ladyhacek
14. zář 2016
78 

Vařím pro syna - 2.část

V první části jsem psala jen takový úvod.

Ono také naházet pár kusů zeleniny do hrnce povařit a rozmixovat není žádná "gastronomie" 😀

Kolem 15 měsíce začal jíst co my > už nevařím jemu zvlášť. I když jsou dny, kdy ještě ano. Když si chceme s manželem dát něco "nezdravého a zakázaného" 😉

V tomto článku se dozvíte, jaké recepty pro nás vařím.

A od kolikáteho měsíce jsou vhodné?

To je různé - záleží co vše vaše dítě jí, ale v zásadě od roka. Jen pozor na koření či nadýmavé potraviny. Např. cibuli. Tu buď nedám nebo nyní už menší množství.

Falešná bramboračka > dětská.

Na másle orestuji pórek (či jarní cibulku) zahustím moukou (může být špaldová 🙂 > udělám jíšku. Přidám pokrájené brambory a mrkev, později pokrájený lilek (nahradí právě houby - ma i takoviu houbovou konzistenci 🙂), trochu soli (pro menší děti bez), majoránku a ke konci dám povařit celý stroužek česneku (dostane to mírně chuť ale né příliš), zahustíme špaldovou mouku (lze i jinou) a hotovo > moc to synovi chutnalo a to i ve variantě bez lilku, ale s dýní nebo cuketou

> uvařila jsem na dva dny, ale druhý den musela vařit znovu, protože mi to tak chutnalo, že jsem mu tu druhhou porci snědla 😀

Dětský "guláš"

Na oleji orestuji pórek (nebo cibuli), přidám maso (já použila kuřecí), orestuji a přidám pokrájenou mrkev, čerstovu papriku a cuketu. Okořením trochu solí a sladkou paprikou. Podliji a dusím 🙂

Podávám s těstovinou.

Zapečená cuketa

Do pekáčku navrstvíme na plátky (či kostičky - ať to dítě může rovnou jíst) brambor a cukety. Střídáme až je pekáček zaplněný, mírně osolíme a podlijeme smetanou.

Ke konci přidáme pokrájenou mozarellu (lze i jiný sýr) a dopékáme.

Pro naše masožravce chlapy můžeme udělat variantu s mletým masem, které předem orestujeme třeba i s cibulí a přidáme do vrstev 😉

Pečeme na 180°C.

Špaldové sušenky

Recept jsem získala na jedné stránce na Facebooku či tady - bohužel si už nevzponemu na zdroj tak mě prosím omluvte.

300g špaldové celozrné mouky (lze použít i jinou)

200g másla (ano je ho dost)

100g medu nebo lze požít i sirup 

Máslo a med rozpustíme, přidáme k mouce a vypracujeme hladké těsto, které dáme na 30-60min odležet (může být i přes noc - konzistencí je k lineckému).

Vyválíme a vykrajujeme tvary.

Domácí lipánek

Je spoustu variant a já si k tumu svému musela dopracovat 🙂

1 tučný tvaroh

1/2 31°% smetany

1/2 vanilkového cukru

Smetanu vyšlehám (né úpně do tuha), přidám tvaroh a ještě chvíli šlehám

přidám vanil. cukr a promíchám. 

Domácí přesnídávka

Recept na ní jsem získala tady na modrém koníkovi, ale je to tak dávno, že nevím autora.

Jde hlavně o poměr ovoce.

3 díl oloupaných jablek

1 díl jiného ovoce

pokrájíme a v hrnci polijeme vodou

Až bude ovoce měkké, slijeme vodu - pokud nám jí hodně zbylo a rozmixujeme.

Dáme do sklenic a dobře utěsníme a otočíme dnem vzhůru.

Pokud máte strach jestli se "chytnou" můžete přidat i jako konzervant kyselinu citrónovou - jen špetku. Zjisťovala jsem to a nemělo by to dětem škodit, ale já ji vynechala a teď po roce je přesnídávka stále jedlá - ale je dost řídká - takže jak píši, slít vodu.

Tak snad jsem Vás inspirovala a až nebudete vědět co vařit třeba si vzpomenete a vaše děťátko si také pochutná jako můj syn.

Dobrou chuť

#vareni #mk_blog_academy  #recept #blogujeme

Začni psát komentář...

Odešli