mia1974
18. dub 2017
5664 

Jste těhotná? Pohybu se zříkat určitě nemusíte

Jste v očekávání potomka? Určitě to neznamená, že musíte sedět doma a připravovat se psychicky na porod, těhotenství není nemoc!

V těhotenství se se sportem nerozloučila ani modelka Hana Mašlíková...

Zdroj: Instagram

Těhotenství, obzvláště to první, není pro ženu úplně snadné období. Musí se smířit s tím, že spoustu aktivit, které do té doby provozovala, je třeba opustit. Její denní režim a také způsob života se začne měnit, což je důležité pro přípravu na život s děťátkem. Mnohé ženy se cítí zaskočeny tím, že se o těhotenství mluví jako o nejkrásnějším období v životě ženy, ale ony to tak necítí. Těhotenské obtíže si vybírají daň, únava, změna… Nenechte se tím zaskočit a rozhodně se doma neutápějte v depresi. I život těhotné ženy může být pestrý a neznamená to jen chystání výbavičky a čtení chytrých knih o péči o dítě!

Pohybu se nezříkejte

Pokud jste sportovala před těhotenstvím, určitě není důvod se sport zříkat i posléze. Platí zcela jistě to, že se nemáte rozhodně přepínat a důsledně poslouchat své tělo. Pokud vám řekne, že se mu třeba na cvičení nechce, v těhotenství si klidně dopřejte ten luxus, že si raději sedněte a dejte si nohy nahoru. Pokud trpíte těhotenskými nevolnostmi a únavou, sportování vynechejte, zkuste zařadit alespoň procházku na čerstvém vzduchu, který na nevolnosti pomáhá. Těhotenství není opravdu obdobím, kdy si máte cokoliv dokazovat. Pokud ale počáteční těhotenské obtíže odeznějí, můžete se ke sportu opět vrátit.

Cvičily jste už před tím?

Ačkoliv můžeme hlavně na Instagramu vidět mnoho fotek nastávajících matek, které do poslední chvíle před porodem posilují a zvedají závaží, nesnažte se je napodobit. Je velkým rozdílem, pokud jste aktivně sportovaly před těhotenstvím, nebo zda jste nedělaly nic. V takovém případě nezačínejte s náročným tréninkem, vrhnout se můžete na pilates, nebo jógu, a to i na běžné lekce pro veřejnost. Uvědomte pouze vaši lektorku o tom, že jste těhotné, aby vám vybrala snadnější cviky místo cviků v těhotenství nevhodných.

Cvičení speciálně pro těhotné

V okolí také můžete najít lekce gravidjógy a cvičení pro těhotné, které se zaměřuje na záda, které tak často pobolívají. Pokud ve svém okolí žádné takto zaměřené lekce nenajdete, můžete cvičit podle internetu, například na onlinefitness.cz, nebo fithall.cz

Pozor na přímé břišní svaly

Pokud jste sportovaly pravidelně před těhotenstvím a netrpíte žádnými obtížemi, můžete v poněkud nižší frekvenci pokračovat i nadále. Pokud posilujete, dejte si velký pozor na cviky na břicho. Zeptejte se raději trenéra, jakou formou lze břicho posilovat. Cvičit by se neměly rozhodně přímé břišní svaly, takže se vyhněte sklapovačkám, abyste si nepřivodily diastázu (rozestup břišních svalů). Věnovat se ale můžete šikmým břišním svalům.

S běháním nezačínejte

Běhala jste před těhotenstvím? Opět, poslouchejte své tělo a pokud se mu po běhání stýská, dopřejte mu ho. Pokud budete běhat o nižší frekvenci, mírné otřesy by miminku určitě neměly vadit. Neběhejte pochopitelně maratony a na výkon, běh případně prokládejte chůzí. S během samotným ale v těhotenstvím nezačínejte, zkuste spíše ostrou chůzi, či chůzi s hůlkami. V těhotenství se vyloženě doporučuje plavání v čisté vodě, naopak vzdát byste se měla lyžování a bruslení, zkrátka sportům, při kterých můžete upadnout, či při nich hrozí nějaký blízký osobní kontakt.

#sport #tehotenstvi

Začni psát komentář...

Odešli