rebe
5. kvě 2019
635 

Mumínci na bříšku aneb Jak jsme testovali plenky Muumi

Jasminka je moje třetí miminko a i u ní preferuji látkové plenky. Moc se mi líbí vědomí, že má zadeček ne jako, ale doslova v bavlnce. Vždycky, když ji balím do čisté, suché plenky, vyprané v ekologickém pracím prostředku, mám dobrý pocit, že pro ni dělám to nejlepší. Ale co si budeme povídat, jsou situace, kdy jsou jednorázové plenky k nezaplacení. Do šátku, na dlouhý výlet, na víkendovou návštěvu… Se třemi dětmi mám u sebe vždy zavazadlo jako do pralesa, tak oceňuji malou, skladnou plenku, kterou po použití vyhodím. Ale svou oblíbenou značku jsem hledala dlouho – a vlastně pořád úplně nenašla. Takže tohle testování přišlo jako na zavolanou.

Plenky Muumi baby

Plenky jsou vyrobené z certifikované celulozy, bělené pouze kyslíkem. Značka se při výrobě velmi zaměřuje na ekologii a na co nejmenší dopady na životní prostředí. Výroba nezpůsobuje žádné emise (teplo vzniklé při ní se využívá na vytápění výrobní haly), obaly jsou recyklovatelné nebo hořlavé. Od roku 2009 se navíc snaží o zvýšení biologické odbouratelnosti plenek, jinými slovy, aby co největší část plenky mohla být kompostována.

To všechno na mě dělá velký dojem. Taky se mi líbí příběh, který za značkou stojí – rodinnou firmu založil tatínek, jehož synkovi látkové plenky nedělaly dobře. Nebo ten pohádkový šminkový design. A co je pro mě úplně nejdůležitější – jsou bez alergenů, parfémů a jiných škodlivin a jsou testovány i pro miminka s citlivou pokožkou.

Po rozbalení balíku jsem uvítala smysluplné umístění plenek přehybem nahoru. U spousty značek jsou plenky umístěny okrajem nahoru, takže je dost obtížné vyjmout pouze jednu plenku.

Další věc, která mě zaujala, je skládání na třetiny. Díky tomu na plence nezůstává ostrý sklad mezi nožičkami jako u jiných značek a plenka se snáze rozkládá a vkládá pod zadeček.

Moc se mi nelíbí celoplošný potisk, mám raději bílé plenky, protože mi připadá zbytečné zatěžovat celý řetězec ještě barvami. Ale po všem, co jsem se o značce dozvěděla, asi alespoň nemusím mít obavy z případné škodlivosti barev.

Plenka je spíš drobnější. Ve srovnání s DM babylove nature, které momentálně používáme, je o kus nižší i užší. Takže jsem si při přebalování musela dát záležet a pěkně ji upravit, aby se díly na bocích překrývaly. I tak jsme párkrát měly nehody a plenka protekla. Vzhledem k četnosti i velikosti nálože by asi protekla ledasjaká plenka. Naopak velmi pozitivně hodnotím, že navzdory tomu, že Mínce asi rostou zoubky a kakala opravdu často, neobjevily se opruzeniny, ani náznak zarudnutí pokožky.

Celkově jsem byla moc spokojená a myslím, že mumínky neměla Mínka na bříšku naposledy. Vzhledem k vyšší ceně a menší dostupnosti to ale asi nebudou plenky „na běžné nošení“, spíš na delší cesty autem, do šátku nebo na noc – prostě na delší dobu, kdy není možné malou hned přebalit. V takových situacích citlivost plenky k pokožce zvítězí nad vyšší cenou. Na procházky nebo víkend na chalupě asi zůstaneme u výrazně levnějších „babylovek“.

Vlhčené ubrousky

Vlhčené ubrousky si nikdy cestu k mému srdci nenašly, používám je výhradně po velké události v plence mimo domov, kde není možnost umýt malou pod vodou. Takže spotřebu máme opravdu minimální. Ale v přebalovací tašce je mám pořád, to zase ano. Teď už Helmi baby 🙂

Ubrousky jsou vyrobeny šetrným způsobem z finské celulozy, bez chemických látek a škodlivin a jsou plně kompostovatelné. Mají o něco větší rozměr než běžné ubrousky, to mě po prvním vytažení zarazilo. Ale je pravda, že díky tomu lze špinavý zadeček očistit pohodlněji i s jediným ubrouskem, jak mám ve zvyku. Na utírání rukou nebo pusinky by mi asi připadaly zbytečně velké, ale na to je používat nemíním.

Ohledně ceny i dostupnosti pro ně platí to, co pro plenky Muumi: jsou dražší a nejsou dostupné v běžné síti drogerií, jen v Ezopech. To tedy ještě navyšuje cenu o poštovné. Počítám ale, že mi můj balíček vydrží až do konce plečkovacího období, takže to jim ráda odpustím. Jinak jsou skvělé.

Přebalovací podložky Helmi baby

K téhle položce na seznamu k testování jsem byla nejskeptičtější. Mám doma dva neotevřené balíky podložek, které jsem před porodem nepromyšleně objednala k výbavě. Když jsem měla první miminko, spotřebovala jsem jich totiž obrovské množství. Podložku jsem měla na přebalovacím pultu, dcerka se mi na ni při přebalování často počůrala a já ji musela vyhodit. Dnes bych si za tu spoustu zbytečného odpadu nejraději nafackovala.

Když jsem přebalovala synka, naučila jsem se dávat mu čistou plenku pod zadeček ještě předtím, než jsem vyndala počůranou, takže počet počůraných podložek se zásadně zmenšil.  Pod Jasminku už vkládám froté ručník, který při znečištění s klidným svědomím hodím do pračky. Podložku už vozím jen na cesty a v tašce mám stále tu první, kterou jsem dostala jako vzorek v porodnici.

Když jsem ale rozbalila balík podložek Helmi, zjistila jsem dvě zásadní věci: podložek je v balení pouze šest. To je sice vzhledem k ceně balíku dost málo, na druhou stranu to samo o sobě nesvádí k tvorbě zbytečného odpadu, člověk je na ně opatrnější. Hlavně mají ale parádní rozměr: 58 x 60 cm. Nejsou zbytečně velké, tak akorát pod přebalovaný zadeček. Když se ale stane nehoda, není potřeba vyhazovat obří podložku, která je na většině plochy stále čistá. Až ji tedy budu vyhazovat, nebudu mít tak černé svědomí jako u těch obrovských. Jsou hebké a příjemné a stejně jako ubrousky velmi ekologické – budu je tedy používat moc ráda.

Celkové zhodnocení

Z testování mám celkově velkou radost. Ubrousky a přebalovací podložky se osvědčily a krmě ekologie a šetrnosti k pokožce jsem s nimi byla i celkově moc spokojená. Navíc mi nejspíš vystačí až do konce plenkovacího období. Plenky určitě ještě dokoupím, byť ne na běžné denní nošení. Kvůli ceně bych je ale sama nejspíš nevyzkoušela. Díky testování vím, že ta investice má smysl a nebudu se jí bát.

#test_muumi #recenze #zkusenosti_pleny_muumi

Začni psát komentář...

Odešli