Řešil někdo podobnou situaci? Prosím nepište spekulace, těch mám dost a nemůžu najít důvěryhodné relevantní odkazy, jak to přesně je.

    Rodičák (peníze) mám do 2,5 roku věku dítěte.
    Rodičovskou dovolenou hlášenou v práci do 3 let, pracovní poměr na dobu neurčitou trvá.
    Plán je takový, že se ve 2,5 letech nahlásím na pracák jako osoba pečující o dítě do 7 let, aby za mě platil stát ZP.
    Na dohodu o provedení práce budu pracovat od 2,5 let pro svého stávajícího zaměstnavatele tak, aby mi to pokrylo chybějící rodičák.

    Moje otázky:
    1. Je nějaký důvod, proč by bylo výhodnější si prodloužit teď rodičák (peníze) na minimální částku a nedělat to hlášení na pracák? Já přeci pak nejsem povinná tam docházet a pravidelně se tam hlásit, neboť nebudu nezaměstnaná. O to, že by mi chodila minimální částka peněz, mi nejde, jakmile skončí peníze z rodičáku, budu si přivydělávat.
    2. Pokud si vydělám nějaké peníze na dohodu u svého zaměstnavatele, z čeho se mi pak bude počítat mateřská na druhé dítě, na kterou půjdu třeba ve 3,5 letech prvního dítěte? Bude to z toho přivýdělku nebo ji budu mít ve výši jako na první dítě? - mám za to, že když porodím do 4 let věku dítěte, pak je mateřská stejná jako ta první, bez ohledu na to, kolik si vydělám (pokud by to nebylo víc,pak by se měla počítat z té vyšší částky).
    Předem díky.