alneka
22. zář 2021
228 

Testovat merino od Crawler, když je venku 25 stupňů? 😳 Však jasně!

Nosit funkční materiály je dneska, troufám si tvrdit, už zcela běžná věc. Na sport. Do lesa. Jako alergik. Ale mimino? Není to troufalost? Není, naopak. 

Mezi funkční materiály řadíme nejen ty vymakané dírkaté a pod mikroskopem vyrobené textilie z PES či PA, ale též ryze přírodní verzi z merino vlny. A protože miminku jen to nejlepší, není nad to jej zabalit do vlněného oblečku. Merino vlna poráží syntetiku zejména na poli termoregulace, umí se přizpůsobit teplotním výkyvům bez pocitu diskomfortu. V teple chladí, v zimě hřeje. Takže u Crawleru to vymysleli dobře, že se testovalo v babím létě, kdy je ráno 7 stupňů a mlha, zatímco odpoledne se opotíme při 25 stupních. 

Obsah balíčku

V ekologicky zabalené zásilce jsem našla 1 body s dlouhým rukávem pro roční dcerku (součástí je též extendor) a 1 legíny dlouhé s vysokým pasem. A dále povídání o vlně s pár dost zajímavými body. Samozřejmostí jsou pokyny k údržbě. Vše potřebné k zahájení testování.

Oblečení bylo ve verzi žebrovaného úpletu ze 100% merino vlny. Žebro je velmi pružné, takže se přizpůsobí všem typům postav a krásně s dítětem roste. 

První omak

I bez praní je merino vlna úžasně měkký materiál, takže jsem hned zalitovala, že netestuju já. První cesta vedla do pračky s lanolinovým přípravkem na krátký program, poté na sušák. Žebrovaný úplet je na omak o dost jemnější a tenčí než klasická hladká úprava, gramáž je o nějakých 20 g na metr čtvereční nižší. Tedy rychleji schne. Ale za mě je kvůli tomu tvarově méně stabilní, takže to chce při sušení opravdu důsledně srovnat. Jinak pak oblékáte špatně naditou jitrnici, u které nejde rozeznat rukáv od těla. Na těle si však tvar zachovává dokonale, jen zkrátka v tom šufleti je divná hrouda.

Ranní oblékání a večerní zhodnocení

Žebro pruží, takže i nespolupracující batole bylo navlečeno do vlny a šlo se ven. S vlněným oblečením mám již letité zkušenosti díky starším dětem, už jako miminkům jsem jim dávala kuklu, později pak trička či podvlékací kaťata. Poprvé ale zkouším vlnu v teple. Ráno kouknu na teploměr, 7 stupňů, mlha, ideální start. Mimino dostává body, legíny, ponožky (ano, taky vlna 🙂), tenký teplákový overal a vyrážíme na svižnou procházku. Kus jde, kus se veze. Hodina uteče a krom promrzlých prstíků je dcerka stále v příjemném teple, zatímco nám ostatním je v mikině už docela kosa a teče nám z nosu. Po poledni se jde ven znovu, tentokrát už je vlna jedinou vrstvou. Oblečení statečně odolává písku, hlíně, slunci. Dcerka se vyhřívá sedíc na pískovišti, tělo má ale nezpocené, nepřehřáté.

Hlavní zatěžkávací zkouška ale nastává v podvečer, kdy usedá do autosedačky. Na tuhle část testu jsem se vyloženě těšila. Příjemná vlna na těle, částečná syntetika na sedačce, slunce, klimatizace, řev, pot, slzy… znáte to, někdy klapne i spánek. A ono nic?! Po vytažení ze sedačky je dítko prakticky suché, jen s trochou vlhka na bedrech, kde začíná plenka. Příště jí zkusím dát přes látkovku i vlňáky, to by bylo, aby to nefungovalo. Přitom hojně doporučovaný bambus to u nás vzdal mokrým koláčem od krku po zadek. Vlna překvapila. Večer jsem věci volně rozvěsila na sluhu a ráno bylo nachystáno na test u snídaně, samozřejmě došlo i na rychlé čištění fleků. Jako u červeného vína 😉 i zde platí, kdo to hned serve a namočí do studené vody, ten vyhrál a nemusí se trápit drbáním se žlučovým mýdlem.

Takže jak jsme na tom s merinem?

Plusy:

+ přizpůsobí se tělesné teplotě, v létě chladí, v zimě hřeje. Fakt. Správné vrstvení nastudujte třeba zde

+ nestudí, ani „zpocené“

+ tvarově stabilní, vyzkoušeno bratříčkem o velikosti 104, který se narval do 86

+ pohodlně se přizpůsobí velikosti látkové plenky, vč. balíku na noc

+ druky jsou pevné a nevytrhávají se, sic zde by to chtělo jistě delší testování, výše uvedený bratr se ale snažil vyhrazený čas využít na max.

+ hodí se pro jemnou kůži, fajnovky i alergiky

+ nemusí se prát. Zde jedna nevyžádaná rada mimo recenzi, dospělácká trika vyvěšuju po sprše, natáhnu tím potřebu praní o dlouhé týdny. 

Mínusy:

- cena

- pomalu schne ve srovnání se syntetickými funkčními materiály

- kdo rád pere, dezinfikuje a žehlí, má smolíka, touhle péčí merino postupně zmizí pod rukama

- chybějící pevnější zakončení rukávu/nohavice. Protože jde o rostoucí kusy, je toho materiálu v určitém čase o pár cm víc, náplet by to hravě vyřešil. Takhle jsme rolovali. Zas ale nutno podotknout, že zarolované rukávy držely.

Nadšení a doporučení

Z testovaného produktu jsem kromě estetické stránky věci vyloženě nadšená. Žebro je můj problém, evokuje rané funkční materiály. Žel, nenapsala jsem si preference k testování, tak to mám. Pokud uvažujete nad spodní vrstvou v zimě, je merino jasná volba, ale dejte mu šanci, i pokud hledáte spodní vrstvu na jaro/podzim, která se v průběhu dne může stát krásnou vrstvou jedinou. Ráno zahřeje, odpoledne ochladí.

Trh funkčního oblečení už s merinem laškuje hodně dlouho, proto při výběru bacha. Abyste využili vlastností merina, je ideální úplet 100%. Kombinace s přírodním materiálem je možná, počítejte ale s body dolu zejména v otázce pocitu vlhka. Kombinace se syntetikou je však čirý nesmysl, protože principy fungování materiálu přírodního a syntetického jdou proti sobě. A zrovna tahle syntetická trika s merinem koupíte za hubičku ve spoustě sportovních řetězců. U Crawleru ale najdete jen samou ovci. 😉

Perlička na závěr

Dočetla jsem se, že prý merino zlepšuje usínání. No, ne, někdo tu statistiku kazit musí. 🤷‍♀️

#test_crawler #recenze  #zkusenosti_crawler6

Autor komentář smazal

Začni psát komentář...

Odešli