Dilema. Jak byste se k tomu postavili vy?

27. čer 2023

Dobrý den, mám velké dilema. Chtěla bych slyšet názor jak by jste se k tomu postavili vy?

Zjistila jsem, že jsem těhotná, ale pracuji někde, kde jsou nevyhovující podmínky pro těhotné a nemůžu být ani přesunuta na jinou pozici. Poprvé k doktorovi jdu ale až 17.7.
V práci bych to chtěla říct až to budu mít potvrzené od dr., zároveň ale nemůžu ze dne na den říct že už zítra nepříjdu protože za sebe nemám aktuálně náhradu na takovou dobu, kterou by si do toho 17.7. zajistili kdyby to věděli už teď. Mám z toho ale blbý pocit že je to brzy prostě a mám strach aby se něco nepokazilo.
Další věc je že bych si nejraději vzala asi dovolenou teď na těch několik dnů než půjdu k dr abych se vyvarovala těch pracovních podmínek. Ale mám dojem že tohle bude všem okamžitě jasný.... Na dovču bych záskok měla

Co by jste dělali na mém místě?

Moc děkuji

autor
27. čer 2023

chci být ale fér i vůči zaměstnavateli protože je to tam fajn

zrzinda
27. čer 2023

Já bych asi došla normálně za šéfem a o cely situaci mu rekla tak, jak ji cítím, třeba by něco vymyslel. Mám rada ferovy jednání mezi lidma. Vím, ze dost lidi bude radit, ať to tutlate, ale tomu proste nefandim.

aarriel
27. čer 2023

Fer nefer, ja to tutlala tyden, po tydnu sla na kontrolu a bez pardonu zustala doma. Vedeli v praci, ze se snazime, ze budu rizikova, ze jsem potratila, mohli se zaridit 🤷 chvili byli nastvany, ale odpustili mi 🤣 a dokonce jsem se mohla po trech letech vratit zpet 🤣

autor
27. čer 2023

@aarriel ja to ten tydrn cca vim ale k lekari jdu az toho 17.
V praci to vedi asi od vanoc ze chci jit na materskou a odhad byl cca kdyz to pujde tak cerven a opravdu to (snad) vyšlo takze cca s tim pocitaji. Vim ze na mou pozici uz nekoho meli ale ten nejak nedopadl a ted je ticho po pesine.

autor
27. čer 2023

@aarriel taky vim ze mi po tom muze byt prd zda nekoho maji...ale jak rikam vztahy jsou skvele tak nechci delat podrazy a byt lhostejná

lauriak
27. čer 2023

Povedala by som sefovi narovinu, ze som tehotna a bojim sa dalej pracovat. Rodina ma prednost pred pracou. Ak to neni deb*l tak to pochopi 🤷🏼‍♀️BTW Nebola tam uz nejaka holcina pred tebou tehotna? Popripade ako sa to vtedy riesilo?

emillyhk
27. čer 2023

Pokud tam máš dobré vztahy, už teď vlastně vědí, že se snažíte, tak bych došla za šéfem, narovinu řekla, že to ještě není potvrzené od doktora, že tam jdeš až za tři týdny, ale že těhotná jsi a co teď? Poprosila bych o diskrétnost, aby to zatím zůstalo jen mezi vámi a např. personální pro případ, že by to nedopadlo. Eventuálně teda čerpat dovolenou, k důvodu se zatím nevyjadřovat.
V extrémním případě, pokud by byly v práci vztahy na pytel, hrozilo by, že by dělali zle, tak bych se hodila marod se zády. Neschopenku napíše obvodní, když jí řekneš, že jsi těhotná, tak ti možná řekne, že to k tomu patří (mě bolely záda, že jsem nemohla stát, sedět ani ležet, ale to bylo ještě před testem). Jsem pro férové jednání, takže varianta jedna je pro mě z morálního hlediska lepší. Na druhou stranu, vím jak to v některých firmách chodí... 🤦‍♀️

autor
27. čer 2023

@lauriak ne to byl asi nekdo jiny, u nas ne

sinicka
27. čer 2023

Byla jsem v naprosto stejne situaci i se stejnyma podminkama v praci. Vedoucimu jsem rekla hned po testu, ze cekam, ale ze samozrejme to nemam potvrzene a ze v praci budu do prvního screeningu. Ale že nehodlam dělat nic.
Stresoval, že co se mnou, tak jsem mu řekla, že si vyberu dovču a kdyby mi nedala dr neschopenku, tak bych asi seděla na šatně celou dobu. Nakonec jsem fakt seděla do 16.tt, nez mi dala gyndarka neschopenku.

autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
autor
27. čer 2023

@emillyhk urcite by mi zle nedelali. A sef je velice vstricny a ferovy clovek

emillyhk
27. čer 2023

Tak opravdu zkus s ním naférovku promluvit, zaslouží si to 😊👍

aarriel
27. čer 2023

Takze jste si odpovedela sama 😉 narovinu to rict sefovi 😉 jen u me to podraz nebyl, byla jsem rizikova a ja vedela dopredu, ze budu doma a rikala jsem jim to, jen mi neverili a pry tehotenstvi neni nemoc 🤣

autor
27. čer 2023

@aarriel tak jsem to nemyslela s tim podrszem. Ja bych na rizikovym nebyla ale duvodem je bohuzel to prostredi

laxesis
27. čer 2023

Už to píšu po několikáté, ale pokud jsou v práci nevhodné podmínky a zaměstnavatel nevymyslí bezpečnou práci, musí tě ze zákona nechat doma za plný plat. Toto není důvod k PN od lékaře - za prvé je to podvod (jak od lékaře, tak zaměstnavatele), za druhé to škube matky o peníze. Všechno je třeba mít písemně, pokud začne dělat tlaky, že práci pro tebe nemá, ale za plné peníze tě doma nenechá a máš si zajistit PN. V tuto chvíli většinou všichni obrací, protože k podvodu se neupíšou...

Toliko k pravidlům, které se pravda dost blbě vymáhají, pokud se tam chceš vracet:D na druhou stranu, chce být člověk někde, kde ho oškubou?

A teď už jen napíšu, že pokud je šéf férový chlap a dá se s ním bavit (já bych šla asi i za volem, protože co jinýho), tak to spolu na rovinu proberte, jaké máš možnosti a zda by tě mohl šoupnout do kanclu třídit sponky, nebo cokoliv jiného, co bude třeba, pokud nic lepšího není. Za mě ocení tvůj přistup a snad se i zachová správně. Gratuluju a držím palce🙂

barulina
27. čer 2023

Já to nahlásila vždy hned. Nesmímjakomtehotnanircote věci ve své práci. Takže za mě, říct narovinu. Jo a jen se nenech vnutit do neschopenky. Pokud zaměstnavatel nemá pro tebe pozici vhodnou pro těhotnou, můžeš být doma za 100orocent s bez vycházek a to nemluvím o tom že neschopenky v těhotenství pokud není vážný zdraví. Důvod jsou nezakonnr

autor
27. čer 2023

@barulina ano ty vychazky me.teda.taky.stvou. me nic neni ale.setrvat bohuzel nemuzu ikdyz bych moc chtela a ted budu na neschopence omezena vychazkama a bat se zavest decko do skolky aby na me neprisli

eviicka
27. čer 2023

A co když neschopenku nedostaneš? Pokud na ni budeš, tak si můžeš vycházky rozepsat tak, aby si školku zvládala.. jasný ta hodina ráno pak bude chybět třeba odpoledne, ale to je ta daň za to, že jsi doma a nic ti není.

Jinak určitě bych řekla šéfovi vše na rovinu a pokud byl do teď férový, tak tím spíš.

barulina
27. čer 2023

Tak a žádnou neschopenku nechoď. Je povinností zaměstnavatele ti najít místo vhodné pro těhotne. Pokud nemají, tak jsi prostě doma za 100procrnt platů, neomezená vycházkami.

uzivatelkapetra
28. čer 2023

Já kdysi šéfovi (taky fajn chlap) řekla, že budu za týden oznamovat těhotenství, že mu to říkám dříve ať má čas mi vymyslet nějakou práci a naprosto bez problému. A to pracuji v automotive, kde se s lidma nikdo nemaže.
Nemocenská je humus, byla jsem jednou v životě na ní měsíc a málem jsem umřela 🙂
Pokud máš fajn vedení minimálně to zkus, je lákavé půl roku sedět doma, ale brzy se ti to zají.
Kór když máš starší dítě a nebudeš s ním moct nikam o prázdninách vyrazit.

levandule_k
28. čer 2023

@barulina Být od začátku těhotenství doma na neschopence, když mi nic není, max. s 6 hodinami vycházek, zní jak peklo.

autor
28. čer 2023

@levandule_k nezni, to je🤣 ja ji proste nechci🤣

xnikax1
28. čer 2023

Vůbec bych na neschopenku nesla, jeste ted v lete. Sedet doma na zadku a nevzit starsi ani na výlet, nebo dovolenou, to vubec. Ze zakona je pravo na přeřazení na vhodnou praci.

miryp
28. čer 2023

Pokud už teď víš, že se pracovní podmínky s těhotenstvím vylučují, tak není o čem diskutovat a je třeba to oznámit hned, jinak nemůžeš po zaměstnavateli požadovat, aby jednal v souladu se zákoníkem práce a převedl tě na jinou práci, popř. tě poslal domů
pro překážky na straně zaměstnavatele se 100 % mzdy...

levandule_k
28. čer 2023

Jako je blbé, že tě do toho bude tlačit, protože je to pro něj levnější, když to platí stát. Jako můžeš se postavit na zadní a počítat třeba i s tím, že se tam nevrátíš, nebože neschopenku ne a že ti ji lékař nechce napsat, protože nemáš rizikové těhotenství a vlastně je to blbé i pro lékaře, protože lékař by měl dávat neschopenku, jen pokud je k tomu důvod, ne protože se mi nechce do práce nebo nemám pro mě zaměstnavatel vhodnou práci.

autor
29. čer 2023

Tak uz jsem "se přiznala" ... šéf mluvil o PN,ale kdyz jsem mu rekla jak to je v zakone tak rekl ze se na to zepta bezpečačky... narovinu mi hned rekl ze neschopenka je pro nej urcite vyhodnejsi ale ze se na to zepta a pokud to tak opravdu je nema co resit.

uzivatelkapetra
29. čer 2023

Výhodnější? Výhodně nižší příjem, výhodné omezení vycházkami, výhodná na šlaktrefení samota 🙂

uzivatelkapetra
29. čer 2023

Joo pro něj výhodnější, už to čtu 😁

veronicka89
29. čer 2023

Jako co ze mam mit cerne svedomi ze jsem tehotna ?

Takovou praci s takovym zamestnavatelem bych teda nepotrebovala ... 😆

autor
Autor odpověď smazal
Zobraz

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru