kocarkopedie
16. zář 2020
4551 

TOP (více než) 10 jednou rukou složitelných kočárků roku 2020

Doba je rychlá a maminky se snaží ulehčit čím dál, tím aktivnější. Proč by to i nedělaly, že - zvláště, když technologie a všemožné funkce nám to umožňují 😉 Jedním z aktuálních trendů je kočárky zmenšovat a skládání zjednodušovat, často na zcela minimální pohyb. Třepající se děťátko v jedné (či obou) rukou přestává být proto zásadnějším problémem (!) 😉 Jednoruční skládání a všemožné zkratky mají tedy kopu výhod, ale důležité je si také uvědomit, že do takového designu jde množství maličkých pohyblivých částí. Ty kočárek v podstatě (z dlouhodobého hlediska) oslabují. Je proto důležité se o něj trochu i starat, spoje mazat a pravidelně čistit, nenamáhat (zvláště ty menší modely) přespříliš, a ani je nepřetěžovat (či neházet do kufru jako pytel brambor). Risk takových pohodlných technologií je časem zhoršené skládání, protože se jedna strana vychýlí více, než druhá; prasknutí některého vnitřního lanka, což skládání aktivuje, a následné opravy, reklamace či nesložitelný kočárek; celkové uvolnění - rozvrzání kočárku a horší jízdní vlastnosti ... no pokazit se, především při nesprávném zacházení, může absolutně každý kočárek. Tak si jen třeba toto uvědomit, brát v úvahu, a tak se s tímto komplikovaným kusem výbavy, kterým je kočárek, pak sžít.

Od mini kočárků k velkým full-size kombinacím, v tomto článku ti, moderní mamince či tatínkovi, přináším výběr toho, co se aktuálně vyplatí zvažovat, pokud rychlé skládání zvládnutelné i jednou rukou je tvou prioritou.

1 Lehká tříkolka na všechny terény: Baby Jogger City Mini GT2

Váha: 10,4 kg

Cena: seženeš ho kolem 13tis.+ Kč

Nosnost: 29,5 kg

Baby Jogger City Mini GT2

Malý, ale velmi terénuschopný; skvěle ovladatelný a stabilní; ultra prostorný a nosný. A v dvojkové verzi i s polohováním nožiček. Tento sportovní (ale potenciálně i kombinovaný, pokud dokoupíš hlubokou vaničku a adaptéry na autosedačku) kočárek s neotočným sedadlem využiješ ve městě i na nerovnostech, a jsem si také jistá, že ten systém skládání "zvedni za popruh na sedadle a hotovo" oceníš při každé příležitosti. Nevím, zda si věděla, že s tímto systémem skládání, po kterém se opičí již opravdu mnoho značek, vymyslela právě tato americká značka, a k tomu přidává kvalitu dostatečnou na to, aby to kočárek bez úrazu i po delším čase ustál. Kvalita kočárku je ale odražená ve vyšší ceně - a kromě ceny ti může vadit i ten sportovnější tříkolový look, který ne každý preferuje. Pokud se pro něj ale rozhodneš, budeš s největší pravděpodobností velmi spokojená, a ještě ho po dopoužívaní jistě prodáš. Jediné, co mě osobně při tomto modelu mrzí, je nedostatek světlejších a hravejších barev - ty černé a tmavé sluníčko přece jen více poškodí. Ale i těch se možná dočkáme, protože dvojka ještě není na trhu tak dlouho.

V tomto bodě bych chtěla zmínit dva tříkolové modely, kterým samostatné místo nevyhradím, ať se příliš neopakuji, a to:

Baby Jogger City Mini GT

Baby Jogger City Elite 2

  • a potom novinku o něco městštější, ale za to kompaktnější po složení, Thule Spring.

2 Otočný full-size sporťák či kombinace do každé situace: Baby Jogger City Premier

Váha: 12,95 kg

Cena: seženeš ho kolem 10 - 13tis. Kč

Nosnost: 23 kg


Baby Jogger City Mini GT2

Při značce Baby Jogger zůstaneme ... Protože nabízí další za diskusi stojící, a to full-size, otočný sporťák + kombinovaný kočárek - BJ City Premier. Vychází z předchůdce City Versa / City Versa GT, které se také vyplatí podívat na bazaru, kdyby si potřebovala něco levnější ... A přináší jedno z nejprostornějších otočných korýtkových sedadel, jaké jsou, samozřejmě i s vyšší maximální nosností. K tomu přidává průchodnost v různých terénech; širší, robustnější a odolnou konstrukci; a přitom jednoruční a na typ opravdu kompaktní skládání díky tomu, že se sedák složí v polovině. Za mě jeden z nejuniverzálnějších plnohodnotných / kombinovaných modelů, jaké jsou, a naprosto stojí za zvážení. A oproti jiným luxusním čtyřkolovým full-size modelům ani není takový drahý. Především, když to porovnám s funkčností a výkonem.

Baby Jogger City Versa

Baby Jogger City Versa GT

3 Cenově dostupný, lehký neotočný sporťák: Kinderkraft Grande LX

Váha: 9,9 kg

Cena: seženeš ho kolem 4tis. Kč

Nosnost: 15 kg

Kinderkraft Grande LX

Tento model vybírám ne pro nejvyšší kvalitu, ale pro jeho opravdu dostupnou cenu v poměru s fakt fajn prostorem v sedáku, velkým nákupním košíkem, prodlužovací stříškou - a celkovým příjemným designem. V ceně něco přes stovku určitě nečekej šílený výkon, ale naopak, pro nenáročnou maminku je to jedna z nejlepších takto levných voleb, a to i prostorově. V nové limitky Freedom je ještě k tomu opravdu stylový 😉 Doporučuji ho proto těm, co mají omezený rozpočet, ale chtějí kočárek pro starší dítě nový, se zárukou.

4 Levný otočný čistě sportovní kočárek s dlouhou ložnou plochou: Kinderkraft All Road (a sesterská ultralevná kombinace Kinderkraft Evolution Cocoon)

Váha: 11,6 kg

Cena: seženeš ho kolem 5-6tis. Kč

Nosnost: 15 kg

Kinderkraft All Road

Kinderkraft Evolution

I při značce Kinderkraft bych zůstala ještě v jednom bodě, a to pro novinky tohoto roku (2020), které nabízejí šikovné jednoručné skládání, ale i dlouhé otočné sedadlo a velmi dostupnou cenu. Cena a moderní design jsou jednoznačně silné body polské značky Kinderkraft, a tak ty kočárky třeba také brát - jako kompromis ceny a požadavků. Věřím, že v takovém případě bude maminka potřebující otočný model na minimálně to přechodné období k neotočnému snadnému sporťáku spokojená. A pokud ne, vždy je tu záruka, což je právě jeden z nejsilnějších argumentů koupě třeba i levnějšího, ale nového kočárku.

All Road sice tvrdí, že je na všechny cesty a povrchy, ale já bych ho dříve, pro jen mírné odpružení a nižší cenovou kategorii, vymezila na lepší či horší, ale hlavně městské procházky. Kola má fajn na např. popraskané chodníky, ale do lesa apod, bych ho já moc nebrala - rozhrkáš si ho. Jako řešení potřeby otočnosti pro menší děťátko, co chce vidět na mámu, mi ale přijde za tu cenu jako pěkné a dobré řešení.

Chci zde zmínit i druhou novinku, což je na pohled (a sedací část) téměř stejná, samozřejmě s rozdíly ve tvaru konstrukce a pěnovými, tedy ještě městějšími koly: Kinderkraft Evolution Cocoon. Tento model se od prvního liší v mých očích zejména tím, že je dodáván i s vložnou vaničkou a případně autosedačkou, což z něj činí jeden z nejlevnějších kombinovaných kočárků vhodných od narození vůbec. Pokud hledáš něco cenově fakt co nejnenáročnejší, možná zaujme. A tedy také se skládá jednoručně, i se sedací částí 😉

5 Městský luxus a otočné sedadlo: Cybex Mios 2

Váha: 8,7 kg

Cena: seženeš ho kolem 9tis. Kč (a více)

Nosnost: 17 kg

Cybex Mios 2

Přecházíme k dražším, luxusnějším modelům Cybex-u, konkrétně Platinum linii. Tento model je designově jednou z mých srdcovek - jeden malý velký nádherný kočárek s prodyšným sedákem a specifickou, jízdní měkkou konstrukcí. I když je menším bratrem Priamu, odpružený je za mě o dost lépe. Sedák nám přišel ok i ve čtyřech letech, i když samozřejmě při otočném modelu nepočítej s nejdelší opěrkou na nohy ... A to jednoruční skládání, zejména se sedadlem směrem vpřed, je také velmi jednoduché, rychlé a kompaktní. Kromě toho je možné využívat jej i jako plnohodnotnou kombinaci s vaničkou i autosedačkou (mám odzkoušeno s miminkem, a pro městské rodiče mohu klidně doporučit).

Pro fashionistky, městské maminky, do nákupáku, ale i na ulici jedna z nejefektivnějších (ale i poměrně drahých) voleb. Za krásu se platí ... A tedy, Mios je dostupný i v různých designérských kolaboracích a limitkách, ale tam už ta cena přechází opravdu do řádných výšin 🙂

6 Otočný, a přitom ultra kompaktní: Cybex Eezy S-Twist+2

Váha: 8,6 kg

Cena: seženeš ho kolem 10tis. Kč

Nosnost: 17/22 kg

Cybex Eezy S-Twist+²

Druhý, no absolutně odlišný člen Cybex rodiny, který stojí za zmínku, by byl model nižší (Gold) rady, Cybex Eezy S-Twist+2. Neskutečně zajímavá není jen ta váha a kompaktnost - na otočný model s touto délkou sedadla, ale i způsob, jakým ji dosahuje. Sedadlo se na konstrukci doslova točí, čímž dosahuje nevídanou funkčnost pro maminky, což prostě z nějakého důvodu potřebují co nejmenší, lehký kočárek, ale i děťátko, co na nich uvidí.

Pro ty, co otočné sedadlo nepreferují, určitě doporučuji ohlížet se po neotočném, a tedy i lehčím a kompaktnějším šikovném sporťáčku Cybex Eezy S+2.

Cybex Eezy S+²

U obou modelů původně byla nosnost sedadla sedmnáctikilogramová; po novém (pro modely 2020+) výrobce udává až 22 kg nosnost.

7 Pevný, luxusní, a také na nerovnosti: Mamas&Papas Ocarro

Váha: 13,5 kg

Cena: seženeš ho za 18 a více tisíc Kč (podle verze)

Nosnost: 22 kg

Mamas&Papas Ocarro

Další z luxusně působících stylovek, a navíc pevný a relativně kompaktní. Jeho vyšší váha je daní za pevnost, kterou na nerovných, nejen městských chodnících určitě oceníš. Na druhou stranu, kočárek není nijak extrémně odpružený, takže nečekej na kopcovitém terénu jízdu na obláčcích - každopádně Ocarro ustojí i nějaký ten horší terén. Za zmínku stojí i kola z pěny (většina, jak jsem si všimla, lituje, že nejsou nafukovací nebo gelová, ale to by zase na váze ještě přidalo), dlouhá ložná plocha sedadla, kompatibilita s (rozměrově spíše menší) hlubokou vaničkou, a samozřejmě i adaptéry na autosedačku, a ty luxusní potahové látky a kovové lemy …

Pokud by si hledala něco podobného luxusního provedení, ale trošku menší, možná by mohl zaujmout i Nuna Triv, který u nás má jen málokdo ... 😉

Nuna Triv

8 Kvalitní golfky - a se spojenou rukojetí!: Maclaren Techno Arc

Váha: 7,2 kg

Cena: seženeš ho cca do 300 eur

Nosnost: 25 kg

Maclaren Techno Arc

Já osobně nejsem největším fanouškem golfových kočárků - přijdou mi už trochu překonány, konstrukčně slabší, a po složení dlouhé ... ale pokud je to vysloveně něco, co hledáš, nabídnu jeden, který by za to i stál. Jeden z těch novějších, golfáčů, a tedy i jeho cena odráží, že bude kvalitní - Techno Arc, případně i jednodušší no oblíbený Quest Arc (či větší a robustnější, novější Techno XLR) - to jsou již jednoručně složitelné i ovladatelné modely od světoznámého specialisty na golfové modely, Maclarenu. Pokud dobré golfky, prostorné sedadla, nosnou konstrukci - tak Maclaren; a tyto se spojenou rukojetí jsou ve své kategorii ještě praktičtější. Akorát tu aretaci předních kol považuji u těchto modelů za mínus - delší děťátko ti nožičkou zaaretuje kola na rovnou jízdu i během jízdy, a ty nebudeš tušit, proč ti nejde zatáčet 😉

Maclaren Quest Arc

Maclaren Techno XLR 2018

9 Maličký, no odpružený a pevný: Easywalker Charley

Váha: 12,5 kg

Cena: seženeš ho cca okolo 14tis. Kč

Nosnost: 15 kg

Easywalker Charley

To odpružení! To by byl argument, s nímž jsem se rozhodla začít. Malilinký, super lehký a skladný otočný model, dokonce s vyšší nosností (ale větší než tříleté dítě v něm realisticky neodvozíš, takže žádné velké oči), a tedy i schopností plnohodnotné kombinace s hlubokou vaničkou i autosedačkou. A na to, jaký malinký, pohodlný a pruživý během jízdy (O_O). K vaničce k Charley-mu jsou také výškové adaptéry, takže i když se jedná o malý kočárek, nebudeš se k ní sklánět až k zemi. Super je i pevná konstrukce, malá, ale širší kola, na velikost kočárku velmi fajn košík, jakož i specifický design, který jen tak na ulici potkávat nebudeš. Skládání je jednoznačně zvládnutelné i jednou rukou, ale je poměrně tuhé a také specifické, takže zde radím si před čekáním rychlého jednoručního složení na systém skládání nejprve zvyknout. Mně to až tak úplně jednoručně nešlo, ale kočárek jsem se rozhodla zmínit i tak - jeho specifičnost stojí za to.

V podobné kategorii teoreticky jednoručně složitelná (ale ne tak úplně, resp. 'Chce to zvyk') kočárku by byl i další model, který zde chci zmínit, a tak ho budu brát jako podmnožinu devátého místa:

9.1 Málo vídaná, plně funkční polská kombinovaná novinka: Muuvo Slick

Váha: 8 kg

Cena: seženeš ho cca do 10tis. Kč

Nosnost: 20 kg

Muuvo Slick

Tento polský kočárek, větší bratr u nás známějšího modelu Muuvo Quick, je kromě toho, že je robustnější a vyšší, i tak celkově pevnější a prostornější. Pro někoho méně náročného, za to díky, hledajícího moderní model za příznivou cenu, by mohl být zajímavou jednoručně sundávací inspirací na kombinovaný kočárek. Prodává se totiž v dvojkombinaci a tedy adaptéry k autosedačce, se kterou vytvoříš trojkombi, jsou dostupné také.

Muuvo Quick 2.0

10 Poměr cena-výkon: Joie Versatrax

Váha: 11,7 kg

Cena: seženeš ho kolem 7tis.+ Kč (podle ročníku a kombinace)

Nosnost: 22 kg

Joie Versatrax

Tento kočárek jednoznačně nemá všechno - sedák je otevřenější, stříška dříve (vleže), menší (některým vadí i ty neuzavíratelné větrací síťky po bocích v roztaženém stavu), teleskopická rukojeť není 100% napevno, ale má mírnou vůli ... Za tu cenu však nabízí jedno z těch delších otočných sedadel, pohodlné polstrování, skládání i se sedákem prokládaným v polovině, větší kola s pneumatikami, vyplněnými pěnou (takže nepíchnutelné), a tedy i možnost plnohodnotné kombinace. Pokud je rozpočet omezený, kočárek hledáš nový - a tedy měl by to být nějaký kompromis větších kol, no kompaktního skládání - jednou rukou složitelný Versatrax je absolutně vhodným kandidátem, který bych zvažovala i já sama. Negativa jsou totiž z 99 % řešitelné poutáním děťátka, kvalitním fusakem (který potřebuješ tak či tak) a případnou clonou či prošitím stříšky.

...

(11) Jedno, poslední speciální místo bych chtěla věnovat kočárku na běh, sportování, který také jednoruční skládání nabízí: Thule Glide 2. Na běh totiž neotočné velké přední kolo bude opravdu fungovat nejlépe... a celkově jsou to značka a typ oblíbené, funkční, ne příliš těžké: 10,8 kg (i když rozměrově je kočárek robustní). Stojí za zvážení, i pro ten jednoruční systém skládání. Zvládne až 34 kg v sedadle, a stojí 17-21tis. Kč.


Thule Glide 2

Sem bych jinak musela dát i Mountain Buggy Terrain V3, což je kvalitou a funkčním designem pro mě jeden z top terénních a na lehký sport určených modelů, ale u nás téměř není dostat, neboť výroba se na čas zastavila…

Mountain Buggy Terrain V3

_____________

Doufám, že ti článek alespoň trochu pomohl - především tehdy, když jednou z hlavních priorit je funkce skládání pomocí jedné ruky (té zde podřizuji většinu ostatních vlastností). I jiných - také dobrých - jednou rukou skladných sportovních a kombinovaných kočárků je v nabídce opravdu hodně, a trh (nejen) kočárků se také konstantně obměňuje. Pokud si tedy nenašla / nenašel něco přesně pro sebe a své miminko, netřeba panikařit. Není možné vyjmenovat všechny alespoň trochu dobré kočárky všech cenových kategorií v jednom článku - nikdo by ho nikdy nedočetl 😀 Takže - kuk na nabídku eshopů, do naší Kočárkopedie, na kočárkopediácký profil zde na Koníku (post články právě tam), případně mě sleduj i pod mým osobním profilem 'eliniatko' ... Aaaa poraď se s maminkami zde na Koníku, s prodavačkami v prodejně dětských potřeb, a také mi neváhej napsat do Kočárkové poradny - určitě něco pro tebe najdeme 😉 Možností je spousta, vše se stíhá, neboj.

Těším se na tebe v dalším článku (klidně mi piš, pokud tě něco aktuálně trápí a je třeba to trochu objasnit) - v Poradně, nebo jen tak... 😉

Super článek, který určitě hodně rodičům pomůže s výběrem. Já bych ještě ocenila info, který kočárek se skládá sedakem dovnitř a který sedákem ven. Měla jsem BJ city mini gt a vadilo mi, že sedak se po uložení do auta může zašpinit.

17. zář 2020
Komentář byl odstraněný

Začni psát komentář...

Odešli