monika_pinkorblue
    Zpráva byla změněna    9. lis 2016    

    Spánek našich dětiček

    Tak jako nelze dopředu říci, kdy začne naše miminko sedět, chodit, mluvit, tak není možné předem vědět, kdy se přestane v noci budit. Jak dlouho trvá, než dítě prospí celou noc, závisí i částečně na dědičných předpokladech.
    První měsíce života miminko prospí. Je to způsobeno tím, že zvyká na to, že je mimo dělohu, samo, adaptuje se na okolní svět a těžko lze říci, co je dobře a co je špatně.
    Velmi důležité zpočátku je, nechtít miminku hned nastavit nějaký režim, spíše přistupte na to, co Vaše miminko žádá. Dovolte mu, aby spalo a jedlo, kdy bude chtít.
    V prvních měsících můžete uspávat miminko houpáním v náručí.
    Zhruba mezi 4.- 6. měsícem je už dítko celkem stabilizované a je schopno přivykat novým spánkovým zvyklostem. Je dobré zavést pevný uspávací rituál – příprava na koupání, koupání, oblékání pyžamka, krmení, povídání pohádek. Následovat může přikrytí nebo uložení plyšového mazlíčka k dítěti do postýlky, pohlazení a pusa na dobrou noc. 🙂
    Kolem 9. měsíce dítě začíná rozlišovat cizí osoby a uvědomuje si maminky nepřítomnost. Proto je vhodný plyšový mazlíček, který mu pomáhá snášet tuto situaci. S hračkou se mazlí, připomíná mu něhu a teplo maminky.
    Pláč v druhé části noci bývá obvykle spojen se spánkovými cykly a je zcela přirozený, když dítě neumí samo usnout přivolá rodiče – rodič by ho měl uchlácholit, ne si s ním začít hrát nebo rozsvítit a povídat si.
    Jestliže však dítě pláče v první polovině noci, může to být příznak nemoci, protože dítě by se nemělo během hlubokého spánku budit. Příčinou můžou být např. rostoucí zoubky, zánět středouší, dýchací obtíže při nachlazení.
    Klidný a dostatečný spánek je jedním z předpokladů zdravého růstu a vývoje dítěte. Maminky se ovšem často potýkají s velkou nepravidelností spánku svého dítěte a jsou pak samy nevyspalé a unavené.
    Proto odolejte pokušení dohánět domácí práce během dne, kdy dítě spí a odpočívejte též, nebojte se využít nabízené pomoci od příbuzných nebo kamarádů. 😉

    Zdroj: Hana Hutlová, laktační poradce