Jak vychovat sebevědomé dítě 😉

    Dítě vnímá vše co se kolem děje a rodič ukazuje, jak se chovat. Je přirozené, že rodiče jsou vzorem. Jestliže si je rodič vědom některých svých nedostatků, je dobré se o ně s dítětem podělit, než je zastírat. Dítě tím získává reálnější obraz o společnosti. Nebude mít problém samo připustit svou omylnost. Jelikož snaha o neomylnost a frustrace bývá základem slabé psychické odolnosti. Tyto kvality budou rozhodovat o psychické odolnosti v budoucnosti.
    Cesta k sebedůvěře je dlouhá, ale pokud se budeme hned od začátku snažit nezávislost svých dětí podporovat, uděláme to nejdůležitější pro jejich samostatnost. Dítě potřebuje především lásku. Pokud se mu dostatečně nevěnujeme, nabývá pocitu, že není milováno. Pocity méněcennosti se vytváří již v prvních letech života. Pokud se na miminko těšíme, očekáváme ho s láskou, už tím stavíme základní kámen k jeho sebedůvěře.
    V psychologii se často mluví ne o sebevědomí, ale o sebeúctě. Jak tedy takové dítě s přiměřenou sebeúctou vychovat? Mějme dítě rádi takové, jaké je. Snažme se znát jeho přednosti a náležitě je oceňovat. Stejně tak je dobré znát jeho slabé stránky. Ale uvědomme si, že slabé stránky má každý, což je zcela přirozené. Naše reakce posílají k dítěti zprávy o tom jaké je a jaké jsou jeho schopnosti. Když si spolu zpíváme, hrajeme, tančíme, smějeme se, můžeme mu tak dát najevo, že je s ním zábava. Tyto druhy zpráv jsou základem sebevědomí. Další každodenní způsob, jak dát dítěti pocit sebevědomí, je najít způsob, jak by mohlo pomoct s domácími pracemi. Děti velmi rády pomáhají s „dospělými“ úkoly. Jsou pyšné, když nám mohou ukázat jak se krmí domácí zvířata, nebo zalévají rostliny. 🙂

    Pár bodů, jak na výchovu a sebevědomí dítka:
    1. Pomozme dětem pochopit svět
    2. Zaměřme se na úsilí dětí
    3. Neklaďme na dítě přehnané nároky
    4. Učme dítě samostatnosti
    5. Chvála zmůže více než kritika
    6. Hrajme si se svými dětmi
    7. Dopřejte dítěti uznání úspěchů, ale pravdivé a nesrovnávejte s druhými

    Zdroj: Mgr. Jaroslava Tauchmannová