Výsledky vyhledávání pro slovo “#recepty_vyziva”

Sestavte dětem zdravou svačinu: Sladkému se vyhýbejte a nezapomeňte na bílkoviny
Svačina by měla zahnat vlčí hlad mezi hlavními jídly a dodat tělu energii, potřebné vitamíny a živiny. U malých dětí to platí dvojnásobně. Objevování a pozorování světa je náročné a brzy při něm vyhládne. Jak by měla vypadat svačina, která nezaplácne žaludek a navnadí na další výpravu do světa?
Chléb náš vezdejší
Obligátní houska se salámem není zrovna dobrou volbou. Už jen výběr pečiva je tak rozmanitý, že vybrat to správné je mnohdy hotová věda. Pravidlo je jednoduché: vyvarujte se bílému pečivu a sáhněte po celozrnném a kváskovém. To bílé dodá tělu pouze energii, zatímco celozrnná varianta vlákninu, řadu vitaminů, minerálních látek a v neposlední řadě i dobře chutná a zasytí na delší dobu.
Proto je tak výhodné si péci vlastní pečivo. Budete mít přehled o použitých surovinách a jejich kvalitě. Do těsta navíc můžete přidat další oblíbené suroviny jako bylinky, sýr nebo sušená rajčata. Pod vašima rukama tak mohou vzniknout dalamánky, housky, rohlíky nebo třeba sluníčko či věneček. Vše záleží jen na vaší a dětské fantazii.
Kdo maže, ten jede
Už víte, čím naplníte housku nebo co namažete na chleba? V každé správné svačině by určitě neměly chybět bílkoviny, které představují důležitý stavební kámen pro svaly a tvorbu nových buněk. Může to být třeba kvalitní šunka, která obsahuje minimálně 92 % masa. Nebo čerstvé a tvrdé sýry. Ty navíc obsahují vápník, který podporuje růst kostí a zubů a vitamín D, který zlepšuje jeho vstřebávání.

Tipy, díky kterým letos opravdu zhubnete
"Tak letos to vyjde. Od prvního ledna najedu na tvrdý režim. Žádné sladkosti, jenom ovoce. A budu chodit cvičit, na zumbu a pít jenom čistou vodu." Poznáváte se? Chcete, aby to letos opravdu vyšlo a vy jste do léta měla tělo bohyně? Prozradím vám, proč to v minulosti nevyšlo a proč to tentokrát vyjde.
Pomalu, ale natrvalo
„Do léta zhubnu 20 kilo.“ nebo „Tyyyjo, tyhle zlevněný šaty nutně potřebuju! Do měsíce oblíknu místo L tohle XS.“ Poznáváte se? A tak prvního ledna pak vyběhnete do mrazivého rána a….po sto metrech hledáte své plíce. Takže po příchodu domů začnete držet hladovku, v lepším případě velice přísnou bílkovinovou dietu. Ze začátku to bude hračka, protože po silvestrovském obžerství je jídlo to poslední, na co myslíte. Druhý den si pochutnáte na ovesné kaši s chia semínky a brokolicové polévce. A za týden máte kilo dole.
„…zdravě jsem se naštvala a vrhla se na to z gruntu. Od té doby mám dole 24kg. Zatím jen jídlem, takže se klepu, ale do příštího roku jdu s předsevzetím hubnout a cvičit.“ Aronek z diskuzního fóra Předsevzetí: zhubnu – jakou máte motivaci?
Gratuluji! Jak to oslavíte? Co takhle řízkem? Za odměnu, po týdnu tvrdého odříkání. Jenže spolu s řízkem to bude i oříšková zmrzlina, chleba s uherákem a tatranka pro vašeho prcka. Místo jednoho kila dole pak máte druhý den nahoře dvě.
Zkuste to jinak: klidně si dopřávejte „normální“ jídlo. Namísto pěti knedlíků si ale dejte jen dva nebo je vyměňte za rýži. Z dvou krajíců chleba s máslem a džemem k snídani si dejte jen jeden. O poobědový koláč se rozdělte s manželem nebo kamarádkou. Tímto tempem budete mít pocit, že se nešidíte, a zároveň budete jíst méně jídla. Při stolování si povídejte s statbími, žvýkejte pomalu a každé sousto si náležitě vychutnejte. Po měsíci takovéhoto „režimu“ budete mít dole sice jen tři kila, ale ručím vám za to, že se jen tak nevrátí.

Hit letošních Vánoc: perníkový adventní kalendář
Chcete svým dětem zpříjemnit čekání na Vánoce? Pořiďte jim adventní kalendář. V obchodě najdete spoustu druhů nejrůznějších adventních kalendářů s rozličnou tématikou a náplní. Ta bývá, bohužel, většinou z nekvalitní čokolády, což není nic dobrého pro dospělé, natož pro malé nedočkavce. Co kdybyste jim letos kalendář vyrobily samy? Můžete je zapojit do jeho vytváření. Děti si ho pak budou vážit mnohem více než toho kupovaného. Navíc si užijete spoustu zábavy. Už jste slyšely o hitu letošních Vánoc: perníkovém adventním kalendáři?
Základ tvoří, jak jinak, perníkové těsto. Máte - li svůj oblíbený recept na měkké, medové a voňavé perníčky, postup znáte. Vy ostatní můžete zkusit recept mojí babičky Majky:
Ingredience
- 2 polévkové lžíce medu
- 400 gramů hladkémouky
- 2 vajíčka
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 2 čajové lžičky perníkového koření (skořice, nové koření mleté, badyán, koriandr, hřebíček, fenykl - poměry jsou na vás, můžete ho koupit už namíchané)
- 140 gramů cukru moučka
- 100 gramů Hery(nebo 30 gramů kokosového oleje a 70 gramů másla)
Perníčky jsou spíše světlejší (což rozhodně neznemaná, že nejsou dobré, naopak) kdo chce tmavší, přidá do těsta asi 1 čajovou lžičku kakaa
Postup:

Šípkový sirup
Nejen, že je šípek sám o sobě krásný a je považován za takového "krále" podzimu. Ale ještě jako bonus je nabitý vitamínem C, B, obsahuje vápník, draslík, betakaroteny a minerální látky. Zkrátka a dobře - to, že ho příroda nechává uzrát právě na podzim má svůj důvod - je perfektní na posílení imunity! Nezbývá tedy, než vás prostě poslat k šípku!
Až se vydáte na hon za šípkem, dostatečně se oblečte (bez ohledu na počasí). Nepohrdnete dlouhým rukávem a dlouhými nohavicemi - přece jen jsou to plody růže šípkové, tedy budete se proplétat trním. A nejednou si budete připadat jako Šípková Růženka. Vybavte se také nůžkami, je to mnohem pohodlnější, než ho trhat. Sbíráme plody červené a tvrdé, nejlepší doba je právě teď - ve druhé polovině září a počátkem října. Plod šípku by neměl projít prvními mrazíky, velmi rychle ztratí výživové hodnoty.
Suroviny:
- cca 1 kg šípku
- 2 litry pitné vody
- sklenice medu, tj. 0,5 l (dávám většinou zcukernatělý med, který najdu ještě z předchozí zimy, alespoň zužitkuji zásoby a udělám místo novému)
- 120 g kyseliny citrónové
1. Šípky propereme a zbavíme zelených částí. Vložíme do většího hrnce a zalijeme 2 litry vody.
2. Tyčovým mixérem šípky ve vodě pomixujeme. Snažte se být opravdu poctivé a tento krok neošidit. Šípky se budou "macerovat", tak ať se z nich do vody dostane co nejvíc!

Plněné cukety. Zn. nejen pro vegetariány!
Cuketová sezóna pomalu končí a pokud, jako já, spotřebováváte poslední zásoby plodů, zkuste něco nového. Už jste měli plněné zapečené cukety ve vegetariánské verzi? Že ne? Tak vyzkoušejte a uvidíte, že i bez masa je to dobrota!
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 2 hrsti ječných krup
- 2 větší cukety
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 - 4 rajčata
- olivový olej
- sůl
- pepř
- sladká paprika
- koriandr
- oblíbený sýr nebo tofu na posypání
A takto postupujeme:
1. Kroupy si musíme připravit dopředu. Propláchneme je ve studené vodě a namočíme asi ve dvojnásobku vody, nejlépe přes noc nebo alespoň 6 hodin dopředu. Pak vodu osolíme (cca půl lžičky soli) a uvaříme je doměkka.
Namočení krup zlepšuje jejich stravitelnost a zkracuje dobu varu. Vaříme ve vodě, v které jsme namáčeli.

Mohou jíst děti houby?
Chodíte s dětmi do lesa? Kromě čerstvého vzduchu, klidu a záplavy zeleně možná v těchto dnech narazíte i na houby. Dětem spíše imponují barevné hlavičky muchomůrek a holubinek, vaše srdce spíš zaplesá nad hříbkem nebo bedlou. Cestou domů pak v duchu plánujete, jak si pochutnáte na smaženici nebo houbové omáčce. Věděli jste ale, že pro děti mohou být houby nebezpečné?
Proč ano
Houby obsahují kolem 90 % vody ( zatímco např. tučné vepřové kolem 50 %) , vlákninu a řadu minerálních látek jako např. draslík, vápník, hořčík, ve stopách železo, měď, fosfor, fluor, kobalt, titan a další. Mají zanedbatelnou energetickou hodnotu, což z nich dělá potravinu vhodnou i do redukčních diet. A co teprve ta vůně!
Proč ne
Bohužel kromě všech výhod ve stravě mají houby mají velkou schopnost vyvolávat alergie. Jejich součástí je chitin. Opakovaně bylo prokázáno, že polysacharidy vyskytující se v živém organismu v buňkách vázané na bílkoviny nemají příliš dobré vlastnosti (především v horší stravitelnosti). Při následném trávení v žaludku se mohou uvolňovat látky, které se chovají jako alergen. Proto buďte se zařazováním hub do jídelníčku dětí opatrní.
Po černobylské katastrofě v roce 1986 je dosti diskutován obsah tzv. těžkých kovů, protože houby je vstřbávavají z půdy a koncentrují je v sobě. Kromě jedovaté rtuti a olova v nich najdete vyšší hladiny kadmia. Bez významu také není fakt, že si rády ukládají kovový prvek radicesium. To bývá ve zvýšených koncentracích nacházeno zejména u hřibovitých hub, skupiny bedel, ale i osaměle rostoucích žampionů. Proto je nesbírejte poblíž hodně frekventovaných komunikací.

Letní osvěžení - domácí okurková limonáda
V posledních dnech Česko zažívalo tropické teploty. Někteří je milují, jiní je nenávidí. Osvěžit však potřebují všichni - příznivci i odpůrci veder. Především v těchto horkých dnech je velmi důležité nezapomínat na pitný režim. Ideální také je, pokud člověk může letní parna přečkat relaxací u bazénu. Tuto výsadu si však nemůžou užívat bohužel všichni. Je proto potřeba najít jiné osvěžení, které tyto dny pomůže přečkat, a možná i trochu zpříjemnit.
Boom domácích limonád
Možná jste si už všimli, že velká část restaurací začala své návštěvníky lákat na domácí limonády nejrůznějších příchutí. A je to perfektní marketingový tah - lidé na to prostě slyší. Jedinou nevýhodou je poměrně vysoká cena, kterou musí konzument za domácí limču v restauraci zaplatit. Jejich výroba přitom není vůbec složitá, pracná a dokonce ani náklady nejsou vysoké. Velmi dobře si proto můžete chutné a osvěžující limomády vyrobit i vy sami doma.
Okurkové osvěžení
Mezi nejoblíbenější letní zeleninu patří bezesporu meloun a okurka. Melounové recepty pro horké letní dny už jste si mohli přečíst v minulém článku a dneska se podíváme na "zoubek" okurkám.
Okurky jsou bohaté na vitamíny a minerální látky, obsahují například vitamín C, vitamín A, ze skupiny vitamínů B téměř všechny (kromě B12). Díky svému složení okurky zlepšují stav svalů, šlach, kloubů, chrupavek, ale například i vlasů a nehtů. Působí detoxikačně a čistí kůži při akné i ekzému.

Nejšťavnatější řízky na světě
Křehčí a šťavnatější řízky nesmaží ani ve Vídni. A to mohu posoudit z vlastní zkušenosti. Maso v jogurtové marinádě zkřehne, zjemní a zachová si neuvěřitelnou míru šťavnatosti. Smažením zase získá křupavou krustičku. Poprvé jsem takto připravené řízky jedla u své kamarádky Zdeničky a musím říct, že ji za to dodnes blahořečím. Vzpomenu si na ni pokaždé, když stojím nad pánví, ochutnávám první vzorek usmaženého kousku masa, po prstech mi stéká šťáva a já jen slastně mlčím a pozoruji tu zlatou krásu na sporáku.
Na ty nejšťavnatější řízky na světě budete potřebovat:
- kuřecí prsní řízky podle počtu strávníků
- sůl
- pepř
- špetka chilli
- sušený česnek
- dobrý bílý jogurt nebo zakysaná smetana
- strouhanka
- olej
Postup:
Kuřecí prsa dobře omyjte a rozřízněte vodorovně na stejně vysoké plátky (cca 1 cm).
Nezáleží na velikosti, ale na tloušťce. Jen stejně vysoké řízky se dokonale promarinují a také se budou dobře smažit. Plátky masa nemusíte ani naklepávat, v marinádě rozleží a zjemní.

Aby si na grilování pochutnaly i děti: Recepty, které si zamilují malí i velcí
Když se řekne léto, vybaví se většině lidí pojmy jako sluníčko, prázdniny, koupání... A tuším, že nebudu jediná, komu naskočí také grilování. Ať chceme nebo ne, k létu grilování zkrátka patří. A nemusíme ho zavrhnout ani v okamžiku, kdy máme malé děti!
Maso je základ... nebo ne?
Pokud řešíte grilování s dětmi, určitě jim nechcete nabídnout nic extra kořeněného nebo přesoleného. Přesně takové často bývají připravené grilovací směsi. Grilujete-li s malými dětmi, zkuste se jim raději vyhnout a maso upravujte jednoduše.
Vepřová panenka s bylinkami
- vepřová panenka v celku
- rostlinný olej (např. řepkový)
- libeček, šalvěj a kopr (ideálně čerstvé)
- sůl
Panenku lehce potřeme olejem. Na drobno pokrájíme bylinky a maso v jejich směsi obalíme. Necháme v chladu marinovat alespoň 2 hodiny. Před grilováním panenku vyndejte z lednice s předstihem a nechte ji mimo lednici alespoň hodinku. Ogrilujte v celku ze všech stran (pozor, grilujete s dětmi, měla by být opravdu hotová!). Po ogrilování můžete dle chuti dosolit.

Párty masové kuličky s oříšky
Chystáte párty nebo oslavu a chcete se před svými hosty blýsknout něčím novým, překvapivým a šokujícím? Oschlé chlebíčky a nudné brambůrky nechte ležet ve spíži a směle se pusťte do těchto vykutálených kuliček. Jsou plné křupavých kešu oříšků, roztékajícího se sýra a bylinek.
- 500 gramů mletého masa (já měla krůtí)
- 2 vejce
- 200 gramů sýra (použila jsem cheddar)
- 100 gramů kešu
- hrst oblíbených bylinek (našla jsem jen sušenou bazalku)
- sůl
- pepř
- chilli
Jako první si připravte kešu oříšky. Klidně použijte i ty solené, v tom případě pak již nemusíte tolik nebo vůbec solit. Vložte je do mixéru a rozmělněte na požadovanou hrubost. My máme rádi větší kousky, které v kuličce příjemně křupnou.
Také si nastrouhejte sýr – nahrubo nebo najemno – podle chuti.
Zapněte troubu a nastavte na ní 180°C.
Ve větší míse smíchejte mleté maso, oříšky, sýr, vejce, bylinky a ochuťte solí, pepřem a chilli.

Boží sýrové krekry ze 4 ingrediencí
Kouzlo těchto krekrů spočívá ve dvou ingrediencích. Díky máslu se samy rozpadají na jazyku a bohatá chuť sýra jim zase dodá na vláčnosti. Milují je dospělí, a především děti, které se rády zapojí do jejich jednoduché přípravy. Už po první várce rovnou zaděláte na dvojnásobnou dávku. Tak jsou dobré!
Uvedenými gramážemi se nemusíte řídit. Klidně požijte jen testovací vzorek se 100 gramy. Vtip je v tom, že hmotnost všech surovin je vždy stejná. Z vlastní zkušenosti mám odzkoušeno, že jedno vajíčko vystačí až do 500 gramů. Poté použijte vejce dvě. Ano, u nás doma zadělávám těsto rovnou z půl kila.
Suroviny
250 g másla pokojové teploty, nakrájeného na plátky (nebo Hery)
250 g hladké mouky
250 g strouhaného tvrdého sýra (pro děti je výborná jemná dobrá je Gouda, pro dospělé výraznější Cheddar)

Ovocný koláč s drobenkou - fotopostup + fígl navíc
Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- citronová kůra/nemusí být/
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce celé
- 60 g másla
- podle potřeby přidat mléko (bilý jogurt nebo zakysanou smetanu)
Tvarohová náplň:
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 celé vejce
- 1/2 sáčku vanilkového pudinku
- 80 g krupicového cukru
- citronová kůra
Ovoce podle chuti
Drobenka:

Melounová sezóna je tady a s ní ty nejlepší letní recepty
S nadcházejícími horkými dny člověk touží po pořádném osvěžení, a tak si užívá osvěžující radovánky, které léto nabízí. Koupání, zmrzlinu, domácí limonády a melouny - to vše patří k létu. Pokud byste se zeptali svých známých, čeho v horkých dnech zkonzumují nejvíce, vsadím se, že většina z nich vám odpoví, že je to právě meloun.
Meloun je mylně považován většinou lidí za ovoce - jenže chyba lávky, meloun je totiž ZELENINA. Překvapilo vás to? Tak vězte, že následující informace vás překvapí možná ještě víc. Meloun patří do čeledi tykvovitých. Kromě toho, že je jeho chuť prostě božská, má meloun spoustu jiných výhod. Jelikož obsahuje kolem 90 % vody, je skvělý při hubnutí a detoxikačních kúrách. Kromě toho také obsahuje spoustu vitamínu C, vitamíny skupiny B či kyseliny listové. A když k tomu připočítáme to, jak skvěle chutná, uznejte, že se vyplatí dopřát si ho v pořádném množství.
A nyní už se se mnou pojďte podívat na ty nejlepší melounové recepty, které frčí u nás doma.
Melounové mojito - krok za krokem
Jeden z nejoblíbenějších receptů je pro nás stoprocentně melounové mojito. Je možné ho připravit tradičně v alkoholové verzi či ve virgin podobě, kterou si mohou užít děti, těhotné či kojící maminky nebo prostě jen ti, kteří nemají na alkohol z jakéhokoliv důvodu chuť.
Potřebujeme:

Osvěžující tipy, co vařit v horkých letních dnech
Máme za sebou první tropické dny. Když se teploty přehoupnou přes třicítku, na knedlo zelo vepřo nebo smetanovou omáčku má chuť jen málokdo. Přinášíme vám doporučení, čemu se vyvarovat, na co si dát pozor a po čem naopak sáhnout všemi deseti. Takže vychlazené smoothie do ruky, začínáme.
Hlavně hydratace
Znáte to, v létě by většina z nás mohla být živa klidně jenom z melounů, okurek a jahod. A není divu. Právě tyto potraviny mají svoji sezónu, v obchodech je seženete za pár korun a hlavně: obsahují značné množství vody a tím skvěle ochlazují organismus. Naše tělo je chytré a instinktivně ví, po čem máte sáhnout. Jednoduše proto přidejte do košíku potraviny, které kromě toho, že osvěží a jsou téměř bez kalorií obsahují právě značné množství vody.
Rekordmanem je salátová okurka, u které voda tvoří až 96%. Jen o procento méně má ledový salát, cuketa a ředkvičky. Sympatickými 94% vody se mohou pochlubit zelené papriky či květák. Oblíbený vodní meloun ji obsahuje až 91% a brokolice, jahody či grep se dostaly na kulatých 90% . Za nimi pak stojí například rajčata, lilky, veškeré bobulovité ovoce, meruňky, broskve či nektarinky.
Kromě potravin s vysokým obsahem vody doplňujte pitný režim o čisté nebo lehce minerální vody bez příchuti, chlazené ovocné čaje, ředěné džusy nebo domácí limonády s bylinkami. Konkrétní čísla říkají toto:
Dospělý: by měl přijmout 1,5 litru tekutiny pitím a pak 800 až 900 ml v rámci stravy.

Jahodový dort s krémem z bílé čokolády, který si zamiluje celá rodina
Jahodová sezóna je v plném proudu, ideální doba potěšit své blízké úžasným dortem s jahodami, jejichž jemně kyselou chuť podtrhuje sladký krém z bílé čokolády, to vše posazené na nadýchaném piškotovém korpusu. Tento dort jsem udělala poprvé úplnou náhodou, když mě honila mlsná a tak jsem improvizovala "co dům dal". Velmi jsme si ho však oblíbili a v různých variantách ho tedy peču několikrát do měsíce, potěší jako moučník po nedělním obědě i jako narozeninový dárek. Ochutnejte a posuďte sami!
Na jeden dort (o průměru cca 20-21 cm) potřebujete
Tento dort není příliš náročný na přípravu ani na ingredience, proto ho zvládnou i začínající kuchtíci.
Na korpus:
- 4 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
- 8 lžic hladké mouky
- 8 lžic cukru krystal nebo krupice
- 8 lžic vody
- malá lžička prášku do pečiva
Na krém:

Domácí sirup z posvátného stromu Slovanů
Generace našich babiček a maminek velmi často využívala v domácnosti a především také v kuchyni dary přírody. Tento zvyk se časem postupně utlumil, nicméně v dnešní době se už zase naštěstí dostává do kurzu.
V současné době je v plném květu rostlina, jež byla považována za posvátný strom Slovanů - bez černý (Sambucus nigra). Možnosti využití této rostliny jsou opravdu hojné, my se však dnes zaměříme na zpracování květů bezu a názorně si ukážeme, jak z nich připravíme výbornou domácí šťávu.
Na výrobu 2,5 litru domácí bezové šťávy potřebujeme:
30 větších květů černého bezu
3 citrony
3 pomeranče

Víno, sirup, med, ocet, kosmatice. Znáte všechny proměny černého bezu?
Kam se hrabe Prostřeno! Z bezu černého připravíte aperitiv, předkrm, hlavní chod, dezert i digestiv. Všechno domácí, dobré a s láskou připravené. Využijte celý potenciál tohoto keře, kterému naši předci projevovali velkou úctu. Takže košíky připravit, lovecká sezóna černého bezu začíná.
Květy
Kdybych se někdy vdávala, tak na jaře. Svatební kytici bych totiž měla uvázanou z bezových květů. Šaty v barvě champagne, obřad na louce mezi rozkveltlými bezinkami.
Ty by sladce voněly a všichni by byli šťastní. Miluju černý bez. Je doslova k sežrání. Neveříte?
Med
Na poctivý med od včeliček sice nemá, ale zase se zamilujete do jeho svěží vůně a zlaté barvy. Výroba je jednoduchá a obejdete se i bez včelách bodnutí.

Pouťové langoše
Tuhle dobrůtku mám spojenou s jarní poutí u dědy a babičky. Začali jsme u cukrové vaty, pak jízda na kolotoči, zastávka u perníkářky mamince pro barevné srdce, potom na houpačky, létající labutě a končili jsme u stánku s langoši. S láskou vzpomínám na zlatavou placku pomazanou česnekem, keččupem a notně posypanou sýrem. A taky na to křupnutí, stékající šťávičku po prstech a ten báječný pocit blížících se prázdnin. Takže nastupujte, prodloužená jízda do dětství začíná!
Na osm kousků budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 30 g droždí
- 250–300 ml mléka
- špetku soli
- 1 lžíci cukru
- olej na smažení
- na závěrečné ochucení kečup nebo strouhaný eidam, česnek, povidla...
Jako první si připravte kvásek. Do misky rozdrobte droždí, zasypte cukrem, lžící mouky a zalijte mlékem (ideální ohřátého na „prst“, tedy příjemně teplého na dotek prstu).
Vše promíchejte. Droždí s cukrem se rozpustí a vytvoří mazlavou kašičku. Směs přikryjte ubrouskem a nechte chvíli odpočinout. Stačí deset minut. Jakmile se vytvoří bublinky, můžete směle pokračovat.
K takto připravenému kvásku přidejte zbytek mouky, mléka, osolte a vypracujte hladké těsto.

Epidemie jménem obezita je u dětí stále běžnější
Obezita je fenoménem poslední doby, bohužel však v negativním smyslu. Stále více se dbá na zdravé stravovací návyky školáků, ze škol mizí automaty s nezdravým jídlem a sladkými nápoji, pořádají se vzdělávací besedy, ovšem výsledek takovýchto opatření je bezvýznamný. Dětem nedělá problém koupit si nezdravé jídlo nebo sladké nápoje kdekoli jinde. Problém je potřeba hledat v rodině.
Podle posledních průzkumů trpí nadváhou každé čtvrté dítě, každé sedmé je obézní.
Stále častěji se ukazuje, že špatné stravovací návyky, které jsou příčinou obezity u dětí, si školáci osvojili právě doma. Stravovací návyky jsou totiž záležitostí celé rodiny. Je tedy prakticky nemožné, aby dítě ve školním věku jedlo zdravé potraviny a dodržovalo zdravou životosprávu, když zbytek rodiny ho v tom nebude podporovat. Kdo jiný by měl jít dětem příkladem, než právě jejich rodiče.
Je vaše dítě obézní?
Především je dobré si uvědomit, že obezita, a zvláště pak obezita u dětí, není normální. Jedná se o onemocnění, které s sebou přináší řadu zdravotních rizik. Obezitu klasifikujeme jako stav zvýšeného množství tukové tkáně, který převyšuje normální hodnoty.
Množství tuku v takovém případě stouplo nad obvyklou úroveň a poškozuje zdraví. Mezi normální hmotností a obezitou je ještě nadváha, kterou trpí většina evropské populace.

4 tipy na skvělý start do nového dne
Se snídaní je to jako když se dobře vyspíte. Celý den je pak mnohem hezčí a produktivnější. Proto ji určitě nevynechávejte a neodbývejte se kupovanými sušenkami nebo dojedením zbytků po dětech. Po takové snídani vás brzy dožene vlčí hlad a vy sáhnete třeba po tabulce čokoládě. A to se brzy projeví i na vaší postavě. Výživově hodnotná snídaně je přitom velmi jednoduchá na přípravu, která vám zabere asi jen minutu vašeho času. Připraveny? Jdeme na to!
Vtipná kaše
Byl by hřích nesnídat, když existuje něco, jako jsou sladké kaše. Existuje nespočet kombinací s druhem obiloviny, ovoce, oříšky, mlsalky se nestydí přilepšit si kouskem čokolády nebo oříškovými másly. Návod na přípravu bez práce je až neuvěřitelně prostý. Stačí večer namočit ovesné vločky do vody nebo mléka. Přes noc natáhnou tekutinu do sebe, krásně zvláční a pokud použijete třeba mandlové mléko, získají neuvěřitelnou chuť. V tomto stavu stačí přidat oblíbené ovoce a oříšky a pustit se do toho. Pokud máte raději teplé varianty, vložte misku s vločkami na dvacet vteřin do mikrovlnné trouby. Pro tuto verzi jsou lepší ty drcené, které zaručí dokonale krémovou konzistenci.
Nebuďte bábovky
A pozor, mikrovlnou troubu ještě nezavírejte. Sladký hit internetu, mugcake, neboli hrnečkový dortík, máte připravenou za 3 minuty. Potřebujete jen vejce a ovesné vločky, další ingredience přidávejte podle chutí, nálady a nápadů. Sladkou variantu můžete připravit s banánem, kakaem, tvarohem nebo Nutellou. Pro slanou verzi sáhněte po strouhaném sýru, šunce či bylinkách. Vše důkladně promíchejte v hrnečku a vložte na 3 minuty do mikrovlnné trouby. Hotovou bábovičku můžete jíst rovnou z hrnečku nebo ji opatrně vyklopte na talířek. Zvláštní kapitolou při přípravě těchto dobrot je zdobení. Fantazii se meze nekladou, zdobte tím, co máte rádi. Nejčastěji stačí jen přelít jogurtem nebo tvarohem s vanilkou, čerstvé ovoce, ořechy a pro děti barevné kuličky nebo třeba lentilky.
Kdo maže ten jede

Jak udělat pravý pampeliškový med
Jsou jako poslové jara. Jsou jich plné louky, příkopy a nebo je máme na zahradě. Kromě toho, že umí vykouzlit úsměv na rtech, mají i mnohé využití v kuchyni. Tak například perfektní pampeliškový med.
Suroviny:
Cca 400 květů pampelišek
1 litr vody
1 citrón
1 kg cukru (bílý nebo třtinový)

Vitamíny z jarní přírody
Jaro udeřilo plnou silou a s ním i chutě na čerstvou zeleninu. Co dělat, pokud ještě nemáte na záhonech nic k snědku? Vyrazte s dětmi ven a sklízejte, co pro vás vypěstovala sama příroda! O tom, jak si můžete obohatit svůj jídelníček planými rostlinami, bude tento článek.
Říkáte si, proč vůbec něco takového dělat? Důvodů je hned několik. Divoké rostliny jsou výsledkem tisícileté evoluce, při které doslova musely bojovat s ostatními druhy o přežití. Na rozdíl od člověkem opečovávané zeleniny jsou odolnější a přímo napumpované zdraví prospěšnými látkami, což naše tělo (zejména po dlouhé zimě) ocení. Když navíc vezmete s sebou na „lov“ děti, bude je to bavit, lecčemu se přiučí a pobudou na čerstvém vzduchu. Plané rostliny jsou také aktuálním hitem světové gastronomie, a konečně – jsou zadarmo.
Při sběru však musíme dodržovat pár zásad:
- Sbíráme jen rostliny, které známe a víme, že jsou jedlé. Doporučuji si neznámé rostliny před sběrem alespoň prohlédnout v atlase.
- Nesbíráme na znečištěných stanovištích (u silnic, železnic, poblíž skládek aj.)
- Trháme mladé listy (nebo celé lodyhy), starší nebývají tak chutné a jsou hůře stravitelné.
- Stejně jako když jdeme na houby, používáme košík, plátěné nebo papírové tašky. Nikdy igelit! Surovina by se vám zapařila a znehodnotila.
- Vždy sbíráme ohleduplně k přírodě – neotrháme všechny rostliny na daném místě, aby se populace mohla obnovit. Zvlášť pozor si dáváme na vzácné a chráněné druhy.
Pojďme se nyní podívat na nejzajímavější druhy.
Bršlice kozí noha

Doplňovat nebo nedoplňovat vitamín D?
V poslední době je vitamín D často diskutovaný především v souvislosti s Vigantolem, plošně předepisovaným léčivým přípravkem dětem do jednoho roku. Mnoha dětem totiž působí bolesti bříška a maminky hledají alternativy, často se pak dozvídají, že ani není třeba ho dodávat a stačí jen sluníčko. Celé to ale není tak úplně jednoduché a vitamín D rozhodně není pouhou prevencí křivice, tedy poruchou tvorby kostí, jak se běžně říká.
Co je dobré vědět ohledně vitamínu D
Vitamín D (obecně kalciferol) je životně důležitý, to je fakt. Jde o steroidní hormonální prekurzor, což zjednodušeně znamená, že je výchozí látkou pro tvorbu hormonu, který hraje svou nezbytnou roli při metabolismu vápníku a fosforu. Dělit ho lze na vitamín D2 (ergokalciferol, rostlinného původu) a vitamín D3 (cholekalciferol, živočišného původu). Jeho význam je pro lidské zdraví ale mnohem širší.
Podílí se na správném růstu a vývoj kostí, ovlivňuje celkovou imunitu člověka a podporuje správnou mozkovou aktivitu. Snižuje riziko vzniku těhotenského diabetu a preeklampsie.
Příznivý efekt má i na potíže s krevním tlakem. Působí preventivně před vznikem rakoviny. Při diabetu příznivě ovlivňuje léčbu.
Jeho nedostatek podle studií souvisí se vznikem autoimunitních onemocnění, především roztroušené sklerózy, používá se i jako podpůrný prostředek při léčbě.

Jídelníček batolete
Již jsem psala dva články, co vařím synovi. Syn jí už vše, co my nebo mu
(někdy i k mé nelibosti) dáváme vše ochutnat.
Synovi jsou 2 roky a řekla bych, že za den sní méně než by asi měl, ale stačí mu to a za poslední měsíce mu narostl i pupíček 🙂.
Naše skóre na dvou letech cca 89cm a 11,5kg. > Myslím, že je tak akorát 😉
Takže milé maminky, co zoufáte,
že Vám dítě nejí > nezoufejte

Tři tipy na zaručený jarní detox
Jaro je v plném proudu. Všechno kolem kvete, pučí a probouzí se k životu a tak máme i my přirozenou potřebu odlehčit. Hutné zimní pokrmy a sladkosti (vyloženě nutné k přežití dlouhých mrazivých večerů) nám teď pěkně leží v žaludku. A to doslova. Špatné trávení, únava, nezdravá pleť. Poradím vám, jak se jich za tři dny aspoň částečně zbavit. Zlehka, nenásilně a hlavně bez zbytečného trápení. Uvidíte, jak se vám uleví!
Voda s citronem
Je pro vás ranní vstávání stejně příjemné jako návštěva zubaře? Zpříjemněte si ho vitamínovou vzpruhou. Vymačkejte půlku citrónu do převařené teplé, ale ne horké vody. Tento nápoj pijte teplý před snídaní. Citrón je vynikajícím a bohatým zdrojem vitamínu C. Chrání tělo před nedostatky imunitního systému a má silný antibakteriální účinek. A to mohu potvrdit. Pomohl mi zbavit se kvasinek a pocitu kyselého žaludku. Což zní jako protiklad, ale opravdu to funguje: kyselý citron a vyrovnává pH v žaludku. Také odplavuje toxiny z těla, zabraňuje zdražování vody a bojuje proti tvorbě vrásek a akné. Mimo zlepšení stavu pleti jsem shodila i nějaké to kilo, ale to přičítám lepší psychické pohodě. Ta je v případě detoxu velmi důležitá. Když za ním vidíte jen odříkání a strádání, vaše tělo se „sekne“ a nezhubnete ani gram. Takže úsměv a klid.
Smoothie
Fenomén smoothie zasáhl i mě. Začalo to sklenicí k snídani. Pak jsem přidala ještě jednu ke svačině. Zjistila jsem, že po vypití jejího obsahu nemám na delší dobu hlad. A tak jsem zkusila zařadit jeden den v týdnu stravu založenou pouze na těchto koktejlech. Inspirovala jsem se v této skupině. Smoothie lze připravit jak ovocné tak i zeleninové, ale zajímavé jsou i jejich kombinace. Kromě toho můžete přidat vše, co vám chutná: oříšky, jogurt, mléko, džus, mladý ječmen, chia semínka, ovesné vločky či med. V průběhu dne je potřeba hodně pít, nejlépe zelené čaje, nebo vodu s citronem. Před i po detoxu byste měli jíst lehčí jídla, aby váš žaludek nebyl v šoku. Večer před smoothie dnem si dávám jen zeleninový salát a den po očitě snídám ovoce s oříšky a bílý jogurt. Tuto očistnou kůru můžete držet maximálně tři dny. Odměnou vám bude ploché bříško a skvělý pocit lehkosti.