Hydrosalpinx a IVF. Máte zkušenost?

nikinik_1
31. říj 2023

Ahooooj 🙋🏽‍♀️, chtěla jsem se zeptat, zda některá z Vás nemá podobnou zkušenost. Bohužel mi byl v IVF centru objeven ten hydroparchant a druhy vejcovod nemám z důvodu mimoděložního těhotenství. Poslali mě na laparku, kterou jsem měla mít dnes, ale včera byla zrušená, jelikož jsem nemocná - klasika… tudíž se vše posouvá na neurčito. Objednala jsem se na konzultaci do jiného centra, chtěla bych slyšet ještě názor jiného doktora. Vejcovod si samozřejmě nechám vyndat, jelikož tam je jakoby nebyl a je k ničemu. Ale chtěla jsem se zeptat, zda se některá z Vás nesetkala s metodou vysátí tekutiny pod UTZ při odběru vajíček a následných léků, aby tvorbu tekutiny zastavily. Chtěla bych zjistit něco o této metodě a zkusit začít jeden cyklus - když vše bude v pořádku a IVF mi dovolí .. a pak případně operace. Dříve než v lednu termín nedostanu.

Dekuju ❤️

saraca
2. lis 2023

@nikinik_1 no jsem případ kdy jsem před ivf absolvovala laparku kvůli tomuto problému. Následně popisované ivf ale že by to mělo zabránit tvorbě vody? Asi tomu nerozumím

nikinik_1
autor
3. lis 2023

@saraca
Setkala jsem se na internetu (samozřejmě) s možností odsátí vody pod ultrazvukem při odběru vajíček a nějakými léky, které zabraňují tvorbě tekutiny ve vejcovodu.
Na operaci se chystám, jen už mě štve, ze se vše posouvá a stále je nějaký posun v nedohlednu. Tak jsem chtěla vedet, zda někdo nemá zkušenost s tímto postupem.

saraca
4. lis 2023

@nikinik_1 aha aha, no mě dávali pryč vejcovody a endimometeiozu ale myslím že tou laparkou to pročistili komplet. Kvůli té vodě sice taky nemůžeš otěhotnět ale když máš špatné vejcovody je to jedno. Při laparce ti odstraní co je potřeba a pak po 2 měsících si hned naplanuj ivf.

saraca
4. lis 2023

Pokud máš neprůchodné vejcovody tak je to jedno ne?

veroniquecz
4. lis 2023

@nikinik_1 takze ho mas potvrzeneho jen z utz? Mě jo zjistili na utz, ale laparka ho nezjistila. Ještě bych nehazela flintu do Zita.

nikinik_1
autor
4. lis 2023

@veroniquecz mám, je to černý obří flek..

nikinik_1
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
veroniquecz
4. lis 2023

@nikinik_1 jak jsem psala, pockala bych na potvrzení/vyvracení laparkou a pak řešila co dal.

kaj_ka
5. lis 2023

@nikinik_1 Ahoj, řeším teď přesně to samé, resp. zřejmě se sactosalpinxem. Já už teda jedno dítko mám, s otěhotněním jsem nikdy problém neměla (3 těhotenství na první dobrou, to poslední vyšlo). Už rok se snažíme o druhé. V dubnu začalo kolečko s cystou na vejcovodu, která nakonec zmizela, než jsem se dostala na pořádný UZ do nemocnice. Tam viděli pouze rozšířený vejcovod, byla jsem i na testu průchodnosti, tam jsem se moc nedozvěděla, jen, že ten vejcovod je minimálně ze 2/3 průchozí a pak už kontr. látku neviděli 🙄, levý vejcovod pro změnu nešel vidět vůbec. Začala jsem pak už chodit k doktorce, která zároveň pracuje na reprodukční klinice, na první návštěvě se divila, co všichni plaší, že vejcovod je úplně OK a prokazatelně ovoluju. No jenže na další kontrole tam viděla tekutinu. Tak jsem vyfasovala žádanku na laparo. Domluvila jsem si konzultaci v Heliosu v Brně, jelikož dělají laparku s jednodenní hospitalizací, dcera by beze mě nevydržela 5 dní. Tam jsem měla dlouhý pokec o této problematice s primářem a operatérem, no jenže při ultrazvuku řekli, že tam žádný sactosalpinx není. Že ten vejcovod je na 90% neprůchozí z důvodů srůstů po porodu a že dle nich je operace prostě zbytečná, jelikož by rizika převažovala. Primář také mluvil o tom, že kdyby tam nějaká tekutina při transferu byla, tak by se jen punkčně jehlou odsála. Teď chodím na tradiční čínskou medicínu a pomocí bylinek a akupunktury se snažíme ten vejcovod zprůchodnit, ale moc tomu nevěřím . Dávám si čas do prosince a pak už chci jít do CARu a budu chtít zkusit aspoň jeden IVF cyklus a když se to nepovede, tak laparku. U mě to teda vypadalo na ultrazvuku jako bílá skvrna, takový váleček. Prý to mohli zaměnit i s naplněným střevem. Tebe to nějak bolí ten vejcovod ?

sara_bill
6. lis 2023

Ahoj ahoj, řeším to samé. Dneska mi doktorka řekla, že na levém vejcovodu (pravý nemám z důvodu saktosalpingu) vidí hydrosalpinx. Docela mě to překvapilo, protože ještě před měsícem tam nic nebylo.. :/ Zítra jdu jeste k mému primáři, který mě operoval, tak uvidím co na to řekne on. Kazdopadne doktorka z CAR mi navrhla normalne IVF cyklus s tím, že to může a nemusí zpusobit problém. Kamaradka měla oba vejcovody nepruchozi, na jedno hydro, přes srusty se k nim ani nedostali a vyšel ji 1.pokus uspesne.
O metode nevim, ale poptala bych se pripadne v CAR co si o to myslí.

nikinik_1
autor
12. lis 2023

@kaj_ka ahoj, moc dekuju za odpověď.
Já mám hydrověc potvrzeny, mám snímky z UTZ z CARU a když jsem si byla domluvit termín laparky na gyndě - kde dělají operace - tak potvrdila. Na laparce jsem už měla být, jenže jsem jako naschvál onemocněla a den před nástupem mi operaci z důvodu nemoci zrušili. Další termín je nejspíš v lednu, ale to se dozvím až 20.11.. o punkci jsem prave četla a říkala jsem si, ze bych zkusila prave začít jeden cyklus.. a pak tedy laparka. Tím posunem operace se vše straně zádě vzdaluje.. a než mrknu tak je pomalu konec jara.. když si vezmu laparku, než se to zahojí, pak zase CAR, pojišťovna a tak.. proto shanim další info, zda se s tím takhle někdo setkal. Jsem smířená s tím, ze přirozenou cestou dítě nepočnu, jedem vejcovod nemám a o druhy brzy přijdu také. Jen je mi líto, ze pak už je to definitivní. I když vím, ze na 99.9% tím vejcovodem nic neprojde, tak je to takový nepříjemný pocit, ze už proste nebude … děti ještě nemám. Je mi 30 a až teď po dvou letech od mimodelozniho se cítím připravena to zkusit. Delší dobu mi trvalo se s tím srovnat. Jednalo se o první těhotenství a já neměla páru, ze něco takovýho vůbec existuje.

nikinik_1
autor
12. lis 2023

@veroniquecz ona se ta tekutina dělá, pak si někam
prosakne, není, pak zase je.
Mě se udělala během měsíce.

nikinik_1
autor
12. lis 2023

@sara_bill ahoj moc dekuju 🙂 jdu ještě zkusit konzultaci do Gennetu, tak uvidíme 🙂

kaj_ka
15. lis 2023

@nikinik_1 no já to mám stejně, blbý pocit, že už to pak nikdy nepujde přirozeně, což mi přijde jako hrozná škoda. Já zkouším ještě tu čínskou medicínu, minulý měsíc to teda nevyšlo, ale cítím změny v cyklu, byl delší, méně špinění před začátkem, tak uvidím. Mohla by jsi mi prosím napsat, jak se v Gennetu staví k tomu všemu ? Také zvažuji Gennet, tak aspoň budu vědět, zda tam vůbec chodit. Někde v diskuzích jsem četla, že minimálně jeden pražský CAR dává tomu šanci, že se zkusí ta punkce a pak se ještě berou nějaké prášky, aby se ta tekutina znovu netvořila, jen si teď nevzpomenu jaké ...

nikinik_1
autor
15. lis 2023

@kaj_ka já byla v Gynemu na doporučení doktora. Alw Gennet byla původní volba. Určitě dam vědět. Nakonec jdu 20.11. k sobě ma gyndu a pak si dam termín tam. Vím, ze je třeba k ničemu a je tam možnost dalšího mimodelozniho, ale to už beru tak, ze jestli musí ven tak musí…
Někde jsem přesně ten postup, který zmiňuješ prave taky četla a nepřijde mi to na škodu to takhle zkusit. 🙂 je něco jiného už dítě mít a nechat si to úplně vzít, než nemít a odevzdat se jen tomu IVF. Dítě bych si přála jedno… pak bych hned šla.. bylo by to hezky, kdyby se zadarilo 🙂

nikinik_1
autor
15. lis 2023

@kaj_ka a vejcovod mě nijak nebolí, vlastně ani nevím, ze tam nějaký je.

kaj_ka
16. lis 2023

@nikinik_1 No já už dítě mám právě a stejně se toho vzdát nechci, protože vím, že jinak by to šlo přirozeně asi hned. Já byla na konzultaci k operaci v Brně v Heliosu a tam tu punkci dělají a pan primář mi říkal, že přesně tento postup by u mě případně zvolili, ale za něj tam žádný sactoxalpinx prý není, jen prostě neprůchozí vejcovod no. Jen Brno máme prostě hodně z ruky a jelikož nechce, aby o případném IVF kdoliv jiný věděl, tak to odpadá no :(. Já mám teda hodně bolestivou ovulaci z toho vaječníku, kde mám neprůchozí vejcovod. Ale na to mi každý řekl, že je to normální no 🙄