32+5 a velká váha miminka. Máte zkušenost? A jaké byly odhady v tomto týdnu u vás?

17. únor 2022

Ahoj, na poslední kontrole ve 32+5 mi paní doktorko řekla, ze ma maly strašně velké bříško a váha ji vychází na 2200g a nějaké drobné. Pry mam vynechat všechny sladkost, ovoce, i sladké pití, pokud nechci malého obra. Mam hrozný strach, ze maly bude strašně velký a bude mit na příkladu nějaké zdravotní problémy, když ma velké bříšku. Na sladkém jsem závislá, takže to bude opravdu hodně těžké. Máte někdo zkušenost? Jak jste měli odhady v tomto týdnu a jaka byla váha po porodu? Děkuji

veroniqess
17. únor 2022

Myslím, že by doktoři neměli tak strašit, a ani nejsem přesvědčená, že omezení v jídle nějak výrazně ovlivní jeho váhu. Taky mi vycházelo, že syn bude velký, hrozně sem se bála, přenášela jsem skoro 14 dní a nakonec 3680, žádná hrůza.

autor
17. únor 2022

@veroniqess No me prave řekla, ze musim vysadit vsehcno sladké.. Pít jen vodu, jist zeleninu a ani ovoce ne, ze tomu mohu takto zamezit, aby tolik nepribiral, ze tam jde o to bříško, ze ho ma hrozně velké a ze za to můžu já. Nechci, aby měl nějaké problémy.. A popravdě bych nerada přenášela.. Pokud by byl odhad před porodem velký, ráda bych mela vyvolaný porod dříve a nebo císař.. Jinak všem kamarádkám, řekla vzdy váhu dobře právě.

mishulka26
17. únor 2022

Byla jsem na ultrazvuku včera taky 32+5 a váha 2247 g no taky se mi to zdá hodně, ale doktor jen říkal, že prcek hezky roste a to bylo všechno. Tak doufám, že bude všechno v pořádku prvního syna jsem přenášela a měl 3210 g když se narodil tak teď to asi bude víc, ale zase je to jen odhad ultrazvuku, už se často stalo, že to bylo špatně někomu se seknou o půl kila někomu i kilo.

pampeliska1313
17. únor 2022

Mne ta vaha laicky přijde v pohodě. Měla jsem cukrovku a syn měl krásnou váhu, ještě jsem se divila, ze byl hubenejsi než děti ostatní a to byly maminky bez diabetu. Myslím, ze pokud nemáte diabetes v těhotenství, tak není potřeba to tolik hrotit, ze si mimčo vezme co potřebuje.

jjasmina
17. únor 2022

V tomhle tydnu měla malá cca taky kolem 2kg, při narození 3910

vladienka
17. únor 2022

Vazne vazne si nemyslim ze strava matky natolko ovplyvni hmotnost dietata. Mladsia dcera mala odhadz v 31tt 2200g, rozhodne som nejedla nic divoke, sladke atd. Jediny problem ktory s tym dr mala, bol kvoli prvej sekcii a kedze som chcela rodit druhe prirodzene, nesmie mat odhad pred porodom nad 4 kila. Odhad v den porodu bol 3,6 a dcera mala 4,060 kg 😁 prva dcera 4,160 kg. Proste ano, budes mat pravdepodobne vacsie mimino ale na tom snad nie je nic zle nie? Urcite to nie je kvoli tomu ze si das kinderko 😁

tahejhula
17. únor 2022

Mně se ve 33+0tt narodila dcera a měla 2050g. Nepřijde mi to nijak strašné a především ta odchylka měření může být klidně i těch 200g. Zkus se uklidnit a těš se na děťátko. Každé dítě přece nemá po narození přesně 3300g a 50cm.

cilkat
17. únor 2022

Byla jste na OGTT (testu na těhotenskou cukrovku)? Pokud ne, nechte se na něj poslat. Protože lékažka vám defakto ordinuje dietu na těhotenskou cukrovku, aniž by to pojmenovala... Navíc ona ta těhotenská cukrovka není jen o vynechání sladkého a ovoce (a mléka!), ale i o celkovém režimu, snížení porcí sacharidu, naopak přidání tuku a bílkovin, pravidelných svačin a podobně.... Fakt je dobré, když vás vede odborník, ne jen zkrácenou verzi u gynekologa.
Jinak můj starší měl taky "velké bříško", měla jsem těhotenskou cukrovku a nebyla ideálně kompenzovaná... Porod vyvolaný týden před termínem, porodní míry 53 cm a 4,16 kg... porod "na pohodu" a syn bez jakýchkoliv následných komplikací.

cherie24
17. únor 2022

Řešila jsem teďka přelom prosinec, leden. První měla 4400, narozená 8 dní po termínu, nakonec sekcí, porod vyvoláváný. Prý kvůli velké váze porod nepostupoval. Do porodu se hodně zasahovalo, mechanicky i medikamenty, což vedlo k tomu, že bylo zle mě i miminku + velká váha, takže se s tím vůbec nemazali. Druhé těhu mě proto sledovali, držela jsem preventivně dietu a i přesto mě už od 38.tt chtěli nahnat ještě před termínem na plánovanou sekci. Přitom v 36tt byl odhad 3200, najednou 2 týdny na to to bylo v porodnici 4 kila, s tím, že prý do termínu bude mít 4,5 určitě. Já s 4 kilovým počítala. Jsme oba vysocí, takže ty 4 kila nebylo nic překvapivého a věřila jsem si na porod i většího dítěte než 4 kila. Takže jsem odmítla, jela pak pro názor do jiné porodnice v 39tt, kde mi taktéž nutili plánovanou sekci, že prý má miminko k těm 4,5 kilům a je to jasný nepoměr. Navíc porodní cesty prý nenachystané, takže mi tvrdili, že rozhodně rodit nebudu a nechápou na co čekám. To jsem odmítala, že před termínem do toho nechci zasahovat a že to chci alespoň zkusit. Dát šanci přirozenému porodu a ne to takto odpískat rovnou. Nakonec se narodila 2 dny na to. Bohužel kvůli špatným ozvám po 18ti hodinách kontrakcí sekce. A malá neměla ani 4 kila. Hodinu před sekcí mi doktor tvrdil, že 4400 má určitě. Byla dost dlouhá, měla 54cm, tak možná proto jim to vycházelo takto...

amelia89
17. únor 2022

@cilkat proc ne mleko pri tehu cukrovke ? Ja ho normalne pouzivam, o tomto obmedzeni mi nerikali nikde ani na diabetologii,ani na oficialnom webu teho cukrovky. Neobsahuje zvysene mnozstvo sacharidov- tak isto jem biele jogurty,syry,atd zlozenim skoro totozne s mlikem.

amelia89
17. únor 2022

Autorka: mne ta vaha prijde uplne adekvatna na dany tyzden.
Ale ano ordinuje vam dietu ako pri tehu cukrovke - takze ano jedlo a vaha dietata suvis urcite nejaky má.

autor
17. únor 2022

@mishulka26 ja vim, ze se mohou seknout, ale zatím vzdy každému řekla přibližně pravdu, a docela se bojím, aby nebyl velký.. Nema byt ani po kom, takže za to může nejspis to moje sladké opravdu.

@pampeliska1313 cukrovku nemám ale nebrali mi 2 odběry ze žíly ale z prstu, tak to třeba může zkreslit.. A právě, když máte cukrovku, tak držíte dietu, ale. Jelikož ja jsem závislá na sladkém, tak ho jim hodně.

@jjasmina kezby to tak bylo i u mě.

@vladienka me opravdu paní doktorka řekla, ze ma velké břicho a můžu za to já, ze jim sladké a jistnho nesmím.. Neni nic špatné na velkem mimi, jen nechci, aby mel nějaké zdravotní problémy a byl do budoucna tlustý.

@tahejhula to ja se těším, a vím, ze kazde ma jinak. Jen, aby mu něco nebylo.

@cilkat na cukrovce jsem samozřejmě byla.. Uz na ni ale nikdy nejdu.. Ale nevzali mi dva odběry ze žíly ale z prstu, tak nevím, zda to nemůže zkreslit, doktorka tvrdí, ze ne.

@cherie24 to me prave vychází vysoká váha kvůli velkému bříšku, tvrdí doktorka.. Ze jde jen o bříško.

@amelia89 snažím se sladké uz vynechat ale někdy to nejde.. Hlavně teda sladké pití je nejtěžší vynechat.. Vodu nenávidím, a musím mít pití sladké.

cilkat
17. únor 2022

@amelia89 Mléko je jednoduchý (= rychlý) cukr. Jde především o mléko jako takové a o jogurty... V tvarozích a sýrech je to mléko vysrážené, část cukru odejde, naopak se zakoncentruje víc bílkovin a tuků, takže s těmi problém není... Sklenička mléka (200 ml) ale cukrem (jednoduchým) odpovídá jablku, takže spoustě lidí může v dietě napáchat neplechu, aniž jim došlo, kde je potíž.

tahejhula
17. únor 2022

Autorko, tam stačí, že to lékaři ujede o tři milimetry a už to vyhodí kdoví co. Můj nejstarší měl pořád asi o týden větší hlavu, o dva týdny kratší stehenní kost a o čtyři týdny menší obvod břicha. A narodilo se normální mimino, ačkoli doktoři se předtím tvářili různě. A samozřejmě jsem měla obavy asi jako ty.

amelia89
17. únor 2022

@cilkat myslis laktozu? Ja sa mliecnym vyrobkom vyhybam na snidani ale potom si ich dam - tak isto ako aj to jablko (v kombinacii napr s tvarohom,orieskovym maslom,nie samostatne) v regulovanom mnozstve,ale zase sacharidy prijmat nejake musis. Cize uplne co stravy by som ho nevyradzovala ak teda nevyskakuje po nom cukor co si ale myslim ze uz by musela byt naozan spatne kompenzovana cukrovka.

Autorka: No ako viem ze je tazke v tehotenstve drzat dietu ale nedelas to kvuli sobe ❤️

levandule_k
17. únor 2022

Pokud piješ hodně sladkých nápojů, jíš hodně sladkostí, možná bych se zamyslela nad stravou i kvůli sobě. Také mám ráda sladké a jím ho, čokoláda je moje slabost, ale nepiju sladké nápoje. Nesladím kávu, čaj, nepiju džusy, slazené minerálky atp. Pár měsíců bylo neoslazené kafe pouze s mlékem dost divné, ale zvykla jsem si. (Když jsem nachlazená dávám si čaj s medem, to je výjimka, kdy piju něco sladkého.) Nyní kdyby mi dal někdo do kávy lžičku cukru, to kafe vyleju, protože mi oslazené nechutná. Pointa je, že se dá cukr omezit, ve finále netrpíš, ale chce to čas a trochu vůle.

Cukr je strašně návykový.

cilkat
17. únor 2022

@amelia89 Ano, myslím laktozu. A ano, odpoledne většinou prochází (jablko i jogurt /mlíko).... Já ale byla zvyklá k snídani pít třičtvretělitr cara voda-mléko 1:1... a to už je hodně 😉

amelia89
17. únor 2022

@cilkat jooj tak to ano tomu rozumiem 😃

autor
17. únor 2022

@tahejhula me ho premerovala několikrát a porad to vycházelo stejně.. Velké bříško, vysoká váha 😔

@levandule_k ja jsem od mala zvykla pít šťávu s vodou.. Ani náhodou obyčejnou vodu, takže vodu nepiju nikdy, je minpo ni špatně a škrábe me po ni. V krku.... Sladké limonády, džusy atd.. Piju taky ale nepotřebuji to.. Sle šťáva je pro mě jediný zdroj tekutiny, protože vodu nedávám. Nejde mi ani voda s ovocem nebo citronem, je to pro me dost utrpení... Sladké klidně vynechám ale ta voda je zlo.

@cilkat tyo takže mléko dělá paseku? Ja mléko nidky nepila, krom kafe s mlékem.. Ted v těhotenství zase nepiju kafe ale dávám si každý den sklenici mléka. Takže to taky vynechat? 🙈

cherie24
17. únor 2022

Já vážně absolutně nechápu proč vás děsí nějakou váhou 2 měsíce před porodem. Akorát vás zbytečně stresují něčím, co vůbec nemůžou vědět 🤦 U první mi na třetím screeningu doktorka udělala odhad a řekla, že k porodu to vidí na nějakých 3300. Takže já žila v přesvědčení, jak je to super, že budu rodit takové menší miminko a když mi pak v porodnici řekli 4 kila minimálně a týden na to se mi narodilo dítě skoro 4,5 kila, tak jsem koukala jak tele a nemohla to pochopit. Teďka mě zas vystresovali a totálně zkazili závěr těhotenství a přitom to bylo na naše výšky miminko rozměrově akorát. Když mě na gyndě poslala na přeměření v tom 36tt, tak mi doktor naměřil 3200 a na můj dotaz, kolik tak může miminko mít k porodu, mi odpověděl, že žádné odhady nedělá, protože to vůbec nejde říct. Některá miminka přibírají 50g týdně, jiné zvládnou i 250g týdně. Takže mi řekl odhad k porodu 3400 - 4200. Řekl, mi že můžu omezit cukry, ale jak bude miminko velké mi nikdo neřekne a nikdo s tím ani nic neudělá. Tohle je zbytečné zatěžování hlavy a těla stresem. 😉

werumka
17. únor 2022

Autorko, test na cukrovku Ti byl udělaný špatně, tedy je zde vzhledem k ultrazvuku bohužel velká pravděpodobnost, že se o diabetes jednat může a pak je na místě situaci řešit. Protože jsi zrovna v tydnech, kdy tehotenska cukrovka "uraduje" nejvíc, není moc času na nějaké čekání. Zkusila bych si půjčit nebo koupit glukometr a tři dny se měřit - Na lacno, po snídani, po obědě. Pokud je velké bříško miminka následek diabetu, rychle to poznáš a dostaneš se včas do dobrých rukou diabetologa. Pokud by byly glykemie normální, stravu řešit nemusis 🙂

azanka
17. únor 2022

Moje děti měly obě podobný odhad, narozeny 40+3 a 40+0 s váhou 3,8. Nijak málo, nijak moc. Hlavně se nestresuj, nad jídlem klidně zapřemýšlej, ale fakt - hlavně klid. Taky mi doktorka ve 30tt říkala, jak se mám krotit, aby prcek nebyl obr. A to jsem nijak závratně nejedla. V těhotenství jsem přibrala asi 11 kilo.

monuleee
18. únor 2022

Já měla odhad 4200 a malej se narodil 3500😄

terkync
18. únor 2022

Ahojky, je to teda par let nevím uz úplně presne míry ani tyden. Ale určitě okolo 32 tydne (2m pred terminem) mi zastavovali porod. A odhadovana vaha byla ke 2,4kg.
Dcera se narodila nakonec az par dni po terminu, ale s vahou 4,62kg. Me teda nikdo nestrasil, bylo to druhe těhotenství. A nikterak zavratne sem za nej nepribrala (asi 10 max 12kg), pohybu sem mela taky dost s prvnim ditkem. Bez cukrovky. Jen gyndarka vzdycky prohmatavala brisko a rikala ze to nebude drobinek..

autor
18. únor 2022

@cherie24 také jsem si říkala, proč straší, akorát se bojím a budu se do porodu stresovat.. Ale nejspíš to říct musí, abych tomu stihla třeba zamezit tím, ze vynechám to sladké a nebude tolik přibirat.. Tak jsem zvědavá, kolik nakonec bude mít.

@werumka děkuji, určitě to zkusím.... Ale doktorka mi řekla, ze výsledky špatné vyjít nemohou.. Ze spis, ldyby vyšlo, ze mam cukrovku, tak by to bylo naopak, ale ze kdyz vyšlo, ze ji nemam, tak pry bych neměla ani ze žíly, tak ja nevím.

@azanka sladké vynechám, a uvidíme, jak to dopadne.

@monuleee tak to je dobré 😊.

@terkync tyooo tak to bylo velké miminko 😊.

levandule_k
18. únor 2022

Zkus se hodit do pohody, tím uděláš pro sebe a své dítě hodně, i když je to docela těžké. Tuším, že to bylo v nějaké knížce, co napsal Michael Odent (možná jinde) četla, že placenta umí na konci těhotenství omezit přísun živin dítěti, aby moc nenarostlo.

werumka
18. únor 2022

To bohužel není pravidlem, může to být 20% odchylka na obě strany ☹ ale když uvidíš, že na glukometru jsou glykemie ok, budeš klidná než nad tím porad přemýšlet. Klidně napiš soukromou zprávu, kdybys něco potřebovala. Na jednu stranu mě občas rozčiluje ta přemíra informací a vyšetření, která těhotnou akorát zbytečně znejistí. Na druhou stranu, když už ta vyšetření postupujeme, tak ať to k něčemu je...

autor
18. únor 2022

@werumka napsala jsem zprávu

fouskovi
18. únor 2022

To nemusí být pravda já měla břicho obrovské a jeden měl 3050 a druhý 3190 a taky tvrdili že budou velcí

autor
18. únor 2022

@fouskovi ale maly, ze ma velké břicho, ne já

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru