Svědivá vyrážka - polyformní erupce v 38tt

apollo20
16. srp 2018

Ahoj, už týden se mi rozjíždí ošklivá vyrážka na bříšku ve striích, vnitřní ruce, stehna zpředu, boky .. a denně se to zvětšuje. Problém je, že to šíleně moc svědí s v noci mám drbací záchvaty. 😪 Čímž to rozdrápu a je to horší. Na kožním mi dali nějakou dělanou mast se slabým množstvím kortikoidů :( Kterou nerada, ale mažu dvakrát denně. Moc to nepomáhá.
Můj dotaz: 🤔 Měla jste to některá a máte tip, jak to ošetřovat? Co pomůže proti svědění? Jsem aktuálně 37+4tt
Děkuji za rady 🙏😘

kac_kac
16. srp 2018

Měla jsem něco podobného, v těhotenství těsně před porodem ale nebyla vyrážka nijak strašlivá, jen na spodní části břicha, ignorovala jsem jí a doufala že po porodu to zmizí. Zmizelo to na cca 3 - 4 dny, aby se zase vyrážka objevila a během několika málo dní se rozrostla na celou spodní polovinu těla, napřed se objevovali jednotlivé pupínky které se rozlévaly do velkých rudých fleků. Byla jsem flekatá od pupíku k zemi úplně všude, i na chodidlech a na dlaních. Svědilo to ukrutně.
Ten masivní výskyt byl až po odchodu z porodnice, tak jsem zkoušela řešit u praktické lékařky, tak netušila co to je, předepsala mi mast Locoid (slabé kortikoidy) a doporučila řešit to na kožním. Na kožní ambulaci to lékařka zhodnotila jako přehnanou reakci mého těla na tu spoustu hormonů okolo porodu, dostala jsem kortikoidovou injekci a doporučení dál mazat Locoidem. Samotná injekce začala brzy zabírat tak už jsem s mastičkou nepokračovala. Byl to ale běh na dlouhou trať, svědění definitivně vymizelo do cca dvou týdnů, ale některé fleky se mě drželi ještě třičtvrtě roku než vybledly úplně.
Teď jsem jen o týden míň těhotná (už si se ptala v Zářijovkách, že jo? 😉) a pomalu se mi vyrážka na břiše objevuje znova. Zatím jen na břiše a když poctivě mažu Locoidem dá se udržet v nějaké rozumné a snesitelné míře. Jen se děsím toho co nastane po porodu.
Držím palce, ať někdo najde nějaké řešení jak tě toho zbavit.

kac_kac
16. srp 2018

Juj, jsem se nějak rozkecala 8-O
Ještě teď si pamatuju jak za mnou chodili starší děti, plácali mě přes ruce a říkali "Mami neškrábej se" 😉

apollo20
autor
16. srp 2018

@kac_kac no to jsi mě nepotěšila 😪👌 drž se, já už mám v sobě i fenistil kapky, abych spala.. snad to po porodu přejde, proboha...

priefi
17. srp 2018

@apollo20 zkus namazat sudokremem a zkus si vzit zrtec. Pokud mast od dr.nepomaha, kontaktuj opet kozni. Tyhle svedive vyrazky by mely byt obzvlaste v tehu pod kontrolou.

draceka
17. srp 2018

@apollo20 Ahojky,a jaterní testy máš v pořádku?Já jen jestli by se nemohlo jednat o tehotenskou cholestázu?nechci vůbec strašit,jen bych si nechala zkontrolovat ta játra.drz se a ať je brzy dobře!!

kac_kac
17. srp 2018

@apollo20 Na krizové situace mi doktorka doporučila Dithiaden, zatím jsem ho nemusela použít, ale stále ho eviduju jako variantu kdyby přišla krize.
No já jsem vlastně člověk kterej se lékům vyhýbá co to jde, ale u toho předchozího pacholka jsem za ty kortikoidy byla fakt ráda.
Co zkusit tvojí vyrážku konzultovat s jiným doktorem? Na můj pupek koukali dvě doktorky z nemocnice, a každá měla jiný názor.
Při tom co popisuješ už bych si asi rozdrškrábala břicho až k miminu.

zuzangel
17. srp 2018

@apollo20 ahoj, s ekzemy a vyrazkami bojuji casto. Zkus na to svedeni Balneum hermal Plus, pri koupani se natres a pak budes i pekne "vlacna" 😊 muze i predepsat lekar, at zbytecne neutracis.
Drzim pesti at je to brzy fuc, trebas je to jen nejake poblazneni z hormonu.
https://www.pilulka.cz/balneum-hermal-plus-drm-...

beata.n
17. srp 2018

Me se udelal na brise cca ve 34tt pidi pupinek. Nevenovala jsem mu pozornost, ale zacal silene svedit. Stacilo ho lehce poskrabat a najednou se mi okolo nej udelal sileny flek, ktery zmizel az ted, skoro ve 37tt. Udelal se mi jeste jeden na jinem miste na brise a zase ti same. Vypada to silene. Namazala jsem jsem imazolem a trochu to pomohlo.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru