Vyučená prodavačka s maturitou. Jakým směrem jít po RD?

denny1610
6. únor 2015

Jsme vyučená prodavačka, a k tomu mám udělanou 2letou nástavbu(ukončené studium maturitou). Ale co teď? Praxe žádná, je mi 25 let, a mám dvě děti. Příští rok mi končí mateřská. Nebyly peníze, takže další vzdělávání nebylo možné. A Ani teď penězi nerozhazujeme. Jsme z Moravskoslezského kraje (okres Frýdek-Místek). Je tady někdo s podobnou situací, nebo někdo, kdo má s takovými případy zkušenost? Chtěla bych jít do práce, ale o jaké místa se můžu ucházet? Kde bych měla šanci se uchytit? Na jaké pracovní pozice se můžu zaměřit? Ráda se učím novým věcem. Vím, každý by asi chtěl pracovat na úřadě, apod.ale né každý se rád "učí" novým věcem. Zaučení, rekvalifikace, atd.bych brala vážně, a k tomu i přistupovala zodpověďně, ale kde začít! Prosím o vaše zkušenosti, a radu, jak se teď odlepit od země, a jakým pracovním směrem jít. Předem děkuji

sisinka74
6. únor 2015

Ahoj, vim, ze me ted mozna spoustu diskutujicich ukamenuje, ale asi bych to videla zase jen na prodavacku. On totiz v dnesni dobe ma maturitu skoro kazdy a VS kazdy druhy. Bohuzel. Navic pises, ze jsi bez praxe a mas 2 deti. Na to se samozrejme nesmi dneska ptat. Ale ptaji se. Asi bych sla na PU a zjistila si, jestli lze na me potencionalni zamestnavatel brat nejake dotace a za jakych podminek. Na to firmy slysi. Pak nejaky rekvalifikacni kurz, treba na PC? Nebo co by te bavilo, hlavne, co bys pak zvladla. Na mista na urade radeji zapomen, je to tam sama megera a sam bacil🙂 (mysleno Mgr. a Bc.) Drzim palce.

elvira
6. únor 2015

Prodavačka, případně do továrny, do výroby, možná pomocná kuchařka, případně popřemýšlet o rekvalifikaci - pokud je ti blízká péče o nemocné, tak třeba sanitářský kurs - blbě placené, práce non-stop, ale více méně jistá práce.
Známá si dělala kurs na modeláž nehtů, ale nakonec se nechytla - je toho teď moc a navíc na vesnici ten zájem není takový, jak by potřebovala.

kkouzlo
6. únor 2015

určitě ne rekvalifikace typu nehty, pedikura, toho je prostě moc. mamka se dobře chytla v péči o seniory, ale je to náročná práce.
V dnešní době si asi opravdu nebudeš moc vybírat, jak už píšou holky nade mnou.

dasara
6. únor 2015

Zkusit můžeš více věcí - resp. nějaká administrativní práce s možností nějakého "zaučení" - mám na mysli třeba základy účetnictví, chystání podkladů pro účetní atd. Předpokládám, že základy PC máš. Ale těchto míst je vážně velmi málo. Jinak bych to viděla též na prodavačku.

guinea
6. únor 2015

@denny1610 Známé zaplatil pracák rekvalifikační kurz na stříhání psů (v hodnotě asi 20 tis.). Byla tedy domluvená s místním veterinářem, že jí bude klienty posílat. Chytla se a je spokojená. Před dětmi dělala servírku, ale pak kvůli dětem chtěla práci přes den.

zuzkka88
6. únor 2015

@denny1610 Možností je spousta, spíše záleží na osobnostních předpokladech, schopnostech a dovednostech, než na dosaženém stupni vzdělání, protože maturitu má kde kdo a je mezi těmito lidmi obrovský rozdíl.. Důležité často je, jestli má člověk řidičák, umí jazyky, na počítači, jestli si "sedne" s personalistou nebo jinou osobou u přijímacího řízení... Internet máš, zkus si třeba osvěžit jazyky, něco málo se doučit (i chvilka denně může stačit), mrkni, jak se ovládá excel na počítači apod. Určitě se poraď na ÚP, jaké jsou možnosti. Hlavně je důležité nějak začít, získat praxi, nakonec se můžeš dostat úplně jinam. Držím palce.

P.S. Nedá mi to, ale tady snad aby se člověk styděl, že má vysokou školu? @sisinka74

78marcela
6. únor 2015

@denny1610 s tou rekvalifikaci to asi nebude tak slavné. A mám pocit, že ti rekvalifikaci nabídnou až když jsi těch 5měsíců na up. Dřív ne. Aspoň v roce 2011 to tak bylo, když jsem byla chvíli na up.
S práci je to dneska docela blbé. Všude. Je ale fajn že už se zajímás takhle dopředu. Spíš než o rekvalifikaci bych se začala zajímat předem o nějaké místa. Zkusila bych zajít na pracovní pohovory, nemyslím hned teď ale třeba už půl roku před tím než ti skončí mateřská. Práce se bohužel nenajde hned tak jak by se cloveku hodilo. Ale i když pujdeš na nějaké pohovory na zkoušku, naučís se jak jednat, odpovídat apod. Také to není k zahození.
No a osobně si myslím že nějaká rekvalifikace typu nehty, masáže i práce na pc jsou k ničemu. Na nehty a masáže do salónu nikde na pracovní poměr neberou, jen na živnost a to taky není žádná hitparáda. No a k čemu základy na pc. Na místa, kde se počítač dost využívá, tzn do kanceláře apod raději vezmou středoškoláka nebo vysokoškoláka přímo s tím zaměřením jaké chtějí. I těch je bohužel dost nezaměstnaných.
Takže začít prostě někde, i třeba s superhypermarketech, není to žádná hitparáda, a zvlášť s dvěma dětmi, ale někde se začít musí, aspoň aby byla nějaká praxe a přitom stále hledat a hledat.
Já mám dvě vysoké školy a taky jsem začínala ve fabrice u pásu, chvíli za barem, prodávala jsem oblečení a až pak jsem asi po třech letech získala místo odpovídající moji kvalifikaci. Držím pěsti.

denny1610
autor
6. únor 2015

Maturitní vysvědčení mám z odb.předmětu I (ekonomika, právo) a odb.předmětu II (účetnictví, management a marketing), takže na místo mzdová účetní je možné se ucházet? Samozřejmě spoustu věcí se z hlavy vykouří, takže to chce si nějak osvěžit, ale od toho by snad měla sloužit: proškolení nového zaměstnance?

dasara
6. únor 2015

@denny1610 ucházet se samozřejmě můžeš, ale myslím si, že je malá šance na to, že Tě bez praxe a bez vzdělání (maturita z účta si myslím není nejvhodnější) na tuto pozici přijmou. Co se týče zaškolení zaměstnanců, tak to by sice mělo být, ale pouze ve smyslu zaškolení do firemní problematiky ne do účetnictví. Ale třeba Ti křivdím. Zkus si doma udělat malé účetnictví (mzdové) malé smyšlené firmičky třeba pro 5 zaměstnanců. Pokud to dáš, tak se tam přihlaš a per se o místo 😉 Fandím Ti, neber to ode mě zle. 🙂.

sisinka74
6. únor 2015

@zuzkka88 nechtela jsem se nikoho dotknout, ale holt uz si z vysokoskolaka nesednem na zadek, jak to bylo kdysik. Dis a Bc. 😀 Takove ty tituly, tusim trilete?

78marcela
6. únor 2015

@denny1610 no to nevím. Dneska spousta firem bere člověka s praxi a přímo s ekonomkou. Firma nebude plýtvat prostředky ani čas na školení nových zaměstnanců. Firma chce aby zaměstnanec byl produktivní od prvního dne. Nechci tě vůbec nijak urazit, vůbec ne, ale jde vidět, že nemáš zkušenosti, jak to Dneska chodí. Pokud nemáš známé, tak na takové místo nemáš šanci. Spíš budeš muset opravdu začít někde níž a pokud se osvědčíš tak se pak můžeš vypracovat výš. Ale dost silně pochybuji o tom, že bys jako holka bez praxe byť s maturitou dostala místo mzdové účetní.

78marcela
6. únor 2015

@sisinka74 no původně jsem tvoji první zprávu vůbec nebrala jako útok na vysokoškoláky a řekla jsem si, že
@zuzkka88 trochu přehání s reakci. Ale teď se mě to teda dotklo taky. Ty evidentně vysokou školu nemáš, když nemáš ani přehled o tom, že Dis není vůbec vysokoškolsky titul. A myslím, že kdybys měla i jen toho "pouhého bacila", tak bys teprve viděla, kolik úsilí to dá a už bys to tak nekritizovala.

zuzkka88
6. únor 2015

@sisinka74 Však sedání na zadek nikdo po nikom nechce 😀 Není důvod, taky není VŠ jako VŠ, o těch soukromých ani nemluvím (teď se nechci zase někoho dotknout já). Ale jako každý jiný člověk, i vysokoškolák je hoden respektu, o nic méně ani více, než ne-vysokoškolák, pokud to vezmeme v obecné rovině jen na základě vzdělání.

K Bc. - nějak člověk začít musí, v drtivě většině se začíná právě na tomto stupni (tříletém), aby to člověk mohl dotáhnout třeba na profesora. 🙂

Zdraví Double Megera 😀

lu777
6. únor 2015

@denny1610 tak já půjdu proti proudu... z mojí zkušenosti lepší si nasadit laťku výš... co člověk takříkajíc neurve při nástupu, to se často pak pohybuje ve sféře, že zaměstnavatel slíbí pak možnost zvýšení platu nebo lepšího míst a velmi často se to nekoná...

mrkla bych se na net nebo např. v mateřských centrech... bývají kurzy kde se dají některé znalosti více procvičit nebo osvěžit... peněz na MD nebývá nazbyt, ale jde o investici, takže bych se po tom poohlédla... občas to někde bývá i dotované z EU právě pro znevýhodněné, do kterých patří potažmo i pak maminky malých dětí... sama jsem byla na takovém kurzu tady v Praze... 😉 poradí jak správně napsat životopis a motivační dopis na určitou pozici, natrénují pohovor, otestují znalosti PC atd...

ano, máš malé děti - ale máš taky plusy!
- jsi mladá
- chceš pracovat
- chceš se učit

takže bych to nevzdávala... 😉 pomocná účetní nebo nějaká administrativa apod... moje kamarádka třeba dělá u jednoho pána co prodává nábytek, jiná zase vede kancelář firmě, která prodává krmivo pro psy... další dělá recepční ve fitku atd.
jsou to takové ty nižší kancelářské pozice, je po nich dost poptávka, ale určitě se najít dají...

lu777
6. únor 2015

jinak VŠ nebo SŠ může být plus i mínus - ono jsou i pozice kde firma chce platit míň a není tam určité vzdělání potřeba...

takže maturita určo dobrá věc... ale pozor, přizpůsobit životopis i motivační dopis pozici, na kterou se hlásím... 😉 mně několikrát řekli, že jsem překvalifikovaná a ač jsem vysvětlovala, že mám dvě malé děti a nemám hlídání, takže to je důvod proč mi nevadí dělat na nižší pozici a opravdu nemám v úmyslu brzo odtamtud odejít nebo brát vedoucímu místo, tak to byl důvod proč mě odmítli...pak jsem si z životopisu vyndala VŠ a rázem bylo po problému...

jinak půlka lidí určitě vysokou nemá.... 😅

kacca11
6. únor 2015

@sisinka74 Odsuzujes lidí na základě dosaženého vzdělání? Posmivas se jim?

Oni si nikde na zadek nesednou ani z maturanta nebo vyuceneho člověka, to jen na okraj.

guinea
6. únor 2015

@78marcela
@zuzkka88
Holky, klid, v tomhle se musím @sisinka74 zastat. V Praze má nějaký ten vysokoškolský titul téměř každý, a o schopnostech toho člověka to nevypovídá vůbec nic. (Teď samozřejmě nemluvím např. o lékařích). Z mé branže znám desítky lidí s tituly, co neumí ani napsat e-mail, co by měl hlavu a patu. A když tak ty jejich požadavky luštím, říkám si, jak mohl proboha někdo takový napsat třeba diplomovou práci?

sisinka74
6. únor 2015

@78marcela neprehanim, mluvim z vlastni zkusenosti. Opravdu ty holky, co k nam prijdou do firmy, treba jen s maturitou, tak jsou na tom stejne, ne-li na lepsi urovni, co VS. Myslim tim pruznost, snadnejsi zauceni, bohuzel, casto i slovni zasoba. Znovu opakuji, ze tohle pisu sama za sebe. Je to muj nazor a nic s tim neudelate. Klidne v tomhle state muze studovat kazdy, nakonec je tu spoustu soukromych skol.

lu777
6. únor 2015

@guinea no bohužel toto platí i pro doktory... už jsem jich pár potkala a divila jsem se jak někteří udělali státnice... asi s odřenýma ušima... ale to se pak u titulu neuvádi 😀

jinak jsem z Prahy a vysokou tu fakt skoro každý nemá, ono ale záleží kam člověk chodí, v jakém oboru pracuje... a plno lidí ani nepracuje v oboru, který vystudovalo....

VŠ je dobrá ale nezaručuje to nic, nejvíc záleží na rodičích dítěte jestli ho k něčemu vedou a k tomu jakými lidmi se člověk obklopuje, jestli se rád učí celý život, jestli je aktivní atd...
a plno škol, jak soukromých, tak státních, je bohužel o biflování se, ale pak člověk vybere na základě životopisu 25-tiletou vysokoškolačku se super vysvědčením a ona dorazí a v praxi skoro nic neumí.... a nebo se štítí práce....

sisinka74
6. únor 2015

@sisinka74 nechci uz tu spamovat zakladatelce. Jeste jednou se omlouvam za svuj nazor. 😉

soleilll
6. únor 2015

@denny1610 A to jsi musela psát i na Modrou střechu..?

78marcela
6. únor 2015

@guinea tady nejde o schopnosti v praxi. Já si vůbec nemyslím že jsem lepsim člověkem protože mám dvě vysoké školy. Ani nemyslím, že pracuju lépe než když jsem ty vysoké školy neměla (dělala jsem při zaměstnání tu druhou) nicméně si myslím, že ten kdo titul má, si nějakou úctu aspoň trochu zaslouží a neberu kritiku od někoho, kdo ani neví, že Dis není vysokoškolsky titul. Mě to při práci stalo hodně úsilí vystudovat a jsem na sebe hrdá. A podotýkám, že jsem studovala Masarykovu univerzitu, žádnou soukromou.

sisinka74
6. únor 2015

@78marcela do haje, a to vas tam neucili, ze ve 3.pade se pise mne? 😀 😀
Promin, ale to se nedalo odolat 😀

zuzkka88
6. únor 2015

@guinea Jaképak zastání? Tak budeme říkat, že lidé se základním vzděláním nebo středoškolským vzděláním jsou lepšími lidmi? Že si zaslouží více respektu? Těm nebudeme dávat hanlivé přezdívky? Proč bychom taky dávali... A proč bychom je měli dávat plošně vysokoškolákům? Že známe pár příkladů lidí, kteří tu vysokou školu mají, ale nejsou tak kvalitní, jako ti se střední školou? No a, to je snad normální 😀 Nikdo přece netvrdí, že VŠ je záruka na všechno. Stejně tak bude rozdíl mezi zástupci jednotlivých povolání apod.. Jak jsem psala ve svém prvním příspěvku, často nejde o školu, ale o osobnostní kvality. A to opravdu VŠ nemůže na 100 % zaručit. Ale to snad někdo čeká? Na druhou stranu je absurdní se do vysokoškoláků navážet. Je to stejné, jako bych se já navážela do těch, co VŠ nemají. Já raději posuzuji lidi podle charakteru, než podle stupně vzdělání.

To je vše, co bych k tomu chtěla říci.

opifka
6. únor 2015

Práce je, ale chce to se zamyslet, co vlastně chceš dělat. Bez praxe to bude trochu těžší, protože ta je často vyžadována, ale i tak bych nevěšela hlavu. Můžeš zkusit brigády, tam se praxe získává taky a vlastně zadarmo. Byla jsem tři roky v kanceláři, ale pak jsem šla dělat do obchodu. Prodávala jsem oblečení a bavilo mě to. Jen je to občas na hlavu, ale o tom práce s lidmi vždycky je. Pokud jsi živá, komunikativní, ráda něco tvoříš, jsi otevřená, pak bys mohla krásně prodavačku dělat (prezentují to jako Asistentka prodeje). S těmi dětmi je to kumšt, některé firmy jsou docela nefér a upřednostňují bezdětné, to kvůli flexibilitě.

A co se vzdělání týče, to je strašně nejistá věc. Mám SŠ s maturitou, v obchodě, kde jsem pracovala, se mnou byla vystudovaná magistra, bakalářka z medicíny a slečna s výučákem. A na do kancelářského křesla, odkud jsem odcházela, sedla vystudovaná inženýrka ekonomie, mamka chlapečka, která neměla praxi. Pracuje tam dodnes za 11tis čistého. Trh práce je fakt pestrý. 😝

78marcela
6. únor 2015

@sisinka74 ne, to nás tam neučili. Studovala jsem v němčině🙂😉😉😉
Ale rozesmála jsem se, protože píšu na mobilu, který si dělá co chce a několikrát jsem se vracela a mazala ty blbosti, co napsal, právě proto, že jsem čekala, že by se mohla ozvat kritika.. A tohle mi uteklo, máš bod 😉😉😉😉

sisinka74
6. únor 2015

@78marcela no ne, tys to napsala dobre, ja to blbe precetla. Se picnu 😀

78marcela
6. únor 2015

@sisinka74 safra, teď to po sobě kontroluju a nikde nevidím mně ve 3.pádu. Kde to je? Vidím Mě ve 4.pádu, tudíž to mám dobře. Ale ještě projedu další moje zprávy.

sisinka74
6. únor 2015

@78marcela uz jsem ti to napsala, ze to mas dobre. To jsou ty hormony 🙂 Mas bod 🙂

78marcela
6. únor 2015

@sisinka74 ale pobavila jsem se aspoň teď v tomto ošklivém dnu, ale ten bod ti beru zpátky😉😉😉