Prádlo z pračky nevoní. Co použít kromě octu a sody?

katynkahan
23. únor 2024

Ahoj, poradíte, co použít na vyčištění pračky kromě octu a sody. To už jsem zkoušela, ale nepomohlo, asi to chce nějakou chemii. Děkuji za vaše tipy a rady.

slunea
23. únor 2024

A nemáš spíš zatuchlé to prádlo, než pračku? Mně to dělá tmavé prádlo, protože ho neperu s perkarbonátem. Pomáhá mi občas to prádlo vyprat na 60. I ten perkarbonát by pomohl, ale bojím se o barvy. Taky kupodivu nesmrdělo, když jsem prala v domácím prášku (soda + mýdlo), budu muset vyzkoušet, jestli je to tím množstvím prací sody, nebo to dělalo to mýdlo. Bohužel ten domácí prášek časem přestal prát.

ovin
23. únor 2024

@katynkahan Čistím pračku tak, že zapnu prací program na nejvyšší teplotu a dám do ní tabletu do myčky. Četla jsem to někde na netu a opravdu to funguje.

berluska
24. únor 2024

Já čistím pračku čističem přímo k tomu určeným + to chce ještě ručně otřít všechny gumové části, co jsou v pračce - drží se tam často takový mázek z pracích gelů nebo aviváže a časem může vzniknout plíseň, občas to chce taky vyčistit i hadici z pračky - ta bývá taky časem plná bordýlku a prádlo pak může smrdět. Dalším důvodem proč prádlo smrdí může být i přeplněná pračka prádlem - prádlo se pak správně v bubnu pračky netočí a může smrdět.

4formy
24. únor 2024

Taky prozenu 2 tablety do mycky...na 60...

me_druhe_ja
24. únor 2024

@ovin
@4formy
Holky, to dáte do bubnu normálně dvě tablety do myčky, zapnete na 60 a pak už to nemusíte nějak "proplachovat". Asi se ptám blbě, ale docela mě to zaujalo😀

prejeta_zaba
24. únor 2024

@me_druhe_ja nemusí, myčka se taky neproplachuje. Není tam nic, co by nemohlo ulpet na prádle (nějaká soda, mycí prostředek, leštící prostředek....)

prejeta_zaba
24. únor 2024

@katynkahan čistíš pravidelně i spodní filtr a šuplík na prací prostředky, gumu okolo dvířek? Jestli pereš v gelu nebo nějakých mýdlových vločkách, to zanáší prádlo i pračku a pak může snáz zatuchnout. Jak sušíš prádlo? Nemůžeš mít nedosušená místa a pak by to zasmrádlo? A jinak si teda myslím, že ocet, případně trocha sava by měly na vyčištění stačit, ty kupované prostředky jsou obvykle akorát silnější koncentrace kyseliny (což ocet je taky).

mollyweasley
24. únor 2024

@katynkahan Jednou měsíčně vyprat na nejvyšší teplotu, jednou týdně na 60. Nejlepší jsou na to třeba ručníky, vydrží to. V drogerii se dá koupit Žabka, která umí pračku krásně vyčistit za pár korun, ale co poctivě používám na určitá praní vysoké teploty, nepoužila jsem ji, maximálně jak tady holky píšou třeba jednou za půl roku tabletu di myčky.
Ocet a soda dohromady sice vytvoří bublinky, ale jinak se zneutralizují, tedy na vyčištění úplně zbytečná věc.

ina10
24. únor 2024

Klidně savo nebo originál čistič pračky z Lídlu

4formy
24. únor 2024

@me_druhe_ja presne tak.. hodim 2 tablety do bubnu a zapnu program..a hotovo..

me_druhe_ja
24. únor 2024

@4formy Jsem to zkusila, za chvíli to má skončit tak jsem zvědavá😀 ale díky za tip, to by mě nenapadlo🙂

sarkavacul
27. únor 2024

Nemáte zanešenou pračku, zkuste to několikrát pročistit tak jak jste to dělala, někdy jednou nestačí. Usazovala se mi aviváž a gel v pračce, tak jsem zkusila dát do bubnu papírek na praní od ecohaus, myslím, že to pomohlo, protože je prádlo cítit úplně jinak, tak jako čistě.