Nevadí antidepresiva, když chci rodit s Epidurálem?

misimisi
28. kvě 2015

Ahoj všichni, snad sem zavítá i nějaký odborník, třeba zkušenější PA, a poradí nám s dotazy na tohle téma ohledně léků, porodu a toho kolem.
Já konkrétně bych se ráda zeptala, zda Citalon (Citalopram) nevadí, když budu chtít epidurál, nebo zda je něco, co by mi kvůli tomu při porodu nesměli dát. Momentálně jej neberu, ale uvažuji, že bych jej znova začala chvíli před porodem užívat.

alboo
28. kvě 2015

PA nejsem, extra odborník také ne, ale Citalopram a tyhle léčivé látky dle mě na tohle vůbec nevadí. Myslím, že žádná interakce s nima v této sféře není

misimisi
autor
29. kvě 2015

Škoda, že to nevíte jistě, k MUDr. jdu až příští týden, tak to zkusím zjistit až u ní. Ale díky 🙂

gepe
29. kvě 2015

@misimisi proc az pred porodem?

misimisi
autor
29. kvě 2015

Asi 2 měsíce jsem teď měla nevolnosti a dost zvracela, asi je to jídlem, ale po tom prášku jsem měla pocit, že je mi zle. Před porodem proto, aby mi stihl zabrat, než porodím, a taky proto, že v třetím trimestru je riziko, že může mít mimčo cca do 24 po porodu problémy - s dýcháním, křeče, je to jakýsi syndrom, z hlavy nevím název, ale docela mazec, nechtěla bych mu jej přivodit.

gepe
29. kvě 2015

@misimisi pred porodem to bude stejne jako po porodu. Vseobecne je lepsi zacit brat driv nez v poslednim trimestru. Ten syndrom, to jsou mozne negativni ucinky ad prave, kdyz se zacnou brat v 3 trim. Sice jsou uvedeny pribalovem letaku, avsak vetsinou je to pouze poporodni tres rucicek. Nevim jak u citalopramu, ale napr. Zoloft ci Sertralin jsou vseobecne nahradou za citalopramy v tehotenstvi a na kojeni.
Spis si dej pozor, zda neberes i jine leky. Muze se stat, ze jednotlive leky samy o sobe nevadi, ale jejich kombinovany ucinek neni znam. Tj. vse konzultovat s lekari a aby navzajem vedeli, vcetne nasledne v porodnici.
Za me, muj nazor, bud ad zacni brat driv nez v poslednim trimestru, anebo az po porodu. Tedy pokud to pujde bez ad vydrzet.

mythologist
29. kvě 2015

Ahoj @misimisi, to je nejaky for, ne? To si jen tak sedis doma a premyslis, ze si pred porodem zobnes antidepresiva? A pak pro jistotu budes rodit s epiduralem? Proc proboha?

jitule1989
29. kvě 2015

Ja beru AD, jsem ted v prvnim trimestru a budu je brat do konce 6teho mesice, s postupnym vysazovanim. V poslednim trimestru je riziko zavislosti u miminka.. verim, ze to zvladnu 🙂 jinak myslim, ze s epiduralem to nebude problem

misimisi
autor
29. kvě 2015

V podstatě nic jiného neberu, když, tak se raději ještě zeptám, zda to na ty prášky nevadí, to jako jasně 🙂 Ještě chvilku počkám, kvůli těm nevolnostem, a kdyby se mi pak potvrdilo, že je mi zle vyloženě po tom prášku, tak to zkonzultuji s odbornou MUDr. Jen jsem chtěla vědět, zda to nevadí na analgetika hl. epidural. Bojim, bojim 😀

misimisi
autor
29. kvě 2015

@mythologist Špatně jsi to pochopila, postupně jsem je vysadila kvůli nevolnostem, né schválně, jen uvažuji, kdy je pomalu nasadit zpět, a zda při užívání těchto léků jde podat epidural, nevidím na tom nic špatného. Když ti přijde jako fór, tak se zasměj, to můžeš, ale jestli to víš, tak to pověz 😉

misimisi
autor
29. kvě 2015

@jitule1989 Co jsem četla diskuse jinde, tak maminky si chválily spíše nevysazovat, dokonce si pochvalovaly i kojení, vše v pohodě. Deprese s miminkem je hodně vysilující, mám to jednou za sebou, už chci být pro všechny doma i pro sebe v pohodě, jak jen to půjde, no.

gepe
29. kvě 2015

@misimisi tak pokud Ti je zle po ad, tak to rekni dr. Jinak primarne by jsi to vse mela resit s lekarem a ne na diskusi. PA nejsou psychiatri ci anesteziologove.

misimisi
autor
29. kvě 2015

@gepe Nejsem si jistá, zda to bylo AD, zatím se spíše přikláním k nevolnostem. Uvidím. No, budu muset vydržet s otázkama na MUDr., co se dá dělat.

bunny123
29. kvě 2015

@mythologist Asi si zakladatelka jen tak doma nesedí a nevymýšlí kraviny, ale moc dobře ví, do čeho jde a chce se na to připravit. Takový koment může napsat jen někdo, kdo nezažil poporodní depresi.

alboo
30. kvě 2015

@mythologist no, mám pocit a asi nejsem sama, že z úvodního příspěvku vyplývá, že zakladatelka bere AD chronicky, jen ted momentálně vysadila... opravdu nechápu, proč má někdo neustále pocit, zlehčovat strach ostatních z porodu... každej jsme jinej, někdo porodí za chvíli bez problému a přijde mu to jako úplně v pohodě, někdo za Xhodin, taky bez problému a někdo holt bolest špatně snáší a i pár hodin bolestí mu přijde jako nejhorší věc v životě, tak to prostě je... a někoho prostě uklidní, když si zjištuje všude možně informace předem

mythologist
30. kvě 2015

Ahoj @bunny123, je mi lito, jestli jsi poporodni depresi zazila a nemohla si se tesit z miminka naplno od zacatku. Nicmene tahle debata neresi poporodni depresi. Cauky @alboo, strach z porodu nezlehcuji, ale nelze jej resit po ose "ja neco chci", kdyz zdravotne patrim do rizikove skupiny a primarne bych se mela snazit rizika znizovat, ne je agregovat (psychofarmaka+epidural).
A v neposledne rade, ahoj @misimisi, smat se nebudu, neni cemu. Do diskuze jsem se zapojila jako nekdo, kdo ma vice nez 20 let bezprostrednou zkusenost u nejblizsiho rodinneho prislusnika s tim, jake nasledky ma uzivani, nasazovani, vysazovani i svevolna medikace psychofarmaky. Z tveho prispevku mam ovsem pocit, ze antidepresiva vnimas spis jako gumove medvidky nez jako leky, na kterych vznika celozivotni zavislost a kterych vedlejsi ucinky nejsou nikdy zcela znamy, natoz v tehotenstvi. Nicmene beru to tak, ze jsi nemela moznost leky vysadit a teprve pote uvazovat nad druhym tehotenstvim; i to se muze stat. Jak jsem ovsem psala vyse, mozna by nebylo spatne soustredit se na minimalizovani rizik, protoze ani holky v diskusi ani mudr/pa/nikdo ti nezaruci, ze neskoncis ve statistice vedlejsich ucinku. Kontraindikace leku ktery uzivas je krvaceni - uz jenom proto bych se snazila pred porodem neuzivat anebo nejit do epiduralu, abych minimalizovala riziko sekce z duvodu nepostupujiciho porodu po epiduralni analgezii. Lepsi nez psat bojim-bojim je vyhnout se krokum, ktere i sama vnimas jako rizikove. Drzim pesti a preji Ti krasne a pohodove tehotneni, rozeni i miminkovani 🙂

misimisi
autor
30. kvě 2015

@mythologist Neberu je jako gumové medvídky, nevysazuji svévolně, zvracení udělalo své 😉 První porod žádné AD za celý život, vyvolávaný, nepostupoval, epidural jsem dostala cca po 22 hodinách trápení na sále. Vyčerpanost, na sekci mě nevzali, i když by jsem jí tou dobou už brala všema deseti. Půl roku jsem porod nemohla pustit z hlavy, měla noční můry, kromě jiného. Je mé vroucí přání, moci si po měsíci říct, že už si na to nepamatuji, nebo nej, že to bylo v pohodě, vnímat to pozitivněji. Jinak děkuji, za názor k věci, ten posměšek před tím nebyl hezký.

P.S. Adminka změnila název diskuse, když ji přesunula sem... Pův. - Antidepresiva, porod - epidural, anestezie

puntikmichalka
25. říj 2016

Nechce nekdo odkoupit citalopram? Lekarka mi zmenila leky....

misimisi
autor
25. říj 2016

@puntikmichalka Já si myslím, že léky na předpis se nesmí prodávat, zkus je nechat třeba u MUDr., aby je dala někomu, kdo je potřebuje. Jinak tyto léky jsou na recept bez doplatku, tak proč je chceš prodávat? 😲

elu
25. říj 2016

nevadí a rozhodně nevysazovat....nervy dostanou na frak

janyshka
25. říj 2016

Psychofarmaka a jejich užívání reguluje lékař s odborností k tomu určenou. Takže zda vysadit či ne určí on. Všeobecně je snaha AD v těhotenství nevysazovat kvůli rizikům akutního vzplanutí onemocnění. ..což může byt v těhotenství velmi nebezpečné. Navíc ženy s psychiatrickou diagnózou (spec. depresivní syndrom) mají vyšší riziko vzniku poporodní deprese nebo laktační psychózy. Epidural může naopak pomoci při nepostupujicím porodu popřípadě ulevit vyčerpané rodičce a tím riziko sekce snížit. ...Nicméně nasazení či nenasazení léků bych konzultovala s ošetřujícím psychiatrem a ne na koníkovi 😉 Jinak AD nejsou kontraindikací epidurálu. Přeji klidný, rychlý a bezproblémový porod.

misimisi
autor
25. říj 2016

@janyshka Díky, dcerka už má skoro rok 😀 Původní dotaz jsem dávala v těhotenství, když jsem byla objednaná k MUDr. na kontrolu a tak, ale čeká se tam vždy dlouho 😀 Myslím, že AD byly moc prospěšné pro mě i mimčo, porodní váha byla super, malá je klidné, vyrovnané dítko (zatím 😀 ), u starší dcery to právě bylo jinak, tak za mě mohu doporučit, pokud má někdo obtíže. S epiduralem problém nikdo neměl, konečně se mi po něm rozjel porod, vedlejší účinek se na štěstí nedostavil. Jen teď odepisuji pro puntikmichalka, proč chce AD prodávat... 😉

janyshka
25. říj 2016

@misimisi aha to jsem si vůbec nevšimla ze odpovidam až tak opozdene 😀 každopádně gratuluji 😉

misimisi
autor
25. říj 2016

😀 😀 😀 Děkuji a krásný večer všem 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru