kristinafar
24. lis 2016
3544 

Jak by měly vypadat dokonalé Vánoce?

Dokonalé Vánoce, zní to tak fantasticky, že? Představíme si například perfektně uklizený byt či dům. Vidíme přepychovou dekoraci a výzdobu svého domova, cítíme vůni perfektně upečeného cukroví. Koledy hrajou, vše jde podle plánu, no jedním slovem přeci dokonalé Vánoce. Můj názor ale je, že takto to vidíme jen proto, že pod slovem DOKONALÉ vidíme jen přesnost a krásu. Jak to máte vy?

Jak náš mozek vnímá dokonalost?

Pojďme si rozebrat, proč se pod některými slovíčky skrývá naše určitá představa.  Média, reklamy, billboardy a jiné propagační techniky nám podstrkují to, jak by Vánoce měly vypadat. Stává se tedy, že děláme mnohdy o Vánocích i to, co nám až tak nevoní.

Vnímáme ty naklizené byty a domy ve filmech a seriálech. Posloucháme od okolí, jak už mají nazdobeno, napečeno, uklizeno, nakoupeno a upadáme do stresu. Upadáme do něj proto, že my ještě nemáme ve špajzu ani snad mouku na pečení.

Uvažujeme, kam jsme asi schovali věci na vánoční výzdobu. Hledáme formičky a vykrajovátka na cukroví. Zjišťujeme, že vlastně ještě ani nemáme představu o tom, co chceme péct a jak chceme domov vyzdobit. Je nám opět ouzko, polije nás horko, jak to všechno stihneme.

Z představ o dokonalosti upadáme do stresu – jsme podráždění

Čím blíž Vánoce jsou, tím více upadáme do stresu. Nic nestíháme, nic nám nejde, nic nefunguje, můžeme se na to tzv. „vyprdnout“. Dostáváme se do bodu, kdy začneme uvažovat nad tím, že se nebudeme stresovat a prostě to nějak dopadne.

Je asi 20. 12. a vy moc dobře víte, že nemáte doma nic tak, jak jste si celý rok plánovali. Stromeček není rozhodně podle vašich představ, protože jste ho nahonem zdobili večer, když děti spaly, aby byly ráno překvapené. Cukroví se rozpadlo snad už v troubě a o balení dárků ani nemluvím.

Jsme naštvaní, podráždění možná z našich úst několikrát už vypadlo, že Vánoce nesnášíte nebo že byste je nejraději zrušili. Děti vám vůbec nepomáhají, pořád jen „otravují“:

Kdy už…

  • …bude cukroví?
  • …bude salát?
  • …přijde ježíšek?
  • …bude večeře?
  • …si můžu vzít figurku ze stromečku?
  • a dalších tisíc „KDY UŽ?“, které vás už nyní tolik stresuje.

Tak strašně moc se těší a my přes ten nekončící maraton kolem Vánoc nevidíme, jak se okrádáme o to nejkouzelnější období každého roku. Ať už jsou velcí nebo malí, ať už jsou to zlobidla nebo andílci, jsou to zkrátka ty nejdůležitější bytosti, kterých se Vánoce dotýkají nejvíc.

Vánoční období je pro děti obdobím utváření si vzpomínek

Chtěla bych zdůraznit, že ne DOKONALOST, ale DĚTI jsou ty nejdůležitější. Pro ně tento chaos podstupujeme a jim chceme pod stromečkem vykouzlit úsměvy a pocity splněných přání. Co myslíte, že je pro dítě důležitější?

Vyleštěný dům a „dokonalé“ cukroví, kapr a salát nebo možnost prožití kouzla Vánoc se spokojenou rodinou? Nenechme se proto ovlivňovat okolím, zkusme to letos jinak. Je to zcela jednoduché. Prostě si už nic nedělejte z toho, když někdo něco má jinak nebo dřív než vy. Nedívejte se na to, jak se věci dělat o Vánocích mají, kde je to psáno? Kde prosím najdu pravidla Vánoc? A hrozí mi něco za porušení?

Pojďte si položit ještě jednu důležitou otázku: Jak a co si děti budou z Vánoc pamatovat? Uhoněnou, vyčerpanou a unavenou mámu, která zapomněla vnímat to nejdůležitější? Sami přece všichni víme, jak dlouhé přípravy Vánoce obnášejí a poté se to všechno odehraje během tří hodin a je po všem.

Sedíme s nacpanými břichy u stromečku a zkoumáme, co všechno ježíšek nadělil. Všude se válí balicí papír, v kuchyni opět nádobí po večeři a na podlaze je už taky slušně nadrobeno. Nechci nikomu tvrdit, že by se neměl dělat předvánoční úklid nebo že je to zbytečné.

Vím, ale jako máma i jako žena, že bláznovství, které nás před Vánoci popadne, má za příčinu připravení se o to, co je o Vánocích nejdůležitější.

„Milá mámo, milý táto, Vánoce nejsou o tom, co a jak mají druzí nebo co a jak by se mělo. Vánoce jsou o tom, co a jak chcete VY!“

Zkuste to letos jinak

1. Zastavte se a dýchejte!

Tohle je nejdůležitější věc v předvánočním stresu. Opravdu si najděte tu chvíli času, zastavte se a několikrát se zhluboka nadechněte a vydechněte. Dechové cvičení není nic, za co byste se měli stydět. Takovéto dechové cvičení pomůže okysličit mozek a uvolnit vaše momentální napětí a pocity stresu.

2. Vyhoďte ze seznamu vše, co není potřeba!!!

Vezměte si papír a napište si seznam, co ještě do Vánoc „musíte“ udělat. Poté si seznam vezměte, přečtěte si jej a podtrhněte opravdu jen to, co nepočká a je potřeba udělat proto, aby Vánoce byly takové, jaké je chcete.

Pokud jste napsali seznam opravdu dlouhý a z podtržených věcí vám stále není dobře, vyberte z nich jen to, co je opravdu nutné udělat, bez čeho by se vaše Vánoce prostě neobešly. A pokud náhodou máte problém i z toho vybrat to nejdůležitější, zkuste si položit jednu nepříjemnou otázku: „Co bych z tohohle seznamu udělala, kdybych byla vážně nemocná?“.

Je to velmi nepříjemná otázka, ale zkuste se nad tím zamyslet, nemoc lidem přinese neuvěřitelný dar a to je ten, že se naučí oddělovat věci opravdu důležité a věci, které až tak nehoří.

3. Ujasněte si, na čem vám opravdu záleží

V tomhle bodě opravdu myslete pouze na sebe. Zastavte se a řekněte sami sobě, co by mělo být splněno, abyste vy byli na Vánoce spokojení. Až si budete jistí, že je to opravdu ono, řekněte to také ostatním členům domácnosti.

Například: „Potřebuji, aby tabule při štědrovečerní večeři byla dokonalá, na ničem jiném mi až tolik nezáleží“ nebo „Chci mít perfektně nazdobený stromeček, cukroví.“

4. Zeptejte se, na čem záleží dětem a zbytku vaší rodiny

Zeptejte se těch nejdůležitějších, pro které to celé nakupování, balení dárků, pečení cukroví, úklid a jiné děláte. Můžete začít takhle: „Chtěla bych pro tebe/vás připravit ty nejkrásnější Vánoce. Co máš na Vánocích nejraději ty, co se ti líbí nejvíce?“.

Pokud dítě neodpoví nebo je ještě malinké, navrhněte vy sami, s čím by dítě mohlo pomoci nebo co byste společně mohli dělat. Zapojit dítě do příprav na Vánoce je to nejlepší co můžete udělat pro něj i pro sebe. Dítě se zabaví, vám se dostane pomoci a bude to tak dokonalé, jak si to společně zařídíte.

Nahlédněte do mého srdce…

„Jelikož pocházím z rozpadlé rodiny, Vánoční pohodu si z dětství nepamatuji. Moje máma byla a stále je zahleděný člověk jen do sebe. Mé vzpomínky na Vánoce se spíše točí kolem nepříjemných věcí, které jsem se dozvídala. Jedny Vánoce jsem se dozvěděla, že moje máma chtěla vyskočit z okna a nechat mě ležet v kuchyni na zemi.

Další Vánoce jsem se dozvěděla, že jsem tady vlastně omylem, snažila se mě potratit, ale já se prý držela jako klíště. Poté jsem se také dozvěděla, že ona vlastně nikdy nebyla mateřský typ, takže neumí dávat lásku. Takových drsných vět z jejich úst vyletělo ještě několik, ale ty si raději nechám pro sebe.

Nestojím také,  prosím, o žádnou lítost, já se s tím už poprala. Ano, asi ne ještě tak úplně,  ale peru se s tím. Peru se s pocitem nepřijetí, peru se s pocitem odmítnutí a peru se s pocitem obvinění. Někdy je to dobrý, jindy to na mě padne, ale jak se říká, pokud o vás člověk nestojí, neuděláte s tím nic.

Proto rodičové moc vás prosím, milujte své děti a milujte své rodiče, kteří asi jsou někdy moc otravní a do všeho vám kecají, ale bez nich by vám na tom světě bylo smutno to mi věřte. Je mi 25 let a už třetí rok jsem o Vánocích pouze se svými kluky (syn, přítel) a jeho rodinou. 

Nemám ke komu zajít, nemám komu zavolat, nemám se komu pochlubit svými úspěchy ani starostmi. Vím, že mám svoje kluky, ty také miluji, ale asi mě chápete, už nikomu nemůžu říct mami, tati.

Brečím do polštáře i přesto, že vím, že s tím už asi nic neudělám. Využila jsem všech možností, ale pro své rodiče jsem blázen. Musím si počkat, až se mi rozroste má rodina a vynahradit si to všechno na svých dětech a vnoučatech.

Buďte proto o Vánocích se svou rodinou a objímejte se, jak nejvíc to jde. Neřešte detaily, až děti odrostou, budete mít dostatek času na to, si nakrájet přesné kostičky do salátu nebo napéct naprosto dokonalé linecké kolečka. Spousta lidí na světě by za láskyplné objetí od rodičů dalo cokoliv.“

Co tím vším chci vlastně říct?

Chci tím říct asi jen jedno, a to abyste se vykašlali na dokonalost podstrkovanou médii a svým okolím. Zkusili si tyto Vánoce opravdu užít a podařilo se vám získat opět dětský pocit z kouzla Vánoc.

Když se na Vánoce podíváme očima dětí, uvidíme neskutečné věci. Vzpomeneme si na to, jaké to bylo, když jsme byli malí. Uvidíme stromek mnohem větší, než se vám zdál. Začneme po dárcích toužit a především se začneme z Vánoc radovat a těšit se na ně.

„Láska není jen milovat něco nebo někoho, láska je to, když jsi šťastný z toho, že děláš radost druhým“

Kousek Vánoční nálady a obrovské objetí posílám všem 🙂

#blogujeme #kzamysleni #vanoce #rodina #mk_blog_academy #vztahy

Komentář byl odstraněný

dekuji, jeste dneska se zeptam svych deti, jak by si predstavovaly Vanoce.❤ i ja chci mit vsechno dokonale a diky tomuhle clanku zacnu premyslet nad tim, jestli ta dokonalost musi byt to prave, co chci, co chceme.

29. lis 2016

@nadja73 přeji vám aby Vaše Vánoce s rodinou byly dokonalé dle vašich představ. 🙂 A velice mě těší, že Ti článek pomohl se na to podivat i jinak 🙂

29. lis 2016

@kristinafar zrovna vcera jsem si rikala, jak jsem Vanoce prozivala jako dite, jako dospela - single a jako ted matka. Nejdriv nezstarostne teseni se, potom pohoda-vsechno mam, vsehcno muzu a ted stres, stres , stres......
a dekuji, preji take krasne Vanoce🙂

29. lis 2016

Krásně napsané, bohužel já patřím k těm, co zažily i neradostné Vánoce jako dítě a i když jsem moc dobře chápala proč, tak si to nesu v sobě dodnes. Toužím mít opravdu vše ok, ale nepřeháním to moc. S úklidem ano, ten ke svému dobrému pocitu potřebuju, ale nemám 20 druhů cukroví a nepeču druhý den kačenu a na další den svíčkovou. Pro svou malou se ale snažím, aby jí Ježíšek donesl to, co si přeje, protože vím, jaké to je si něco přát a nedostat to.
Letos jsem právě kvůli nemoci přišla o dvojí rozsvěcování stromečku a moc mě to mrzí. Uvědomuju si moc dobře, co se děje, když člověk nemůže, ale když můžu, tak to udělám.
Ještě jednou děkuju za pravdivý článek a přeji klidný, láskyplný a pěknými pocity nabitý vánoční čas.

29. lis 2016

Moc pekne,taky se dnes doma zeptám,jak si to doma představují.jsem v šestém měsíci těhotenství a nemíním se uhnat,patřím myslim k těm normálně jsem a nelestim ani netehotna cely byt....Dcera vcera psala jeziskovi,ma 10 let a přála si opravdu pohodové prázdniny a obaly na mobil,nic jiného....tak uvidíme.urcite něco pripise

1. pro 2016

My posílali Ježíškovi přání zvonicí poštou u nás na trzích a přání našeho Domči znělo: "Prosím si jednoho plyšového kovboje a aby byl Ježíšek milý a na všechny se usmíval" tyto dětské tužby a přání mě vždycky vyvedou z míry a dojmou mě k slzám 🙂

1. pro 2016

Dokonalé Vánoce to je otázka????
Nikdy a nic nebude dokonalé,když nejsou členové rodiny zdraví.
Bez toho si ani Vánoce nedokážu představit.Protože zdraví,je to nejcennější ,co člověk má.A pochopíte to,až v dané chvíli když už je pozdě....Jako letos ,kdy mi dcera umírala a já nemohla nic dělat,..3 měsíce ležala na ARU ajá nemohla nic..dělat...jen přihlížet Bylo to za mě za trest..A já nemohla nic dělat....ale ted ,už je to pomalo lepší...A Vánoce si pořádně užijem!🙂

1. pro 2016

@stepkaa máte naprostou pravdu zdraví je to nejdůležitější, v situaci kdy je jeden nemocný jde všechno stranou. Ani nevím co bych ti měla napsat... snad jen můžu poslat trochu síly a přání poklidných Vánoc 🙂

1. pro 2016

take ja se se svym kouskem pripojim nejsem sice ve veku jako vy deti mam velke uz budu prababa take jsem nemela dectvi prochazku ruzovou zahradou byla jsem v detskem domove mamu si vubec nepamatuji jen z fotek mam 3 deti ktere jsem se snazila vychovat jak nejlepe to slo a dnes o mamu nemaj zajem pry jsem a byla spatna mama a jsem je to jen ve skradce jinak by to byla cela kniha preji vsem at maji lepsi a stastnejsi zivot plny lasky a zdravi deku vsem ze jsem to mohla napsat aspon trochu se mi ulevilo bydlime na samote se svym pritelem ja uz 11 on od narozeni a deti semnou nemluvi vim ze nejsem jedina ze nas je vic mam 8 vnoucat a vidam ted 1 vnucku ktera se po peti letech semnou udobrila v prosinci budu prababa preji vsem

4. pro 2016

pekne proziti svatku vanocnich hodne zdravi stesti v novem roce

4. pro 2016

@kvetasmidova Protože si tady v koníku tykáme doufám, že ti nebude vadit, že ti budu tykat také. 🙂 Víš ono každý rodič si nese ze svého dětství nějaké základy a představy o rodině, fungování atp. My co jsme dětství neměli, jak píšeš jako růžovou procházku si neseme dost bolesti a utrpení, se kterým se v životě pereme. Do vstupu dospělého života jsem byli vhozeni a nyní plavme a tápejme, hledejme řešení možnosti aj. Přenášíme na své děti své zažité pocity a pochopení a ony potom v tzv. dospělosti teprve začnou chápat, co je a co není důležité. Dáme dětem kus sebe a na nich je pak rozhodnutí jít tak, jak vidí doma v rodině a nebo se odlišit z nějakého důvodu. Jedno vám můžu poradit určitě, nevzdávejte snahu o kontaktování i přes jejich tvrzení a obviňování, v nás dětech je prostě zloba a důvod je třeba vážný a nebo být nemusí, ale máme to zakotveno v paměti a vytvořil se v nás tzv. blok. Svými projevy zájmu, lásky a pokusy o komunikaci budete vysílat signál. Nejlepší je říct: Mrzí mě to, jak to teď je, chybíte mi, prostě popsat své pocity a poprosit o pomoc s řešením, řekněte, že už to tak nechcete, ale potřebujete pomoc, vysvětlení. Neznám tvou přesnou situaci a radit tak všeobecně je dost nebezpečné, protože každý problém musí být vyřešen oběma stranami.

Je to komplikované, a složité popisovat. Musíme si prostě začít uvědomovat co děláme, jak to děláme, pokládat si otázky jako jsou, může to ublížit?, jak by bylo mě? Co bych potřebovala já? apod. I tobě přeji krásné prožití Vánočních svátků a brzké úspěšné vyřešení sporu s tvými dětmi 🙂

8. pro 2016

Začni psát komentář...

Odešli