evapple
31. pro 2017
914 

Tipy, díky kterým letos opravdu zhubnete

"Tak letos to vyjde. Od prvního ledna najedu na tvrdý režim. Žádné sladkosti, jenom ovoce. A budu chodit cvičit, na zumbu a pít jenom čistou vodu." Poznáváte se? Chcete, aby to letos opravdu vyšlo a vy jste do léta měla tělo bohyně? Prozradím vám, proč to v minulosti nevyšlo a proč to tentokrát vyjde.

Pomalu, ale natrvalo

„Do léta zhubnu 20 kilo.“ nebo „Tyyyjo, tyhle zlevněný šaty nutně potřebuju! Do měsíce oblíknu místo L tohle XS.“ Poznáváte se? A tak prvního ledna pak vyběhnete do mrazivého rána a….po sto metrech hledáte své plíce. Takže po příchodu domů začnete držet hladovku, v lepším případě velice přísnou bílkovinovou dietu. Ze začátku to bude hračka, protože po silvestrovském obžerství je jídlo to poslední, na co myslíte. Druhý den si pochutnáte na ovesné kaši s chia semínky a brokolicové polévce. A za týden máte kilo dole.

„…zdravě jsem se naštvala a vrhla se na to z gruntu. Od té doby mám dole 24kg. Zatím jen jídlem, takže se klepu, ale do příštího roku jdu s předsevzetím hubnout a cvičit.“ Aronek z diskuzního fóra Předsevzetí: zhubnu – jakou máte motivaci?

Gratuluji! Jak to oslavíte? Co takhle řízkem? Za odměnu, po týdnu tvrdého odříkání. Jenže spolu s řízkem to bude i oříšková zmrzlina, chleba s uherákem a tatranka pro vašeho prcka. Místo jednoho kila dole pak máte druhý den nahoře dvě.

Zkuste to jinak: klidně si dopřávejte „normální“ jídlo. Namísto pěti knedlíků si ale dejte jen dva nebo je vyměňte za rýži. Z dvou krajíců chleba s máslem a džemem k snídani si dejte jen jeden.  O poobědový koláč se rozdělte s manželem nebo kamarádkou. Tímto tempem budete mít pocit, že se nešidíte, a zároveň budete jíst méně jídla. Při stolování si povídejte s statbími, žvýkejte pomalu a každé sousto si náležitě vychutnejte. Po měsíci takovéhoto „režimu“ budete mít dole sice jen tři kila, ale ručím vám za to, že se jen tak nevrátí.

Už nikdy

„Už nikdy nebudu jíst čokoládu a smažená jídla.“ Radikální výroky tohoto typu jsou po vánočním hodování stráveného v obležení táců s cukrovím a chlebíčků asi nejčastější.  Jenže už druhý den náš žaludek stávkuje proti bílému jogurtu k snídani, rajčeti k obědu a růžičce brokolice k večeři a oči zamilovaně hledí na poslední zbyteček bramborového salátu v lednici. Přece se nevyhodí, že jo. Dáte si jenom tenhle zbytek, a zítra začnete. Jenže zítra na vás budou dělat psí oči načatá Studentská pečeť. A další den zase něco jiného.

Neodříkejte si to, co máte ráda. I když je to „nezdravé“.Mimochodem: i tři hlavy brokolice každý den mohou být po určitém čase „nezdravé“. Je to otázka úhlu pohledu. Jděte na to od lesa a povolte si každý den pouze jednu kostičku (kvalitní) čokolády. A návštěvu KFC jednou za 14 dní. Malé ústupky vaše tělo naučí, že drobné hříchy jsou v pořádku, protože právě ony dělají náš život tak vzrušující.

„Člověk si má život užívat, zkoušet chutě, mít z jídla radost i požitek a ne se trýznit. Takže za mě žádná dieta, počítání kalorií. Ale vynechat nezdravé tuky, zpracované potraviny a naučit se zbytečně nesladit. Nic jiného v tom není. Před těhotenstvím jsem sundala za 4 měsíce 24 kg bez sportování, jen dlouhé procházky se psy. Ty 4 měsíce dali mému životu nový rozměr, a jsem za mě moc ráda. Podařilo se mi otěhotnět. Až budu mít po šestinedělí, chci v tom pokračovat dál a posunout laťku výš.“ martinaatru z diskuzního fóra Hubnutí, co vám opravdu pomohlo?

Víc hlav

Zapojte do svého snažení také partu kamarádek. Taková každodenní svižná procházka s kočárky je mnohem příjemnější s bandou spřízněných duší. Během té hodinky a půl spálíte 324 kalorií, dozvíte se nejnovější drby a tipy, které vám usnadní život. Třeba, že na opruzeniny je nejlepší omývání řepíkem nebo černým čajem.

U nedělního oběda maminku požádejte jenom o dva bramborové knedlíky (jak už víme) a trvejte na svém. Při další návštěvě to na vás možná ještě zkusí jednou, ale na třetím obědu už na vás bude čekat uvařená batáta. No co? Brambor jako brambor. Jenže tenhle je plný vitamínů, betakaronů (vrátí vám zdravou barvu do tváří) a navíc fungují jako antidepresivum.

 „..tak jsem to nakonec zvládla a začala jsem dobře. Byli jsme pozvaní na oběd k našim. Měl být řízek a brambory. Mamka mi ten můj neobalila ve strouhance a opekla jen narychlo. Ani brambory jsem si nevzala, a jen si pokrájela zeleninu.“  misicka455 z diskuzního fóra Dělená strava: máte zkušenosti?

Další výhodou zainteresovaných kamarádek je dobře známý „přítel na telefonu“. Využijete ho zejména ve slabších chvílích, kdy bojujete s touhou sníst místo jedné kostičky karamelové Milky celou tabulku. „Neblázni, ta fialová kráva ti to všechno vrazí do boků. Oloupej si raději mandarinku a představuj si, jak si seknou ty modré šaty s flitry. Už jsi tak daleko, přece si to nepokazíš. Zítra to na procházce probereme. Neboj, to bude dobrý. Ty to zvládneš.“ A taky že jo!

Motivace

Až vám bude opravdu nejhůř, vzpomeňte si na všechny, kteří vám nevěří. Na všechny ty posměváčky, kteří vás u stolu ponoukají, ať dáte ještě jeden řízek. Jistě, děláte to pro sebe, ale na rovinu: vidět ty kyselé obličeje, jak nevěřícně kroutí hlavou nad vaším novým já je k nezaplacení.

Nebo si představte, jak se procházíte v tom novém červeném kabátku nebo zapnete kalhoty, které jste měla naposledy před prvním porodem.

Také děti jsou velice silná motivace. I pár shozených kilogramů značně zvýší vaše snažení o miminko. Maminky nezvedných batolat zase ocení, že je dohoní a nezadýchají se u toho. Zkrátka samá pozitiva a plusy.

„Pro mě byla největší motivací touha otěhotnět a hlavně jsem už byla sama ze sebe nešťastná. Roky se nám nedařilo. A i když jsem nikdy nebyla extra tlustá, byla jsem veliká. Takže jsem se "kousla", začala jsem cvičit a srovnala si v hlavě jídelníček a šlo to samo. Teď jsem v šestém měsíci a jsem zvědavá, jak rychle se po porodu vrátím zpět, velryba už nikdy být nechci.“ michalelka z diskuzního fóra Předsevzetí: zhubnu – jakou máte motivaci?

Prvního ledna je pouze datum v kalendáři. Vy se řiďte svým pocitem a vnímejte své tělo. To se vám odmění sebevědomím vysokým jako stožár vysokého napětím.

Podělte se s námi o své hubnoucí tipy. Inspiraci naleznete v jednom z diskuzních fór:

Diety: znáte takovou, která fakt funguje?

Předsevzetí zhubnu: jakou máte motivaci?

Hubnutí: co vám opravdu pomohlo?

Hubnutí začíná v hlavě

Jsem obézní a chci s tím něco dělat

Zdroj obrázků:

Pixabay.com

#zdravi_nemoc #recepty_vyziva #cviceni_sport 

Začni psát komentář...

Odešli