Ahoj mám dotaz vím, že to záleží na domluvě ale chtěla jsem se zeptat vašich zkušeností jestli někdo požádal v zaměstnání o zkrácený úvazek nebo menší počet hodin .... po tom co se vrátil po rodičovské dovolené ?? Víte rozvádím se a budu na vše sama takže potřebuju to nějak zvládnout... Nevím co bude za měsíc natož za dva roky, co se mám vrátit do práce ale je to tam takový všelijaký asi neexistuje nějaká ochrana, že mě musí zaměstnavatel vyjít vstříc 😀 (to bych chtěla moc) děkuji za odpovědi
Ahoj. Vrátila jsem se do práce v lednu po třech letech. Personální se sám ptal, zda chci nějak upravit pracovní dobu a nechal to na mne (od kolika do kolika hodin). Upravila jsem si jí na 34 hodin týdně. Dceři trvalo 4 měsíce než si zvykla na školku. Nechtěla jsem a nechci, aby tam byla zbytečně dlouho. Jenom přece si ji chci taky za ten den užít 😉
Já mám zkráceno na 30 hodin týdně, 3x týdně si beru děti ze školky po obědě. Zaměstnavatel neměl problém. Nejdřív jsem se zeptala přímo šéfové, dohodly jsme na počtu a rozvržení hodin v pracovním týdnu, aby to co nejvíc vyhovovalo oběma stranám. Pak jsem podala oficiální žádost zaměstnavateli a současně požádala o několik týdnů neplaceného volna na překlenutí doby, než mladší dítě nastoupilo do školky.
Jsem za to moc ráda. Ráno chodím do práce brzy, do školky vozí muž, který má pohyblivou pracovní dobu. Takže děti jedou do školky na 8 a nemusí vstávat. Muž se vrací pozdě večer, takže ráno mají společné, odpoledne je s maminkou🙂
@jancip já teď dělám na dohodu, v půlce roku musím přejít na částečný úvazek. To je asi totéž ne? Zam. mi teď odvádí snad soc. a zdravotní, až přejdu tak prý zas nebude odvádět to soc. a zdrav., ale zase to budu muset danit...nebo naopak. Prostě jeden poplatek teď, jeden až přejdu. Ale právě řeším to, že malýmu budou 3 v dubnu (to mi právě asi i vyprší rodičák), ve školce asi nebude, ale já nebudu zvládat 160h měsíčně, chci zůstat na tom, co dělám teď, což je 110-130, podle toho, jak se mi chce a jak je hlídání, svátky v měsíci apod.
Do 15ti let veku ditete ti musi vyjit vstric se zkracenym uvazkem.. mensi firmy se tomu logicky brani, velke uz to delaji... ale pokud by ti zamestnavatel odmitl vyjit vstric, soudne bys to vyhrala... ja pracuju ve velke nadnarodni spolecnosti a tohodle se vsichni boji jak cert krize a kazde matce vyjdou vstric... plat se pak pocita pomernou casti k plnemu uvazku, nebo je to na dohode.
V září jsem se vrátila do školy, učím každý den do půl 12 🙂.
Já když jsem nastoupila po rodičáku do práce tak jsem rovnou řekla že chci zkrácený úvazek. Rok jsem dělala 6 hodin denně nyní dělám 6,5 hodin denně a chci to tak nechat dokut děti nebudou více samostatné. Sice mám o nějakou tu korunu méně, ale lepší než se stresovat 🙂
Je tu prosím někdo i ze zdravotnictví, komu bylo vyhověno se zkrácením pracovní doby na šest hodin? Jedna se o fakultní nemocnici, ambulantní provoz. Děkuji všem za zkušenosti.
@verca156 Já jsem nepožádala, protože se to prostě u nás ve firmě před těma sedmi lety nedělalo. Ale protože jsem do mailu ohledně výpovědi, kterou jsem chtěla podat (plné směny bychom nezvládli), psala, že je mi to líto, a taky protože mě kolegové nemístně vychválili novému šéfovi, taki zkrácený úvazek nabídli sami. Nebýt toho, nemám práci. Takže určitě to zkus, ptej se, za pokus nic nedáš a třeba to vyjde 😊
Ahoj, mě bylo v práci řečeno, že mám na to nárok mít zkrácený úvazek do konce druhé třídy prcka, tak abych stíhala malou dávat do školky/družiny i když žijeme s mužem v jedné domácnosti 🙂