konik_testuje
20. říj 2021
161 

Jak jsem doma zjistila, že antibiotika nepotřebuji

S chladnými dny přichází do našich životů pořád častěji nemoci. Rýma, kašel, horečka. Ty doprovázejí mnoho onemocnění a nerozlišují, zda je způsobila bakterie anebo virus. Rozlišit ale tyto dva druhy patogenů je důležité. Jak se totiž říká: Z chřipky se dostanete za pomoci lékaře za týden, bez něj za 7 dní. Chřipka je totiž způsobená viry a většinou „léčíme” pouze symptomy - tlumíme bolest, kašel, snižujeme horečku. To platí pro většinu virových onemocnění. Ta bakteriální ale většinou vyžadují zásah lékaře a léčbu antibiotiky.

Jsem moc ráda, že je na trhu možnost si otestovat, jaká infekce nás postihla, z pohodlí domova. Není mi totiž jedno, jestli budu sedět v přeplněné čekárně u svého obvodního lékaře s „chřipečkou” a sdílet ji s pacienty s daleko závažnějšími nemocemi, které, oslabená virem, mohu chytit jedna-dvě. Když si udělám doma, ještě než k lékaři vyrazím, CRP test Veroval na domácí použití, s jistotou na 95 % vím, jestli je tato návštěva nevyhnutelná.

A jak na něj?

Domácí CRP test Veroval1 dostane v balení s jednou jednorázovou testovací kazetou. Balení dále obsahuje vše potřebné pro vykonání testu: 1x lancetu a 1x trubičku na odebrání vzorku krve, 1x pipetku na správné dávkování ředícího roztoku, 1x plastovou zkumavku, 1x náplast.

Použití je snadné. Hlavně nezapomenout místo vpichu před testováním vydezinfikovat přiloženým dezinfekčním ubrouskem. U malých dětí se zřejmě neobejdete bez zvídavých otázek a staženého žaludku před píchnutím do prstíku. 

Ale upřímně, před tím máme respekt i my dospělí. Já osobně jsem musela požádat kolegyni, aby to udělala místo mě. Ale včelička vůbec nebolela.

První kapičku krve je potřeba otřít. Další už můžete „nabrat” do skleněné trubičky. Tu následně ponoříte do zkumavky, kterou jste si předem naplnili ředícím roztokem podle návodu. Protřepete.

Obsah zkumavky se obarví krví a to je znamení, že můžete nabrat svůj testovací vzorek a ověřit si, jestli trpíte bakteriální infekcí nebo ne.

Testovací kazetu si nikdy nevyndávejte z obalu předem. Vždy ji vytáhněte až bezprostředně před nakapáním roztoku s testovaným vzorkem krve. Z hygienických důvodů, samozřejmě.

Pipetkou nakapejte vzorek do místa k tomu určenému a čekejte…

5 minut a výsledek je na světě!

V mém případě, naštěstí, rýma nebyla způsobená bakterií, a tak užívání antibiotik není potřeba.

V případě, že se na vašem testu objeví 3 červené čárky, zbystřete a raději vyhledejte lékaře. Znamená to totiž, že ve vašem těle řádí bakterie a antibiotikům se zřejmě nevyhnete.

Podtrženo, sečteno:

Domácí CRP test je dokonalým pomocníkem ve chvíli, kdy si nejste jistí, jestli je návštěva lékaře nevyhnutelná, případně pokud váháte, zda potřebujete na přeléčení antibiotika.

Až na malý píchanec, bez kterého to ale nejde a čokoládová tyčinka nebo lízátko jej do vteřiny vyléčí, nemá žádná negativa.

Za redakci Modrého koníka Veroval CRP test pro domácí použití doporučujeme.

#recenze #test_veroval_crp

Tohle je trochu děsivé testování 😳 takový test vůbec nemusí mít žádnou vypovídající hodnotu, proboha! Někdy je třeba nasadit antibiotika i bez zvýšeného crp a k lékaři se musí. Nebylo by možné článek upravit tak, aby bylo jasné, že test nemusí být spolehlivým ukazatelem?

20. říj 2021

Začni psát komentář...

Odešli