Víkendy s neschopenkou

giggi92
1. kvě 2019

Ahoj, jsem od ledna na neschopence, ze začátku to bylo kvůli těhotenství a nedávno 20.4. jsem ve 23tt potratila a mám šestinedělí. Kontrola tu nebyla ani jednou. Přes zimu mi bylo jedno, že jsem doma a že mám vycházky. To jsme nikam ani na víkend jet nechtěli. Teď už mě to celkem omezuje, když je hezky. Mám totiž chatu cca 1h30min od nás a chceme tam s přítelem a bratrem na víkendy začít jezdit kvůli práci na zahradě. Po potratu se cítím po zdravotní stránce fajn, jen prostě musím něco dělat, abych na to nemusela myslet. Vím, že bych se měla šetřit, tak bych tam dělala jen dohled. Hlavně tam je krásně a klid a tam se dá taky odpočívat. Tak jsem se na to optala své doktorky na gyndě jestli by mi na víkend napsala adresu jinam a ta mi řekla, že to takhle na krátko nejde (i když já vím že moje těhotná kamarádka jela na víkend do Prahy a její gynekolog ji to normálně napsal) a že jsem se asi zbláznila, že mám doma ležet v posteli, koukat na filmy a jíst něco dobrého, že mám zapomenout na nějaký víkendy na chatě, jakýkoliv výlety, kafíčkování s kamarádkami, nesmím nic dělat apod. Nedokážu prostě jen tak ležet doma a užírat se tím, když někam jedeme nebo něco dělám, tak na to aspoň tolik nemyslím a jsem i psychicky v pohodě. Dá se s tím něco dělat? Nebo má doktorka pravdu a já musím kejsnout doma? Co si o tom myslíte?

lv
1. kvě 2019

Na víkend adresu přepsat smí, podle uvážení zdrav.stavu (i tam se musí dodržovat vycházky). Pokud uváží, že to narušuje léčebný režim, dát ti to nemusí. Já to měla se zády, prostě řekla ne, ještě se tam prochladite :-\

ahyt
1. kvě 2019

Jsem PL pro dospele a 100% to jde .Na 3 dny muze sam lekar u ktereho je pacient v PN na dyl schvaluje socialka.Ja si to napisu pouze do dokumenatce ze povoluji pobyt od kdy do kdy a presnou adresu.Samozrejme prihlizim ke zdravotnimu stavu pacienta. Ve Vasem ppřípadě bych nevahala ani minutu a poustela bych Vas kazdy tyden.U socialky kdyby, kdyby se nahodou ptala, coz muze, bych si to obhajila.A asi vycházky by se mely dodrzovat ale kdo by ram chodil kdyz o ty zmene pobytu nevi.Vase Dr je asi zvlastni ze nechce povolit.Ono by se i toto melo nahlasit na socialku, je na to takovej papir, ale ja to teda nikdy nedelala a kdyz nahodou přišla pacientovi v ty dobe kontrola a volali mi tak jsem vysvetlila duvod zmeny pobytu a NIKDY nebyl problem.Jsem z Prahy 10 socialku mame na P 8 Trojska ulice

giggi92
autor
1. kvě 2019

@ahyt Děkuji za názor. Já vycházky normálně dodržuji, s tím já problém nemám. Moje doktorka zase není tak špatná, co se týká zdraví, prohlídek, poradny a podobně, tak je ve všem strašně pečlivá a pošle mě radši s každou prkotinou než aby něco zanedbala. Ale tohle mě fakt zamrzelo, já se těšila, že konečně budu někde jinde než doma, že mě ještě v tom podpoří, abych přišla na jiné myšlenky a ona mi řekne, že mám ležet v posteli, že ji přijdu strašně bílá (nebyla jsem nalíčená a to pak většinou vypadám, jak mrtvola) a další kontrolu mám až za měsíc. Přítel pracuje na 12ky takže má jen dva volné víkendy v měsíci. Já prostě nevydržím ležet celý dny v posteli a koukat na filmy a nic nedělat, To chce aby ze mě byl uzlíček nervů ?!

naac
1. kvě 2019

Ahojky, sestra na gynekologii mi rekla, ze neni problem napsat adresu pobytu na chalupe pres vikend a pokud by prisla kontrola, mam ji zavolat a ona jim potvrdi, ze jsem byla na chalupe. Urcite by to melo jit.

giggi92
autor
1. kvě 2019

@naac Bohužel paní doktorka tam nemá stálou sestřičku. Každou chvíli se tam střídají, nemůže sehnat stálou sestřičku takže všechno papírování řeší ona.

lachtanice86
1. kvě 2019

Pn, vycházky i změna adresy je na uvážení lékaře. Pokud máš pn a změnu adresy doktorka neschválila budeš muset být doma.

verace81
1. kvě 2019

pokud jsi na neschopence už delší dobu tak 1x za měsíc máš nárok na víkend bez přepisu adresy.

j.a.n.i
1. kvě 2019

@verace81 Nic takového v zákoně není...

j.a.n.i
1. kvě 2019

@giggi92 No, pokud ti to doktorka přepsat nechce, tak buď holt budeš doma, riskneš to, že ti může přijít kontrola a pojedeš i tak nebo se necháš uschopnit a pak to nemusíš řešit.

lachtanice86
1. kvě 2019

@verace81 a kde to je psáno? To se mi nezda

pabka
1. kvě 2019

@giggi92 obvykle dost vystupuji proti zneužívání pn a názor mám takový, ze když někdo zvládne courat venku a jezdit pracovat na chalupu, tak zvládne i jít do prace, ale tenhle případ je přeci něco úplně jiného a v této situaci je víkend v klidu a jiném hezkem prostředí téměř součást léčby a rozhodne bych byla pro, skoda postupu lékařky, ale asi nic nenadelas...

verace81
1. kvě 2019

řešily jsme to když můj strýček měl jít na svatbu a byl na neschopence se zlomenou nohou zjišťovala mi to kamarádka pro případ, že by se nedomluvil s doktorkou ale je to už delší doba. Hlavně co doktor to jiný přístup mamka měla z Prahy neomezené vycházky a u nás jí to doktorka skrouhla na 6 hodin denně.

lachtanice86
1. kvě 2019

@verace81 neomezené vycházky jsou ale jen výjimečně například onkologicky pacient, jinak je ze zákona max 6hodin denně.

giggi92
autor
1. kvě 2019

@j.a.n.i To já bych se klidně nechala uschopnit, ale doktorka mi řekla, že nejdříve, tak po šestinedělí. Ale zase se mi nechce mezi ty lidi do práce (pracuji ve fabrice a skoro samý ženský) a nejsem psychicky připravená na to, že na mě každý bude koukat, jak na exota a vyptávat se, co tam dělám a co se stalo. Co jiného mi zbývá, bohužel doma, riskovat fakt nebudu.

giggi92
autor
1. kvě 2019

@pabka Já vím, bohužel s tím nic nenadělám a riskovat fakt nebudu. Mě by nevadilo pracovat, ale horší je to prostředí v té práci. Nejsem psychicky připravená se do práce po takové době vrátit, aby se mě tam každý vyptával, co tam dělám a co se stalo.... Stačí mi teď, když mě někdo obejme a zeptá se mě, jak mi je, tak ze sebe nevydám ani hlásku a brečím. Nejhorší pro mě je potkat někoho, kdo o tom neví a ptá se mě, jak roste miminko.

pabka
1. kvě 2019

@giggi92 to naprosto chápu.. je mi to líto..

j.a.n.i
1. kvě 2019

@giggi92 Tak uschopnit se můžeš nechat i přes nesouhlas doktorky, ale zas je rozumné to dělat až ve chvíli, kdy se fakt cítíš OK po všech stránkách, což je jasný, že zatím není a ani nemůže být.

verace81
1. kvě 2019

opravdu 2x za měsíc je nárok na neomezenou vycházku pouze záleží na doktorce popřípadě sestře jestli jsou ochotné vyplňovat papíry a hlásit to na sociálce. Kamarádka to teď měla ještě jsem jí pro jistotu volala abych nekecala, ale někde s tím mají problém a dávají 6hodin nebo nic

giggi92
autor
1. kvě 2019

@verace81 Mám vycházky jen na 6h, nejsem onko pacient, tak prý nemám nárok. Ale teď s tím nic neudělám. Hlavně každý doktor je jiný, někdo to napíše a někdo zase ne. Bohužel se tam sestry často střídají, nemůže najít stálou a všechno papírování si dělá doktorka sama.

j.a.n.i
1. kvě 2019

@verace81 Prostě žádný takový nárok není.

journals
1. kvě 2019

@verace81 to tezko, pises tu neovereny nesmysl

verace81
1. kvě 2019

přečti si komentář od ahyt je to lékařka tak jí snad věřit budeš

ahyt
1. kvě 2019

@giggi92 je to těžký,ale ona má na to bohužel právo Vás nepustit,prostě to odůvodní Vaším zdravotním stavem.Já jen napsala,jaké jsou možnosti a jak bych to udělala já.Mně je těch pacientů líto,když vím, co prodělávají, co prodělali.Samozřejmě znám i " vychcánky",co mi mažou med kolem pusy,ale své pacienty znám dost dobře,takže umím selektovat.Paní doktorka je určitě odbornice, pečlivá,ale třeba má špatné zkušenosti se sociálkou,tak se rozhodla,že to bude řešit takhle. ☹

ahyt
1. kvě 2019

@naac tak přesně to dělám já 🙂

journals
1. kvě 2019

@verace81 nevim na koho reagujes, ale ja si jeji komentar precetla a nic v kontextu s tvym prispevkem tam nevidim 🤔

ahyt
1. kvě 2019

@verace81 nárok v žádném případě, je to vůle lékaře,zda dovolí, záleží na zdravotním stavu atd. a když nepovolí,tak přes to vlak nejede,není na to žádný předpis

ahyt
1. kvě 2019

@verace81 nikdy !!!!/ pracuji na obvodě 35 let 🙂/to tak nebylo,kamarádka Vás mylně informovala/ že by byl nárok na změnu pobytu bez uvedení změny adresy po měsíci marodění/ a neomezené vycházky kdysi bývaly,ale nyní jsou ´6 hodin.Neomezené pouze ZCELA!!! ve výjimečných případech/( onkologie/

ahyt
1. kvě 2019

@verace81 ach bože, nesmysl nad nesmysl se vším v tomto komentáři ☹

giggi92
autor
1. kvě 2019

@ahyt Moc děkuji za Vaše názory a vyjádření. Ano to máte pravdu, přes její rozhodnutí vlak nejede takže to budu muset doma ten měsíc nějak vydržet.

ahyt
1. kvě 2019

@giggi92 Prosím, co jsem psala je 100% pravda jak s vycházkami tak s povolením pobytu po dobu PN.Vždyť v tom dělám 35 let🙂.-Verace81 ABSOLUTNĚ nemá pravdu !!!!,ale ona za to nemůže, byla špatně informována,neobviňuju ji 🙂