hola_sova
18. kvě 2017
1291 

Jak udělat pravý pampeliškový med

Jsou jako poslové jara. Jsou jich plné louky, příkopy a nebo je máme na zahradě. Kromě toho, že umí vykouzlit úsměv na rtech, mají i mnohé využití v kuchyni. Tak například perfektní pampeliškový med. 

Suroviny:

Cca 400 květů pampelišek

1 litr vody

1 citrón 

1 kg cukru (bílý nebo třtinový)

Postup:

Na vaření pampeliškového medu je krásné mimo jiné i to, že vám můžou pomoct děti. Vezměte košík, sbalte ratolest a hurá na nějakou (ideálně nepráškovanou) louku. Čím dál od silnice budete sbírat, tím lépe. Trhejte květy, a to co nejvíce otevřené.

Doma vložte pampelišky do hrnce a zalijte 1 litrem pitné vody. Trochu je pomačkejte, ať jsou co nejvíc ponořené ve vodě. Teď přichází fáze čekání. Květy nechte cca 24 hodin máčet (macerovat). 

Druhý den přeceďte pampelišky. Použít můžete cedník, plátno nebo například látkovou plenku. Doporučuji z pampelišek také vymačkat vše, co vsákly, ať med o nic nepřipravíte. Do výluhu přidejte cukr a vymačkejte šťávu z citronu. Začněte pomalu zahřívat až do zhoustnutí. Konzistence nebude stejná jako u klasického medu, ale o něco tekutější. Asi jako když si koupíte v lékárně sirup. 

Mezi tím si připravte sklenice a víčka. Důkladně je vymyjte jarovou vodou a opláchněte. Následně ještě víčka i sklenice "prolijte" vroucí vodou. Neutírejte je utěrkou a raději nechte oschnout.

Jakmile má med požadovanou konzistenci, plníme ho do vyčištěných sklenic. 

Po naplnění otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Vhodné je uložit ho na chladné a temné místo, tak výrazně prodloužíte jeho trvanlivost.

Pampeliškový med podávejte jako posilovač imunity (ideální na podzimní období), na lžičku nebo do čaje. A když už nějaký ten kašel dorazí, nebojte se med použít ve větším množství. 

#recepty_vyziva

Ehm, když už píšete "pravý", tak přeci nemůžete psát "med"..

18. kvě 2017

@kajalka rejpalko 😅 😍

18. kvě 2017

@kajalka prave z toho duvodu je pred nim pridavne jmeno pampeliskovy, aby to bylo zcela jasne🙂

18. kvě 2017

Kolik je tak z toho zhruba skleniček? 🙂

18. kvě 2017

@blanapa takovych mensich od jogurtu jsem naplnila 9🙂

18. kvě 2017

Začni psát komentář...

Odešli