Kurz před porodem, je důležitý?

jx
8. lis 2016

Dobrý večer,

Jak vnímáte důležitost předporodního kurzu?
Všude jej nabízejí...
Dá se to zvládnout i když nebudete proškolena? Až s radami PA na místě?
Jaké máte zkušenosti, pomohl vám? A vy co jste nebyly, šlo to bez něj taky? 🙂
Děkuji za názory

dc2015
8. lis 2016

Byla jsem, ale na jednorázovém a v podstatě to bylo jen seznámení s porodnicí a "místními zvyky", stačilo. PA fungovaly bezvadně.

pandabox
8. lis 2016

ja ziju v Nemecku, tady to hradi pojistovna, chodim ve svem okoli, chodime oba, nedozvidam se az zas ta nic noveho, ale muj muz ano🙂) a zvysuje to jeho zajem o vsechno (ktery uz byl teda dostatecny predtim). Seznamili jsme se s lidmi - prakticky sousedy v nasem veku s lidmi co maji stejny termin jako my🙂 takze za me uplne super!!!
Je to sest veceru po dvou hodinach.
Pred chvili jsem se vratila, dnesek byl o kojeni.
Jinak to vede moc prima porodni asistentka..

o tom co pise @dc2015 jsme byli taky, kdyz jem se byli registrovat v porodnici, tak udelaji takovou hodinku, kdy provedou cloveka po porodnici a reknou par drobnosti - ale to bych za predporodni kurz nepokladala. to je spis info vecer..

lenatu
8. lis 2016

@jx taky jsme se s manželem byli podívat jen v porodnici a povídání bylo na 4h a převážně o kojení, takže jsem se skoro nic o porodu nedozvěděla, jen řekli že zhluboka prodychavat..No a když přišel den D a náš syn se dobýval na svět, tak mi věř že příroda je mocná čarodějka a když budeš poslouchat své tělo (pokud to zdravotní stav dovolí) tak budeš vědět co máš dělat 🙂. A PA taky hodně pomáhají 🙂 Takže pokud máš možnost a chceš, na kurz jdi. Pokud se ti nechce, nechoď ..stačí když se budeš poslouchat až to přijde 🙂

msimankova
8. lis 2016

@jx ptala jsem se kamaradky, sestry z gynekologie, jestli dokazu porodit dite bez kurzu 😀 Smala se, ze si mysli, ze jo, a mela pravdu. Jestli te to nejak hodne zajima, proc ne, ale moznych situaci je hodne a stejne se vsechno resi v tu chvili 😉 Jestli mas na vyber vic porodnic, poptej se na zkusenosti ostatnich, ale jestli mas jednu, tak to neres a jen se tam zeptej, co si mas prinest s sebou.

fallingstars
8. lis 2016

@jx Já to nemám v plánu, myslím, že možná někomu mohou pomoci, ale rozhodně si nemyslím, že by se bez nich nedalo porodit 😉 Chtěla bych se jít podívat do porodnice, ať vím, do čeho jdu, ale to je asi tak všechno.

mulgrew
9. lis 2016

samozřejmě,že porodiš bez kurzu 🙂 nastuduj si jednu dulezitou vec a to,jak tlačit.spousta žen tlačí špatně- do hlavy a pak to nejde.musis tlacit do zadku,jako na velke a mas vyhrano 🙂 podle mě je to jen a jen blok,že se jim na sale stane nehoda a pak tam chudery trpi x hodin zbytecne

rousse
9. lis 2016

@jx Pochopitelně, že by to šlo - dokud nebyly tak populární, tak bez kurzu rodila většina žen a úspěšně🙂 Já sama jsem z něj měla hodně protichůdné pocity - teoretické hodiny mě totálně ničily, jediný přínos pro mě měla poslední přednáška o kojení a o šestinedělí. Jinak ty předešlé 4hodinovky, kdy má těhotná sedět mě opravdu zabíjely - záda mě braly snad od 12. týdne, v 7 měsíci už jsem nevydržela v jedné poloze dýl jak 5 minut a ještě do toho poslouchat něco, co vím a znám.....hrůza. Na druhou stranu v ceně kurzu bylo 2x týdně cvičení, nejezdila jsem uplně pravidelně, ale účastnila jsem se a myslím si, že to cvičení mi strašně pomohlo. Cvičila tam s náma dýchání, tlačení, svaly dna pánevního a ty jsem si pak až do porodu cvičila každý den a je fakt, že malá měla 4kg a 54 cm a já měla pár kosmetických stehů. Den po porodu za mnou přišla kamarádka, co v té porodnici dělá a říkala mi, jak mě strašně chválili, jak jsem věděla, co mám dělat, nepanikařila jsem, nezmatkovala jsem....takže nějaký přínos to určitě mělo🙂

anina32
9. lis 2016

Nikdy jsem na kurzu nebyla a světe div se zvládla jsem dvakrát porodit 😀

syrinxka
9. lis 2016

Já byla jen na jednorázovým a ani jsem tam chodit nemusela :D bylo to spíše organizační, nějaké typy jsem se sice dozvěděla ale nic převratnýho. To samé jsem si našla i na internetu. Spíš si myslím že to bylo prospěšný pro tatínky aby věděli jak rodičce trochu při porodu ulevit a zapojili se do děje :D Celý kurz bych si určitě neplatila.

konidana
9. lis 2016

Určitě se to zvládnout bez kursu 🙂 Já tedy byla asi na dvou ze 4, ale jen proto že byly u nás v mateřském centru a já se doma na mateřský před porodem nudila a chtěla jsem mezi lidi. Vychytala jsem 1. a 4. část (poslední část těhotenství a šestinedělí a kojení) , takže přímo k porodu stejně nic 😀 nejdůležitější je stejně vlastní instinkt, a pak podpora duly nebo PA, které důvěřujete.

narcisa_winer
9. lis 2016

Záleží na tobě, jak to cítíš. Já jsem z celého těhotenství i porodu celkem nervózní, takže mi pomáhá vědomí, že dělám vše pro to, abych se na porod připravila. Na kurzu jsem byla v porodnici, kde mám v plánu rodit, a určitě to stálo za to, cítím se díky tomu i klidnější. Až přijedu do porodnice, bude to pro mě známé místo a budu se cítit jistější, když mám celkem jasnou představu, co mě čeká.

japona
9. lis 2016

@jx Nikdy jsem na kurzu nebyla a super. Naopak si myslím, že je dobre tak trochu nevědět, do čeho člověk jde🙂. Mela jsem původne v planu na kurz jít, ale prckovi se chtělo ven dřív. V porodnici asistentky i lékaři říkají, co dělat, jak dýchat a tlačit stejně vsem, ať už kurz absolvujete nebo ne.. ani nikoho nezajímalo, zda jsem na nem byla nebo ne..

betelgeuzz
9. lis 2016

Dítě samozřejmě porodíš i bez kurzu. Já ale kurz absolvovala a nemůžu si to vynachválit. Byla jsem u soukromé PA, na kurzech v nemocnici se mi nelíbí, že většinou jde o popis, jak jsou to zvyklí dělat, nenabízí alternativy, neříkají, co je pro dítě lepší. Jedna lekce se věnovala kojení a nevím, nevím, jestli bych bez kurzu kojila. vím, že spousta matek pak z neznalostí přestane kojit. I kdyby bylo jediným přínosem to, že jsem kojila, tak kurz stál za to.

sara84
9. lis 2016

Byla jsem, ale obesla bych se 🙂

klara2606
9. lis 2016

Taky jsemchodila k soukromé paní na kurzy. Bylo jich asi 8 vždycky po 2hodinách. Spoustu věcí jsem se tam dozvěděla nových zajímavých. Řekla bych, že jse mráda, že jsem kurz navštěvovala.

makronka222
9. lis 2016

Zbytecny se stresovat a predstavovat si jak co bude, ja na to nemela zaludek, takze jsem se nechala prekvapit. PA mi vse vysvetlila, pak jsem prisla sama na to jak dychat, jak tlacit atd... a vse super i bez mimiwebu a kurzu, chodila jsem akorat cvicit jogu pro tehule abych se doma nenudila

hanoy
10. lis 2016

Určitě to jde i bez kurzu 🙂
Já chodila na cvičení a pak byla hodinka teorie. Bylo to zdarma, ptz to vedla PA přímo z nemocnice a předpokládalo se, že půjdem rodit k nim.
Teorie byla zajímavá, ale většinu věcí má už člověk stejně nastudovaný. Ale určitě se dozvíte i něco nového.
Každopádně je fajn si zacvičit, pokecat s těhulama a třeba si najdeš maminku na procházky s prckama🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru