukončení pracovního poměru. @simkrk není pravda, že pokud nejak zatajujes těhotenství ve zkusebce a prejdes na dobu neurčitou, tak te ma pravo zamestnavatel vyhodit. Toto právo zaměstnavatel nemá.

juliette
17. črc 2016

Urcite nic nerikej, nevis jak to dopadne.. Co kdyz tehotenstvi nedej Boze nevyjde, nebo co kdyz vyjde a propusti Te? Zamestnavatel nema pravo Te vyhodit za utajeni tehotensvi. I kdyby a sly jste do pravniho sporu, vyhrala bys to.

sunny8
17. črc 2016

Navíc těhotná nemá povinnost nahlásit zaměstnavateli své těhotenství. Je však v zajmu těhotné informovat zaměstnavatele o svém těhotenství v případě, že by konala nebo měla konat práci, která je těhotným zakázána, vykonává práci přesčas, noční práce nebo je vysílána na pracovní cesty apod., pak existují možnosti, jak situaci řešit, ale vyhození z práce z důvodu těhotenství to není.

lenycka27
17. črc 2016

Já jsem těhotenství oznamovala zaměstnavateli, když jsem byla v 5. měsíci. A v pohodě.. Na vašem místě bych to řekla až po uplynutí zkušební doby, aby vás nemohl kvůli tomu vyhodit 😉

wendelinna
17. črc 2016

V tve situaci bych to jen tak neoznamovala, praci potrebujeme kazda a ne kazdy zamestnavatel je fer, aby te fakt ve zkusebce kvuli tomu nepropustil, byt uvede duvod jiny. Prvni trimestr je navic z me zkusenosti fama, ja musela kvuli hematomum lezet jeste o fous dyl a kamaradka treba az v druhem musela na ukonceni tehu kvuli vyvojove vade. Coz je extrem, to sice jo, ale chci tim rict, ze bych se neridila casem tehu, ale proste svym vlastnim pocitem, kdy uznas za vhodne, ze to reknes. Navic, stejne to lidi odhalej, driv nez neco reknes☺ Jsou strasne vsimavi. A v teto situaci ziskat praci na neurcito je velka vyhoda, kdybys chtela mit hned druhe, tak jako nezamestnana prijdes o materskouna druhe. Takze ja bych udelala vse pro to, se v praci zahackovat, i kdyz uz by ses po materske tam vratit nechtela. Zme zkusenosti, mysli na sebe a mimi nikoliv na zamestnavatele. Kazdopadne hodne zdaru pri tehotneni a at vse s miminkem vporadku!

andreaandrejka
17. črc 2016

@debie_p Nic neříkej, jsi teprve na začátku a kdyby to nedej bože nedopadlo dobře...navíc nejsi povinna to hlásit. Vydrž alespon než překleneš 1.trimestr.

debie_p
autor
17. črc 2016

Díky holky, jasně, po zkušenosti s prvním těhotenstvím kdy to v 7tt nevyšlo to teď nechci ani říkat našim, dokud nebudu mít z utz potvrzenou srdeční aktivitu a že to prospívá. Takže v práci s tím taky určitě počkám co to půjde.. 🙂

misha80
17. črc 2016

@motylcice29 Je možné, že je to jinak, mně to tak říkala naše mzdovka, takže to bude asi zvyklost v naší firmě.

debie_p
autor
19. črc 2016

Holky zjistila jsem, že mám smlouvu na dobu určitou do Vánoc.. Je možný že by mi ji kvůli těhotenství neprodloužili?

motylcice29
19. črc 2016

Prodloužit ji nemusí (ať už z jakéhokoliv důvodu) a není povinností zaměstnavatele to odůvodňovat, smlouva uplyne dobou určitou.

debie_p
autor
19. črc 2016

No je to tu prý tak že se to pak prodlužuje na dobu neurčitou bez problému všem. Nevím ale jak se budou tvářit na to že sem těhotná a hlavně jak to potom řešit, pokud mi to opravdu ukončí na Vánoce.

vineta
19. črc 2016

@debie_p Na tom asi nemá nic moc smysl řešit, zaměstnavatel ti na Vánoce může smlouvu neprodloužit.. Těhotenství na tobě tou dobou bude asi už znát.. Ale co udělá konkrétně tvůj zaměstnavatel, to nevíme..

andreaandrejka
19. črc 2016

@debie_p Já si myslím, že tohle ted nevyřešíš. Je to sázka do loterie, bud prodlouží nebo neprodlouží, myslím, že ty to nijak neovlivníš. Na tvém místě bych to nechala být..nějak to dopadne.

clarys
21. črc 2016

Ahojte zeny, mam stejny problem! Mam zasebou skoro 2 mesice zkusebni doby! Doktorka mi rekla, ze uz sem skoro ve 3 mesici tehotenstvi! Ted tez tapu,zda to rict zamestnav.!Na netu sem zjistila,ze se na me vztahuje ochranna lhuta..je-likoz sem byla uz tehotna vbyvale praci!Nemate stim nekdo zkusenosti? Dekuju

petaov
3. srp 2016

@clarys byla jsem v podobné situaci. (Nastoupila jsem do nové práce a byla jsem už v 10. týdnu, jak jsem později zjistila). Rozhodně nic neříkej. Na mně už to bohužel šlo vidět, tak se mě na to zeptali a vyhodili mě. Já bláhová si myslela, že když tam jsou samé ženské, že to pochopí, ale bylo to spíš naopak. Ta ochranná lhůta by měla být (do 180 dnů musíš pak nastoupit na mateřskou. Není to ochranná lhůta jakože Tě nevyhodí), taky jsem o tom slyšela, ale když jsem se informovala na ČSSZ, tak se zabývali jen odpracovanou dobou z posledního zaměstnání (tedy tam je ochranná lhůta jen tak dlouhá, jak dlouho trvalo poslední zaměstnání. Do té doby pak musíš stihnout nastoupit na mateřskou, abys na ni měla nárok). Já jsem teď na pracáku a tam nechápou, proč nepracuju, když nemám rizikové, takže mi dál hledají práci, fakt paradox 🙂

petaov
3. srp 2016

@debie_p pokud by Ti smlouva skončila až o Vánocích, na mateřskou budeš mít nárok. Hlavně to neříkej teď, to bys na mateřskou nárok neměla, pokud by Tě vyhodil. Počkej až po skončení zkušební doby.

clarys
3. srp 2016

@petaov ahoj,mockrat dekuji za odpoved! No,ja sem to rekla mistrovy zda by mi neporadil atd...nevedel si rady!poslal me na personalni,kde samozrejme rekly ze mi ukonci smlouvu ve zkusebce...jenze, mi napsaly do papiru, ze sem ho ukoncila ja...sem takova k...., ze sem si toho nevsimla..ted sem na uradu prace,mam narok i na materskou..takze aspon to...vsak zvlastni zkusenosti můžu rict,ze lidi sou s....!!!

petaov
3. srp 2016

@clarys jejda, to mě mrzí. Vím, jak Ti je. Též jsem byla na ně dlouho naštvaná. To je ale blbé, že Ti napsali, žes to ukončila ty. To dostaneš bohužel nízkou podporu. To jsou fakt *vině!

sunny8
4. srp 2016

@clarys No, tak to je síla. Kdyby se mi stalo to stejné a personální mě takto obelhalo, napsala bych dopis přímo na vedení, kde bych situaci popsala a uvedla, že personální řešilo moji situaci takto v rozporu s tím, co jsem jim řekla mě uvedli v omyl, že chci skoncit já, což kvůli těhotenství samozřejmě není pravda, protože to jde proti mým zájmům(viz nižší podpora) Napsala bych, že se chci vrátit zpět a pracovat do mateřský a že tento dopis předávám dal i na inspektorát práce...