emily79
3. kvě 2017
2358 

Doplňovat nebo nedoplňovat vitamín D?

V poslední době je vitamín D často diskutovaný především v souvislosti s Vigantolem, plošně předepisovaným léčivým přípravkem dětem do jednoho roku. Mnoha dětem totiž působí bolesti bříška a maminky hledají alternativy, často se pak dozvídají, že ani není třeba ho dodávat a stačí jen sluníčko. Celé to ale není tak úplně jednoduché a vitamín D rozhodně není pouhou prevencí křivice, tedy poruchou tvorby kostí, jak se běžně říká.

Co je dobré vědět ohledně vitamínu D

Vitamín D (obecně kalciferol) je životně důležitý, to je fakt. Jde o steroidní hormonální prekurzor, což zjednodušeně znamená, že je výchozí látkou pro tvorbu hormonu, který hraje svou nezbytnou roli při metabolismu vápníku a fosforu. Dělit ho lze na vitamín D2 (ergokalciferol, rostlinného původu) a vitamín D3 (cholekalciferol, živočišného původu). Jeho význam je pro lidské zdraví ale mnohem širší.

Podílí se na správném růstu a vývoj kostí, ovlivňuje celkovou imunitu člověka a podporuje správnou mozkovou aktivitu. Snižuje riziko vzniku těhotenského diabetu a preeklampsie.

Příznivý efekt má i na potíže s krevním tlakem. Působí preventivně  před vznikem rakoviny. Při diabetu příznivě ovlivňuje léčbu. 

Jeho nedostatek podle studií souvisí se vznikem autoimunitních onemocnění, především roztroušené sklerózy, používá se i jako podpůrný prostředek při léčbě. 

Denní potřeba vitamínu D se dle různých zdrojů lehce liší. Obecně je uváděna následovně:

  • 0,015 mg/den pro dospělého do 70 let, nad 71 let pak 0,02 mg/den
  • 0,01 mg/den u dětí, některé zdroje však uvádí 15μg/den pro děti do 3 let, 0,02 mg/den pro děti od 4 let
  • 0,015 mg -0,02 mg/den pro těhotné a kojící

Někteří odborníci však tvrdí, že i takové množství je nedostačující a mělo by být ještě vyšší.

Kde se bere Déčko v přirozené formě

Běžně se vitamín D tvoří přirozeně v kůži působením UVB záření. Ovšem i to má svá úskalí. V našich zeměpisných šířkách zkrátka nejsou podmínky ideální, obzvláště ne v chladnějším období. A v letním období zase používáme přemíru krémů na opalování. Musíme si uvědomit, že mraky nebo znečištěné ovzduší, stejně jako krémy s vysokým ochranným faktorem, oblečení, sklo atd., zamezují průniku UVB paprsků do pokožky a tím téměř znemožňují přirozené vytváření vitamínu D.

Možná teď většina namítne, že nemazat se v létě je nebezpečné. Ano, svým způsobem, i zde záleží na některých faktorech, třeba typu kůže. Rakovina kůže jistě může být způsobena přehnaným opalováním, na druhou stranu k jejímu vzniku přispívají i chemické látky obsažené právě v krémech. Studie navíc ukazují, že dostatečné množství vitamínu D v těle působí proti vzniku rakoviny.

Pobyt na slunci je pro nás tedy podstatný, potřebná délka se však dle různých zdrojů také mírně odlišuje. Pro udržení potřebného množství vitamínu D u kojenců obecně postačuje vystavení co největší plochy kůže, pokud možno „přímému“ slunci bez opalovacích přípravků cca 30 minut za týden. To je ale trochu komplikováno doporučením nevystavovat miminka přímemu slunci. Při vystavení menší plochy kůže je to pak 20 minut za den. Obecně se pro všechny doporučuje 30 minut bez opalovacích přípravků na přímém slunci alespoň dvakrát týdně, alespoň ruce, nohy a obličej.

Pro doplnění,osoby světlejšího typu absorbují více slunečního záření, lidé tmavšího typu ho absorbují méně.

Vitamín D se tvoří do zásoby, a pokud na slunci pravidelně pobýváme, vydrží až do podzimních měsíců. Přirozenou tvorbou se člověk nemůže předávkovat.

I strava hraje svoji roli

Vitamín D pak můžeme doplňovat přirozeně ještě stravou, ta ho však obsahuje mnohem méně. Nejvhodnější jsou mořské ryby (např. tuňák, losos, sardinky), houby sušené na slunci, maso z hospodářských zvířat, vajíčka od slepic z volného chovu, mléčné výrobky, avokádo, olej z tresčích jater, sádlo nebo krevety. Do mnoha potravin je vitamín D také přidáván dodatečně.

Vitamín D rovněž obsahuje mléko mateřské, ale pokud ho nemá dostatek matka, nebude množství dostačující ani pro dítě.

A pozor, vitamín D rovněž obsahuje umělé mléko pro děti, pamatujte na to, pokud ještě dodáváte D v jiné formě. 

Vigantol a jeho alternativy

No a pak tu máme umělé doplňky stravy a již zmiňovaný Vigantol. Ten je, jak již bylo zmíněno, preventivně předepisován všem dětem. Bohužel však často působí potíže. Je tedy často očerňován, a tak trochu neprávem, jako umělý a špatný přípravek. Pravdou ale zůstává, že většina alternativních přípravků obsahuje to stejné D, liší se však nosným olejem, protože vitamín D je rozpustný v tucích. Některé z přípravků však obsahují oleje přijatelnější.

Vigantol má ovšem ještě tu smůlu, že jako jediný je registrovaným léčivem, tudíž on jediný musí mít sledovány a uvedeny i nežádoucí účinky. Alternativní přípravky, které jsou k dispozici, vedené pouze jako doplňky stravy, tyto údaje vedeny mít nemusí. Nicméně i ony mohou některým dětem způsobit problém. Je tedy nutné vyzkoušet, co zrovna vašemu dítěti bude vyhovovat.

Další možnosti doplnění jsou různé rybí oleje, které lze rovněž sehnat v lékárně, a obsahují D v přirozené formě.

Tyto přípravky se mohou lišit množstvím obsaženého vitamínu D, vždy si raději obsah vitamínu D překontrolujte, ať dodržíte doporučenou denní dávku.

Při použití různých doplňků stravy se lze ve vyjímečných případech předávkovat, to pak může způsobit zdravotní obtíže, bolest bříška a usazování vápníku tam, kde to není žádoucí. K takovému předávkování však dochází při dlouhodobém užívání vysokých dávek.

Když je Déčka nedostatek

Nedostatek vitamínu D se může projevovat různě. Špatným vývojem kostíu dětí, špatným hojením zlomenin, pobolíváním kostí u starších lidí či svalovou slabostí. 

Dále také častými respiračními onemocněními, onemocněním či krvácivostí dásní, kardiovaskulárními potížemi, lupénkoum, atopický ekzémem i apatií či podrážděností.

Dostatek či nedostatek leze zjistit krevními testy.

Doplňování D je důležité nejen pro děti, ale i dospělé. Někdo možná bude oponovat, že dřív nám nikdo D nedával a žijeme. Možná je to pravda, možná ne. Obrázek si každý musí udělat sám.

Ale zamysleme se… žijeme, ale jsem zdraví? Když si uvědomíme, co vše D ovlivňuje, nemůže nám právě nedostatek tohoto vitamínu působit tolik obtíží. Možná právě i to má vliv, spolu s dalšími faktory, na vyšší a vyšší vznik rakovin a různých autoimunitních chorob, depresí atd.  Na druhou stranu, dříve jsme na slunci trávili mnohem více času, méně se mazali krémy s ochrannými faktory 50+ a třeba i užívali rybí tuk.

Všechno se vším souvisí a je na každém, pro co se rozhodne. Vliv a význam doplňování vitamínu D by se však neměla podceňovat.

Tipy na alternativy za Vigantol naleznete ve fóru Vitamin D pro miminka, co používáte místo Vigantolu?

Je tu maminka, která také nedávala moc Vigantol?

zdroj obrázků: pixbay.com

#zdravi_nemoci #recepty_vyziva

Skoda, ze nemohu sdilet. Konecne to nekdo krasne sepsal. Dekuji.

5. kvě 2017
emily79
autor

Děkuji. Nedá se sdílet? Já myslela, že tu ta funkce je. Jinak je k dispozici ještě na fb koníka, tam by to jít mělo.

5. kvě 2017

psala jsem na fb a píšu i tady...vitamin D je sakra důležitý a říkám to z vlastní zkušenosti...minulý rok každý měsíc nemocná, imunita žádná, ledviny, záněty krku, angína apod...lékařka mi nikdy nevzala krev, vždy jen předepisovala atb a já blbec ji nechala..na štítné žláze mi pak z krve zjistili nedostatek Déčka, takže jsem začla studovat, co to vlastně pro mě znamená a už jsem se nedivila, proč ty nemoci..od doby, co ho užívám (25 kapek Vigantolu jednou týdně) se mi silně zlepšila imunita, jak jsem předtím byla nemocná každý měsíc, od doby užívání ani jednou, takže kdyby mi teď už bývalá obvodní lékařka vzala krev a zjištovala, co mi vlastně pořád je, mohla jsem mít po problému mnohem dřív..takhle mi totálně zničila nejen imunitu, ale celkově organismus a dostávám se z toho ještě teď v podobě kvasinek

5. kvě 2017

Začni psát komentář...

Odešli