catja
28. říj 2013

OČKOVÁNÍ - prosím ještě jednou o radu...

Syn má na doporučení doktorky za sebou 2. dávku hexy a prevenaru, nicméně měl podle mě nepřirozenou reakci (od 2. dne záchvaty neutišitelného pláče a hysterického křiku, které se opakovaly několikrát za den i v noci, po týdnu to naštěstí přestalo). Informovala jsem o tom doktorku, která to zhodnotila jako normální reakci.

Tak jsem začala více hledat, přečetla jsem Dobu jedovou, kontaktovala jsem RNDr. Petráše z vakciny.net a další pediatričku. Oba mi řekli, že to může ale nemusí souviset s očkováním. Každopádně doporučují zjistit z krve množství protilátek, naočkovat ve schématu 2+1 (teď dávku v půl roce vynechat, pak až v roce booster) a vakcíny odděleně se 14denním rozestupem (naše doktorka to vždy očkovala naráz).

To mi přišlo jako rozumné řešení, takto jsem to sdělila naší doktorce a požádala ji o schéma 2+1. Jenže ona o tom odmítá diskutovat, "prý je to ve vyhlášce, 2+1 není tak účinné jako 3+1, jinak by se to tak přece dělalo u všech, hysterický pláč je normální reakce (!!!!), ona za celou svou praxi i mnohem nemocnějším dětem aplikovala vždy 3+1, u nás není žádný důvod a ať o tom nepřemýšlím (!!!) a normálně na očkování přijdu". To mě tedy dorazilo... Jsem rozhodnutá nedat 3. dávku, ale jak to mám udělat?

Nevíte, co je přesně ve vyhlášce o schématu 2+1/3+1? Musím něco hlásit na hygienu nebo něco u doktorky podepsat? Je schéma 2+1 opravdu méně účinné? Nevíte, je o tom nějaká studie? (Přitom ta druhá pediatrička mi řekla, že v některých evr. zemích je 2+1 normální, takže to asi účinné je, ne?) Jak se mám bránit? Jak to mám odmítnout, když se mnou o tom odmítá diskutovat?

Ještě mě napadlo, pokud se s ní nedohodnu, tvrdit jí, že má malý teplotu. Nevíte, jak dlouho to potřebuju odkládat, aby lhůta na 3.dávku propadla?

Prosím, poraďte, budu vděčná za jakoukoli pomoc. Díky🙂

§ 47 zákona 258/2000 o ochraně veřejného zdraví navíc pacientovi dává právo na volbu jiné vakcíny, než je centrálně distribuována. Tedy je zcela legální požadavek na vakcínu, která např. nebude obsahovat složky, na které je dítě alergické, nebo nebude mít nežádoucí účinky, které nejste ochotni riskovat.
takže zákon je nad vyhláškou - i když chceš naočkovat schéma 2+1 je "alternativní" a dle zákona máš na výběr...
Jinak tahle reakce je kontraindikací k dalšímu očkování!!
( a schéma 2+1 a 3+1 je uplně stejně účinné -proto se tak očkuje ve skandinávských zemích i jinde v evrpě....)

rada - najdi si jinou pediatričku, pro tuhle je Tvoje dítě jen jméno v kartě, hlavně aby měla odškrnuto - za mě už neočkuj - jedy se v těle kumulují a zvlášt pokud už měl takovouhle reakci, už bych si dále očkovat netroufla...

pokud odmítá diskutovat - ty si rodič, ty máš zodpovědnost, řekneš že očkovat nebudeš a tečka... tak to prostě je ( nebo Ti zaplatí za vybavení bezbariérového bytu, pokud Ti poškodí díte? ne...)

28. říj 2013

Dcera s ockovanim nastesti problem nikdy nemela (a to ji tehda jednou naockovala hexu, synflorix a rotarix najednou.....) , ale pokud by me dite melo spatnou reakci, minimalne bych vyzadovala davat vzdy jen jedno ockovani a jen pokud bude dite absolutne fit

28. říj 2013

Určitě se podívej do skupin o očkování, jsou zde dvě: https://www.modrykonik.cz/group/2361/ a pro neočkovací je zde: https://www.modrykonik.cz/group/2375/
osobně více neporadím, moje pediatra mě zastrašovala, že schéma 2+1 je u nás protizákonné (což je blbost, ale už z toho jde odvodit, jaká je s ní domluva) držím pěsti.

28. říj 2013
catja
autor

Nejradši bych si našla jinou doktorku, jenže tady je to problém. Ta druhá, se kterou jsem to normálně v klidu konzultovala, bohužel bere jen novorozence, prostě ti rozumní mají plno a neberou ☹((

28. říj 2013

malé jsem nechávala očkovat hexu a prevenar zvlášť, měla vždy horečky - což u hexy prý nebývá tak časté (malá měla), teď bysmě měli jít na Priorix a ten bych chtěla min. do jejich 2let oddálit.

28. říj 2013

@catja
zkusím se poptat - přímo valašké meziříčí?
je to tvoje dítě, bez tvého vědomí nesmí naočkvat ( doktoři se na seminářích učí strašit rodiče všmožnejma nemocema, hlášením na hygienu, sociálku) ale vše to je jen a jen vyhrožování, neboj se..
schéma 2+1 je plně dostačující.. ale já bych už teda dále neočkovala...

28. říj 2013

malá po druhé hexe brečela si tři hodiny v kuse, pak usnula si na půl hodinky a pak další dvě hodiny v kuse. Ale byla všeobecně ubrečenější miminko. Podle dr. reakce normální - prý jsou některá miminka citlivější. V tvém případě bych asi změnila doktorku. Pokud máš od někud potvrzené, že se tak očkovat lze, tak si myslím, že to je spíš pohodlnost té doktorky.

28. říj 2013
catja
autor

@eficenka ano, přímo val.mez., nejradši bych šla jinam, ale právě třeba dr. Klírová, se kterou jsem to na doporučení kamarádky konzultovala, má plno a nebere ☹ Jinak moc díky za rady, ve stř máme jít na půlroční prohlídku a zároveň očkování a už pár dní mám z toho hrůzu ☹ Nechci s ní jít do konfliktu, ale asi se tomu nevyhnu, přesně jak píšeš, je to moje dítě a už nechci zažít ty stavy, že ho konejším, nosím, snažím se ho nakojit a zklidnit a on nic, prso nechce a jen řve a řve a řve, pak vyčerpáním usne a za 5min zase...

28. říj 2013
catja
autor

@lucifereeek a daří se ti s dokt dohodnout to oddálení? Já jsem jednu dávku oddálila kvůli teplotě, ale prostě to naočkovala za 3 týdny, o dalším odložení nechtěla ani slyšet, když je v pořádku...

28. říj 2013
catja
autor

@orbeg Mám to potvrzené ze 3 stran, že 2+1 lze, ale ona o tom prostě nechce slyšet, že prý to není tak účinné atd, co jsem popsala výš, já prostě nevím, jak jí mám argumentovat, když mi řekne, že hysterický pláč je normální a já jí řeknu, že podle mně není, takhle jsme se dohadovaly a k ničemu to nevedlo...

28. říj 2013

@catja ještě jsme na očkování teď nemuseli, takže nevím, ale myslím si, že nic nebude namítat

28. říj 2013

po takovéto reakci bych už asi neočkovala - je to kontraindikace k dalšímu očkování, je to i v příbalovém letáku. S Dr. bych nediskutovala, prostě bych jí to jen oznámila, je to Vaše dítě, ne její. A dlouhotrvající hysterický pláč normální není, jde o tzv. encefalitický křik. Mrkněte na net na nějaké odborné stránky o očkování, tam to bude popsané..

28. říj 2013

Rozhodně bych dál neočkovala, já jsem si u druhé dcery vše předem konzultovala ve vyhlášeném očkovacím centru v Motole, kde mi na veškeré mé dotazy odpověděli mailem (např. že očkovací schéma 2+1 je v pořádku) a šla jsem s tím vyzbrojená k pediatře. Nakonec vůbec žádný problém nenastal a očkovali jsme až v 8 měsících Pediacelem 2+1.

29. říj 2013
catja
autor

@andos
@ocelotka
@orbeg
@eficenka
@druidee
Díky vám všem za odpovědi, zítra jdeme na půlroční prohlídku a zároveň má být očkování. Předem jsem jí telefonicky říkala, že chci 2+1, což odmítla, tak mi držte pěsti, ať se s ní nemusím hádat, prostě jí to znovu oznámím a bude. A mezitím hledám jinou doktorku...

29. říj 2013

@catja tak pak dej vědět jak jste dopadli 🙂

29. říj 2013

@catja muzu se zeptat jak to tehdy dopadlo?

26. čer 2015
catja
autor

@vjerca
@orbeg
Šla jsem za doktorkou, strávila tam půl hodiny, kdy na mě zkoušela všechno možné (je to povinné, chci zabít své dítě, když očko odmítnu, schéma 2+1 se tu nedělá, kdyby to bylo stejně účinné, proč by pak stát platil 3+1, jsem nezodpovědná matka.... atd, pak ještě sestra - a co teď mám jako s tou nachystanou dávkou dělat? - no prostě neuvěřitelné, ani se mi nechce na to vzpomínat, bylo to strašné, odcházela jsem s pocitem viny, ale přece jen ráda, že jsem to odmítla), pak jsme naštěstí měli sraz z gymplu a přes spolužačku se mi podařilo přehlásit malého jinam (k té dokt, u které jsme to konzultovali), takže má naočkovaný Prevenar ve sch 2+1 a Infanrix hexa 2+1 (první dvě dávky díky té předchozí "dokt" najednou, třetí dávka obojího vynechaná a po dohodě s novou dokt booster hexy v dubnu a prevenaru měsíc poté, obojí už měl bez reakce - věřím, že to bylo tím, že měl vyzrálejší organismus a měl mezi očko pauzu)

27. čer 2015
catja
autor

Jo, a ještě u té původní "dokt" jsem musela podepsat papír, že "odmítám očkování" (i když jsem se jí snažila vysvětlit, že očko jako takové neodmítám, ale ať se to proboha dělá individuálně podle reakce dítěte...) a že prý mi v lednu dá vědět, co na to pojišťovna, že si myslí, že budu muset zaplatit celé očkování... samozřejmě se už pak neozvala, ona je prostě fakt mimo...

27. čer 2015

@catja si dobra..ja se uz bojim take...😀

27. čer 2015
catja
autor

@vjerca Proč se bojíš? 😉

27. čer 2015

Začni psát komentář...

Odešli