janiczka_plzen
    Zpráva byla změněna    11. črc 2018    

    Rujána 5
    11.7.2018
    Dnes jsme uprostřed prvního prázdninového týdne u nás na ostrově. Školní rok tu skončil 6. 7. Je s tím spojeno spousta radosti ale i starostí. Pro Rujánu to znamená hlavní sezonu, kdy je tu nejvíce turistů, což se sebou přináší výhody a nevýhody. Dneska svoje povídání začnu nevýhodami a jednou VELKOU prosbou. Ráno tu konečně trochu pršelo. Poprvé po velice dlouhé době. Vlastně co jsem od konce dubna na ostrově tak tu pršelo asi potřetí… Dokážete si myslím představit jaké je všude sucho a muselo by pršet pořádně alespoň několik dní, aby se příroda napila. I přes dnešní den tu zase před chvíli houkala výstražná siréna.
    Proto Vás velice prosím, ať už jedete kamkoliv, na dovolenou nebo z jiného důvodu autem, neparkujte prosím svá auta mimo asfaltové povrchy! Ani doma ani v zahraničí. Nelitujte peněz za parkovné. Vysvětlím proč.
    Vím, že sem na Rujánu jezdí hodně lidí z Čech na dovolenou. Například v přístavním městečku Wiek je snad každé druhé-třetí auto české. Ale to co chci říct platí nejen pro Rujánu, ale obecně pro celou Zemi bych řekla . V létě, v době dovolených, se ale nejčastěji vydáváme k moři.
    Denně tu u nás hoří na vícero místech. Nejožehavější je situace v úžině, která se jmenuje Schaabe, vede na poloostrov Wittow. Na celém ostrově jsou silnice hrozně úzké. V případě, že někdo zaparkuje svoje auto na kraji silnice v rámci úžiny mimo parkoviště, a to tak, že stojí polovinou auta na silnici a polovinou na trávě (a vyrazí na pláž) velice tím ohrožuje všechno živé okolo:
    1. Výfuk od auta je rozžhavený (cca 200 stupňů nebo i více) a suchý travnatý porost chytne.
    2. Následně chytnou i kořenové systémy ostatních rostlin a vy myslím sami chápete, že když rostou okolo samé borovice, že to je velice nebezpečné.
    3. Až byste se vrátili od pláže může být Vaše auto na šrot...
    4. Vyměří Vám spoluvinu v zapřičinění požáru a všeobecného ohrožení.
    5. A TENTO BOD JE MOŽNÁ TÍM NEJDULEŽITĚJŠÍM - na celém ostrově se pod zemí nachází stále ještě hodně nevybuchlé munice z doby druhé světové války a poslední dny těch výbuchu se odehrálo více....
    Hasiči místa požáru neopouštějí a stojí je to veliké úsilí to dostat pod kontrolu, protože hoří i 40 cm hluboko pod zemí....
    Navíc, když stojí auta na okrajích silnic, nemůžou projíždějící auta pak vytvořit volný pruh když jede sanita nebo jedou hasiči, protože NENÍ kam uhnout! A tak se pomoc k lidem, kteří ji potřebují, vůbec nedostane!...
    Prosím neberte tato slova na lehkou váhu a řekněte tuhle informaci dál svým kamarádům a známým. Předejdete tak velké spoustě nepříjemných situací. A prosím také nikam neházejte nedopalky od cigaret. Třeba za jízdy okénkem ven…. Mezi fotkami přikládám i článek z novin na toto téma.
    A teď ke sportu :D. Jak jistě víte byli Němci vyřazení z fotbalového mistrovství světa. Známi a kolegové to nesli statečně :D. Co mě ale zaujalo bylo to, že při všech hrách o svém týmu hovořili jako o „Němcích“ a ne o „nás“. Neřekli „my jsme hráli“, ale „Němci hráli“. Nebylo to tím, že by to vysvětlovali mě cizince, ale mluvili tak mezi sebou.
    V práci se stále denně učím něco nového. Postupně si zvykám a myslím, že odvádím poctivou práci. Šéfová je supr a schválila mi mojí žádost o 6 hodinovou pracovní dobu, místo aktuálních osmi hodin! Mám velkou radost, že budu moci být s dětmi více času. Teď o víkendu už se také konečně stěhují s taťkou sem a budeme už všichni pohromadě.
    Děti jsou přijati do místní školky a v pondělí už mají nastupovat. První dny tam budeme s nimi. Ale myslím, že to bude v pohodě. Děti školku už viděli a velice se jim líbila. Navíc Přemeček je už velký, budeme mu v srpnu 5, a tak nebudeme mít problémy dvou nebo tříletého dítěte. Už sám chce do kolektivu mezi děti. A mladší Marička to ani nezná jaké to být jedináčkem a navíc má staršího bratra takže ví zač je toho loket :D. Takže se případným možným „útokům“ umí bránit. Bude mít navíc tu výhodu, že ve skupině, do které budou chodit spolu je více holčiček než kluků, a mezi ně zapadá úplně perfektně. Holky si tam hrají na tanečnice a víly :D.
    Minulý víkend byla ve školce letní slavnost a tak jsem se tam šla podívat a ještě jednou si popovídat s jejich učitelkou. Byla tam různá zábava pro děti a také vystupoval místní dětský taneční soubor, který trénuje ve vedlejší vesnici na druhé straně zálivu v tamní školní tělocvičně. Berou tam děti od 4 let a tak si říkám, že bychom to s dětmi také mohli zkusit. Oba mají rádi hudbu a tance. Tak jsem na to zvědavá.
    A když mluvím o vzdělání tak je tu obecně docela bídný … jako školky a základka tak do konce 4. třídy jsou v pohodě, ale dál je to tu na severu katastrofa… Dneska se mě mojí nadřízená, vedoucí restaurace, ptala zda mluvím polsky, když mě viděla mluvit s polským kolegou. Tak jsem jí říkala, že polsky neumím ale vzhledem, že je to slovanská řeč tak rozumím. Tak se mě ptala „A Slovanština a Polština si jsou podobné“?...... To mě srazilo do kolen. Začala jsem jí vysvětlovat základní věci, jako že existují různé skupiny jazyků dle různých národů, a jak je to se slovanskými jazyky a že existují tři skupiny atd…
    Další mladá kolegyně, co je o 10 let mladší jak já a všechno ví a všechno zná :D, mě přesvědčovala, že Škoda (Němci to vyslovují SKODA) je jmenuje Skoda a že to je německé auto. Nechtěla slyšet nic o tom, že Němci Škodovku koupili ale kvůli tomu se přeci nepřejmenovala :D…. Snažím se nezahálet a učit se tomu co umí oni a já ne. Třeba jejich řeč, která je jiná než Němčina v Bavorsku. Například:
    Was je wat (co)
    Das je dat (to)
    Takže věta „Was ist das?“ pak tu zní „Wat is dat?“ (Co to je?)
    No a GUT (dobře) řeknou JUT :D.
    „Guten Tag“ (dobrý den) je Gauden Tach.
    Co mi ale jde ztěžka, jsou jejich písničky…. Němčina dle mého názoru není stvořena ke zpívání :D… Celý den je u nás v restauraci zapnuté rádio a musíme x krát za den poslouchat jejich hit „Alle meine Freunde“ (Všichni mojí přátele).

    https://www.youtube.com/watch?v=rnzIN9H_G10


    Nepochybuju o tom, že jsou tací, kteří mají krásný hlas, ale ještě jsem takového Němce neslyšela a prostě nemůžu přijít německým písničkám na chuť.
    Porovnejte to s tímto úžasným hlasem tyhle nadané holčiny:

    https://www.youtube.com/watch?v=RWuNg4HQGXg


    To zpívala jedné soutěži a ne mateřštinou. Je jí teprve 14 let.
    A tady zpívá jen tak na ulici, rusky:

    https://www.youtube.com/watch?v=Xe60D7SplS4


    Také se moje svobodná slovanská duše zvyká na všechny pravidla a předpisy. Jako například, před pár měsicí začal pro celou Evropskou Unii platit nový zákon o ochraně osobních ůdajů. A všichni to berou velice vážně. Například ve školce si můžu vyfotit jen svoje děti a nedej Bože aby tam byl prstík jiného dítěte…. :D Na dodržení zákonu dohlížejí všichni. Dokonce děti!
    A třeba na dveřích v hotelu a restauraci jsou různé nápisy typu:
    „ Nur für Hotelgäste“ nebo „Nur für Personal“ – Jen pro hotelové hosty nebo Jen pro personál.
    Já osobně bych to psala „Pro hosty“ nebo “Pro personal”. Ta jejich formulace mi zavání trochu nacistickými nápisy “Nur für Detsche“….
    Také jsem se dověděla, že v Německu existují zakázané skupiny a i přesto, že jsou zakázané, si veselé fungují dál. Že existuje speciální úřad, který prověřuje hudební skupiny a uděluje nebo neuděluje povolení jejich činností….A jak Němce pozoruju tak si čím dál tím více myslím, že tu je stále živná půda pro různé procesy podobné těm z poloviny minulého století.
    JO a Německa Marka slavila nedávno jubileum – 21. června 1948 byla v západních zónách zavedená Deutsche Mark. Jako plnohodnotná měna začalaale Marka fungovat až klem roku 50.
    Před několika týdny jsem si pro sebe objevila nahrávky různých přednášek a rozhovoru s panem Jaroslavem Duškem na youtube. To co on říká mi je velice blízké a tak sotva přijdu domu si ho pustím a poslouchám. Nejvíce se mi libí jeho vysvětlení knihy „Čtyři dohody“.

    https://www.youtube.com/watch?v=HfUBw6eX3IY


    Pusťte si tuhle nahrávku. Ten čas, který poslechu věnujete stojí za to.
    V nich mimo jiné mluví o tom, proč mantrou naší společnosti je „EKONOMICKÝ RÚST“. Na prvních stranách novin jsou články typu „Ekonomický růst je v ohrožení“… přikládám foto :D.
    Nebo mluví o tom, že bílý člověk vymyslel pojem „Cizí člověk“.
    Pro dnešek už budu končit... Fotky ke člámu najdete v mém albu https://www.modrykonik.cz/blog/janiczka_plzen/a...