enapay
11. črc 2017
1069 

Melounová sezóna je tady a s ní ty nejlepší letní recepty

    S nadcházejícími horkými dny člověk touží po pořádném osvěžení, a tak si užívá osvěžující radovánky, které léto nabízí. Koupání, zmrzlinu, domácí limonády a melouny - to vše patří k létu. Pokud byste se zeptali svých známých, čeho v horkých dnech zkonzumují nejvíce, vsadím se, že většina z nich vám odpoví, že je to právě meloun.

    Meloun je mylně považován většinou lidí za ovoce - jenže chyba lávky, meloun je totiž ZELENINA. Překvapilo vás to? Tak vězte, že následující informace vás překvapí možná ještě víc. Meloun patří do čeledi tykvovitých. Kromě toho, že je jeho chuť prostě božská, má meloun spoustu jiných výhod. Jelikož obsahuje kolem 90 % vody, je skvělý při hubnutí a detoxikačních kúrách. Kromě toho také obsahuje spoustu vitamínu C, vitamíny skupiny B či kyseliny listové. A když k tomu připočítáme to, jak skvěle chutná, uznejte, že se vyplatí dopřát si ho v pořádném množství. 

    A nyní už se se mnou pojďte podívat na ty nejlepší melounové recepty, které frčí u nás doma.

Melounové mojito - krok za krokem

    Jeden z nejoblíbenějších receptů je pro nás stoprocentně melounové mojito. Je možné ho připravit tradičně v alkoholové verzi či ve virgin podobě, kterou si mohou užít děti, těhotné či kojící maminky nebo prostě jen ti, kteří nemají na alkohol z jakéhokoliv důvodu chuť.

Potřebujeme:

1 kus limetky

několik lístků čersvé máty

4 lžičky třtinového cukru

led

400 gramů melounu

rum

voda nebo soda na dolití

Postup krok za krokem

1. Nejprve je potřeba vypeckovat meloun (samozřejmě si můžete zakoupit rovnou bezpeckovou variantu, ale ta často není k dostání a mimo to je také výrazně dražší). Meloun nakrájejte na kostky a ty zbavte semínek. Nakrájený a vypeckovaný meloun vložte s trochou vody do mixéru.

2. Meloun rozmixujte a mezitím si pokrájejte na drobno lístky máty.

3. Rozmixovaný meloun přelijte do připravené nádoby, přidejte pokrájenou mátu, 4 lžičky třtinového cukru (dle svých chutí můžete klidně přisladit méně či více) a několik koleček limetky.

4. Pokud chcete mít alkoholovou verzi, přilijte požadované množství alkoholu - jelikož doma používáme hodně kvalitní a silný rum, dávám na celý džbánek jen 1 panáka rumu.

5. A máme hotovo. Džbán můžeme ozdobit kouskem melounu a limetky. Dáme chladit do lednice a poté můžeme podávat. Do sklenice pak ještě těsně před konzumací doporučuji vhodit několik kostek ledu.

Domácí melounový nanuk

    Nanuky milují skoro všichni ,a pokud si jej vyrobíte doma, je skvělé, že víte, co přesně obsahují. Tato varianta je určitě mnohem zdravější než ty zakoupené v  obchodu. A mimoto také mnohem chutnější.

Potřebujeme:

50 ml cukrového sirupu

250 gramů vypeckovaného melounu

3 lístky čertvé bazalky

1 limetka

Postup:

    Nejprve si z 200 ml vody a 90 gramů cukru vyrobíme cukrový sirup - do hrnce dáme cukr s vodou a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme cca 4 minuty, poté přikryjeme pokličkou a necháme zcela vychladnout. Dáme do sklenice a skladujeme v lednici.

    Meloun zbavíme pecek a rozmixujeme s cukrovým sirupem, pokrájenými lístky bazalky a trochou strouhané limetkové kůry. Můžeme přidat dle chuti i trochu čerstvě vymačkané limetkové šťávy.

    Připravený mix rozlijeme do formiček na nanunky a dáme zmrznout do mrazáku. Před podáváním je potřeba formičky na malou chvíli namočit do teplé vody, aby šly nanuky dobře vyndat.

Melounové špízy

Potřebujeme:

červený meloun

žlutý meloun

špejle

dle chuti jakékoliv další ovoce - často se doporučují jahody či hroznové víno

Postup:

Ovoce nakrájíme na menší kousky a dáváme na střídačku na špejli. Podáváme chlazené.

Slané melounové jednohubky 

Potřebujeme:

balkánský sýr

meloun 

párátka

Postup:

    Meloun nakrájíme na malé trojúhelníčky a balkánský sýr na kostičky. Vezmeme si párátko a přpíchneme k sobě vždy jede kousek melounu a kousek sýra. Podáváme vychlazené.

A co vy - máte nějaký osvědčený melounový recept. Podělte se s námi do komenáře.

Zdroj fotek:

vlastní archiv

Zdroj informací:

http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-zdravi-zdravi/139460/zazracny-meloun-pro-dietu-detox-i-skvely-sex.html

#recepty_vyziva 

Melouny miluju, ujížděla jsem na nich, když jsem čekala druhou dceru - nejedla jsem skoro nic jiného a nabrala v těhotenství 25kg - takže jako dietu nedoporučuju 😀

11. črc 2017

Ale recepty vypadají lákavě 🙂

11. črc 2017

nechápu 2 profily u stejné osoby.

11. črc 2017

Miluju meloun v jakékoliv variantě 🙂.

11. črc 2017
apacheee
AMBASADORKA

@oveckaluky já zase jedla pořád jen mrkev a ledový salát a váha stjně letěla nahoru šíleným tempem. Podle mě se to zase stravou tolik neovlivní🙂

11. črc 2017
apacheee
AMBASADORKA

@nafuka na tom není nic k nepochopení - apacheee je můj soukromý profil, kdežto enapay je profil zřízený pro redakční účely, zde vznikají články na "objednávku" mk. Je to především kvůli technickým záležitostem s banerem (jelikož jsem i ambasadorka). Někteří další členové redakce mají také vyřešeno takto.

11. črc 2017
apacheee
AMBASADORKA

@plksv já taky🙂

11. črc 2017

Meloun je nejlepší ,, vynález,, na světě.🙂

11. črc 2017

Veru,dáváš si ho i s tim rumem?

11. črc 2017
apacheee
AMBASADORKA

@raffaelo v těhotenství ani při kojení ne, ale já obecně na alkohol moc nejsem, víc mi chutná stejně ta virgin verze 🙂

11. črc 2017
apacheee
AMBASADORKA

@pus já ho zbožňuju už od dětství 🙂

11. črc 2017

Začni psát komentář...

Odešli