hola_sova
    4. zář 2017    Čtené 507x

    Cvičení s dětmi? Volte přirozený pohyb

    "V pondělí chodíme plavat, v úterý máme jogínky, ve středu a ve čtvrtek chodíme na pohybové zpívání. Středu a pátek chodíme do výtvarných dílniček." Takový klasický rozvrh dvouletého batolete s akční maminkou. Je však třeba také myslet na to, že přirozený pohyb je pro děti to nejdůležitější a sebelepší kroužek ho nahradit nedokáže!

    Příklad rodiče

    Jako vždy, je potřeba nejprve začít u sebe. Patříte k rodičům, jejichž denní pohyb se smrštil na cestu od televize do kuchyně a z bytu do auta? Pak vězte, že svým dětem nejdete dobrým příkladem. Dítě toto vše vidí a ty samé vzorce chování nakoukává a inklinuje k nim. Na změnu ale není nikdy pozdě. Vezměte kočárek, vyrazte do parku, kupte si kolo a dětskou autosedačku. Zkrátka a dobře - jděte pohybovým příkladem.

    Novorozenci a kojenci

    Protože budoucí pohybové schopnosti (mimo jiné) závisí na správném fyziologickém vývoji dětí, můžeme začít už u našich nejmenších. U takto malých dětí se v rámci pohybu bavíme zejména o tzv. pasení koníků a správné manipulaci s novorozencem, abychom mu hned zpočátku spíš neublížili. Podívejte se na článek Správná manipulace s miminkem ovlivní jeho motorický vývoj, kde najdete vše potřebné. 

    Obecné doporučení, jakmile miminko začne být více pohyblivé je to, abychom mu pohyb dopřály a nebránily mu v něm. Tedy nakupte vhodné podložky na zem (nesmekavé a ideálně nemačkavé) a nechte dítě se pořádně rozhýbat. Převalování ze zádíček na bříško, sezení, pérování na kolínkách a lezení. To vše patří k pohybovému vývoji kojenců. 

    U lezení se neomezujte (respektive neomezujte dítě) v pouhém lezení po rovném povrchu. Naopak - motivujte ho na překonávání lehčích kopečků, a to nahoru i dolů. Samozřejmě vše s ohledem na bezpečnost. 

    Po prvním roce

    První rok a období okolo něj je z hlediska pohybu jedno z nejzásadnějších. Dítě dělá (nebo brzy udělá) první krůčky. Podporujte ho, radujte se s ním a dopřejte mu různé povrchy - v jarních a letních měsících bosou chůzi po trávě, kamíncích, v listí apod. Jakmile začnou být krůčky jistější, nebojte se menších překážek, napříkla kopečků. Také čas od času motivujte dítě k běhu. Však už naše babičky říkávaly, že člověk by se měl alespoň jednou za den pořádně zpotit a zadýchat! 

    Chůze už je jistá a přichází na řadu začít nohy používat i k dalšímu účelu - jízdě na odrážedle. Dbejte na to, aby dítě mělo správnou velikost a také na to, aby se správně odráželo. Tipy nejen k výběru, ale také k bezpečnému použití a zkušenosti maminek najdete na koníkovské wiki. A pokud jste právě v procesu vybírání prvního dopravního prostředku, zkuste se podívat na bazar Modrého koníka

    Hrubou motoriku batolat také krásně rozvíjí dětská hřiště. Lezení po žebříku, stoupání do kopců, slézání z kopců, první skoky. To všechno dítě potřebuje a je to pro jeho zdravý vývoj nezbytné. Nebraňte mu v tom a jen "dohledujte" nad bezpečností. To by však nemělo být příliš úzkostné, protože i dobře padat se musí dítě naučit. A bez zkušenosti to nepůjde. 

    Školkové děti

    Nepodléhejte představě, že pohyb, který mají děti ve školce, jim bohatě stačí. Byla by velká chyba usnout na vavřínech a po příchodu ze školky se "vycapit" u televize, když je venku tolik různých možností!

    Děti po třetím roce už dobře ovládají balón - běžte si zaházet nebo zakopat. Zkusit můžete také hod na cíl (kromě pohybu podpoříte také soustředění a koordinaci). Osvěžující změnou může být hra s velkým gymnastickým balónem na cvičení - nechte dítě, ať ho honí např. po zahradě. Uvidíte, jak se skvěle vyřádí. 

    Mladší školkový věk je také většinou obdobím, kdy se dítě začne učit jezdit na kole. Věnujte velkou pozornost správnému výběru kola. V tomto případě se rozhodně vyplatí poradit se s profesionálem, nebo si alespoň o výběru prvního kola něco načíst. Inspirovat se můžete například na stránkách wiki

    Často opomíjenou aktivitou je také například plavání. Nemusí se zrovna jednat o lekce s instruktorem, on i jen pohyb ve vodě sám o sobě je pro dítě přínosný. V tomto věku už s dítětem můžete bez problémů do klasického bazénu - lze se tedy "plavání" věnovat po celý rok. Co takhle udělat z návštěvy bazénu pravidelnou rodinnou akci? A pokud budete chtít začít dítě učit plavat, není od věci poradit se s odborníky nebo tématiku alespoň nastudovat. 

    Předškoláčci

    V předškolním věku už děti pohybově ovládají spoustu věcí. Na výlety již rozhodně není nutné mít na kole sedačku, protože celkem jistě jezdí sami. Na dětském hřišti už zvládají i ty nejsložitější prolézačky. Na nás v tuto chvíli je, abychom jim nabízeli tu správnou (a zajímavou) stimulaci. To, že bychom se stále primárně měli věnovat procházkám (vždyť chůze je vůbec ten nejprospěšnější pohyb) je jasné. Jako zpestření a procvičení základní hrubé motoriky můžete dětem v tomto věku nabídnout například:

    • švihadlo (přeskoky, "provazochodectví" na trénování rovnováhy),
    • pytel (skoky snožmo),
    • chůdy (rovnováha),
    • skateboard (rovnováha, stabilita, ovládání rychlosti). 

    Komplexněji můžete děti pohybově zabavit také vystavěním tzv. opičí dráhy. Ideální, pokud máte zahradu nebo chalupu, ale můžete to zkusit i na sídlišti ve spolupráci s dalšími rodiči. Stačit vám bude pár židlí, žebřík, schůdky apod. Snažte se, aby byla co nejrozmanitější a obsahovala různé pohybové úkony - šplh, přelézání, ručkování, podlézání, plazení, běh, chůzi, držení rovnováhy, hod na cíl apod. Uvidíte, jak krásně děti zabavíte. Obzvlášť, pokud se jich sejde víc. 

    Spoustu krásných tipů na aktivity s dětmi všech věkových kategorií najdete na obrázkových sociálních sítích. Hledejte pod hesly #outdoor_activities #preschool #toddler #movement_activities.

    Jak to máte s přirozeným pohybem vy? Co všechno s vašimi dětmi děláte? Podělte se o vaše tipy v komentářích!

    Zdroj obrázků: pixabay.com