Dutinky v mozku malého - 30. tt. Máte zkušenost?

nikolb99
19. říj 2022

Ahoj holky,
chtěla bych se zeptat jestli s tím máte některá zkušenost. Dnes jsem byla na kontrole ve 30tt a doktor říkal, že se v mozku malého objevili dvě dutinky stejně velké obě 6.5mm, to je prý pozitivum, že jsou stejné. Ale dutinky tam ještě na minulé kontrole nebyly a to se mu nelíbí. Jsem už objednaná na další speciální UTZ, ale ty nervy jsou opravdu strašný. Bojím se aby maličký nebyl třeba postižený i když doktor říkal, že to bude pravděpodobně tím, že ho tlačí pánev a už se mu to nelíbí, takže se mu zvýšil tlak. Pokud by se jednalo o vysoký tlak v hlavičce, hrozil by předčasný porod?

MUDr. jsem se ptala, ale říkal, že dokud nebude vědět příčinu, tak nemůže nic říct, nechtěl mě strašit.

Budu ráda za každou zkušenost.
Děkuju☺️

merope
19. říj 2022

Nemám odpověď na otázku, ale měla jsem právě kolem 30tt problémy, malý se narodil 32+6tt, pokud to není život ohrožující stav, tak dávají kortikoidy na dozrání plic, kolem 30tt už děti překračují hranici 1500g, což je taková "poslední" hranice nedonošenosti. (Syn posledních 14 dní v děloze už nejspíše vůbec nerostl a tak měl porodní 1560g.) Jsou to sice drobečci, ale prognózy jsou v tomto "věku" již velmi dobré. Doporučuji případně web nedoklubka, požádat je v porodnici, zda nemají k půjčení knihu "Maličké miminko" https://obchod.grifart.cz/6-malicke-miminko.html - osobně mi hodně pomohla. A případně tady je skupina Nedonošené děti. Hodně pomůže, když vidíš, že i když je miminko maličké, zpočátku možná i na kyslíku (syn na něm byl asi 2 hodiny) nebo má kanylu s výživou, většina příběhů v tomto "věku" je už s dobrým koncem. Přidávám jednu fotku mého "miminka" a držím palečky, ať se nakonec ukáže, že je všechno v pohodě a byl to jen planý poplach.

nikolb99
autor
19. říj 2022

@merope moc děkuji🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru