enapay
6. led 2018
1126 

Miminko maminko: "Zdravotní stav svého dítěte můžete ovlivnit ještě před jeho početím"

      Pohodlně se usaďte a pojďte se společně se mnou začíst do rozhovoru se specialistkami na výživu a zdravý životní styl, Hanou Štipák a Žanetou Kremsa. Tyto mladé a inpirující ženy toho ve svém životě stíhají mnoho. V současné době se věnují zejména projektu Miminko maminko, který nejen realizují, ale zároveň také moderují.

   V rozhovoru si budeme povídat nejen o již výše zmiňovaném projektu Miminko maminko, ale také o tom, jak důležitá je výživa obou rodičů ještě v době před plánovaným početím miminka a mnohém dalším. Věřím, že pro každou maminku (ať už stávající či budoucí) budou následující slova velice přínosná.

 

Projekt Miminko maminko

   Pod tímto velice hezky znějícím názvem se ukrývá online konference, jejímž cílem  je poskytnout budoucím nebo již nastávajícím rodičům kvalitní informace, které jim ukážou možné cesty, kterými se mohou v tomto směru vydat. Konference má za úkol u rodičů vyzdvihnout těhotenství a porod jako nejkrásnější období chystání se na příchod nového člena rodiny, které je pro všechny velmi křehké, citlivé a emočně důležité. Konference se zúčastní mnozí přední odborníci z České republiky a řeč přijde na 19 témat.  Mezi tématy se nachází např. Vliv stravy v těhotenství na dětské zoubky; Stres v těhotenství; Střevní mikfroflóra; Netoxická domácnost; Výživa a životní styl mužů před početím dítěte a mnohé další.

A nyní už k samotnému rozhovoru s Hanou Štipák a Žanetou Kremsa.

 

Na co by se podle vás měli budoucí rodiče zaměřit již v době, kdy početí potomka teprve plánují?

   Budoucí rodiče by se určitě měli zaměřit na kvalitní potraviny, které jsou důležité nejen pro vývoj miminka, ale taky pro samotné početí. Tyto živiny tvoří základ pro zdraví jejich budoucího dítěte.

   Jako velmi důležitou vidíme eliminaci stresu a zaměření se na duševní pohodu pomocí meditací, aromaterapie, vizualizace nebo procházek do přírody. Před početím miminka by se rodiče měli zaměřit na vyvarování se toxických a nebezpečných látek v domácnosti a prostředí, do kterého bude miminko přivedeno.

O tom, jak důležitá je výživa a návyky matky, se hovoří už dlouhou dobu. Ale jak je to s otcem miminka - hraje i on nějakou roli? Popř. jakou?

    Otec v tomto směru jednoznačně hraje velkou roli. Zdraví dítěte nezávisí jen na samotné matce. Už jenom proto, že k početí dochází splynutím spermie od otce a vajíčka od matky. Tudíž otec početím předává genetické informace. Ty můžou jak pozitivně, tak negativně ovlivnit budoucí zdraví dítěte, podle toho v jakém stavu je zdraví samotného otce.

 

Jak dlouho před plánovaným těhotenstvím doporučujete začít řešit zdravou výživu a správné návyky budoucích rodičů?

   Nelze paušálně říct, jaká doba před početím miminka je ta ideální pro začátek přípravy. Odborníci z naší online konference se shodují, že je důležité zaměřit se na kvalitní životasprávu minimálně půl roku před početím miminka. Samozřejmě pokud mají rodiče osvojený zdravý životní styl života již několik let, tak je to pro ně vždycky výhodou.

V životě se mnohdy stane, že se věci nedějí úplně tak, jak jsme si je naplánovali. Jak se tedy zachovat v případě, kdy si k nám miminko najde cestu nečekaně, a my na něj nestihli připravit ani sami sebe, natož své tělo a způsob života?

    Ve chvíli kdy partneři zjistí, že čekají miminko, je nejlepší udělat maximum, co v danou chvíli mohou. Když je žena těhotná, tak se nedoporučuje razantně měnit styl stravování, protože při takových změnách se tělo přizpůsobuje na něco nového, což může být ze začátku doprovázeno i nepříjemnými stavy. Obecně ale můžeme říct, že těhotné ženě určitě pomůže vyřazení vysoce průmyslově zpracovaných potravin, bílé mouky, cukru a vyvarování se toxickým a nebezpečným látkám v drogerii a kosmetice.

Jak by podle vás měla vypadat správná výživa nastávající maminky v těhotenství? Může jí třeba nějak pomoci připravit se k porodu?

   Správná výživa nastávající maminky by se měla skládat ze základních potravin, ze kterých si doma bude následně vařit. Nemělo by chybět kvalitní maso od zvířat, která se pásla na trávě a nebyla krmena pro ně nepřirozenou potravou. Strava by měla být bohatá na kvalitní tuky, které zahrnují kvalitní za studena lisované rostlinné oleje, jako je olivový olej nebo kokosový olej, celé ořechy a semínka, živočišné tuky, jako vepřové či husí sádlo. A rozhodně by neměla chybět zelenina, ovoce a také vajíčka od slepic pasených a chovaných venku.

   Rodiče by se vždycky měli snažit čerpat potraviny od farmářů a osvědčených dodavatelů, kteří nám zaručí kvalitu daných potravin. Musíme mít vždycky na mysli, že záleží na tom, jak byla potravina pěstována nebo chována. To je to, co ji dělá po výživné stránce kvalitní či nekvalitní. Kvalitní potraviny nám energii a živiny dávají. Nekvalitní potraviny nám energii a živiny naopak berou.

Jak se díváte na užívání vitamínových doplňků pro těhotné? Jsou tak potřebné, jak se nám snaží namluvit reklamy, nebo si ženy vystačí se zdravou a vyváženou stravou?

   U výživových doplňků ve formě vitamínů či minerálů vždy záleží na dané situaci, ve které se partneři nachází a jaké mají možnosti. Během léta nebudeme mít problém si zajistit dostatek rozmanité a kvalitní zeleniny. Během letních dnů máme možnost získat dostatek vitamínu D ze sluníčka, který nám v zimě chybí. V zimě musíme počítat s tím, že rozmanitost zeleniny a ovoce není tak široká a v tuto chvíli nám můžou přijít vitamíny vhod. Pokud taky nemáme možnost zajistit si kvalitní zdroj ryb, tak je lepší sáhnout po oleji z tresčích jater, který nám dodá potřebné vitamíny A, D a omega - 3 mastné kyseliny.

Nyní už se v rozhovoru zaměříme na samotnou konferenci Miminko maminko

 

Jak se vlastně zrodila myšlenka na uspořádání online konference Miminko maminko?

   S nápadem přišla Žaneta, která tyto konference sleduje v zahraničí a přišlo jí škoda, že se v České republice podobné projekty nepořádají. V létě jsme společně natáčely rozhovor pro můj podcast Hana Štipák Show na téma výživového protokolu GAPS. Za pár měsíců mě Žaneta kontaktovala, jestli bychom společně něco podobného, jako jsou online summity v zahraničí, nezrealizovaly. A protože jsme obě výživové specialistky a je nám blízké téma mateřství, rozhodly jsme se, že naši první konferenci  uspořádáme právě na toto téma.

    V Čechách lze o porodu najít spoustu informací, ale jak je důležitá výživa ještě před početím se už tolik neřeší. Přitom zdraví miminka ovlivňuje nejen jak se stravuje maminka, ale i otec dítěte.

Proč jste se rozhodli zvolit online formu?

   Online formu konference jsme vybraly, protože nám umožňuje mít široké spektrum hostů, kterých je momentálně 20. Dalším z důvodů je také to, že si budoucí rodiče takto mohou konferenci pustit kdykoliv z pohodlí svého domova a nemusí se nikam přemisťovat.

Byly přípravy online konference Miminko maminko náročné? Jak probíhaly?

   Zásadní bylo vymyslet témata a vybrat hosty, které pro konferenci oslovíme. Oříškem pro nás bylo sehnat prostory, ve kterých se budou rozhovory natáčet. Rozhovorů je hodně a k natáčení potřebujeme klidné prostředí. Tím pádem padly první návrhy jako kavárny a restaurace. Nakonec nám poskytli prostory na klinice Lasermed. A pak samozřejmě vybavení potřebné techniky a prostor, připravit se na rozhovory, natočit je a sestříhat, připravit webové stránky, propagaci a podobně. Je toho opravdu hodně, ale naštěstí nás to baví.

Na co se účastníci online konference Miminko maminko mohou těšit?

   Účastníci se mohou těšit na kvalitní informace ve formě až 60 minutových rozhovorů s přednímy českými odborníky z oblasti výživy, holistické medicíny, výzkumu a s odborníky zaměřující se na přirozený průběh těhotenství a porodu.

Mezi hosty pozvanými na online konferenci Miminko maminko  je mnoho odborníků ve svých oborech -  podle čeho jste je vybírali a kdo například přijal pozvání?

   Období očekávání miminka je velice důležité pro každého rodiče. Jsou to chvilky a momenty, které se v životě neopakují. Proto je pro nás velmi důležité se spojovat s odborníky, kteří svými zkušenostmi, ať už ze života nebo výzkumu, mohou pozitivně ovlivnit přípravu rodičů na toto nezapomenutelné období. Odborníky jsme vybíraly na základě referencí a našich osobních zkušeností s nimi.

    Mezi hosty, na které se můžete těšit, patří MUDr. David Frej, MUDr. Jan Vojáček, Prof. Anna Strunecká, Věra Dudmanová, Mgr. Eva Hájková, Mgr. Kristina Neubertová Zemánková, Ing. Renata Zichová, Ing. Michaela Tilton, MUDr. Alica Anna Szabó, Anna Kohoutová, Lenka Danielová, Monika Nyklíčková, Lenka Krajčovičová, Adéla Bavlšíková, Hana Poukarová a mnozí další.

Jakým způsobem se může člověk online konference Miminko maminko  zúčastnit?

   Zúčastnit se může kdokoliv registrací na našich webových stránkách www.miminkomaminko.cz, kde k registraci vyplní pouze svůj email. Na základě registrace pak získá přístup k rozhovorům. Konferenci bude možné shlédnout zdarma od 28. ledna do 3. února 2018, poté bude dostupná pouze po zaplacení členství.

Jaká témata budou na online konferenci Miminko maminko probírána? Proč jste vybrali právě tuto tematiku?

   Snažily jsme se upozornit na to, jak velký vliv má především správná výživa obou partnerů, a to ještě před početím miminka. S tím souvisí i zdravý životní styl, management stresu, vyhýbání se toxickým látkám. Velký důraz klademe také na psychickou pohodu maminky během těhotenství, porodu a období, které po něm následuje.

   Mezi témata na online konferenci Miminko maminko patří, jak se připravit na početí miminka z hlediska kvalitní výživy obou rodičů, příprava netoxické domácnosti, eliminace stresu před početím miminka, během těhotenství, porodu a v šestinedělí, příprava porodního přání a co vše do něj zahrnout, jak vybrat porodnici a porodní asistentku, kterým toxinům a nebezpečným látkám se v potravinách vyhýbat, potřebné vitamíny a minerály, které ovlivňují vývoj miminka už od prvních dnů po jeho početí, příprava na hladký porod se zdravotnickou pomůckou Aniball, význam zdravé střevní mikroflóry maminky i tatínka, která se na dítě početím předává a jak ji pozitivně ovlivnit, emoční potřeby miminka, aromaterapie, homeopatie a jóga v těhotenství, neplodnost a jak ji ovlivnit, rozběhnutí porodu po termínu pomocí fyziologických technik a postupů, prevence a možné řešení porodního traumata, jak se připravit na kojení a jeho význam pro zdraví miminka nejen po stránce fyzické, ale taky psychické a jak nejpříjemněji prožít období šestinedělí.

Máte nějaký vzkaz pro uživatelky Modrého koníka? Je mezi námi mnoho zatím bezdětných žen, nastávajících maminek i maminek dětí různého věku?

   Naslouchejte svému tělu, snažte se nacítit co vám dělá dobře a co ne. Choďte denně ven na procházky, nestresujte se a mějte samy sebe rády 🙂

Moc děkuji za rozhovor a velice se těším na konferenci Miminko maminko, kterou si určitě nenechám ujít. Přeji mnoho úspěchů a spokojených účastníků.

 

Více se můžete dozvědět stránkách projektu https://miminkomaminko.cz/

či na facebookových stránkách https://www.facebook.com/miminkomaminko/

Začni psát komentář...

Odešli