libidrozdova
29. dub 2016
3670 

Přidejte se k petici - Porodní asistentka

Aktualita na začátek: Petice, o které se v článku píše, Anička zveřejnila 30.5.2016 a svůj hlas můžete přidat tady.

Dnes vám chci představit privátní porodní asistentku Annu Kohutovou, zakladatelku a lektorku Cvičení s dětmi v šátku podle Anny Kohutové. Na koníku ji najdete jako @anjilu 🙂

Aničko, proč jste se rozhodla začít pracovat jako privátní porodní asistentka? 

Pracovala jsem 10 let na porodním sále. Tato práce mne tam po čase začala frustrovat. Nedokázala jsem ženám pomoci tak, jak jsem si to představovala při rozhodnutí, že tuto profesi chci ve svém životě vykonávat. Vnímala jsem práci porodní asistentky  jako odbornou a lidskou pomoc ženy ženě, na její transformační cestě, kdy se z ženy stává matka a rodí se nový život.

Byla to doba převážně medicínských porodů, do kterých se rutinně zasahovalo. Ženy rodily pod vlivem chemických léků, v krutých bolestech, nepřirozené pozici a od svých dětí byly ihned po porodu separovány.  Všechny děti své narození musely oplakat.

Dnes vím, že to nebyl zdravý pláč plný síly, ale pláč plný zoufalství a strachu, protože tyto děti ztratily kontinuitu se svou matkou, ztratily náhle svou nejdůležitější existenční lidskou potřebu, na kterou byly v děloze zvyklé, a to potřebu bezpečí a kontaktu s matkou. Děti byly velmi často dokrmovány umělým mlékem, místo aby pily mléko z matčina prsu. Přebalovaly, koupaly a staraly se o ně naprosto cizí ženy, ne jejich matky.

Za celou dlouhou dobu této mé praxe v porodnici jsem nezažila přirozený porod. Intuitivně jsem ale cítila, že musí existovat i jiná cesta. Nechtěla jsem být pouhou asistentkou lékařům, chtěla jsem být ženám profesionální pomocnicí. Věděla jsem, že pokud v systému nemocniční péče zůstanu, budu stále součástí nezdravé a nepřirozené péče, protože se na ni budu podílet a ženám nebudu moct pomáhat.

Co se dělo po Vašem odchodu z práce?

Šest let jsem byla s mými dětmi doma. Jsem v první řadě mámou tří dětí - mámou na plný úvazek 🙂.

Také jsem ale hodně přemýšlela, co dál - jakou cestou se vydat, hledala jsem jiné               a zdravé informace.

Absolvovala jsem několik zahraničních kurzů s osvícenými porodními asistentkami         a porodníky jako je Ina May Gaskin, Barbara Kosfield, Michal Odent nebo Marisa Alcalá, a ti mi dali odpovědi na všechny mé otázky a pochybnosti, které jsem při své práci měla.

Například?

Musela jsem vytěsnit z hlavy vše, co jsem se při studiu a praxi naučila.

Že porod není vysoce rizikový stav, u kterého mohou oba účastníci porodu umřít, a my svými zásahy tomu musíme předcházet.  Že právě každý zásah do předem daného a přirozeného procesu vyvolá další zásahy a porod se teprve tehdy může stát rizikovým pro ženu i dítě.

Pochopila jsem, že všem akutním situacím, které se u porodu staly, předcházely vždy naše zásahy. My, zdravotníci, jsme je prostě vytvářeli svou nevědomostí, neporozuměním a hlavně vlastním strachem.

Následovala tedy má cesta za velkým poznáním, jak ženy podpořit v jejich víře a síle porodit své dítě důstojně a láskyplně. Tak, jak si každý nový život zaslouží. Byla to cesta plná nejistoty, byla jsem bez práce a netušila jsem, jak ženy přijmou pro ně zcela novou zkušenost - komunitní péči porodní asistentky.

Byla jsem jedna z prvních privátních porodních asistentek v našem kraji, která si založila nestátní zdravotnické zařízení. Začala jsem nabízet ženám kontinuální péči během celého těhotenství, později i u porodu a v době raného mateřství. O mé služby byl nečekaně velký zájem. Měla jsem kurzy kapacitně přeplněné. Ženy otevřeně přijímaly všechny informace o přirozeném porodu, bondingu a kontaktním mateřství s velkým nadšením a důvěrou, chtěly si svůj porod prožít, nikoliv přežít. Našly v sobě sílu, zodpovědnost a víru, že porod je intuitivní a předem daný proces, který může změnit jejich život. Protože u porodu se nerodí jen dítě, dochází také ke zrodu matky, rodí se nová rodina.  Ženy chtějí mít právo rodit tak, jako ženy v okolních zemích, za stejných podmínek, s úctou a respektem, která jim náleží.

Jak se k péči porodních asistentek staví legislativa?

Prošla jsem před 5 lety výběrovým řízením, na základě něhož se mnou mohly zdravotní pojišťovny uzavřít smluvní vztah, aby ženy měly mou péči hrazenou ze svého zdravotního pojištění.

Přišla první překážka, smlouvu se mnou uzavřela pouze Revírní bratrská pojišťovna, ostatní pojišťovny se k mé péči postavily zamítavě s argumentací, že péči porodní asistentky plně dokáží nahradit gynekologové.

Žádný z okolních gynekologů však tento způsob péče (návštěvní službu v těhotenství         a po porodu ve vlastním sociálním zařízení ženy) neprovádí.  

A tak jsem se teď, po pěti letech, opět rozhodla oslovit pojišťovny. Žádám je o možnost uzavření smlouvy o poskytování a úhradě mých služeb, o které je ze strany žen obrovský zájem. Přišla mi první zamítavá odpověď od Hutnické zdravotní pojištovny, kdy bez jakéhokoli odůvodnění mou žádost zamítli.

*Pozn.: Anička nyní připravuje petici o tom, že práce porodních asistentek má být hrazená z veřejného zdravotního pojištění (obor 921 - porodní sistentka).

Petice bude brzy zveřejněná na Modrém koníku a i vy budete mít možnost podpořit ji svým hlasem. 

Jaké kompetence má porodní asistentka a co vše může ženám nabídnout?

Dle mezinárodně platné definice, je porodní asistentka osoba, která úspěšně ukončila oficiální vzdělávací program pro porodní asistentky uznávaný v dané zemi, a dosáhla tak požadované kvalifikace pro získání registrace – úředního povolení k výkonu povolání porodní asistentky.

Porodní asistentka je uznávána jako plně zodpovědný zdravotnický pracovník, který pracuje jako partner ženy, poskytuje jí potřebnou podporu, péči a radu během těhotenství, porodu a v době poporodní, vede porod na svou vlastní zodpovědnost, poskytuje péči novorozencům a dětem v kojeneckém věku.

Tato péče zahrnuje preventivní opatření, podporu normálního porodu, zjišťování komplikací u matky nebo dítěte, zprostředkování přístupu k lékařské péči nebo jiné vhodné pomoci a provedení nezbytných opatření při mimořádné naléhavé situaci.

Porodní asistentka má důležitou úlohu ve zdravotním poradenství a vzdělávání nejen žen, ale i v rámci jejich rodin a celých komunit. Tato práce by měla zahrnovat předporodní přípravu a přípravu k rodičovství a může být rozšířena i do oblasti zdraví žen, sexuálního nebo reproduktivního zdraví a péči o dítě.

Zjednodušeně lze tedy říci, že tedy porodní asistentka poskytuje jako jediná kontinuální péči o fyziologické, tedy zdravé ženy během těhotenství, porodu a po porodu.

Jaká je péče porodních asistentek v zahraničí?

V zahraničí je porodním asistentkám umožněno plně dostát svým kompetencím, ty jsou zákonem jasně definovány. Porodní asistentka je součástí zdravotní péče, její služby jsou hrazeny ze zdravotního systému. U nás jsou porodní asistentky perzekuovány, s jejich péčí se jednoduše nepočítá. Zdravé ženy jsou v péči lékařské, tedy v péči gynekologa a jedině tato péče je proplácena z pojištění.

U nás tedy neexistuje, tak jako v Německu, Holandsku, Švédsku či Anglii, diferenciace péče o těhotné ženy. Při diferenciaci je primárním poskytovatelem péče o zdravou ženu porodní asistentka, ke které chodí těhotné ženy na pravidelné těhotenské prohlídky.

V kompetenci porodní asistentky je také vyhodnocování zdravotního stavu ženy, příp. jejích zdravotních komplikací. Jen v případě, že žena nespadá do její fyziologcké péče,  je povinností porodní asistentky převést ženu do vyšší péče, tedy lékařské.

Těhotné ženy v jiných zemích mají právo výběru, mohou si vybrat nejen místo svého porodu, ale také svého poskytovatele péče, porodní asistentku, která se ujme komplexní péče během těhotenství, porodu a po porodu. Dle zahraničních studií jasně vyplývá, že tato péče je mnohem zdravější, bezpečnější a levnější pro celou společnost.

Je zájem o kontinuální péči porodních asistentek? A jak tato péče probíhá?

Já mívám v péči čím dál více žen, které kombinují péči lékaře a porodní asistentky.

Mám i ženy, které absolvovaly pouze jednu až dvě prohlídky u gynekologa a jinak dochází do poradny pouze ke mě. Tuto péči si však musí samy hradit.

Během těhotenské poradny ženě změřím krevní tlak, zkontroluji moč, změřím růst           a velikost dělohy, později pomocí zevních hmatů zjišťuji pozici dítěte, jeho velikost a množství plodové vody, poslechnu jeho srdíčko. 

Po vyšetření následuje vždy přátelský rozhovor. Ptám se žen, jak se cítí, zda nemají v rodině nějaké konflikty, strach či bloky. To, co ženám nejvíce chybí při lékařských prohlídkách, je dle mé zkušenosti právě poradenství a lidský zájem o ně. Velmi často se díky technoktratickému přístupu v ženách pěstuje strach.

Strach, zda je těhotenství zdravé, zda dítě nemá vývojovou vadu, zda je dostatek plodové vody, zda není dítě příliš velké či malé. Ženy sváže velký strach o dítě, strach z porodu. Strach nedovolí ženám radovat se, je tím největším blokátorem přirozeného porodu. Strach a stres blokuje vlastní oxytocin, tedy hormon lásky a klidu, který ženu u porodu ochraňuje. V péči o těhotné ženy se nedá oddělit fyzické a psychické zdraví, tak jako se nedá oddělit péče o ženu a péče dítě, je nutno o ně pečovat holisticky, jako o jednu jednotku.

Jaká je nyní situace v českém porodnictví?

Situace v českém porodnictví se změnila k lepšímu, a to díky ženám, které chtějí rodit jinak, a změně myšlení některých osvícených zdravotníků.

Stále se však setkáváme s nehumánním a často nadřazeným přístupem některých zdravotníků k ženám, vytrácí se z péče lidský faktor, převládají v péči rutinní postupy, které nejsou v souladu s doporučením WHO.

Do porodu se chemicky zasahuje, ženy ztrácí kontrolu nad svým porodem a následně dítětem. Stále rodí v nepřirozených podmínkách a antigravitačních pozicích na zádech, za plného světla a velkého počtu lidí. Jsou rutinně nastřihávány a děti jsou po porodu odnášeny ještě před dotepáním pupečníku.

Za všemi zásahy stojí netrpělivost zdravotníků. Trpělivost by měla být jedna z nejdůležitějších vlastností každého profesionála stojícího u zrodu nového života.

Stačí  tak málo, aby se porod stal pro ženy radostným prožitkem, vytvořit jim důležité podmínky k porodu - empatii, porozumění, trpělivost, úctu, intimitu, soukromí, klid, ticho, dát ženě pocit, že ona je ta, co rodí své dítě.

Tyto podmínky přece nikoho nic nestojí, nepotřebujeme investovat milióny peněz do našeho zdravotnictví, vše je pouze o lidském přístupu k rodícím ženám. 

Jaké je Vaše největší přání v práci porodní asistentky ...můžeme vám je pomoci splnit?

Mým velkým přáním je, aby si zdravotníci uvědomili jeden důležitý psychologický aspekt - to, že porod v životě ženy hraje významnou roli.

Je to jeden z nejzásadnějších okamžiků nové rodiny, ke kterému se ve svém životním postoji, myšlenkách a srdcích budou neustále vracet. Porod se hluboce vryje do duše každé ženy a dítěte. To, jakým způsobem se odehraje, se promítne do vztahu ženy k sobě samotné, do vztahu k dítěti, partnerovi, celé společnosti. Porod není něco, co má žena pouze přežít, přinést bolestnou oběť pro své dítě, a není to ani noční můra, ze které se žena vyspí a vše bude dobré.

Porod může být za jistých podmínek naplňujícím a krásným okamžikem, který nastartuje zdravou a láskyplnou vazbu mezi matkou, otcem a dítětem. A to by měla být povinnost všech zdravotníků: pečovat o zdraví žen, dětí, celých rodin. 

Pokud chcete - vy, ženy, maminky a těhulky přispět ke splnění mého přání, přijměte jej i za své přání.

Já věřím, že společně se nám podaří přimět naše zákonodárce ke změnám a pojišťovny k činům. Začneme Peticí. *

Děkuji vám všem.

Anna Kohutová

Děkuji za rozhovor,

Libi

Modrý koník Team

* Pozn.: Anička nyní připravuje petici o tom, že práce porodních asistentek má být hrazená z veřejného zdravotního pojištění (obor 921 - porodní sistentka). 

Petice bude brzy zveřejněná na Modrém koníku a i vy budete mít možnost podpořit ji svým hlasem. 

Anička Kohutová na koníku

Aniččin WIKI profil

www.annakohutova.cz

www.mamacentrum.com

www.cvicenisdetmivsatku.cz

PS: Petici Anička zveřejnila 30.5.2016 a svůj hlas můžete přidat sem.

Mít paní Aničku blíž, rozhodně se rozhodnu pro porod s ní.. Je to úžasná paní a i přes náš problém- mimoděložní a nové snažení mi je vždy dobrým rádcem ať potřebuju cokoliv 🙂

29. dub 2016

Aničko držím Vám palce! Já Vaše počínání sleduju už delší dobu a moc Vám držím palce! Těším se až se vrátíme zpátky na Moravu, že se třeba potkáme při některém z potenciálních mých dalších těhotenství či porodů ;)

30. dub 2016

Ahoj, mohla bych si přidat odkaz na rozhovor s Aničkou ke svému článku, který jsem včera zveřejnila k příležitosti Světového týdne přirozeného porodu? http://bookaholka.blogspot.cz/2016/05/svetovy-t...
Děkuji zai nfo. Lenka

3. kvě 2016

#navrh @isoldaeva - článek, který si rozhodně zaslouží být ve Vybrali jsme.

3. kvě 2016

@kulenka ano, jasně 🙂

3. kvě 2016

Měla jsem tu čest, poznat paní Anicku osobně a je to skvělá žena. I když na pohled křehká, uvnitř silná žena, která se jen tak nevzdá a bojuje za lepší budoucnost pro nas a naše děti.

3. kvě 2016

Aničko, naše hlasy dávno máš! Kontinuální péče PA o zdravou rodinu je to nejlepší na světě.

3. kvě 2016

Paní Anička mi moc pomohla s kojením, v podstatě šlo jen o to, aby mě někdo uklidnil a psychicky podpořil, že dělám dobře, což jsem třeba od manžela nedostala. Díky, že je 🙂

3. kvě 2016

Děkuji vám, milé ženy, za podporující komentáře

3. kvě 2016

Aničko, máte moji plnou podporu! V ČR se už péče o fyziologické těhotenství a porody musí změnit! 🙂

3. kvě 2016

S mým podpisem můžeš počítat 🙂!

3. kvě 2016

Mluvíte mi z duše.

3. kvě 2016

snad se jednou dočkáme ! držím palce!

3. kvě 2016

Petice za kontinuální a státem hrazenou péči porodních asistentek v ČR se chystá ve spolupráci s Unipou a právničkou Zuzanou Candigliotou

4. kvě 2016

Petice s názvem Chceme státem hrazenou péči porodních asistentek je na světě. Pokud souhlasíte, prosím o elektronický podpis a šíření petice. Podpisový arch bude poté předán zdravotním pojišťovnám. http://e-petice.cz/petitions/chceme-statem-hraz...

30. kvě 2016

Cítím to naprosto stejně! ... Před tím, než jsem byla těhotná jsem netušila, že porod lze opravdu prožít a mít z něj nádherné pocity a odejít ze sálu po svých bez poranění, s úsměvem a miminkem v náruči a mít jej u sebe od porodu neustále. Nádherný porod naší dcerky jsem prožila nedávno s dulou v Krnově. Děkuji vám moc za to, co děláte a přeji hodně síly do boje s našim zdrav.systémem! Je úžasné, čemu se věnujete.

16. čer 2016

Škoda, že jsem se sama nezajímala dřív... můj 2. porod právě pro zásahy a urychlování že strany PA dopadl, jak dopadl a já to té PA do smrti nezapomenu... nicméně doufám, že se zadaří a ženy nebudou nuceny rodit dle toho, jak si to plánuje PA...

25. čer 2016

Začni psát komentář...

Odešli