enapay
6. čer 2017
1831 

Jak oblékat miminko? Nebojte, není to žádná věda

Myslím, že většina maminek mi dá za pravdu s tím, že jedna z nejkrásnějších činností v těhotenství je nakupování výbavičky pro miminko – především oblečení. Maminky se těší, jaké to bude, až bude miminko konečně na světě, jak se budou mazlit a také to, jak budou své miminko šňořit. Je totiž samozřejmě jasné, že zrovna to vaše miminko bude nejkrásnější na celém světě, ale to je ještě potřeba podtrhnout krásným oblečením.

Nicméně nákupy pro malé miminko jsou poměrně ošemetné, protože vůbec netušíte, jaké vaše miminko bude. Díky lékařským kontrolám většinou maminky zhruba tak nějak tuší, jak velké miminko mohou očekávat, ale co nelze odhadnout dopředu je například to, jak moc bude miminko zvracet – a s hodně zvracejícím miminkem je samozřejmě potřeba také mnohem více kousků oblečení.

Pro spoustu maminek (především prvorodiček) je velmi náročné zvolit pro miminko oblečení vhodně podle konkrétního počasí, takže zpočátku třeba i tápou. To, zda je miminko vhodně oblečené, poznáte perfektně podle toho, že mu sáhnete na zátylek – ten by neměl být ani horký ani chladný. Pokud je krček horký, svlékněte miminku jednu vrstvu oblečení, pokud studený, naopak ho přioblékněte. A nebojte se, za chvilku budete mít oblékání miminka v malíku a budete se třeba i smát tomu, jakou vědu jste v tom zpočátku hledala.

Když vyrážíte s miminkem ven, zvolíte pravděpodobně „lepší“ oblečení, což je naprosto pochopitelné – chcete se pochlubit tím, jak nádherného potomka máte. Zatímco doma je prioritou především to, aby bylo oblečení funkční a miminku pohodlné, nikde ho nic netlačilo, nemačkalo a bylo v něm tedy co nejspokojenější. Tyto parametry splňují stoprocentně různá bodýčka, overálky, tepláčky a dupačky. Jelikož miminko zpočátku roste velmi rychle, tak mnoho maminek nakupuje v bazárcích. Můžete nakouknout třeba do zdejšího modrokoníkovského bazárku, kde je tato sekce oblečení zastoupena velmi početně.

Jak už to tak bývá, tak i v tématu oblékání miminka existuje spousta názorů. Nakonec vám stejně nezbyde než se řídit svým zdravým selským rozumem a najít si systém, který bude vyhovovat vám a hlavně také vašemu miminku, protože každé miminko je jiné a zatímco jednomu bude v bodýčku a tepláčcích zima, tak druhému v tom může být naopak teplo.

Na spaní pro miminko z vlastní zkušenosti doporučuji overálky - rychle a pohodlně se vám bude přebalovat, což oceníte především v noci. A to nejen vy, ale i vaše miminko, které už se moc těší, až si konečně dá svoji vytouženou dávku mlíčka.

A co si myslí o oblékání miminka konkrétní uživatelky ve fóru?

Maminka lučavka píše: „Já se řídila pravidlem oblíkat jako dospělý plus jedna vrstva. Teď budou malýmu dva roky, a oblíkám ho jako sebe. Ale každý mrně je jiný, já sem třeba pořád sahala jestli není studený nebo propocený. I když my jsme teda velký teplomilové, takže pořád pořádně zachumlaný. Vždycky hlavně hlídám zakrytý zádíčka a hlavně ouška...“

Velmi často se můžete setkat s názorem, že by mělo mít miminko oproti vám 1 vrstvu oblečení navíc, ale maminka luuciee83 k tomu dodává: „Já bych neřekla, že by mělo být vždy použito pravidlo - podle mě + 1 vrstva navíc - fakt to chce "vychytat". Lepší je, dle mého názoru, miminko přiobléct, když zjistíš, že má třeba chladnější ručičky či nožičky, než aby se Ti malá přehřála. My teda máme doma už roční "miminko" a třeba včera a dneska byla malá ve tříčtvrťáčkách a v bodýčku s krátkým rukávem a bylo jí určitě příjemněji, než kdyby se "pařila" v dlouhém.“

V současné době se už dá konečně předpokládat, že bude teplo, takže je potřeba více hlídat, aby miminko nebylo přehřáté. Jak obléknout miminko, když je kolem 20 stupňů se můžete inspirovat zkušenostmi maminek například v tomto vláknu.

Také se vám může stát, že například starší generace (babičky a prababičky), vám budou vnucovat názor, že by mělo mít miminko čepičku i doma. Co si o tomto bodu myslí maminky na koníkovi? To můžete zjistit právě tady.

A pokud si náhodou nevíte rady, kolik jakého oblečení pro miminko pořídit, nezapomeňte nakouknout  do Wiki knihovny, kde je vše moc hezky popsáno.

Rozhodně se nebojte, nakonec uvidíte, že oblékat miminko je vlastě zábava, i když to zpočátku může vypadat jako věda srovnatelná s fyzikou. Navíc čím bude děťátko starší, tím lepší to bude. Budete jistější a hlavně uvidíte, že žádný učený z nebe nespadl a pochopíte, že i chybami se člověk učí.

Zdroj obrázků: pixabay.com

#vybava_pece

Miminko oblékám jako sebe, kdybych chtěla celý den ležet.
Jinak nakupovat spíše postupně, podle toho, co bude vyhovovat. My máme potíže s kyčlemi, a proto některé předem koupené kousky kvůli ortopedické pomůcce ani nevyužijeme...
Pro malé mímo nedoporučuji legíny, to je boj do toho slečnu narvat :D

8. čer 2017

Začni psát komentář...

Odešli