enapay
22. srp 2017
1173 

Letní osvěžení - domácí okurková limonáda

    V posledních dnech Česko zažívalo tropické teploty. Někteří je milují, jiní je nenávidí. Osvěžit však potřebují všichni - příznivci i odpůrci veder. Především v těchto horkých dnech je velmi důležité nezapomínat na pitný režim. Ideální také je, pokud člověk může letní parna přečkat relaxací u bazénu. Tuto výsadu si však nemůžou užívat bohužel všichni. Je proto potřeba najít jiné osvěžení, které tyto dny pomůže přečkat, a možná i trochu zpříjemnit.

Boom domácích limonád

    Možná jste si už všimli, že velká část restaurací začala své návštěvníky lákat na domácí limonády nejrůznějších příchutí. A je to perfektní marketingový tah - lidé na to prostě slyší. Jedinou nevýhodou je poměrně vysoká cena, kterou musí konzument za domácí limču v restauraci zaplatit. Jejich výroba přitom není vůbec složitá, pracná a dokonce ani náklady nejsou vysoké. Velmi dobře si proto můžete chutné a osvěžující limomády vyrobit i vy sami doma.

Okurkové osvěžení

    Mezi nejoblíbenější letní zeleninu patří bezesporu meloun a okurka. Melounové recepty pro horké letní dny už jste si mohli přečíst v minulém článku a dneska se podíváme na "zoubek" okurkám.

    Okurky jsou bohaté na vitamíny a minerální látky, obsahují například vitamín C, vitamín A, ze skupiny vitamínů B téměř  všechny  (kromě B12). Díky svému složení okurky zlepšují stav svalů, šlach, kloubů, chrupavek, ale například i vlasů a nehtů. Působí detoxikačně a čistí kůži při akné i ekzému.

    Díky močopudným  a očistným účinkům snižují otoky, vyplavují písek z ledvin  a napomáhají rozpouštění močových a ledvinových kamínků. Protože neobsahují téměř  žádné kalorie a naopak jsou velkým zdrojem vitamínů a minerálních látek, jsou považovány za skvělého pomocníka při redukčních dietách a celulitidě. To už se vyplatí, nemyslíte?

Domácí okurková limonáda

Potřebné suroviny:

  • 1 velká salátová okurka, případně několik menších polních (možno použít jakoukoliv odrůdu)
  • třtinový cukr (nebo jakékoliv jiné vámi preferované sladidlo)
  • limetka
  • bylinky dle chuti - já používám na střídačku mátu, bazalku či meduňku
  • voda nebo soda na dolití
  • led

Postup:

    1. Okurky pořádně omyjeme (v případě, že máme domácí chemicky neošetřované) nebo oloupeme. Limonáda z neloupaných okurek bude mít sytější a zelenější barvu. Nakrájíme na menší kousky.

    2. Nakrájenou okurku a libovolnou bylinku vložíme do mixéru a s trochou vody poctivě rozmixujeme.

    3. Rozmixovanou okurku vlijeme do džbánu, přidáme vymačkanou šťávu z jedné limetky a dle chuti dosladíme. Já dávám cca 3 lžíce třtinovéhu cukru na 1 litr limonády. Přilijeme trochu vody, aby bylo vše potopené, a pořádně promícháme. Nyní dáme na několik chladit a louhovat do lednice.

4. Po několika hodinách směs přecedíme přes jemné sítko (můžeme použít klidně i plátno). Okurkový základ, který zbyde v sítku, je možné využít např. do okurkového salátu.

5. Do přeceděné tekutiny přilijeme vychlazenou vodu či sodu a přidáme kostky ledu. Pořádně promícháme a můžeme podávat.

    6. Před podáváním limonády můžeme do džbánu ještě přidat lístky bylinek a sklenici ozdobit kolečkem okurky.

A nyní už zbývá jen popřát "dobrou chuť".

Zdroj informací:

http://www.bylinkyprovsechny.cz/ovoce-zelenina/zelenina/1205-okurka-okurky-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti-pestovani-skudci-a-nemoci-okurek

http://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/salatova-okurka-a-zdravi-je-v-ni-mnoho-vitaminu-a-mineralu/

Zdroj obrázků:

vlastní archiv

#recepty_vyziva

Já okurky na jemno strouhám a po vymačkání vody používám do tzatziky 😅

23. srp 2017

Tak tuto limonádu jsem pila poslední 4 dny. S rozdílem, že jsem tam dala okurku, zázvor, citron, mátu. Bez cukru. Je to fakt osvěžující.

23. kvě 2018

Začni psát komentář...

Odešli