enapay
    6. led 2018    Čtené 1126x

    Miminko maminko: "Zdravotní stav svého dítěte můžete ovlivnit ještě před jeho početím"

          Pohodlně se usaďte a pojďte se společně se mnou začíst do rozhovoru se specialistkami na výživu a zdravý životní styl, Hanou Štipák a Žanetou Kremsa. Tyto mladé a inpirující ženy toho ve svém životě stíhají mnoho. V současné době se věnují zejména projektu Miminko maminko, který nejen realizují, ale zároveň také moderují.

       V rozhovoru si budeme povídat nejen o již výše zmiňovaném projektu Miminko maminko, ale také o tom, jak důležitá je výživa obou rodičů ještě v době před plánovaným početím miminka a mnohém dalším. Věřím, že pro každou maminku (ať už stávající či budoucí) budou následující slova velice přínosná.

    Projekt Miminko maminko

       Pod tímto velice hezky znějícím názvem se ukrývá online konference, jejímž cílem  je poskytnout budoucím nebo již nastávajícím rodičům kvalitní informace, které jim ukážou možné cesty, kterými se mohou v tomto směru vydat. Konference má za úkol u rodičů vyzdvihnout těhotenství a porod jako nejkrásnější období chystání se na příchod nového člena rodiny, které je pro všechny velmi křehké, citlivé a emočně důležité. Konference se zúčastní mnozí přední odborníci z České republiky a řeč přijde na 19 témat.  Mezi tématy se nachází např. Vliv stravy v těhotenství na dětské zoubky; Stres v těhotenství; Střevní mikfroflóra; Netoxická domácnost; Výživa a životní styl mužů před početím dítěte a mnohé další.

    A nyní už k samotnému rozhovoru s Hanou Štipák a Žanetou Kremsa.

    Na co by se podle vás měli budoucí rodiče zaměřit již v době, kdy početí potomka teprve plánují?

       Budoucí rodiče by se určitě měli zaměřit na kvalitní potraviny, které jsou důležité nejen pro vývoj miminka, ale taky pro samotné početí. Tyto živiny tvoří základ pro zdraví jejich budoucího dítěte.

       Jako velmi důležitou vidíme eliminaci stresu a zaměření se na duševní pohodu pomocí meditací, aromaterapie, vizualizace nebo procházek do přírody. Před početím miminka by se rodiče měli zaměřit na vyvarování se toxických a nebezpečných látek v domácnosti a prostředí, do kterého bude miminko přivedeno.

    O tom, jak důležitá je výživa a návyky matky, se hovoří už dlouhou dobu. Ale jak je to s otcem miminka - hraje i on nějakou roli? Popř. jakou?

        Otec v tomto směru jednoznačně hraje velkou roli. Zdraví dítěte nezávisí jen na samotné matce. Už jenom proto, že k početí dochází splynutím spermie od otce a vajíčka od matky. Tudíž otec početím předává genetické informace. Ty můžou jak pozitivně, tak negativně ovlivnit budoucí zdraví dítěte, podle toho v jakém stavu je zdraví samotného otce.

    Jak dlouho před plánovaným těhotenstvím doporučujete začít řešit zdravou výživu a správné návyky budoucích rodičů?

       Nelze paušálně říct, jaká doba před početím miminka je ta ideální pro začátek přípravy. Odborníci z naší online konference se shodují, že je důležité zaměřit se na kvalitní životasprávu minimálně půl roku před početím miminka. Samozřejmě pokud mají rodiče osvojený zdravý životní styl života již několik let, tak je to pro ně vždycky výhodou.

    V životě se mnohdy stane, že se věci nedějí úplně tak, jak jsme si je naplánovali. Jak se tedy zachovat v případě, kdy si k nám miminko najde cestu nečekaně, a my na něj nestihli připravit ani sami sebe, natož své tělo a způsob života?

        Ve chvíli kdy partneři zjistí, že čekají miminko, je nejlepší udělat maximum, co v danou chvíli mohou. Když je žena těhotná, tak se nedoporučuje razantně měnit styl stravování, protože při takových změnách se tělo přizpůsobuje na něco nového, což může být ze začátku doprovázeno i nepříjemnými stavy. Obecně ale můžeme říct, že těhotné ženě určitě pomůže vyřazení vysoce průmyslově zpracovaných potravin, bílé mouky, cukru a vyvarování se toxickým a nebezpečným látkám v drogerii a kosmetice.

    Jak by podle vás měla vypadat správná výživa nastávající maminky v těhotenství? Může jí třeba nějak pomoci připravit se k porodu?

       Správná výživa nastávající maminky by se měla skládat ze základních potravin, ze kterých si doma bude následně vařit. Nemělo by chybět kvalitní maso od zvířat, která se pásla na trávě a nebyla krmena pro ně nepřirozenou potravou. Strava by měla být bohatá na kvalitní tuky, které zahrnují kvalitní za studena lisované rostlinné oleje, jako je olivový olej nebo kokosový olej, celé ořechy a semínka, živočišné tuky, jako vepřové či husí sádlo. A rozhodně by neměla chybět zelenina, ovoce a také vajíčka od slepic pasených a chovaných venku.

       Rodiče by se vždycky měli snažit čerpat potraviny od farmářů a osvědčených dodavatelů, kteří nám zaručí kvalitu daných potravin. Musíme mít vždycky na mysli, že záleží na tom, jak byla potravina pěstována nebo chována. To je to, co ji dělá po výživné stránce kvalitní či nekvalitní. Kvalitní potraviny nám energii a živiny dávají. Nekvalitní potraviny nám energii a živiny naopak berou.

    Jak se díváte na užívání vitamínových doplňků pro těhotné? Jsou tak potřebné, jak se nám snaží namluvit reklamy, nebo si ženy vystačí se zdravou a vyváženou stravou?

       U výživových doplňků ve formě vitamínů či minerálů vždy záleží na dané situaci, ve které se partneři nachází a jaké mají možnosti. Během léta nebudeme mít problém si zajistit dostatek rozmanité a kvalitní zeleniny. Během letních dnů máme možnost získat dostatek vitamínu D ze sluníčka, který nám v zimě chybí. V zimě musíme počítat s tím, že rozmanitost zeleniny a ovoce není tak široká a v tuto chvíli nám můžou přijít vitamíny vhod. Pokud taky nemáme možnost zajistit si kvalitní zdroj ryb, tak je lepší sáhnout po oleji z tresčích jater, který nám dodá potřebné vitamíny A, D a omega - 3 mastné kyseliny.

    Nyní už se v rozhovoru zaměříme na samotnou konferenci Miminko maminko

    Jak se vlastně zrodila myšlenka na uspořádání online konference Miminko maminko?

       S nápadem přišla Žaneta, která tyto konference sleduje v zahraničí a přišlo jí škoda, že se v České republice podobné projekty nepořádají. V létě jsme společně natáčely rozhovor pro můj podcast Hana Štipák Show na téma výživového protokolu GAPS. Za pár měsíců mě Žaneta kontaktovala, jestli bychom společně něco podobného, jako jsou online summity v zahraničí, nezrealizovaly. A protože jsme obě výživové specialistky a je nám blízké téma mateřství, rozhodly jsme se, že naši první konferenci  uspořádáme právě na toto téma.

        V Čechách lze o porodu najít spoustu informací, ale jak je důležitá výživa ještě před početím se už tolik neřeší. Přitom zdraví miminka ovlivňuje nejen jak se stravuje maminka, ale i otec dítěte.

    Proč jste se rozhodli zvolit online formu?

       Online formu konference jsme vybraly, protože nám umožňuje mít široké spektrum hostů, kterých je momentálně 20. Dalším z důvodů je také to, že si budoucí rodiče takto mohou konferenci pustit kdykoliv z pohodlí svého domova a nemusí se nikam přemisťovat.

    Byly přípravy online konference Miminko maminko náročné? Jak probíhaly?

       Zásadní bylo vymyslet témata a vybrat hosty, které pro konferenci oslovíme. Oříškem pro nás bylo sehnat prostory, ve kterých se budou rozhovory natáčet. Rozhovorů je hodně a k natáčení potřebujeme klidné prostředí. Tím pádem padly první návrhy jako kavárny a restaurace. Nakonec nám poskytli prostory na klinice Lasermed. A pak samozřejmě vybavení potřebné techniky a prostor, připravit se na rozhovory, natočit je a sestříhat, připravit webové stránky, propagaci a podobně. Je toho opravdu hodně, ale naštěstí nás to baví.

    Na co se účastníci online konference Miminko maminko mohou těšit?

       Účastníci se mohou těšit na kvalitní informace ve formě až 60 minutových rozhovorů s přednímy českými odborníky z oblasti výživy, holistické medicíny, výzkumu a s odborníky zaměřující se na přirozený průběh těhotenství a porodu.

    Mezi hosty pozvanými na online konferenci Miminko maminko  je mnoho odborníků ve svých oborech -  podle čeho jste je vybírali a kdo například přijal pozvání?

       Období očekávání miminka je velice důležité pro každého rodiče. Jsou to chvilky a momenty, které se v životě neopakují. Proto je pro nás velmi důležité se spojovat s odborníky, kteří svými zkušenostmi, ať už ze života nebo výzkumu, mohou pozitivně ovlivnit přípravu rodičů na toto nezapomenutelné období. Odborníky jsme vybíraly na základě referencí a našich osobních zkušeností s nimi.

        Mezi hosty, na které se můžete těšit, patří MUDr. David Frej, MUDr. Jan Vojáček, Prof. Anna Strunecká, Věra Dudmanová, Mgr. Eva Hájková, Mgr. Kristina Neubertová Zemánková, Ing. Renata Zichová, Ing. Michaela Tilton, MUDr. Alica Anna Szabó, Anna Kohoutová, Lenka Danielová, Monika Nyklíčková, Lenka Krajčovičová, Adéla Bavlšíková, Hana Poukarová a mnozí další.

    Jakým způsobem se může člověk online konference Miminko maminko  zúčastnit?

       Zúčastnit se může kdokoliv registrací na našich webových stránkách www.miminkomaminko.cz, kde k registraci vyplní pouze svůj email. Na základě registrace pak získá přístup k rozhovorům. Konferenci bude možné shlédnout zdarma od 28. ledna do 3. února 2018, poté bude dostupná pouze po zaplacení členství.

    Jaká témata budou na online konferenci Miminko maminko probírána? Proč jste vybrali právě tuto tematiku?

       Snažily jsme se upozornit na to, jak velký vliv má především správná výživa obou partnerů, a to ještě před početím miminka. S tím souvisí i zdravý životní styl, management stresu, vyhýbání se toxickým látkám. Velký důraz klademe také na psychickou pohodu maminky během těhotenství, porodu a období, které po něm následuje.

       Mezi témata na online konferenci Miminko maminko patří, jak se připravit na početí miminka z hlediska kvalitní výživy obou rodičů, příprava netoxické domácnosti, eliminace stresu před početím miminka, během těhotenství, porodu a v šestinedělí, příprava porodního přání a co vše do něj zahrnout, jak vybrat porodnici a porodní asistentku, kterým toxinům a nebezpečným látkám se v potravinách vyhýbat, potřebné vitamíny a minerály, které ovlivňují vývoj miminka už od prvních dnů po jeho početí, příprava na hladký porod se zdravotnickou pomůckou Aniball, význam zdravé střevní mikroflóry maminky i tatínka, která se na dítě početím předává a jak ji pozitivně ovlivnit, emoční potřeby miminka, aromaterapie, homeopatie a jóga v těhotenství, neplodnost a jak ji ovlivnit, rozběhnutí porodu po termínu pomocí fyziologických technik a postupů, prevence a možné řešení porodního traumata, jak se připravit na kojení a jeho význam pro zdraví miminka nejen po stránce fyzické, ale taky psychické a jak nejpříjemněji prožít období šestinedělí.

    Máte nějaký vzkaz pro uživatelky Modrého koníka? Je mezi námi mnoho zatím bezdětných žen, nastávajících maminek i maminek dětí různého věku?

       Naslouchejte svému tělu, snažte se nacítit co vám dělá dobře a co ne. Choďte denně ven na procházky, nestresujte se a mějte samy sebe rády 🙂

    Moc děkuji za rozhovor a velice se těším na konferenci Miminko maminko, kterou si určitě nenechám ujít. Přeji mnoho úspěchů a spokojených účastníků.

    Více se můžete dozvědět stránkách projektu https://miminkomaminko.cz/

    či na facebookových stránkách https://www.facebook.com/miminkomaminko/

    enapay
    2. lis 2017    Čtené 1019x

    Nudná česká klasika? Tak to ani náhodou! Vyzkoušejte bábovku s vaječným likérem

        Když jsem byla malá, pekla se u mé babičky každý týden. Kdo? No přece bábovka. Pro mnoho lidí bábovka představuje pravou českou klasiku, jeden z nejtypičtějších moučníků naší země. Bábovek existuje neskutečné množství a občas se peče snad v každé rodině. Někteří lidé ji ale považují za nudnou a okoukanou.

        Je to tak? Nevím, pro někoho možná ano. Ale lidé, co tohle tvrdí, rozhodně nevyzkoušeli tuto bábovku z vaječného likéru. Původní recept se ke mně dostal zhruba před 2 lety a od té doby jsem ji dělala už mnohokrát. Prvotní recept jsem si lehce poupravila k obrazu svému a musím říct, že ho prostě zbožňuju. Ptáte se proč? V první řadě je to zajisté proto, že výsledek je vynikající, ale také proto, že příprava je velice rychlá a nenáročná.

        Možná se budete smát, ale kromě toho, že jsem mlsná, jsem taky pohodlná a mám ráda, když u pečení nezašpiním půl kuchyně včetně 30 misek, 20 vařeček, stěrek a lžic, a nestrávím u toho zbytky svého mládí. A přesně takový je tento recept - rychlý, nenáročný a s fantastickým výsledkem. Bez přehánění si troufám tvrdit, že každý, kdo u nás tuhle bábovku ochutnal, odcházel s receptem. Na vlastní žádost, fakt jsem ho nikomu nenutila.

    Potřebné suroviny:

    • 200 gramů polohrubé mouky
    • 1 prášek do pečiva
    • 4 velká vejce
    • 200 ml vaječného likéru
    • 200 gramů cukru
    • 200 gramů oleje
    • několik lžic granka či kakaa

    Postup:

       1. Všechny suroviny kromě Granka či kakaa dáme do mísy a pořádně promícháme, ideálně v robotu, ale samozřejmě to zvládneme i vařečkou v ruce. Větší část těsta nalijeme do formy na bábovku, zbytek zatím necháme být. Pokud používáme klasickou formu na bábovku, nesmíme zapomenout ji vymazat olejem a vysypat moukou. Já používám už nějakou dobu silikonovou formu, kde nic takového není nutné.

        2. Do těsta, které jsme ponechali v míse, přidáme Granko či kakao a opět pořádně promícháme. Poté vlijeme do světlého těsta ve formě na bábovku.

        3. Nyní si do ruky vezmeme špejli a promícháme obě barvy těsta tak, aby se navzájem promíchaly - tím vytvoříme hezký mramorovaný vzhled a zajímavější chuť.

        4. Bábovku vložíme do trouby předehřáté na 175 stupňů a takto pečeme 15 minut. Po uplynutí této doby stáhneme teplotu na 150 stupňů a pečeme ještě zhruba 45 minut.

        Při pečení se samozřejmě řiďte zkušenostmi s vlastní troubou a upečení bábovky kontrolujte suchou špejlí. Ve chvíli, kdy se těsto přestane lepit na špejli, máme hotovo.

        Bábovku vyndejte a nechte vychladnout. Po vychladnutí ji vyklopte na talíř a můžete začít konzumovat. Dle svých chutí je samozřejmě možné bábovku dozdobit polevou, čokoládou či  ji jen posypat moučkovým cukrem.

        5. Dobrou chuť!

        Bábovka má velice zvláštní chuť. Schválně zkuste konzumenty nechat hádat, z čeho je vyrobená. U nás to zatím nikdo neuhádl. A nebojte se dát ochutnat i dětem - v těstě je sice alkohol, ale tepelnou úpravou se samozřejmě vypařil, a zanechal po sobě jen velmi specifickou a výtečnou chuť.

        A jaká je vaše nejoblíbenější bábovka?

    enapay
    22. srp 2017    Čtené 1172x

    Letní osvěžení - domácí okurková limonáda

        V posledních dnech Česko zažívalo tropické teploty. Někteří je milují, jiní je nenávidí. Osvěžit však potřebují všichni - příznivci i odpůrci veder. Především v těchto horkých dnech je velmi důležité nezapomínat na pitný režim. Ideální také je, pokud člověk může letní parna přečkat relaxací u bazénu. Tuto výsadu si však nemůžou užívat bohužel všichni. Je proto potřeba najít jiné osvěžení, které tyto dny pomůže přečkat, a možná i trochu zpříjemnit.

    Boom domácích limonád

        Možná jste si už všimli, že velká část restaurací začala své návštěvníky lákat na domácí limonády nejrůznějších příchutí. A je to perfektní marketingový tah - lidé na to prostě slyší. Jedinou nevýhodou je poměrně vysoká cena, kterou musí konzument za domácí limču v restauraci zaplatit. Jejich výroba přitom není vůbec složitá, pracná a dokonce ani náklady nejsou vysoké. Velmi dobře si proto můžete chutné a osvěžující limomády vyrobit i vy sami doma.

    Okurkové osvěžení

        Mezi nejoblíbenější letní zeleninu patří bezesporu meloun a okurka. Melounové recepty pro horké letní dny už jste si mohli přečíst v minulém článku a dneska se podíváme na "zoubek" okurkám.

        Okurky jsou bohaté na vitamíny a minerální látky, obsahují například vitamín C, vitamín A, ze skupiny vitamínů B téměř  všechny  (kromě B12). Díky svému složení okurky zlepšují stav svalů, šlach, kloubů, chrupavek, ale například i vlasů a nehtů. Působí detoxikačně a čistí kůži při akné i ekzému.

        Díky močopudným  a očistným účinkům snižují otoky, vyplavují písek z ledvin  a napomáhají rozpouštění močových a ledvinových kamínků. Protože neobsahují téměř  žádné kalorie a naopak jsou velkým zdrojem vitamínů a minerálních látek, jsou považovány za skvělého pomocníka při redukčních dietách a celulitidě. To už se vyplatí, nemyslíte?

    Domácí okurková limonáda

    Potřebné suroviny:

    • 1 velká salátová okurka, případně několik menších polních (možno použít jakoukoliv odrůdu)
    • třtinový cukr (nebo jakékoliv jiné vámi preferované sladidlo)
    • limetka
    • bylinky dle chuti - já používám na střídačku mátu, bazalku či meduňku
    • voda nebo soda na dolití
    • led

    Postup:

        1. Okurky pořádně omyjeme (v případě, že máme domácí chemicky neošetřované) nebo oloupeme. Limonáda z neloupaných okurek bude mít sytější a zelenější barvu. Nakrájíme na menší kousky.

        2. Nakrájenou okurku a libovolnou bylinku vložíme do mixéru a s trochou vody poctivě rozmixujeme.

        3. Rozmixovanou okurku vlijeme do džbánu, přidáme vymačkanou šťávu z jedné limetky a dle chuti dosladíme. Já dávám cca 3 lžíce třtinovéhu cukru na 1 litr limonády. Přilijeme trochu vody, aby bylo vše potopené, a pořádně promícháme. Nyní dáme na několik chladit a louhovat do lednice.

    4. Po několika hodinách směs přecedíme přes jemné sítko (můžeme použít klidně i plátno). Okurkový základ, který zbyde v sítku, je možné využít např. do okurkového salátu.

    5. Do přeceděné tekutiny přilijeme vychlazenou vodu či sodu a přidáme kostky ledu. Pořádně promícháme a můžeme podávat.

        6. Před podáváním limonády můžeme do džbánu ještě přidat lístky bylinek a sklenici ozdobit kolečkem okurky.

    A nyní už zbývá jen popřát "dobrou chuť".

    Zdroj informací:

    http://www.bylinkyprovsechny.cz/ovoce-zelenina/zelenina/1205-okurka-okurky-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti-pestovani-skudci-a-nemoci-okurek

    http://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/salatova-okurka-a-zdravi-je-v-ni-mnoho-vitaminu-a-mineralu/

    Zdroj obrázků:

    vlastní archiv

    enapay
    11. črc 2017    Čtené 1069x

    Melounová sezóna je tady a s ní ty nejlepší letní recepty

        S nadcházejícími horkými dny člověk touží po pořádném osvěžení, a tak si užívá osvěžující radovánky, které léto nabízí. Koupání, zmrzlinu, domácí limonády a melouny - to vše patří k létu. Pokud byste se zeptali svých známých, čeho v horkých dnech zkonzumují nejvíce, vsadím se, že většina z nich vám odpoví, že je to právě meloun.

        Meloun je mylně považován většinou lidí za ovoce - jenže chyba lávky, meloun je totiž ZELENINA. Překvapilo vás to? Tak vězte, že následující informace vás překvapí možná ještě víc. Meloun patří do čeledi tykvovitých. Kromě toho, že je jeho chuť prostě božská, má meloun spoustu jiných výhod. Jelikož obsahuje kolem 90 % vody, je skvělý při hubnutí a detoxikačních kúrách. Kromě toho také obsahuje spoustu vitamínu C, vitamíny skupiny B či kyseliny listové. A když k tomu připočítáme to, jak skvěle chutná, uznejte, že se vyplatí dopřát si ho v pořádném množství. 

        A nyní už se se mnou pojďte podívat na ty nejlepší melounové recepty, které frčí u nás doma.

    Melounové mojito - krok za krokem

        Jeden z nejoblíbenějších receptů je pro nás stoprocentně melounové mojito. Je možné ho připravit tradičně v alkoholové verzi či ve virgin podobě, kterou si mohou užít děti, těhotné či kojící maminky nebo prostě jen ti, kteří nemají na alkohol z jakéhokoliv důvodu chuť.

    Potřebujeme:

    1 kus limetky

    několik lístků čersvé máty

    4 lžičky třtinového cukru

    led

    400 gramů melounu

    rum

    voda nebo soda na dolití

    Postup krok za krokem

    1. Nejprve je potřeba vypeckovat meloun (samozřejmě si můžete zakoupit rovnou bezpeckovou variantu, ale ta často není k dostání a mimo to je také výrazně dražší). Meloun nakrájejte na kostky a ty zbavte semínek. Nakrájený a vypeckovaný meloun vložte s trochou vody do mixéru.

    2. Meloun rozmixujte a mezitím si pokrájejte na drobno lístky máty.

    3. Rozmixovaný meloun přelijte do připravené nádoby, přidejte pokrájenou mátu, 4 lžičky třtinového cukru (dle svých chutí můžete klidně přisladit méně či více) a několik koleček limetky.

    4. Pokud chcete mít alkoholovou verzi, přilijte požadované množství alkoholu - jelikož doma používáme hodně kvalitní a silný rum, dávám na celý džbánek jen 1 panáka rumu.

    5. A máme hotovo. Džbán můžeme ozdobit kouskem melounu a limetky. Dáme chladit do lednice a poté můžeme podávat. Do sklenice pak ještě těsně před konzumací doporučuji vhodit několik kostek ledu.

    Domácí melounový nanuk

        Nanuky milují skoro všichni ,a pokud si jej vyrobíte doma, je skvělé, že víte, co přesně obsahují. Tato varianta je určitě mnohem zdravější než ty zakoupené v  obchodu. A mimoto také mnohem chutnější.

    Potřebujeme:

    50 ml cukrového sirupu

    250 gramů vypeckovaného melounu

    3 lístky čertvé bazalky

    1 limetka

    Postup:

        Nejprve si z 200 ml vody a 90 gramů cukru vyrobíme cukrový sirup - do hrnce dáme cukr s vodou a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme cca 4 minuty, poté přikryjeme pokličkou a necháme zcela vychladnout. Dáme do sklenice a skladujeme v lednici.

        Meloun zbavíme pecek a rozmixujeme s cukrovým sirupem, pokrájenými lístky bazalky a trochou strouhané limetkové kůry. Můžeme přidat dle chuti i trochu čerstvě vymačkané limetkové šťávy.

        Připravený mix rozlijeme do formiček na nanunky a dáme zmrznout do mrazáku. Před podáváním je potřeba formičky na malou chvíli namočit do teplé vody, aby šly nanuky dobře vyndat.

    Melounové špízy

    Potřebujeme:

    červený meloun

    žlutý meloun

    špejle

    dle chuti jakékoliv další ovoce - často se doporučují jahody či hroznové víno

    Postup:

    Ovoce nakrájíme na menší kousky a dáváme na střídačku na špejli. Podáváme chlazené.

    Slané melounové jednohubky 

    Potřebujeme:

    balkánský sýr

    meloun 

    párátka

    Postup:

        Meloun nakrájíme na malé trojúhelníčky a balkánský sýr na kostičky. Vezmeme si párátko a přpíchneme k sobě vždy jede kousek melounu a kousek sýra. Podáváme vychlazené.

    A co vy - máte nějaký osvědčený melounový recept. Podělte se s námi do komenáře.

    Zdroj fotek:

    vlastní archiv

    Zdroj informací:

    http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-zdravi-zdravi/139460/zazracny-meloun-pro-dietu-detox-i-skvely-sex.html

    enapay
    21. čer 2017    Čtené 612x

    Domácí sirup z posvátného stromu Slovanů

        Generace našich babiček a maminek velmi často využívala v domácnosti a především také v kuchyni dary přírody. Tento zvyk se časem postupně utlumil, nicméně v dnešní době se už zase naštěstí dostává do kurzu. 

        V současné době je v plném květu rostlina, jež byla považována za posvátný strom Slovanů - bez černý (Sambucus nigra). Možnosti využití této rostliny jsou opravdu hojné, my se však dnes zaměříme na zpracování květů bezu a názorně si ukážeme, jak z nich připravíme výbornou domácí šťávu.

    Na výrobu 2,5 litru domácí bezové šťávy potřebujeme:

    30 větších květů černého bezu

    3 citrony 

    3 pomeranče

    1 kg cukru

    50 gramů kyseliny citronové

    1 litr vody

    Postup přípravy:

        Květy bezu černého natrháme ideálně v místě, které je dostatečně vzdálené od dopravních komunikací a průmyslových oblastí - pokud máme možnost, použijeme květy z více stromků. Aby byla šťáva co nejchutnější, doporučuje se netrhat po dešti, protože ten smyje velkou část potřebného pylu.

        Doma květy rozprostřeme na pečící papír a necháme cca hodinku položené na vzduchu - tím se zbavíme všech broučků a jiných hmyzáků. Pokud se vám tento způsob odhmyzení nezdá dostačující, můžete květy lehce omýt pod tekoucí vodou (nicméně se tím bohužel zbavíte i velké části pylu - což je samozřejmě škoda).

        Očištěné květy vložíme do nádoby a zalijeme 1 litrem vychladlé převařené kohoutkové vody. Nyní nakrájíme na kolečka 2 citrony a 2 pomeranče (zbavené kůry) a přidáme je ke květům. Dbáme na to, aby byly květy i nakrájené ovoce pořádně ponořené pod vodní hladinou (můžeme klidně něčím zatížit). Takto připravený materiál necháme louhovat alespoň 24 hodin na chladnějším místě. Během této doby několikrát pořádně promícháme.

        Po uplynutí stanovené doby si připravíme plátno a směs přes něj přecedíme do hrnce. Nyní přidáme kyselinu citronovou a 1 kg cukru (záleží jen na našich preferencích, zda použijeme bílý či třtinový cukr - sirup je výborný z obou typů). Hrnec postavíme na sporák a za stálého míchání počkáme, dokud se cukr nerozpustí. Je žádoucí, aby sirup neprošel varem - tak totiž zachováme co nejvíce léčivých látek. Před bodem varu tedy hrnec odstavíme a přidáme čerstvě vymačkanou šťávu z jednoho citronu a jednoho pomeranče.

        Ještě teplým sirupem naplníme poctivě vymyté lahve či sklenice a pořádně zaděláme. Otočíme dnem vzhůru a uskladníme.

        Pokud plánujeme dlouhodobější uskladnění, je možné do každé lahve kápnout lžičku slivovice. Lahve pořádně uzavřeme a skladujeme ideálně při chladnější teplotě. Po rozdělání lahve až do spotřebování skladujeme vždy v lednici.

        A nyní už nezbývá nic jiného, než popřát dobrou chuť. Nápoj perfektně chutná se snítkou máty či meduňky a kolečkem pomeranče. Při ředění je možné použít jak kouhoutkovou, tak perlivou vodu, která z obyčejné šťávy připraví skvělou, chutnou a osvěžující limonádu.

    Dobrou chuť🙂

    Zdroj fotek: vlastní archiv

    Zdroj informací: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/bez-cerny-a-jeho-vyuziti-soutezte-s-bezinkovymi-recepty

    enapay
    6. čer 2017    Čtené 1829x

    Jak oblékat miminko? Nebojte, není to žádná věda

    Myslím, že většina maminek mi dá za pravdu s tím, že jedna z nejkrásnějších činností v těhotenství je nakupování výbavičky pro miminko – především oblečení. Maminky se těší, jaké to bude, až bude miminko konečně na světě, jak se budou mazlit a také to, jak budou své miminko šňořit. Je totiž samozřejmě jasné, že zrovna to vaše miminko bude nejkrásnější na celém světě, ale to je ještě potřeba podtrhnout krásným oblečením.

    Nicméně nákupy pro malé miminko jsou poměrně ošemetné, protože vůbec netušíte, jaké vaše miminko bude. Díky lékařským kontrolám většinou maminky zhruba tak nějak tuší, jak velké miminko mohou očekávat, ale co nelze odhadnout dopředu je například to, jak moc bude miminko zvracet – a s hodně zvracejícím miminkem je samozřejmě potřeba také mnohem více kousků oblečení.

    Pro spoustu maminek (především prvorodiček) je velmi náročné zvolit pro miminko oblečení vhodně podle konkrétního počasí, takže zpočátku třeba i tápou. To, zda je miminko vhodně oblečené, poznáte perfektně podle toho, že mu sáhnete na zátylek – ten by neměl být ani horký ani chladný. Pokud je krček horký, svlékněte miminku jednu vrstvu oblečení, pokud studený, naopak ho přioblékněte. A nebojte se, za chvilku budete mít oblékání miminka v malíku a budete se třeba i smát tomu, jakou vědu jste v tom zpočátku hledala.

    Když vyrážíte s miminkem ven, zvolíte pravděpodobně „lepší“ oblečení, což je naprosto pochopitelné – chcete se pochlubit tím, jak nádherného potomka máte. Zatímco doma je prioritou především to, aby bylo oblečení funkční a miminku pohodlné, nikde ho nic netlačilo, nemačkalo a bylo v něm tedy co nejspokojenější. Tyto parametry splňují stoprocentně různá bodýčka, overálky, tepláčky a dupačky. Jelikož miminko zpočátku roste velmi rychle, tak mnoho maminek nakupuje v bazárcích. Můžete nakouknout třeba do zdejšího modrokoníkovského bazárku, kde je tato sekce oblečení zastoupena velmi početně.

    Jak už to tak bývá, tak i v tématu oblékání miminka existuje spousta názorů. Nakonec vám stejně nezbyde než se řídit svým zdravým selským rozumem a najít si systém, který bude vyhovovat vám a hlavně také vašemu miminku, protože každé miminko je jiné a zatímco jednomu bude v bodýčku a tepláčcích zima, tak druhému v tom může být naopak teplo.

    Na spaní pro miminko z vlastní zkušenosti doporučuji overálky - rychle a pohodlně se vám bude přebalovat, což oceníte především v noci. A to nejen vy, ale i vaše miminko, které už se moc těší, až si konečně dá svoji vytouženou dávku mlíčka.

    A co si myslí o oblékání miminka konkrétní uživatelky ve fóru?

    Maminka lučavka píše: „Já se řídila pravidlem oblíkat jako dospělý plus jedna vrstva. Teď budou malýmu dva roky, a oblíkám ho jako sebe. Ale každý mrně je jiný, já sem třeba pořád sahala jestli není studený nebo propocený. I když my jsme teda velký teplomilové, takže pořád pořádně zachumlaný. Vždycky hlavně hlídám zakrytý zádíčka a hlavně ouška...“

    Velmi často se můžete setkat s názorem, že by mělo mít miminko oproti vám 1 vrstvu oblečení navíc, ale maminka luuciee83 k tomu dodává: „Já bych neřekla, že by mělo být vždy použito pravidlo - podle mě + 1 vrstva navíc - fakt to chce "vychytat". Lepší je, dle mého názoru, miminko přiobléct, když zjistíš, že má třeba chladnější ručičky či nožičky, než aby se Ti malá přehřála. My teda máme doma už roční "miminko" a třeba včera a dneska byla malá ve tříčtvrťáčkách a v bodýčku s krátkým rukávem a bylo jí určitě příjemněji, než kdyby se "pařila" v dlouhém.“

    V současné době se už dá konečně předpokládat, že bude teplo, takže je potřeba více hlídat, aby miminko nebylo přehřáté. Jak obléknout miminko, když je kolem 20 stupňů se můžete inspirovat zkušenostmi maminek například v tomto vláknu.

    Také se vám může stát, že například starší generace (babičky a prababičky), vám budou vnucovat názor, že by mělo mít miminko čepičku i doma. Co si o tomto bodu myslí maminky na koníkovi? To můžete zjistit právě tady.

    A pokud si náhodou nevíte rady, kolik jakého oblečení pro miminko pořídit, nezapomeňte nakouknout  do Wiki knihovny, kde je vše moc hezky popsáno.

    Rozhodně se nebojte, nakonec uvidíte, že oblékat miminko je vlastě zábava, i když to zpočátku může vypadat jako věda srovnatelná s fyzikou. Navíc čím bude děťátko starší, tím lepší to bude. Budete jistější a hlavně uvidíte, že žádný učený z nebe nespadl a pochopíte, že i chybami se člověk učí.

    Zdroj obrázků: pixabay.com