evapple
7. čer 2017
844 

Víno, sirup, med, ocet, kosmatice. Znáte všechny proměny černého bezu?

Kam se hrabe Prostřeno! Z bezu černého připravíte aperitiv, předkrm, hlavní chod, dezert i digestiv. Všechno domácí, dobré a s láskou připravené. Využijte celý potenciál tohoto keře, kterému naši předci projevovali velkou úctu. Takže košíky připravit, lovecká sezóna černého bezu začíná. 

                                                         Květy

Kdybych se někdy vdávala, tak na jaře. Svatební kytici bych totiž měla uvázanou z bezových květů. Šaty v barvě champagne, obřad na louce mezi rozkveltlými bezinkami.

Ty by sladce voněly a všichni by byli šťastní. Miluju černý bez. Je doslova k sežrání. Neveříte?

Med

Na poctivý med od včeliček sice nemá, ale zase se zamilujete do jeho svěží vůně a zlaté barvy. Výroba je jednoduchá a obejdete se i bez včelách bodnutí. 

Budete potřebovat

  • 25 květů černého bezu
  • 1 velký citron
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru

Postup

Květy bezu omyjte a zbavte případných nečistot a drobných mušek, které přilákala omamná vůně. Velké a tuhé stonky odstraňte.

Citron oloupejte a nakrájejte na ho kousky. Vyberte spíš ten se slabou kůrou nebo ho zbavte bílých částí. Jinak by mohl medu dodat nepříjemnou hořkou chuť.

Květy i med dejte do velkého hrnce, zalijte litrem vody a povařte asi 20 minut.

Nechte stát do druhého dne, minimálně 24 hodin. Dbejte přitom na to, aby byly všechny květy ponořené ve vodě.

Druhý den šťávu přeceďte přes plátno, přidejte cukr a vařte do té doby, než se začne hmota táhnout. Pozor, jak bude med tuhnout, bude mít snahu se připalovat! Trvá to asi hodinu.

Podle chuti můžete přidat ještě citron.

Ještě horký med plňte do sklenic a důkladně zavíčkujte.

Hotový med můžete ještě sterilizovat.

Limonáda

Osvěžující a příjemně nakyslá. Taková je domácí bezinková limonáda.

Budete potřebovat

  • 6 - 8 velkých květů černého bezu
  • 1 - 2 citróny (na plátky)
  • 50 dkg cukru
  • 4 litry vody

Postup

Vodu svařte s cukrem, nechte vychladnout a přelijte do velké zavařovací sklenice.

Nejlepší je tzv. okurková. V každých domácích potřebách nebo větším obchodu už seženete speciální limonádový džbán s kohoutkem na čepování. Ten je pro tuhle příležitost přímo ideální!

Přidejte omyté bezové květy, kolečka citronu a sklenici zakryjte plátýnkem, přes které přetáhněte gumičku.

Limonádu nechte týden stát v teple. Pozor, neměla by být na přímém slunci! Občas promíchejte. 

Po týdnu limonádu přeceďte, stočte do lahví a dejte vychladit. Limonádu podávejte s ledem.

Sirup

Neutrácejte za kupované sirupy plné éček. Vyrobte si vlastní.

Budete potřebovat

  • 20 bezinkových květů
  • 1 citron nakrájený na plátky
  • 2 lžičky kyseliny citronové
  • 1,5 kg krupicového cukru
  • 1,2 l převařené vody

Postup

Začátek je stejný jako u limonády:  svařte tedy vodu svařte s cukrem.

Vložte do ní bezové květy, přidejte kyselinu citronovou, plátky citronu a nechte louhovat na chladném místě po dobu tří až pěti dnů.

V této fázi můžete zaúkolovat děti. Ty budou dvakrát denně chodit k bezinkové směsi a jemně ji promíchávat. Žádné zběsilé pohyby, ale jemné a pomalé tahy. Jako když si mažete marmeládu na loupák s máslem.

Pak směs sceďte přes jemné plátýnko nebo sítko a nalijte do vymytých lahví.

Schovávám si třeba ty od alkoholu. Před dětmi jen sloupnu etiketu a pak si spolu vytvoříme svou vlastní a originální. Nebo na ní přímo napíšeme věnování a darujeme našim blízkým.

Hotový sirup uložte do chladničky.

TIP: Sirupem si v létě ochuťte vodu nebo minerálku. V zimě jej užívejte proti nachlazení a ke snížení teploty zvláště u dětí.

Čaj

Udělat si zásobu trsů jemných kvítků se vyplatí. 

Kvalitně usušené květy černého bezu nasypte do konvice a přelijte je vroucí vodou.

Po 15 minutách louhování čaj sceďte.  

Pro efekt a sladší život si ho můžete osladit třeba bezovým medem.

Ocet

Ocet se skvěle hodí na dochucení zeleninových salátů. Má ale také léčivé účinky - naše babičky s ním léčily horečky. Zředěným octem (v poměru 1:4) natíraly chodidla, dlaně a spánky.

Budete potřebovat

  • 5 - 10 velkých květů bezinek
  • 0,5 litru octa

Postup

Do zavařovací sklenice vložte čerstvé květy bezinek a zalijte 8% octem.

Květy by měly být zcela ponořené.

Sklenici zakryjte plátnem a nechte v chladu a temnu 3 - 6 týdnů.

Poté ocet sceďte a nalijte do připravených lahví a dobře zazátkuje.

Kosmatice

To je moje srdeční záležitost. Někdo čeká celý rok na chřest, já na květy bezu.

Budete potřebovat

  • 4 velké květenství bezu (stopku neodstraňujte, ještě se bude hodit!)
  • 2 vejce, špetka kypřícího prášku
  • 2 lžíce mléka
  • 3 lžíce hladké mouky
  • olej na smažení
  • práškový cukr na posypání (může být i skořicový cukr)

Postup

Z vajec, mléka, mouky a kypřícího prášku ušlehejte těstíčko, podobné tomu palačinkovému.

Květy bezu očistěte a poté namáčejte v hotové směsi (můžete je přitom držet za stopku).

Na pánvi rozehřejte větší množství oleje a květy smažte asi tři minuty dozlatova.

Osmažené je pak pokládejte na papírové kuchyňské utěrky, odsajete tak přebytečnou mastnotu.

Podávejte poprášené práškovým cukrem nebo cukrem se skořicí.

TIP: slanou variantu vykouzlíte tak, že do směsi přidáte strouhaný sýr (nejlépe parmezán), k smaženým květům pak podávejte česnekový dip.

                                                           Plod

....na další dobroty je pak potřeba si počkat až do podzimu. Právě tehdy začnou dozrávat temně fialové bezové kuličky. Rádi si na nich smlsnou i ptáci a lesní zvěř. Nenechte se prosit, pochutnáte si i vy.

Víno

Tohle více skvěle chutná a pomáhá při bolestivých zánětech nervů, ischiasu nebo migréně.

Budete potřebovat

  • 2 l zralých plodů bezu černého
  • 4 l převařené a vychlazené vody
  • 3 zrnka pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 hřebíčky
  • 2 kg krystalového cukru
  • 5 dkg kvasnic

Postup

Plody přelijte vodou, přidejte pepř, nové kořen, hřebíček a vaříme půl hodiny.

Vzniklý odvar přeceďte přes plátýnko, vmíchejte krystalový cukr a povařte 10 minut na mírném ohni.

Směs zchlaďte a do ještě vlažného roztoku vmíchejte rozdrobené kvasnice.

Nechte 24 hodin odstát. Poté znovu dobře promíchejte a opět nechte 24 hodin kvasit.

Po této době nápoj sceďte do pětilitrové sklenice, kterou pevně ovážete celofánem a v teple nechte stát až do zimy, kdy víno stočíte do litrových láhví.

Povidla

Neznám nic lepšího než vdolky s těmito povidly a čepičkou ze strouhaného tvarohu.

Budete potřebovat

  • 1/2 kg cukru na 1 l šťávy
  • želírovací prostředek

Postup

Zralé plody bezinek rozvařte s vodou na kaši.

Vychladlé prolisujte a do vzniklé šťávy přidejte cukr a želírovací prostředek (nebo želírovací cukr).

Za stálého míchání svařte do zhoustnutí.

Hotovou směsí naplňte vymyté a vysušené skleničky a sterilizujte.

Likér

Delikátní chuť, zemitá vůně koření a sladkost bezinek si zaslouží čestvé místo na každém slavnostním stole.

Budete potřebovat

  • 2 kg otrhaných bezinkových bobulek
  • 6 hvězdiček badyánu
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 dl instatní kávy
  • ½ l rumu

Postup

Opláchnuté bezinky spolu s hvězdičkovým kořením vložte do hrnce, zalijte vodou a rozvařte je na kaši.

Šťávu nechte překapat přes řídké plátno, přidejte do ní cukr a znovu ji povařite, dokud se cukr nerozpustí. Trvá to asi 7 až 10 minut.

Do horké šťávy přilijte připravenou instantní kávu a po vychladnutí i rum.

Hotový likér plňte do čistých a dobře uzavíratelných lahví. Ty opět můžete vyzdobit vlastními etiketami a poté darovat jako milý dárek.

Skladujte v chladu a temnu.

Zdroje informací a receptů:

Coop

lidovky.cz

ireceptar.cz

Zdroje fotografií:

www.pexels.com www.pixabay.com a Kuchařka pro dceru

#recepty_vyziva

Začni psát komentář...

Odešli